Jump to content
Dogomania

ZACHUDZONA NEGRA W TYPIE LABRADOR a - W CUDOWNYM DOMU U GAPA78!!!

Recommended Posts

Posted

Oto nowe wieści o Negrusku: sunia juz całkowicie zadomowiła się w Krakowie:loveu: - została góralką nizinna i jak przystało na ten typ rozpoczeła zaprawę górską - wczoraj zdobyła Turbacz oraz dzis odwiedziła Ojcowski Park Narodowy by podziwiac skalki:)
Oto Negrusik w Ojcowie:)
http://img17.imageshack.us/img17/5338/negraojcw.jpg
A oto sucz w drodze na Turbacz:
http://img32.imageshack.us/img32/2598/003xst.jpg

Negrus na polanie Turbacz w towarzystwie stada owiec oraz psa pasterza:) nie bardzo wiedziała co to za stworki te owce, wiec poczatkowo je obszczekiwala lecz pozniej nowi koledzi sie jej spodobali:)
http://img32.imageshack.us/img32/2746/012lej.jpg

Ogólnie Negra staje się powoli cudowna, przytulastą sunia, która ma po częsci jest małym uparciuchem i indywidualistka:) czasem potrafi pokazać ząbki obcym, wedle jej mniemania niepożądanym personom i okropnie broni swojego autka:)

• Replies 292
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to ja przywiozłam Negre do Murki z Lublina, do kolekcji zdjęć "zachudzonej Negry" które zrobiłam zaraz po zabraniu jej z okropnego miejsca teraz dodałam te, które są w jej nowym domu. Patrzę na szczęśliwą Negrusie - gdzie ta sunia, którw w nocy poszła do kuchni wyciągneła mąke i zaczeła ją jeść...
jestem szczęśliwa i płakać mi się chcę

Posted

To ja dziękuje ci 5eka4 za uratowanie życia Negrusi a losowi i komuś tam na górze, że nasze drogi się spotkały :loveu: staram się NERUSI wynagrodzić wszystkie te koszmarne dni, które musiała w swym życiu przetrwac...czasem, gdy ją obserwuje to serce mi sie sciska i łzy do oczu same sie cisną, gdy pomyslę co to cudowne psisko musiało przeżyc i ile krzywdy zrobli jej zwierzeta ludźmi zwanymi:angryy:

• 3 weeks later...
Posted

Z Negrą a w zasadzie z jej zachowaniem są wielkie problemy, z którymi sobie nie bardzo radzę: otóz sucz ostatnio dość doktliwie pogryzła 2 osoby. Jedna z nich pojechała do szpitala, w zasadzie nie jest to duża rana ale ja mam teraz mnóstwo problemów:( Nie wiem jak oduczyć ją tego atakowania, bez ostrzeżenia -czy sa jakieś metody tresury??? przyznam, że mimo faktu iż dotąd byłam posiadaczką samych rottków z takim zachowaniem psa jaki prezentuje Negra nie spotkałam się: daje sie głaskać, wszysko jest ok i nagle chap-i ludzka ręką jest jej. Nie wiem juz co robic, bo karcenie jej zupełnie nie pomaga.

Posted

[quote name='Gapa78']Z Negrą a w zasadzie z jej zachowaniem są wielkie problemy, z którymi sobie nie bardzo radzę: otóz sucz ostatnio dość doktliwie pogryzła 2 osoby. Jedna z nich pojechała do szpitala, w zasadzie nie jest to duża rana ale ja mam teraz mnóstwo problemów:( Nie wiem jak oduczyć ją tego atakowania, bez ostrzeżenia -czy sa jakieś metody tresury??? przyznam, że mimo faktu iż dotąd byłam posiadaczką samych rottków z takim zachowaniem psa jaki prezentuje Negra nie spotkałam się: daje sie głaskać, wszysko jest ok i nagle chap-i ludzka ręką jest jej. Nie wiem juz co robic, bo karcenie jej zupełnie nie pomaga.

