TZmestudio Posted October 2, 2019 Posted October 2, 2019 Bazarek PTASI odcinek 2 sezon 2 Ewentualny zysk będzie przeznaczony na potrzeby naszych zwierzaków (Bandy). W chwili obecnej poza coraz mniejszą liczbą pieniędzy topniejącą każdego dnia potrzeba jest zrobienia akcji odrobaczenia. W związku z tym, że trzeba to zrobić jednorazowo u wszystkich naszych zwierząt, koty również podlegają tej akcji. (to będzie w niektórych przypadkach super akcja z podaniem tabletki do pyska dzikusom). Dodatkowo musimy zrobić akcję odpchlania (i zabezpieczenia na kleszcze). Ewentualny nadmiar przeznaczymy na utrzymanie owej bandy. W związku że nasza sytuacja się znacząco pogorszyła nie możemy pozwolić sobie na jakikolwiek minus. Zasady bazarku: 1. bazarek trwa od 3.10.2019. do 31.10.2019 do godz. 20.00 ostatni ważny post z godz. 19.59 2. ma formę kupuj od razu 3. Najchętniej wysyłam PaczkaWRuchu koszt 10zł. Powyżej 10kg sugeruję kurier do 18zł. Możliwa również PocztaPolska paczka a nawet Paczkomaty Inpostu zgodnie z cennikiem operatora. 4 informację o wyborze przesyłki proszę umieszczać na wątku, nie na pw 5. na wpłaty czekam 5 dni roboczych od wysłania pw (najchętniej od razu abym mógł wysłać przesyłkę) 6. wysyłka do 5 dni od zaksięgowania wpłaty (z doświadczenia wiem, że szybciej ;)) 6. proszę o potwierdzenie odbioru przesyłki na wątku bazarku abym nie musiał miesiącami trzymać pokwitowań nadania. 7. Numer konta do wpłat podam na PW Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 Okres zimowy jest trudny dla wszystkich zwierząt. Ziemię pokrywa gruba warstwa śniegu lub lodu, co znacząco utrudnia dostęp do pokarmu. Na brak jedzenia cierpią większe i mniejsze zwierzęta, również ptaki. Z tego powodu dokarmianie ptaków to często ich jedyna szansa na przeżycie tych kilku zimowych miesięcy. Przedmioty na bazarku są wytworzone z produktów pochodzących z naszego regionu. Nie zawierają chemii ulepszaczy ani barwników. Kukurydza która w tym roku jest składnikiem karmy pochodzi od sąsiada z pola obok i jest pod stałą kontrolą z mojej strony. Mieszanka nasion została skomponowana przez lokalną centrale nasienną dla ptaków dzikich. Nawet zostało dodane siemię. Tłuszcz biały jest najwyższej klasy łojem wołowym i w przeciwieństwie do tłuszczu wieprzowego jest zdecydowanie twardszy i bardziej odporny na rozpuszczanie. Nawet w zimowe słoneczne dni nie topi się. Produkty używane do "produkcji" nie są mieszane z gorszymi produktami, nie dodawana jest żadna bułka tarta - , są najwyższej jakości. PS Produkty nie nadają się dla ptaków-wegan. :-) 1 Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 Zamówienia: Omi: 5 kg orzechów=35 ZAPŁACONE, WYSŁANE Tyś(ka): nr3 i 2x5=13 ZAPŁACONE,WYSŁANE Asiuniab: 4 podwójne gwiazdki, 2 puszki i 5 kg orzechów==57 ZAPŁACONE, WYSŁANE bakusiowa: cegiełki=40 ZAPŁACONE, Aldrumka: 2kg orzechów=14zł ZAPŁACONE, WYSŁANE Senanta: 6 x 250g - łój nerkowy przetopiony i 8 x puszkowiec.=6x5+8x5=30+40=70 ZAPŁACONE, WYSŁANE (229) Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 0. Cegiełka - 5 zł Ilość nieograniczona :-) Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 1. Babeczka dla ptaków 60g 3zł/szt 2. Gwiazdka dla ptaków 50g 3zł/szt 3. Podwójna gwiazdka dla ptaków 51g 3zł/szt Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 4. Domki dla ptaków 150g 4zł/szt Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 4. Domki dla ptaków 150g 4zł/szt Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 5. Puszkowiec 5zł/szt Puszka wypełniona po brzeg nasionami w zalewie łojowej. Waga 415 z puszką(a nawet więcej), Idealne dla ptaków na odludziu (oczywiście proszę kontrolować i puszkę zabrać z powrotem). Do każdej puszki dokładam sznurek do zamocowania puszki w poziomie. Wlot do puszki lekko lekko pochylić w dół. I patrzeć jak zajadają ptaki. Można też wetknąć kawałek patyczka między puszkę a sznurek jeśli ktoś uważa, że sobie ptaki nie poradzą. Nie należy się zrażać, że ptaki się nie zlatują zaraz po zawieszeniu. Potrzebują czasu na zlokalizowanie wynalazku a potem już jest z górki. :-) Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 6. Łój nerkowy przetopiony cenę ustalam komisyjnie sam ze sobą na 20zł/kg Zamówienia przyjmuję w trzech wariantach: a) małe opakowanie 250g cena 5zł b) średnie opakowanie- 400g cena 8zł c) duże opakowanie - 1kg cena 20zł Kostki w warunkach domowych bardzo trudno się kroi. łój po zastygnięciu jest bardzo twardy. Aby go podzielić lepiej bardzo delikatnie go roztopić w garnku i potem przelać do mniejszych form. Krojenie go nożem na zimno grodzi co najmniej skaleczeniem. Łój jest wytapiany na bieżąco