Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bazarek PTASI  odcinek 2 sezon 2

Ewentualny zysk będzie przeznaczony na potrzeby naszych zwierzaków (Bandy).  

W chwili obecnej poza coraz mniejszą liczbą pieniędzy topniejącą każdego dnia potrzeba jest zrobienia akcji odrobaczenia. W związku z tym, że trzeba to zrobić jednorazowo u wszystkich naszych zwierząt, koty również podlegają tej akcji. (to będzie w niektórych przypadkach super akcja z podaniem tabletki do pyska dzikusom). Dodatkowo musimy zrobić akcję odpchlania (i zabezpieczenia na kleszcze). Ewentualny nadmiar przeznaczymy na utrzymanie owej bandy.

W związku że nasza sytuacja się znacząco pogorszyła nie możemy pozwolić sobie na jakikolwiek minus. 

Image3.jpg.e300b5657073affdfe4eb9c7d83e52a7.jpg

Zasady bazarku:

1. bazarek trwa od 3.10.2019. do 31.10.2019 do godz. 20.00 ostatni ważny post z godz. 19.59

2. ma formę  kupuj od razu

3. Najchętniej wysyłam PaczkaWRuchu koszt 10zł. Powyżej 10kg sugeruję kurier do 18zł. Możliwa również PocztaPolska paczka a nawet Paczkomaty Inpostu zgodnie z cennikiem operatora. 

4 informację o wyborze przesyłki proszę umieszczać na wątku, nie na pw

5. na wpłaty czekam 5 dni roboczych od wysłania pw (najchętniej od razu abym mógł wysłać przesyłkę)

6. wysyłka do 5 dni od zaksięgowania wpłaty (z doświadczenia wiem, że szybciej ;))

6. proszę o potwierdzenie odbioru przesyłki na wątku bazarku abym nie musiał miesiącami trzymać pokwitowań nadania. 

7.  Numer konta do wpłat podam na PW

 
Posted

jesc_zima.jpg

 Okres zimowy jest trudny dla wszystkich zwierząt. Ziemię pokrywa gruba warstwa śniegu lub lodu, co znacząco utrudnia dostęp do pokarmu. Na brak jedzenia cierpią większe i mniejsze zwierzęta, również ptaki. Z tego powodu dokarmianie ptaków to często ich jedyna szansa na przeżycie tych kilku zimowych miesięcy.

Przedmioty na bazarku są wytworzone z produktów pochodzących z naszego regionu. Nie zawierają chemii ulepszaczy ani barwników. Kukurydza która w tym roku jest składnikiem karmy pochodzi od sąsiada z pola obok i jest pod stałą kontrolą z mojej strony.  Mieszanka nasion została skomponowana przez lokalną centrale nasienną dla ptaków dzikich. Nawet zostało dodane siemię. 

Tłuszcz biały jest najwyższej klasy łojem wołowym i w przeciwieństwie do tłuszczu wieprzowego jest zdecydowanie twardszy i bardziej odporny na rozpuszczanie. Nawet w zimowe słoneczne dni nie topi się. 

Produkty używane do "produkcji" nie są mieszane z gorszymi produktami, nie dodawana jest żadna bułka tarta - , są najwyższej jakości. 

PS

Produkty nie nadają się dla ptaków-wegan. :-)

  • Like 1
Posted

Zamówienia:

Omi: 5 kg orzechów=35 ZAPŁACONE, WYSŁANE

Tyś(ka): nr3 i 2x5=13 ZAPŁACONE,WYSŁANE

Asiuniab: 4 podwójne gwiazdki, 2 puszki i 5 kg orzechów==57 ZAPŁACONE, WYSŁANE

bakusiowa: cegiełki=40 ZAPŁACONE,

Aldrumka: 2kg orzechów=14zł ZAPŁACONE, WYSŁANE

Senanta: 6 x 250g   - łój nerkowy przetopiony  i  8 x puszkowiec.=6x5+8x5=30+40=70 ZAPŁACONE, WYSŁANE

(229)

Posted

5. Puszkowiec

5zł/szt

Puszka wypełniona po brzeg nasionami w zalewie łojowej. Waga 415 z puszką(a nawet więcej), Idealne dla ptaków na odludziu (oczywiście proszę kontrolować i puszkę zabrać z powrotem). Do każdej puszki dokładam sznurek do zamocowania puszki w poziomie. Wlot do puszki lekko lekko pochylić w dół. I patrzeć jak zajadają ptaki. Można też wetknąć kawałek patyczka między puszkę a sznurek jeśli ktoś uważa, że sobie ptaki nie poradzą. Nie należy się zrażać, że ptaki się nie zlatują zaraz po zawieszeniu. Potrzebują czasu na zlokalizowanie wynalazku a potem już jest z górki. :-)

puszkowiec.thumb.jpg.0de24186285785751cf4bf16c459a121.jpgIMG_20190917_090552.jpg.78e60c699bc1746e5411ce78a0a01cf2.jpg

 
Posted

6. Łój nerkowy przetopiony

cenę ustalam komisyjnie sam ze sobą na 20zł/kg

Zamówienia przyjmuję w trzech wariantach: 

a) małe opakowanie 250g cena 5zł

b) średnie opakowanie- 400g cena 8zł

c) duże opakowanie - 1kg cena 20zł

Kostki w warunkach domowych bardzo trudno się kroi. łój po zastygnięciu jest bardzo twardy. Aby go podzielić lepiej bardzo delikatnie go roztopić w garnku i potem przelać do mniejszych form. Krojenie go nożem na zimno grodzi co najmniej skaleczeniem. 