Gapa, zgłoś się z suką do jakiegos behawiorysty. Tu domorosłe rady niewiele pomogą. Musi zabrac głos ktos doświadczony.
Napisz może do p. Kłosińskiego:
Andrzej Kłosiński - AmiChien - Hodowla psów, hodowle psów rasowych, weterynarze, ośrodki szkoleniowe, psi psycholog, wszystko dla psa - sklepy zoologiczne, salony kosmetyczne dla psów - Katalog Kynologiczny mampsa.pl

To Twój teren ;).

Posted

O rety, ale Negra narozrabiałaś :crazyeye: :mad:

Reno ma rację, najlepiej zgłosić się o poradę do specjalisty.
My tu możemy sobie gdybać...

Posted

Gapa, masz tez Pania Zofie Mrzewinska chyba niedaleko. Koniecznie trzeba sie dowiedziec od behawiorysty skad sie biora takie zachowania Negry.

A medycznie wszystko jest u Negry w porządku? Nie ma jakiś ucisków; guzków na głowie, po których jest głaskana i które moga spowodować nagly ból? Może ona po prostu nie lubi głaskania przez obce osoby. Jeśli jeszcze głaszcza w sposób dominacyjny. Może tolerować tylko wlasną Pania i na tym koniec.

Ja bym tez wykupila ubezpieczenie dla Negry, chyba Generali ma psie ubezpieczenia w swojej ofercie.

Posted

Byłyśmy z Negrą przed chwilką u wet, na konieczniej w przypadku pokąsań obserwacji a przy okazji wet sucz przebadał i sunia jest okazem zdrowia:)Zatem wszelkie choroby jako powód jej agresji odpadają. Myslę, że powód lezy w jej psychice i że jest to agresja lękowa: ona atakuje zawsze obce dla niej osoby, które próbują ją pogłaskać. Za każdym razem było to więcej niż 2 osoby, zawsze były to dla niej osoby obce. Ona panicznie boi się obcej ręki i ze strachu łapie zębami. W stosunku do domowników tzn, osób które zna nie wykazuje cienie agresji, jest kochaną, uśmiechnięta i przytulastą sunia, wystawiającą łebek i brzuszek do głasakania. Dziś postaram się skontakować z jakimś behawiorystą- mam nadzieję, że te negruskowe lęki są uleczalne:)

Posted

Negrusia jest umówiona na jutro z behawiorystką. Mam nadzieję, że z jej zachowaniem odpowiednia terapaia zrobi porządek i sucz bedzie zachowywać się jak na tak ślicznego i kochanego psa przystało:)

Posted

Ona panicznie boi się obcej ręki i ze strachu łapie zębami.
Moja starsza suczka Kostaryka, mimo, ze wychowana u nas od malego, bardzo, ale to bardzo nie lubi glaskania przez obce osoby, jak to collie jest nieufna wobecobcych. Tylko, ze nie lapie, ale podnosi tak smiesznie wargi albo zwiewa. W Moim Psie chyba w numerze lipcowym byla rtykul, ze jednak pies moze sobie nie zyczyc dotykania przez osoby, ktorych nie zna. A obca osoba powinna zawsze zapytac wlasciciela czy moze psa poglaskac. Ja zawsze w takich przypadkach mowie : NIE, prosze nie glaskac. Poczatkowe zdziwienie zmienia sie w zrozumienie, gdy mowie, ze Pan/Pani tez by nie chciala, zeby obcy Pana/Pania po glowie dotykal.

Mysle, ze to w przypadku Negry kwestia zaufania obcym, mozna namowic jakis znajomych, zeby zawsze przychodzili ze smakolykami i stopniowo, krok po kroku dotykali, raz, dwa razy, potem wiecej.

Czekamy na wiadomosc co powiedziala pani behawiorystka.

