Iv_ Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 3 godziny temu, Mazowszanka13 napisał: Znalazłam na fb przepis na marynowane pączki mniszka. Podobno smakują jak kapary. W maju wielka akcja zbierania. Pare dni temu oglądałam taki przepis na YouTube :) Quote
Mazowszanka13 Posted April 19, 2021 Author Posted April 19, 2021 7 minut temu, Iv_ napisał: Pare dni temu oglądałam taki przepis na YouTube :) Ha, ha ! Może nawet ten sam przepis. Ale w przypadku wysyłki trzeba by zapasteryzować kiszonkę, aby zassało zakrętkę. Co prawda zakwas chlebowy wysyłałam niezassany, ale on był gęsty. Quote
konfirm31 Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 Moje Ciocie, za komuny w latach 50, robiły kapary z pączków nasturcji, która w tym celu była siana na działce. Niestety, nie wiem, wg jakiego przepisu, ale dorośli chwalili. Dla mnie wtedy to było "fuj", jak i wiele innych przysmaków. Myślę, że prawdziwe, też by były :D PS Czy one nie były w occie? Quote
Mazowszanka13 Posted April 19, 2021 Author Posted April 19, 2021 Kapary sklepowe są w occie, ale kiszonki zdrowsze. Quote
konfirm31 Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 1 minutę temu, Mazowszanka13 napisał: Kapary sklepowe są w occie, ale kiszonki zdrowsze. Ba ;) To masz tutaj samo zdrowie, w dodatku z kuchni, jaką lubisz. I do zrobienia teraz http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/06/pesto-z-pokrzyw-i-podagrycznika-ze.html?m=1 Quote
Mazowszanka13 Posted April 19, 2021 Author Posted April 19, 2021 7 minut temu, konfirm31 napisał: Ba ;) To masz tutaj samo zdrowie, w dodatku z kuchni, jaką lubisz. I do zrobienia teraz http://belgiaodkuchni.blogspot.com/2010/06/pesto-z-pokrzyw-i-podagrycznika-ze.html?m=1 Nie wiem co to podagrycznik, ale pokrzyw u nas pod dostatkiem. Chętnie zrobię, bo lubię pesto wszelakiego rodzaju. Quote
Mazowszanka13 Posted April 19, 2021 Author Posted April 19, 2021 A propos pesto. W ostatniej "Werandzie Country" znalazłam przepis na pesto z brokuła, ale jeszcze nie robiłam. MAKARON z WEGAŃSKIM PESTO 1/2 pół opakowanie pełnoziarnistego spaghetti, 5 różyczek brokuła,oliwa, ząbek czosnku, pęczek bazylii, sól, łyżka płatków drożdżowych, 15 pomidorków koktajlowych Brokuły ugotować na parze, zblendować z czosnkiem,bazylią i płatkami. Doprawić solą i oliwą. Połączyć z makaronem. Do dekoracji: listki bazylii i połówki pomidorków, ewentualnie plasterki awokado. Quote
konfirm31 Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 Masz tu znowu pesto z podagrycznika i pokrzywy. https://wegedroga.pl/podagrycznik-zielona-petarda-zdrowia-przepis-na-pesto-z-podagrycznika-i-pokrzywy/ Quote
Iv_ Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 Podagrycznik wiosną to moja ulubiona roślina obiadowa, ale zarówno przekleństwo na działce. Rośnie i pozbyć się go nie można. Podagrycznik robię tak: Podsmażam na klarowanym maśle czosnek, cebulkę. Dodaje umyty i grubo posiadany podagrycznik. Duszę chwilę. Dodaje kawałek sera feta, śmietanę, sól i pieprz i polewam makaron. Pycha. U mnie wszyscy uwielbiają. Robię od lat ;) Quote
konfirm31 Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 Gdybym mogła, to bym to zweganizowała i zrobiła na obiad. Ale ostatnio jestem unieruchomiona w domu i o podagryczniku, mogę tylko pomarzyć :(. A wegański ser typu feta, jest od jakiegoś czasu w biedronce . Producent - Violife. Fajny przepis. Kiedyś go wypróbuję. Dzięki :) Quote
Mazowszanka13 Posted April 19, 2021 Author Posted April 19, 2021 Dzięki Iv_ za przepis:) Brzmi smakowicie. Muszę poszukać w okolicy tej rośliny. Quote
Iv_ Posted April 19, 2021 Posted April 19, 2021 Podagrycznik rośnie wszędzie, tylko trzeba go poznać i dobrze się rozglądać :) Quote
Mazowszanka13 Posted April 19, 2021 Author Posted April 19, 2021 Sebastian Szaman 21 Wieku pokazuje na filmiku jak rozpoznać podagrycznik. Quote
Iv_ Posted April 20, 2021 Posted April 20, 2021 10 godzin temu, Mazowszanka13 napisał: Sebastian Szaman 21 Wieku pokazuje na filmiku jak rozpoznać podagrycznik. Do tego szamana to mam ambiwaletny stosunek ;) A zioło naprawdę łatwo rozpoznać :) Na dniach spróbuję to pesto(pastę) z podagrycznik i pokrzywy zrobić. Zaintrygował mnie przepis. Jak pojadę na wieś, to pokrzyw urwę. Mam też w planie zupę pokrzywową i pierogi z pokrzywami. Quote
beataczl Posted April 20, 2021 Posted April 20, 2021 Dzień dobry, do czego stokrotke wykorzystać? Quote
Mazowszanka13 Posted April 20, 2021 Author Posted April 20, 2021 23 minuty temu, beataczl napisał: Dzień dobry, do czego stokrotke wykorzystać? Ja piję herbatkę dla smaku. Jest bardzo delikatna. Daję link dla przykładu, w google jest wiele wskazówek na temat jej zastosowania. https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/stokrotka-pospolita-wla Quote
Iv_ Posted April 20, 2021 Posted April 20, 2021 Ja stokrotkę czy też inne kwiatki dorzucam do zielonej herbaty :) Quote
Mazowszanka13 Posted April 20, 2021 Author Posted April 20, 2021 2 godziny temu, Iv_ napisał: Ja stokrotkę czy też inne kwiatki dorzucam do zielonej herbaty :) A to spróbuję. Quote
Mazowszanka13 Posted April 20, 2021 Author Posted April 20, 2021 Mam już pierwsze wpłaty: 80 zł od kado i 88 zł od limonka80 Kado dziękuje o solidną nadpłatę :) Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.