zaraz po upolowaniu od rynkowego dostawcy (teoretycznie co czwartek). Kilka słów o łoju: Łój to najtwardszy tłuszcz jakiego używa się w kuchni. Zresztą dobrze to widać na filmie, gdzie nieomal wymachuję wieńcem z łoju. Łój, w zależności od tego w jakiej części jest wytopiony, pachnie dość mocno, albo bardzo delikatnie i praktycznie niewyczuwalnie. Kolor może zmieniać się w zależności od tego, jaką paszą było karmione zwierzę oraz od tego, z czego jest wytapiany. Zazwyczaj jest białawy lub kremowy, ale może być też żółtawy (głównie ten wytapiany z kawałków mięsa). Najlepiej, żeby był to łój z krowy/wołu (?), które były naturalnie karmione trawą – wtedy w łoju znajduje się najwięcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K). To bardzo stabilny tłuszcz,mocno nasycony, idealny do smażenia. Przetopiony dobrze się przechowuje, nie utlenia się etc. Dawniej powszechnie używano go do smażenia (np. McDonald dopiero w latach 90tych przerzucił się na własną mieszankę smażalniczą, dopiero teraz mówi się, że może jednak nasycone tłuszcze nie są takie złe do smażenia i są lepszym pomysłem niż mieszanka różnych olejów roślinnych używanych do tego celu). (https://klaudynahebda.pl/zapomniane-skladniki-loj-wolowy/) Generalnie nie będę przepisywał całego artykułu - proszę sobie kliknąć na link powyżej i przeczytać. :-) Szczególnie część o nerkowym łoju który własnie jest tu sprzedawany. Streszczenie dla mężczyzn: łój jest zaje...y, zdrowy ale w cholerę kaloryczny. Frytki wychodzą świetne (z normalnych pokrojonych ziemniaków). A kotlety mielone usmażone w głębokim tłuszczu wprost z garnka są wyjątkowo soczyste. Ale jedząc je trzeba pamiętać że są kaloryczne :-). Frytki i inne potrawy robione w głębokim tłuszczu wymagają rozgrzania go do wysokiej temperatury. Robimy to raczej woniej niż na ostrym gazie. Łój w wysokiej temperaturze nie wydziela zapachu, ale zanim włożymy np frytki, warto jedną włożyć do garnka - jeśli mocno skwierczy to można włożyć resztę. Przepisy na frytki i inne potrawy są do znalezienia u Wujka Googla. Jeśli po usmażeniu potraw chcemy je przechować na później to trzeba się pozbyć nadmiaru tłuszczu: zostawienie na sitku nad garnkiem albo położyć na papierowy ręcznik (wolę pierwszy wariant) Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 7. Orzechy włoskie zbiór 2019 (już spadły) W tym roku ze względu na kiepskie warunki są mniejsze niż w zeszłym roku. Niestety pogoda nie sprzyja i suszenie orzechów należy wykonać we własnym zakresie. Jest cały czas mokro. 1kg 7zł. Pozostało jeszcze około 20kg Quote
Tyśka) Posted October 2, 2019 Posted October 2, 2019 Świetny bazarek :) Czy jedoznko dla ptaków można przez jakiś czas przechowywać? W jakich warunkach? :) Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 8 minut temu, Tyś(ka) napisał: Świetny bazarek :) Czy jedoznko dla ptaków można przez jakiś czas przechowywać? W jakich warunkach? :) Jak napisze ze nawet pol roku, to nie sklamie. Dluzej nie probowalem. Przez kilka tygodni moze stac w temperaturze pokojowej. Przy dluzszym okresie zwyczajna lodowka. Zamrazarki nie polecam bo nie ma takiej potrzeby. Loj, ktory to wszystko lepi w temperaturze pokojowej jest cialem stalym twardym. Pisze z komorki wiec prosze wybaczyc brak polskich liter. Quote
omi Posted October 2, 2019 Posted October 2, 2019 Bardzo dziękuję za zaproszenie i bardzo proszę o 5 kg orzechów, ale proszę o "mokre" czyli w ogóle nie podsuszana. Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 8 minut temu, omi napisał: Bardzo dziękuję za zaproszenie i bardzo proszę o 5 kg orzechów, ale proszę o "mokre" czyli w ogóle nie podsuszana. To akurat będzie proste do zrobienia. :-) Dziękuję. Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 27 minut temu, Radek napisał: Dziękuję za zaproszenie:) Witam:) Quote
Tyśka) Posted October 2, 2019 Posted October 2, 2019 7 godzin temu, TZmestudio napisał: Jak napisze ze nawet pol roku, to nie sklamie. Dluzej nie probowalem. Przez kilka tygodni moze stac w temperaturze pokojowej. Przy dluzszym okresie zwyczajna lodowka. Zamrazarki nie polecam bo nie ma takiej potrzeby. Loj, ktory to wszystko lepi w temperaturze pokojowej jest cialem stalym twardym. Pisze z komorki wiec prosze wybaczyc brak polskich liter. To ja muszę pomyśleć, co chcę :D Za duży wybór, ale coś kupię, bo poprzednią edycję przespałam. 1 Quote
TZmestudio Posted October 2, 2019 Author Posted October 2, 2019 4 minuty temu, Tyś(ka) napisał: To ja muszę pomyśleć, co chcę :D Za duży wybór, ale coś kupię, bo poprzednią edycję przespałam. Będę czekał :) Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.