Posted

Moja starsza sucz też bardzo nie lubi dotykania przez obcych. Uchyla się wtedy lub odskakuje. Jednak muszę pilnowac, bo kiedy jest na smyczy, czyli nie ma pola ucieczki, próbuje złapac. Prawdę powiedziwszy ja z tym nie walczę. Ja sama nie raz głaskałam obce psy, ale to moje ryzyko. Tak samo jest z innymi. Jesli ktoś z pełną świadomością i z własnej woli głaszcze obcego psa, decyduje się na ryzyko.
Moja Dotts zawsze daje znaki, że nie zyczy sobie głaskania-kładzie uszy, uchyla łeb, ogon ma mocno podkulony. Jesli ktos to zlekceważy, sam sobie jest winny :diabloti:.

Posted

I już po spotkaniu z behawiorystką:) Negrusek cierpi na agesje lękową i trzeba przeprowadzic terapie odwrażliwienia suni. Poza tym zapisałam ją na szkolenie metodą klikerową, by sucz odzyskała troszkę radości życia:) zobaczymy jakie bedą efekty pracy-w czwartek pierwsza lekcja:)

Posted

Na pewno będa dobre rezultaty, Negra to mądra sunia.

Gapa, pamietaj, ze nie tylko Twoja Negra nie lubi dotyku, ja i Reno tez mamy takie suczki. Wiele jest takich psów, szczególnie po przejsciach, które ze strachu capną w rękę, w łydkę. Dobrze, ze Negra lubi smakolyki, łatwiej będzie nieznajomym wkrasc sie w jej łaski ;)

Posted

Nagrusek po pierwszej lekcji:) bawi się pięknie piłeczką i szmatką w przeciaganie:roll: jeśli chodzi o to jej kłapanie zębami na obcych, nie bedę tego chyba zwalczać-po prostu obce osoby nie będą jej dotykać i tyle. A szkolić ją spróbuję sama - bo raczej nie wyrobie finansowo na te lekcje ze specjalistami. Zamówiłam ksiązke z płytą do szkolenia klikerowego oraz kliker i będziemy próbować coś działać:)

Posted

Gapa78 napisał(a):
Nagrusek po pierwszej lekcji:) bawi się pięknie piłeczką i szmatką w przeciaganie:roll: jeśli chodzi o to jej kłapanie zębami na obcych, nie bedę tego chyba zwalczać-po prostu obce osoby nie będą jej dotykać i tyle. A szkolić ją spróbuję sama - bo raczej nie wyrobie finansowo na te lekcje ze specjalistami. Zamówiłam ksiązke z płytą do szkolenia klikerowego oraz kliker i będziemy próbować coś działać:)

Gapa-po prostu uprzedzaj, że pies nie teoleruje dotyku obcej osoby ;). Nie wiem, czy Gapa ma również zapędy do gonienia dzieci. Moja Dotts ma. Muszę pilnowac, bo już dwa razy pogoniła mi biegające dziecko.
Jeśli zna się swojego psa, idzie z tym współgrac. Byłoby gorzej, gdyby suka sama z siebie startowała z zębami do napotykanych osób. Jeśli jednak zachowanie dotyczy ewidentnie dotykania jej, to nie jest źle ;).

Posted

Tak, Gapa, koniecznie uprzedzaj obcych czy gosci, ze zadnego glaskania. Moze z czasem, z czasem, Negra nie bedzie traktowac dotyku obcych jako zagrozenia, ale moze jej to zostac. Swoja droga nie wiem skad w ludziach tyle glupoty, naiwnosci i pokazania, ze sie psa nie boja i zawsze chca glaskac obce psy. Ja sie tam z lapami do nieznanych mi psów wcale nie pcham. Najgorsze jest tez to, ze ludzie glaszcza psy dominacyjnie, zawsze po czubku glowy. To dla psa jeszcze wiekszy stres, bo trzeba stolerowac obcy dotyk, do tego dominacje.
Trzymam kciuki za Negrulca :kciuki:

