Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dobry wieczór,

na początku chciałabym podkreślić że wybieram się z psem do behawiorysty w kolejnym tygodniu, a u weterynarza już byłam i wykluczył przyczyny zdrowotne. Chciałabym poznać Wasze opinie.

Mój pies, rasy corgi od jakiegoś miesiąca warczy wieczorami i pilnuje swojego legowiska, miski czy zabawki jak akurat jakaś leży gdzieś w mieszkaniu. Chciałabym podkreślić, że w ciągu dnia jest to niesamowity przytulak, kocha wszystkich ludzi i zwierzęta, zero jakiejkolwiek agresji. Wieczorami natomiast jakby czuł się niepewnie i wydaje mi się ze się boi (?). Czy ktoś z Was spotkał się z takim zachowaniem psa? Jak sobie radziliście?

pozdrawiam 

Posted

Ja wybrałabym się do dobrego trenera, który pokazałby jak nauczyć psa oddawania wszystkiego i podporządkowania właścicielom. Corgi są nie tylko śliczne - ale i często są niesamowicie pewne siebie, a szefem musi być człowiek.   No i najszybciej pod kierunkiem trenera w domu przepracowałabym problem miski; tylko miska z wodą powinna być do dyspozycji psa, i to w dystansie od legowiska. Jedzenie tylko w obecności i bliskości człowieka - nie zostawia się psu jedzenia w misce.Jak pies chce dostać coś więcej, niech na hasło miskę przyniesie w zębach i ładnie poda siedzącemu właścicielowi. Od razu zrozumie, czy karmi go człowiek czy miska.

Za wielu jest ludzi mieniących się behawiorystami - tylko po kursach weekendowych, ledwie z kilku-czy kilkunastogodzinną praktyką w pracy z psami. I bez praktyki  trenerskiej za często omijają problemy, zamiast je rozwiązać.  Bo ma być tak "wyłącznie pozytywnie".

Posted

A może on ma t.zw. kurzą ślepotę, wieczorem gorzej widzi i nie czuje się pewnie, oczywiście to tylko moja sugestia bo skoro w dzień jest normalny to może być i taka przyczyna.