sirin Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 Witam, to znów ja. Czy jest jakiś sposób, żeby nakłonić pieska na coś w stylu "przymusowego siku". Otóż nieważne jak długi spacer suczka zawsze czeka z wypróżnianiem się aż wrócimy do mieszkania. Pomyślałam, że najpierw nauczę ją sygnalizować, że chce wyjść na balkon. I tak siedzę z nią drugą godzinę na balkonie po tym jak jej od razu przerwałam siku i czekam z nagrodą aż to zrobi. A ona rozpaczliwie próbuje dostać się do środka i nawet nie próbuje się załatwić. Wpuszczałam ją już dwa razy do środka i dwa razy się szykowała żeby się załatwić, za każdym razem od razu przeniosłam ją na balkon i nic. Ciężko ją wynieść tak szybko na dwór, bo mieszkamy na 3 piętrze, więc pomyślałam że balkon to będzie dobry początek. Quote
sirin Posted December 5, 2018 Author Posted December 5, 2018 O i okazało się że te 2 godziny czekała z kupką, bo jak tylko ją wpuściłam pobiegła od razu pod prysznic... Quote
Sowa Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 To nie jest dobry pomysł. Raz - sąsiedzi, którzy na pewno będą protestować; dwa - w ten sposób nauczysz sukę załatwiania się na chodnikach. Niestety trzeba podczas nauki schodzić z trzeciego piętra. A na spacerze intensywnie bawić się z suką - bieganie, zabawa, przyspiesza fizjologię. Quote
sirin Posted December 5, 2018 Author Posted December 5, 2018 Tylko w tym właśnie problem, podobno szczeniaki nie potrafią jeszcze się powstrzymywać. Z tego co zauważyłam musiałam trafić na jednego co potrafi, biegam z nią, bawię się, ćwiczę i nic, a po powrocie do domu ciężko znaleźć suchy kawałek podłogi. Podobno przed kupnem żyła na podwórku że swoją siostrzyczką, a teraz za żadne skarby nie załatwi się na zewnątrz. Ani razu od jej przyjazdu nawet się nie wysiusiała na trawniku :( Quote
sirin Posted December 5, 2018 Author Posted December 5, 2018 Nie mam problemu z tym, że nabrudzi w mieszkaniu. Po prostu nie mam już pomysłu jak jej pokazać, że na zewnątrz też można :( Quote
Patmol Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 Może myśli ze nie wolno. Zalatwia sie przy tobie? Ma jakies jedno miejsce w mieszkaniu gdzie moze sie załatwiać? Np na podkłady w korytarzu i tam idzie zawsze sikac? Wychodzisz z nia czesto na siku? A jak idziesz/ jedziesz na 3-4 gidzinny soacer w łąki czy do lasu, tez nie sika tak dlugo? Quote
sirin Posted December 5, 2018 Author Posted December 5, 2018 Spacery mamy na razie max 2h w pobliżu bloku i po osiedlu, z racji braku ostatniej szczepionki i leczenia giardii. W domu normalnie załatwia się na moich oczach- sika gdzie popadnie poza okolicą swojego legowiska, na dwójkę chodzi zazwyczaj pod prysznic (mamy kwadratowy niski prysznic, prawie na poziomie podłogi). Na żadnym spacerze jeszcze się nie załatwiła.. Quote
Patmol Posted December 5, 2018 Posted December 5, 2018 Ale skoro nie jest jeszcze drugi raz szczepiona to właśnie okolice bloku i osiedle by należało omijać, a brać ją w plecak czy do samochodu i jechac gdzies dalej, gdzie mniej psów i mniej ryzyka złapania czegos. Quote
Latistate Posted December 16, 2018 Posted December 16, 2018 Niestety będzie ciężko jeśli mieszkasz w bloku. Jęzeli byłby to tam dom prywatny to mogłabyś wypuscić pieska na zewnątrz na pół dni i w końcu musi. Quote
Recommended Posts