Jump to content
Dogomania

ROZLICZONY ZAKOŃCZONY Bazarek PTASI odcinek 2 sezon 2 do 31X2019 20:00


TZmestudio

Recommended Posts

Bazarek PTASI  odcinek 2 sezon 2

Ewentualny zysk będzie przeznaczony na potrzeby naszych zwierzaków (Bandy).  

W chwili obecnej poza coraz mniejszą liczbą pieniędzy topniejącą każdego dnia potrzeba jest zrobienia akcji odrobaczenia. W związku z tym, że trzeba to zrobić jednorazowo u wszystkich naszych zwierząt, koty również podlegają tej akcji. (to będzie w niektórych przypadkach super akcja z podaniem tabletki do pyska dzikusom). Dodatkowo musimy zrobić akcję odpchlania (i zabezpieczenia na kleszcze). Ewentualny nadmiar przeznaczymy na utrzymanie owej bandy.

W związku że nasza sytuacja się znacząco pogorszyła nie możemy pozwolić sobie na jakikolwiek minus. 

Image3.jpg.e300b5657073affdfe4eb9c7d83e52a7.jpg

Zasady bazarku:

1. bazarek trwa od 3.10.2019. do 31.10.2019 do godz. 20.00 ostatni ważny post z godz. 19.59

2. ma formę  kupuj od razu

3. Najchętniej wysyłam PaczkaWRuchu koszt 10zł. Powyżej 10kg sugeruję kurier do 18zł. Możliwa również PocztaPolska paczka a nawet Paczkomaty Inpostu zgodnie z cennikiem operatora. 

4 informację o wyborze przesyłki proszę umieszczać na wątku, nie na pw

5. na wpłaty czekam 5 dni roboczych od wysłania pw (najchętniej od razu abym mógł wysłać przesyłkę)

6. wysyłka do 5 dni od zaksięgowania wpłaty (z doświadczenia wiem, że szybciej ;))

6. proszę o potwierdzenie odbioru przesyłki na wątku bazarku abym nie musiał miesiącami trzymać pokwitowań nadania. 

7.  Numer konta do wpłat podam na PW

 
Link to comment
Share on other sites

jesc_zima.jpg

 Okres zimowy jest trudny dla wszystkich zwierząt. Ziemię pokrywa gruba warstwa śniegu lub lodu, co znacząco utrudnia dostęp do pokarmu. Na brak jedzenia cierpią większe i mniejsze zwierzęta, również ptaki. Z tego powodu dokarmianie ptaków to często ich jedyna szansa na przeżycie tych kilku zimowych miesięcy.

Przedmioty na bazarku są wytworzone z produktów pochodzących z naszego regionu. Nie zawierają chemii ulepszaczy ani barwników. Kukurydza która w tym roku jest składnikiem karmy pochodzi od sąsiada z pola obok i jest pod stałą kontrolą z mojej strony.  Mieszanka nasion została skomponowana przez lokalną centrale nasienną dla ptaków dzikich. Nawet zostało dodane siemię. 

Tłuszcz biały jest najwyższej klasy łojem wołowym i w przeciwieństwie do tłuszczu wieprzowego jest zdecydowanie twardszy i bardziej odporny na rozpuszczanie. Nawet w zimowe słoneczne dni nie topi się. 

Produkty używane do "produkcji" nie są mieszane z gorszymi produktami, nie dodawana jest żadna bułka tarta - , są najwyższej jakości. 

PS

Produkty nie nadają się dla ptaków-wegan. :-)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Zamówienia:

Omi: 5 kg orzechów=35 ZAPŁACONE, WYSŁANE

Tyś(ka): nr3 i 2x5=13 ZAPŁACONE,WYSŁANE

Asiuniab: 4 podwójne gwiazdki, 2 puszki i 5 kg orzechów==57 ZAPŁACONE, WYSŁANE

bakusiowa: cegiełki=40 ZAPŁACONE,

Aldrumka: 2kg orzechów=14zł ZAPŁACONE, WYSŁANE

Senanta: 6 x 250g   - łój nerkowy przetopiony  i  8 x puszkowiec.=6x5+8x5=30+40=70 ZAPŁACONE, WYSŁANE

(229)

Link to comment
Share on other sites

5. Puszkowiec

5zł/szt

Puszka wypełniona po brzeg nasionami w zalewie łojowej. Waga 415 z puszką(a nawet więcej), Idealne dla ptaków na odludziu (oczywiście proszę kontrolować i puszkę zabrać z powrotem). Do każdej puszki dokładam sznurek do zamocowania puszki w poziomie. Wlot do puszki lekko lekko pochylić w dół. I patrzeć jak zajadają ptaki. Można też wetknąć kawałek patyczka między puszkę a sznurek jeśli ktoś uważa, że sobie ptaki nie poradzą. Nie należy się zrażać, że ptaki się nie zlatują zaraz po zawieszeniu. Potrzebują czasu na zlokalizowanie wynalazku a potem już jest z górki. :-)

puszkowiec.thumb.jpg.0de24186285785751cf4bf16c459a121.jpgIMG_20190917_090552.jpg.78e60c699bc1746e5411ce78a0a01cf2.jpg

 
Link to comment
Share on other sites

6. Łój nerkowy przetopiony

cenę ustalam komisyjnie sam ze sobą na 20zł/kg

Zamówienia przyjmuję w trzech wariantach: 

a) małe opakowanie 250g cena 5zł

b) średnie opakowanie- 400g cena 8zł

c) duże opakowanie - 1kg cena 20zł

Kostki w warunkach domowych bardzo trudno się kroi. łój po zastygnięciu jest bardzo twardy. Aby go podzielić lepiej bardzo delikatnie go roztopić w garnku i potem przelać do mniejszych form. Krojenie go nożem na zimno grodzi co najmniej skaleczeniem. 

