Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
3 godziny temu, Mazowszanka13 napisał:

Znalazłam na fb przepis na marynowane pączki mniszka. Podobno smakują jak kapary.

W maju wielka akcja zbierania.

Pare dni temu oglądałam taki przepis na YouTube :) 

Posted
7 minut temu, Iv_ napisał:

Pare dni temu oglądałam taki przepis na YouTube :) 

Ha, ha ! Może nawet ten sam przepis. Ale w przypadku wysyłki trzeba by zapasteryzować kiszonkę, aby zassało zakrętkę. Co prawda zakwas chlebowy wysyłałam niezassany, ale on był gęsty.

Posted

Moje Ciocie, za komuny w latach 50, robiły kapary z pączków nasturcji, która w tym celu była siana na działce. Niestety, nie wiem, wg jakiego przepisu, ale dorośli chwalili. Dla mnie wtedy to było "fuj", jak i wiele innych przysmaków. Myślę, że prawdziwe, też by były :D

PS Czy one nie były w occie? 

Posted

A propos pesto. W ostatniej "Werandzie Country" znalazłam przepis na pesto z brokuła, ale jeszcze nie robiłam.

MAKARON z WEGAŃSKIM PESTO

1/2 pół opakowanie pełnoziarnistego spaghetti, 5 różyczek brokuła,oliwa, ząbek czosnku, pęczek bazylii, sól, łyżka płatków drożdżowych, 15 pomidorków koktajlowych

Brokuły ugotować na parze, zblendować z czosnkiem,bazylią i płatkami. Doprawić solą i oliwą.

Połączyć z makaronem. Do dekoracji: listki bazylii i połówki pomidorków, ewentualnie plasterki awokado.

Posted

Podagrycznik wiosną to moja ulubiona roślina obiadowa, ale zarówno przekleństwo na działce. Rośnie i pozbyć się go nie można. 

Podagrycznik robię tak:

Podsmażam na klarowanym maśle czosnek, cebulkę. Dodaje umyty i grubo posiadany podagrycznik. Duszę chwilę. Dodaje kawałek sera feta, śmietanę, sól i pieprz i polewam makaron. Pycha. U mnie wszyscy uwielbiają. Robię od lat ;) 

Posted

Gdybym mogła, to bym to zweganizowała i zrobiła na obiad. Ale ostatnio jestem unieruchomiona w domu i  o podagryczniku, mogę tylko pomarzyć :(. A wegański ser typu feta, jest od jakiegoś czasu w biedronce . Producent - Violife. 

Fajny przepis. Kiedyś go wypróbuję. Dzięki :) 

Posted
10 godzin temu, Mazowszanka13 napisał:

Sebastian Szaman 21 Wieku pokazuje na filmiku jak rozpoznać podagrycznik.

Do tego szamana to mam ambiwaletny stosunek ;) 

A zioło naprawdę łatwo rozpoznać :)

Na dniach spróbuję to pesto(pastę) z podagrycznik i pokrzywy zrobić. Zaintrygował mnie przepis. 

Jak pojadę na wieś, to pokrzyw urwę. Mam też w planie zupę pokrzywową i pierogi z pokrzywami.