Jump to content
Dogomania

Rozliczony. Koniec. Pierwszy i wyjątkowy Festiwal Filmów Polskich w Dogolandii dla Pieguska i Treka Radys do 26.02.2020 r

Recommended Posts

Posted
10 minut temu, b-d napisał:

Tak! :-) Brawo!  :-)

Aż mam ochotę jeszcze raz to obejrzeć... choc kawałek jakiś, może  scenę na schodach z dziecięcym wózkiem (jak u Eisensteina): "my go wysłaliśmy..., a on w filmach gra" ( no jakoś tak). :-)))

A czy mogę jako ulubionego reżysera (jeśli jest taka kategoria) zgłosić Juliusza Machulskiego?

Jest jest taka kategoria :)

dziękuję bardzo:)

• Like 1
Posted
Przed chwilą, uxmal napisał:

O rany jaki dzisiaj ruch :)))

No widzisz, a Tyś na jogę poszła! :))

Nie no, żartuję oczywiście, joga jest super :)

"- Czy jest suchy chleb dla konia?

- My dzisiaj mamy jogę!

- Co?

- Jogę!

- Nieee.. jogi to ja nie zbieram. ... taka młoda!"

Posted

Czy mogę: " ... ogień artylerii z lewej!!!... ogień artylerii z prawej!!!... ogień artylerii z lewej!!!... ogień artylerii z prawej!!!..." 

???

Posted
1 minutę temu, b-d napisał:

Czy mogę: " ... ogień artylerii z lewej!!!... ogień artylerii z prawej!!!... ogień artylerii z lewej!!!... ogień artylerii z prawej!!!..." 

???

Chorobcia! Nie wiem. Muszę się zadumać. Odsierścianie i odkłaczanie mieszkania mię czeka, to będę kombinować w trakcie :)

Posted
3 minuty temu, agat21 napisał:

Chorobcia! Nie wiem. Muszę się zadumać. Odsierścianie i odkłaczanie mieszkania mię czeka, to będę kombinować w trakcie :)

To dla ułatwienia drugi cytat: "co się Wam stało, jesteście ranni? - tak, umieram!"

I trzeci:"...jestem sierotą. - Nie jestescie sierotą - ja jestem Waszym ojcem, a Ojczyzna matką!"

Może takie trochę niedokładne te cytaty...:-(

Posted
15 minut temu, b-d napisał:

???

Dymsza to mówił?

Posted
19 minut temu, b-d napisał:

???

Kariera Nikosia Dyzmy?

Posted
46 minut temu, uxmal napisał:

Ula chyb poszła na spacer .

Bylam po fanty do wyslania z bazarku:),a joga jest przereklamowana ♡

Jeszcze tylko poczte zalicze i jestem w domku.

Posted
49 minut temu, uxmal napisał:

Dymsza to mówił?

44 minuty temu, uxmal napisał:

Kariera Nikosia Dyzmy?

Oj, nie ... choć może niezbyt dokładne te cytaty.

Dla ułatwienia jeszcze jeden: " Widzicie to samotne drzewo na horyzoncie?!

- Nie, nie widzę!

- Azymut samotne drzewo na horyzoncie - bieeegiem marsz!!!"

Posted
40 minut temu, b-d napisał:

Oj, nie ... choć może niezbyt dokładne te cytaty.

Dla ułatwienia jeszcze jeden: " Widzicie to samotne drzewo na horyzoncie?!

- Nie, nie widzę!

- Azymut samotne drzewo na horyzoncie - bieeegiem marsz!!!"

Kurczę chyba tego nie oglądałam. Chociaż jak uxmal wspomniała o Dymszy, to przyszedł mi do głowy "Dodek na froncie"

Posted
1 minutę temu, agat21 napisał:

Kurczę chyba tego nie oglądałam. Chociaż jak uxmal wspomniała o Dymszy, to przyszedł mi do głowy "Dodek na froncie"

Oj niestety nie to miałem na myśli.

Ale to fakt - trudne to jest do odgadniecia, bo to może nie jest jakiś kultowy film. Cytaty są z epizodu życia bohatera - zasadniczej służby wojskowej - jakiegoś tam ułamka filmu.

Film jest o nieszczęśliwej (raczej) miłości, miedzypokoleniowych nieporozumieniach, w tle z muzyką rockową (na końcu bluesowo na harmonijce Amazing Grace Sławka Wierzcholskiego) . 

???

Posted

Haha:-)

Żadna artyleria wcale nie strzelała. Nikt nie strzelał. Żołnierze zsw (drużyna albo pluton) biegała zygzakiem po jakimś kartoflisku, a trzy metry za nimi szedł kapral z jakas słomką w zębach czy plutonowy i krzyczal: "ogień artylerii z lewej! " . No i młode wojsko wtedy robiło na 5 sekund padnij,  po tych sek. zrywali się i biegli znów kilka metrow (tylko trochę w bok) i znów okrzyk": ogień artylerii..." aż w pewnym momencie bohater już nie miał ochoty biegać i padać i po prostu położył się. Podszedł do niego ten kapral i pyta: "jesteście ranni żolnierzu?" -"Tak, umieram"