Juliusz(ka) Posted March 23, 2009 Posted March 23, 2009 Od wielu miesięcy mamy problemy ze stosunkiem wapnia do fosforu. Oba parametry samodzielnie są w normie, jednak ich stosunek - już nie. Ostatnie badanie krwi wykazało: Ca/P=2.8:crazyeye:. Przy czym fosfor jest przy dolnej granicy normy. Czy ktoś z Forumowiczów stosował może/słyszał o środku/preparacie, który podnosi poziom fosforu we krwi? Będę ogromnie wdzięczna, bo już tracimy pomysły jak poradzić sobie z tym problemem :(. Quote
Muszelka Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 A czym karmisz swojego psa i w jakim on jest wieku? Quote
Juliusz(ka) Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 Jago(DON) ma 22miesiące. Karmię bardzo różnie. Domowe żarcie(mięso,ryż/makaron pełnoziarnisty,płatki owsiane, warzywa(marchew,seler,pietruszka,szpinak,brokuły,buraki,pomidory),owoce,zioła, biały ser. Mięso - wołowina. Karmiłam drobiem, ale psisko miało za wysoki mocznik. Po zmianie nie przekracza 60 mg/dl. Sucha karma(Orijen). Puszki(Terra Canis). W ciągu ostatniego roku badanie krwi robiliśmy 8razy - po zmianach w żywieniu, po dodaniu/odstawieniu pewnych preparatów(na stawy) - stosunek Ca/P zawsze powyżej 2 :(. Quote
Calmia Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 Podłącze się do tematu. Mój pies (około 3 lata) ma również za niski fosfor: 3,3 mg/dl (norma: 4,2 - 8,9 mg/dl), wapno 9,87 mg/dl (norma: 9,0 - 12,0 mg/dl). Od kiedy pies jest u mnie, czyli jeden rok był karmiony Acaną, a teraz Nutro choice. Od kilku dni go suplementuje chondrocanem. Wcześniej żadnych suplementów nie dostawał. Nie ma żadnych objawów patologicznych. Jest w bardzo dobrej formie. Kompleksowe badania mu zrobiłam, bo chcemy się niedługo pobawić w agility i chciałam wiedzieć czy jest wszystko ok. Weterynarz radzo zrobić rtg w kierunku dysplazji i takie na pewno zrobie, ale jestem ciekawa czy ktoś z Was miał taki przypadek. Quote
puli Posted May 3, 2009 Posted May 3, 2009 [quote name='Juliusz(ka)'] Czy ktoś z Forumowiczów stosował może/słyszał o środku/preparacie, który podnosi poziom fosforu we krwi? [/QUOTE] Mięso, ryby, otręby i zarodki pszenne, żółtka Może psu brakuje wit D która jest niezbedna do wchłaniania fosforu... [QUOTE]Karmię bardzo różnie. Domowe żarcie(mięso,ryż/makaron pełnoziarnisty,płatki owsiane, warzywa(marchew,seler,pietruszka,szpinak,brokuły, buraki,pomidory),owoce,zioła, biały ser. Mięso - wołowina. Karmiłam drobiem, ale psisko miało za wysoki mocznik. Po zmianie nie przekracza 60 mg/dl. Sucha karma(Orijen). Puszki(Terra Canis). W ciągu ostatniego roku badanie krwi robiliśmy 8razy - po zmianach w żywieniu, po dodaniu/odstawieniu pewnych preparatów(na stawy) - stosunek Ca/P zawsze powyżej 2 [/QUOTE] A próbowałas po prostu zwiekszyc ilosc miesa a wywalic te sery, ryże i makarony? Quote
BeataG Posted May 4, 2009 Posted May 4, 2009 [quote name='Juliusz(ka)']Od wielu miesięcy mamy problemy ze stosunkiem wapnia do fosforu. Oba parametry samodzielnie są w normie, jednak ich stosunek - już nie. Ostatnie badanie krwi wykazało: Ca/P=2.8:crazyeye:. Przy czym fosfor jest przy dolnej granicy normy. Czy ktoś z Forumowiczów stosował może/słyszał o środku/preparacie, który podnosi poziom fosforu we krwi? Będę ogromnie wdzięczna, bo już tracimy pomysły jak poradzić sobie z tym problemem :(.[/quote] Owszem, jest środek regulujący stosunek wapnia i fosforu (witamina D3), ale u prawie 2-letniego psa już na ten środek za późno. Ja borykałam się z tym problemem u mojego belga przez prawie półtora roku - wapń w górnej granicy normy, fosfor poniżej normy. I faszerowałam go surowym mięsem wołowym, a fosfor ciągle spadał. Dopiero po długim czasie ktoś mądry powiedział mi, że zależność jest taka - jeśli we krwi jest fosforu za mało, a wapnia za dużo, to w kościach jest odwrotnie. Czyli trzeba nie zwiększać dawkę fosforu w pożywieniu, tylko zmniejszać. Mnie się w końcu udało podnieść poziom fosforu we krwi i przywrócić prawidłowy stosunek dzięki dawaniu psu karmy z małą ilością fosforu i jak największym stosunkiem wapnia do fosforu w karmie. Trwało to kilka miesięcy, zanim ten stosunek się na tej karmie wyrównał. Dodam jeszcze, że dużo groźniejsza jest sytuacja odwrotna - za dużo fosforu we krwi, a za mało wapnia - wtedy wapń może odkładać się w nerkach. Quote
Recommended Posts