Łój jest wytapiany na bieżąco zaraz po upolowaniu od rynkowego dostawcy (teoretycznie co czwartek). 

 

Kilka słów o łoju:
Łój to najtwardszy tłuszcz jakiego używa się w kuchni. Zresztą dobrze to widać na filmie, gdzie nieomal wymachuję wieńcem z łoju. Łój, w zależności od tego w jakiej części jest wytopiony, pachnie dość mocno, albo bardzo delikatnie i praktycznie niewyczuwalnie. Kolor może zmieniać się w zależności od tego, jaką paszą było karmione zwierzę oraz od tego, z czego jest wytapiany. Zazwyczaj jest białawy lub kremowy, ale może być też żółtawy (głównie ten wytapiany z kawałków mięsa). Najlepiej, żeby był to łój z krowy/wołu (?), które były naturalnie karmione trawą – wtedy w łoju znajduje się najwięcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).

To bardzo stabilny tłuszcz,mocno nasycony, idealny do smażenia. Przetopiony dobrze się przechowuje, nie utlenia się etc. Dawniej powszechnie używano go do smażenia (np. McDonald dopiero w latach 90tych przerzucił się na własną mieszankę smażalniczą, dopiero teraz mówi się, że może jednak nasycone tłuszcze nie są takie złe do smażenia i są lepszym pomysłem niż mieszanka różnych olejów roślinnych używanych do tego celu).

(https://klaudynahebda.pl/zapomniane-skladniki-loj-wolowy/)

Generalnie nie będę przepisywał całego artykułu - proszę sobie kliknąć na link powyżej i przeczytać. :-) Szczególnie część o nerkowym łoju który własnie jest tu sprzedawany.

Streszczenie dla mężczyzn: łój jest zaje...y, zdrowy ale w cholerę kaloryczny. Frytki wychodzą świetne (z normalnych pokrojonych ziemniaków). A kotlety mielone usmażone w głębokim tłuszczu wprost z garnka są wyjątkowo soczyste. Ale jedząc je trzeba pamiętać że są kaloryczne :-). Frytki i inne potrawy robione w głębokim tłuszczu wymagają rozgrzania go do wysokiej temperatury. Robimy to raczej woniej niż na ostrym gazie. Łój w wysokiej temperaturze nie wydziela zapachu, ale zanim włożymy np frytki, warto jedną włożyć do garnka - jeśli mocno skwierczy to można włożyć resztę. Przepisy na frytki i inne potrawy są do znalezienia u Wujka Googla. 
Jeśli po usmażeniu potraw chcemy je przechować na później to trzeba się pozbyć nadmiaru tłuszczu: zostawienie na sitku nad garnkiem albo położyć na papierowy ręcznik (wolę pierwszy wariant)

 
Posted

7. Orzechy włoskie zbiór 2019 (już spadły)

W tym roku ze względu na kiepskie warunki są mniejsze niż w zeszłym roku. Niestety pogoda nie sprzyja i suszenie orzechów należy wykonać we własnym zakresie. Jest cały czas mokro. 

1kg 7zł.
Pozostało jeszcze około 20kg

Jak suszy� orzechy w�oskie?

 
  •  
Posted
8 minut temu, Tyś(ka) napisał:

Świetny bazarek :) Czy jedoznko dla ptaków można przez jakiś czas przechowywać? W jakich warunkach? :) 

Jak napisze ze nawet pol roku, to nie sklamie. Dluzej nie probowalem. Przez kilka tygodni moze stac w temperaturze pokojowej. Przy dluzszym okresie zwyczajna lodowka. Zamrazarki nie polecam bo nie ma takiej potrzeby. Loj, ktory to wszystko lepi w temperaturze pokojowej jest cialem stalym twardym. 

Pisze z komorki wiec prosze wybaczyc brak polskich liter. 

Posted
8 minut temu, omi napisał:

Bardzo dziękuję za zaproszenie i bardzo proszę o 5 kg orzechów, ale proszę o "mokre" czyli w ogóle nie podsuszana. 

To akurat będzie proste do zrobienia. :-)

Dziękuję. 

Posted
7 godzin temu, TZmestudio napisał:

Jak napisze ze nawet pol roku, to nie sklamie. Dluzej nie probowalem. Przez kilka tygodni moze stac w temperaturze pokojowej. Przy dluzszym okresie zwyczajna lodowka. Zamrazarki nie polecam bo nie ma takiej potrzeby. Loj, ktory to wszystko lepi w temperaturze pokojowej jest cialem stalym twardym. 

Pisze z komorki wiec prosze wybaczyc brak polskich liter. 

To ja muszę pomyśleć, co chcę :D Za duży wybór, ale coś kupię, bo poprzednią edycję przespałam.

  • Like 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...