Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam pytanie odnośnie możliwości roszczenia wpłaconej kwoty za szczeniaka celem rezerwacji - 1000zl. Hodowca nie przesłał mi żadnej umowy opócz danych konta. Na drugi dzień po wpłacie postanowiłem zrezygnować z zakupu, natomiast hodowca po tym jak zaoferował się oddać pieniądze, poprostu tego nie robi.. szukając wymówek. To, że żona miała wysłać, później że sprawdzi a ostatecznie, że wysłane.. po ostatniej deklaracji nie odbiera telefonu. Dysponuje zapisem korespondencji mailowej/smsowej oraz w tytule przelewu wyraźnie zostało sprecyzowanie że chodzi o zaliczkę miotu XY. 

Za wszelką pomoc dziękuje.

Pozdrawiam

Posted
4 godziny temu, Lucas123 napisał:

Za wszelką pomoc dziękuje.

Zapytaj tutaj  https://forumprawne.org/

- siedzą tam m.inn prawnicy,znają się na takich sprawach.Myślę,że możesz odzyskać tę kwotę,a jeśli to pseudohodowla,to odzyskasz ją na pewno,jeśli postraszysz "hodowcę" Urzędem Skarbowym.Po prostu napisałabym pismo

i przeslalabym do tego delikwenta listem poleconym za potwierdzeniem odbioru,nie mailem! umieszczając na dole strony - do wiadomości:

a) pan Kowalski,

b) Urząd Skarbowy własciwy dla zamieszkania sprzedającego

c)aa

Piszesz w tym liście o sprzedaży bez umowy,z pominięciem zapłacenia podatku,o niedotrzymaniu umowy i przywłaszczeniu sobie Twoich pieniędzy.

I nie martw się - jesli wszystko było "na gębę",to chłop i tak sie wystraszy...W końcu masz dowod przelewu,a on kasę na koncie.

Osobnym mailem/smsem  poinformowałabym,że ma 24 godziny na zrobienie przelewu,jeśli nie - wysyłasz to pismo do skarbówki.

I masz na koncie 1000 zł. :)

Ale przedtem popytaj na forum prawnym,oni sa bardziej prawomyślni ;) ode mnie.

Posted

@bou Dzieki za odpowiedź. Howodca należy do ZKwP, mimo wszystko powinniśmy mieć jakąs umowe rezerwacyjną. Wczoraj udało mi się dodzwonić z innego numeru, oczywiście tłumaczenie było, że na zły rachunek musiał wyjść przelew. Ręce mi opadają, żeby na każdym kroku pilnować się, żeby ktoś nie okradł. Sądziłem, że ludzie z ZKwP są osobami, którym można zaufać. 

A czy orientujesz się, czy jest szansa wpłynąć na hodowce przez władze ZKwP? 

Jesli chodzi o https://forumprawne.org to umieściłem już wpis, który moge podlinkować jeśli jest to zgodne z regulaminem forum. 

Pozdrawiam

Posted
46 minut temu, Lucas123 napisał:

A czy orientujesz się,

Nie,nic więcej Ci nie podpowiem - nie wiem,po prostu.Myślę ,że masz trzy drogi - to,co Ci podpowiedzą fachowcy z Forum Prawnego,tel.do ZKwP - z pytaniem,co dalej w takiej sytuacji i...to,co ja zrobiłabym,ale to Ci juz napisałam.

Zyczę Ci pozytywnego rozwiązania sprawy.

Posted

Też radzę to zgłosić do oddzialu Związku. Byłam hodowczynią, nei brałam zaliczek i rozliczałam się z nabywcami szczeniąt uczciwie o czym świadczy to, że często przez całe życie psów miałam kontakt miły z ich właścicielami.

Posted
9 godzin temu, Lucas123 napisał:

Howodca należy do ZKwP

Daj znać,co udało Ci się załatwić.I nawet jak...spisz na pieniadzach (!) - nie odpuszczaj,uchronisz innych.

Posted

Zgadzam się z bou, przykro mi ale teraz wielu hodowców z Zw.Kyn. zachowuje się jak pseudo, dawniej było to prawie nie do pomyślenia.

Posted
Dnia 15.06.2021 o 10:50, Lucas123 napisał:

. Howodca należy do ZKwP, 

Sprawdziłeś w Związku?, czy ten czlowiek tak twierdzi.  

Posted
Dnia 16.06.2021 o 17:24, dwbem napisał:

Zgadzam się z bou, przykro mi ale teraz wielu hodowców z Zw.Kyn. zachowuje się jak pseudo, dawniej było to prawie nie do pomyślenia.

Tak naprawde to nie wiemy czy to hodowca ZKwP.    Jest wiele zwiazkow ktore w nazwie zawierajae zwiazek kynologiczny.porozumienie kynologiczne, błednie pisane ZKwP, FCI. Dlatego nie rozumiem czemu  zainteresowany jeszcze nie  sprawdzil hodowlii w oddziale do ktorego ta hodowla nalezy. I tam pytać co zrobić .