Łój jest wytapiany na bieżąco zaraz po upolowaniu od rynkowego dostawcy (teoretycznie co czwartek). 

 

Kilka słów o łoju:
Łój to najtwardszy tłuszcz jakiego używa się w kuchni. Zresztą dobrze to widać na filmie, gdzie nieomal wymachuję wieńcem z łoju. Łój, w zależności od tego w jakiej części jest wytopiony, pachnie dość mocno, albo bardzo delikatnie i praktycznie niewyczuwalnie. Kolor może zmieniać się w zależności od tego, jaką paszą było karmione zwierzę oraz od tego, z czego jest wytapiany. Zazwyczaj jest białawy lub kremowy, ale może być też żółtawy (głównie ten wytapiany z kawałków mięsa). Najlepiej, żeby był to łój z krowy/wołu (?), które były naturalnie karmione trawą – wtedy w łoju znajduje się najwięcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).

To bardzo stabilny tłuszcz,mocno nasycony, idealny do smażenia. Przetopiony dobrze się przechowuje, nie utlenia się etc. Dawniej powszechnie używano go do smażenia (np. McDonald dopiero w latach 90tych przerzucił się na własną mieszankę smażalniczą, dopiero teraz mówi się, że może jednak nasycone tłuszcze nie są takie złe do smażenia i są lepszym pomysłem niż mieszanka różnych olejów roślinnych używanych do tego celu).

(https://klaudynahebda.pl/zapomniane-skladniki-loj-wolowy/)

Generalnie nie będę przepisywał całego artykułu - proszę sobie kliknąć na link powyżej i przeczytać. :-) Szczególnie część o nerkowym łoju który własnie jest tu sprzedawany.

Streszczenie dla mężczyzn: łój jest zaje...y, zdrowy ale w cholerę kaloryczny. Frytki wychodzą świetne (z normalnych pokrojonych ziemniaków). A kotlety mielone usmażone w głębokim tłuszczu wprost z garnka są wyjątkowo soczyste. Ale jedząc je trzeba pamiętać że są kaloryczne :-). Frytki i inne potrawy robione w głębokim tłuszczu wymagają rozgrzania go do wysokiej temperatury. Robimy to raczej woniej niż na ostrym gazie. Łój w wysokiej temperaturze nie wydziela zapachu, ale zanim włożymy np frytki, warto jedną włożyć do garnka - jeśli mocno skwierczy to można włożyć resztę. Przepisy na frytki i inne potrawy są do znalezienia u Wujka Googla. 
Jeśli po usmażeniu potraw chcemy je przechować na później to trzeba się pozbyć nadmiaru tłuszczu: zostawienie na sitku nad garnkiem albo położyć na papierowy ręcznik (wolę pierwszy wariant)

 
Link to comment
Share on other sites

7. Orzechy włoskie zbiór 2019 (już spadły)

W tym roku ze względu na kiepskie warunki są mniejsze niż w zeszłym roku. Niestety pogoda nie sprzyja i suszenie orzechów należy wykonać we własnym zakresie. Jest cały czas mokro. 

1kg 7zł.
Pozostało jeszcze około 20kg

Jak suszy� orzechy w�oskie?

 
  •  
Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Świetny bazarek :) Czy jedoznko dla ptaków można przez jakiś czas przechowywać? W jakich warunkach? :) 

Jak napisze ze nawet pol roku, to nie sklamie. Dluzej nie probowalem. Przez kilka tygodni moze stac w temperaturze pokojowej. Przy dluzszym okresie zwyczajna lodowka. Zamrazarki nie polecam bo nie ma takiej potrzeby. Loj, ktory to wszystko lepi w temperaturze pokojowej jest cialem stalym twardym. 

Pisze z komorki wiec prosze wybaczyc brak polskich liter. 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, TZmestudio napisał:

Jak napisze ze nawet pol roku, to nie sklamie. Dluzej nie probowalem. Przez kilka tygodni moze stac w temperaturze pokojowej. Przy dluzszym okresie zwyczajna lodowka. Zamrazarki nie polecam bo nie ma takiej potrzeby. Loj, ktory to wszystko lepi w temperaturze pokojowej jest cialem stalym twardym. 

Pisze z komorki wiec prosze wybaczyc brak polskich liter. 

To ja muszę pomyśleć, co chcę :D Za duży wybór, ale coś kupię, bo poprzednią edycję przespałam.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...