Jamiiii Posted June 28, 2019 Posted June 28, 2019 Dobry wieczór, na początku chciałabym podkreślić że wybieram się z psem do behawiorysty w kolejnym tygodniu, a u weterynarza już byłam i wykluczył przyczyny zdrowotne. Chciałabym poznać Wasze opinie. Mój pies, rasy corgi od jakiegoś miesiąca warczy wieczorami i pilnuje swojego legowiska, miski czy zabawki jak akurat jakaś leży gdzieś w mieszkaniu. Chciałabym podkreślić, że w ciągu dnia jest to niesamowity przytulak, kocha wszystkich ludzi i zwierzęta, zero jakiejkolwiek agresji. Wieczorami natomiast jakby czuł się niepewnie i wydaje mi się ze się boi (?). Czy ktoś z Was spotkał się z takim zachowaniem psa? Jak sobie radziliście? pozdrawiam Quote
Sowa Posted June 29, 2019 Posted June 29, 2019 Ja wybrałabym się do dobrego trenera, który pokazałby jak nauczyć psa oddawania wszystkiego i podporządkowania właścicielom. Corgi są nie tylko śliczne - ale i często są niesamowicie pewne siebie, a szefem musi być człowiek. No i najszybciej pod kierunkiem trenera w domu przepracowałabym problem miski; tylko miska z wodą powinna być do dyspozycji psa, i to w dystansie od legowiska. Jedzenie tylko w obecności i bliskości człowieka - nie zostawia się psu jedzenia w misce.Jak pies chce dostać coś więcej, niech na hasło miskę przyniesie w zębach i ładnie poda siedzącemu właścicielowi. Od razu zrozumie, czy karmi go człowiek czy miska. Za wielu jest ludzi mieniących się behawiorystami - tylko po kursach weekendowych, ledwie z kilku-czy kilkunastogodzinną praktyką w pracy z psami. I bez praktyki trenerskiej za często omijają problemy, zamiast je rozwiązać. Bo ma być tak "wyłącznie pozytywnie". Quote
dwbem Posted June 29, 2019 Posted June 29, 2019 A może on ma t.zw. kurzą ślepotę, wieczorem gorzej widzi i nie czuje się pewnie, oczywiście to tylko moja sugestia bo skoro w dzień jest normalny to może być i taka przyczyna. Quote
Recommended Posts