Posted

Negrusiątko nie jest typem psa-agresora, który atakuje sam-zawsze kłapie gdy jakas obca łapa chce ja pogłaskac:diabloti::diabloti: w dodatku ci:mad:ludzie od razu pakują lapę nad jej głowe, a ona wtedy chapie. Nie ma glaskania Negry przez obcych i tyle:) dzisiaj Negrusek na porannym spacerze pobiegl na polowanie na bażanta:evil_lol: przybiegła po 5 minutach cała szczęśliwa, a ja umierałam ze strachu o nią, bo uciekła mi z pola widzenia:razz: mały diabełek się w niej odzywa:)

Posted

Gapa78 napisał(a):
Negrusiątko nie jest typem psa-agresora, który atakuje sam-zawsze kłapie gdy jakas obca łapa chce ja pogłaskac:diabloti::diabloti: w dodatku ci:mad:ludzie od razu pakują lapę nad jej głowe, a ona wtedy chapie. Nie ma glaskania Negry przez obcych i tyle:) dzisiaj Negrusek na porannym spacerze pobiegl na polowanie na bażanta:evil_lol: przybiegła po 5 minutach cała szczęśliwa, a ja umierałam ze strachu o nią, bo uciekła mi z pola widzenia:razz: mały diabełek się w niej odzywa:)

Moje panny tez mają takie polowania na swoim koncie :diabloti:. Kiedyś w lesie puściły się za zającem :mad:. Nijak nie szło ich odwołac. Wróciły same po kilku minutach, ale strachu się najedliśmy :roll:.

• 1 month later...
Posted

Długo nie było żadnych wieści od Negruski, więc piszę co nieco co słychać u dziewczynki. ;)Negra bardzo ładnie się rozwija tzn. jest mądrą sunia, która mimo swego wieku jest poddatna na szkolenie: nauczyła się pięknie bawić piłeczką oraz przychodzić na zawołanie do nogi:) :multi: uaktwyniły się u niej cechy labradora: jest bowiem strasznym łakomczuchem, pieszczochem oraz psem polującym na wszelkiego rodzaju ptactwo. Na niemal każdym spacerze wyniucha gdzieś w zaroślach bażanta, kuropatwę lub cos podobnego i płoszy z wielkim zaangażowaniem:):diabloti
Już parę razy mi zwiała na małe polowanko, ale za każdym razem pięknie powróciła z wielkim uśmiechem na mordce i było widać że promienieje ze szczęscia:) :loveu:

• 3 months later...
Posted

Witamy wraz z Negrą w Nowym Roku!:) Po wielu próbach logowania na "nowym dogo" wreszcie udała mi się ta czynność, choć już zwątpiłam gdyż od ponad miesiąca próbuje i nic:placz:. Ale dziś stał się cud i moje konto powróciło na dogo:) Melduję wszystkim zainteresowanym, iż Negrusek czuje się wspaniale:diabloti:, a mnie dostarcza wielu niezapomnianych chwil:) nadal nie lubi dotyku obcych ludzi, więc potencjalnego odważnego, który chce ją głaskać ostrzegam, iż może to dla niego skończyć się źle. Ludzie nie dowierzają, mówiąc: przecież ta rasa nie gryzie...:angryy:a to jakby nie patrzeć tylko pies, cudowny pies:):eviltong: Poniżej wstawię kilka zdjęć Negry z pozdrowieniami dla cioteczek:p
leżakowanie Negruski i pozowanie na kanapie:)
http://img714.imageshack.us/img714/672/002sa.jpg
http://img218.imageshack.us/img218/8131/003rz.jpg
http://img12.imageshack.us/img12/3028/004ka.jpg
http://img137.imageshack.us/img137/9162/007wj.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/9371/009mse.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/9963/010lf.jpg
A tu Negra na spacerku-przepraszamy za "tylne" ujęcie:oops:
http://img12.imageshack.us/img12/904/1021033.jpg
Negra & Joker: miłość od drugiego wejrzenia-:):loveu:
http://img37.imageshack.us/img37/7219/071ss.jpg