Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Piromanka']Już ciotki, już robię....
Ociągam się, bo sama nie mam gdzie mieszkać i mam masę problemów na głowie. Już rozliczam.[/QUOTE]
Aneczko, co sie dzieje? Potrzebujesz pomocy? ( nie o rozliczenie mi chodzi oczywiście.

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bardzo dziękujemy:) Szkoda, ze nie ma zrobionej biochemi, czyli wątroba itd.. To bardzo wazne u staruszków, chyba ze jest, a ja nie widzę... Biochemia to będzie mala karteczka przyczepiona do tych dużych wyników. I wygląda na to, ze w lewym rogu coś takiego jest, tylko się nieczytelnie wkleiło.

Posted

dzięki Iwonko, ja nawet tego nie widzę... ale jeśli Wy widzicie to całe szczescie.
Sorry, niebylo mnie dosc dlugo z powodu pewnych problemow, teraz pstaram sie wrocic normalnie na dogo.
Niedlugo zadzwonie do Morii i dowiem sie co u Kladki, moze w koncu uda mi sie dogadac z kwestia umowy, zobaczymy.

Aniu, mogę Ci jakos pomoc?

Posted

Przepraszam za off'a: zapraszam na bazarekhttp://www.dogomania.pl/threads/201319-Sportowe-spodenki-getry-na-WF-rozne-rozm.!-Na-hotelik-Szaszy-i-psiaki-z-Azyla-1.03

a przy okazji podniose Kładzie :)

Posted

[quote name='Charly']bardzo dziękujemy:)[B] Szkoda, ze nie ma zrobionej biochemi, czyli wątroba[/B] itd.. To bardzo wazne u staruszków, chyba ze jest, a ja nie widzę... Biochemia to będzie mala karteczka przyczepiona do tych dużych wyników. I wygląda na to, ze w lewym rogu coś takiego jest, tylko się nieczytelnie wkleiło.[/QUOTE]

Można jeszcze zrobić badania żołądka, nerek, płuc, czegokolwiek. Po pierwsze, kto za to zapłaci, po drugie, po co?

Posted

[quote name='agata51']Można jeszcze zrobić badania żołądka, nerek, płuc, czegokolwiek. Po pierwsze, kto za to zapłaci, po drugie, po co?[/QUOTE]

biochemia, morfologia i badanie moczu to podstawa. Szczególnie u starszy psów. Pytasz po co? Jeszcze z tym się na dogomanii nie spotkalam.(No poza jednym wątkiem). Ale Moria jak widać zrobiła-więc nie ma o czym dyskutować. Tzn morfologię widać.

Przyjmuję, ze faktycznie nie wiesz. [B]Biochemia[/B] to nie jest żadne wielkie badanie, męczarnia psa, prześwietlenia... chemia... i inne. Wystarczy pobrac krew.. Może wyjaśnię na przykladzie własnego psa. Przez rok nie robiłam mu tych badań. Potem zrobiłam -przy okazji kastracji. Wyniki morfologii były ok. Biochemia za to tragiczna. Wyniki wątroby złe. Norma przekroczona prawie 10krotnie ( objawy żadne). Pies dostał więc tableki i odpowiednią karmę przez kilka miesięcy. Wszytko wróciło do normy. Ale oczywiscie można tez nie robić nic. Przecież na coś pies musi umrzec.
A kto za to zaplaci? Myślę, że wystarcy krzyknąc na wątku. To ok 30 zl. Robi się to quasi przy okazji. Po drugie nie zapominaj o paniach z Niemiec....
Zresztą Moria w sądzie mówila, ze Kladka otrzymuje specjalistyczną karmę- może i jest jakiś powód ku temu.

edit: nerki to też wlaśnie m.inn. biochemia, a np. badanie ogólne moczu (łapiesz siuśki psa do platykowego pojemniczka (apteka), zawozisz do lab. w każdym szpitalu: badania ogólne moczu psa: koszt 8 zł plus 80 gr za pojemnik) moze pomoc wychwycić niewydolność już w bardzo wczesnym stadium; badanie krwi (biochemia) niekoniecznie.

Faktycznie można także czekać na objawy, po to, żeby swierdzić, ze na leczenie jest już za pózno...

Polecam chociażby to:

[B]Idealnie byłoby wykonywać okresowe, kontrolne badanie krwi naszego psa czy kota raz do roku, a na pewno nie rzadziej niż raz na dwa lata. Pamiętajmy, że zwierzęta starzeją się szybciej i każdy rok życia psa czy kota to mniej więcej 4-5 lat „ludzkich"."[/B]
"
[URL]http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/diagnostyka/badanie-krwi-u-psow-i-kotow-biochemia-45.html[/URL]

Weterynarz do którego chodzi Moria zaleca te badania u starszych psów 2 razy w roku...

Posted

A ja myślę, że staremu psu nalezy oszczędzić wizyt u weta i po prostu pozwolić mu spokojnie odejść, kiedy przyjdzie jego czas.
Tak chciałabym.

Piromanko, gdzie jesteś?

Posted

Sugerujesz, że coroczna kontrolna wizyta u lekarza w celu pobrania krwi to męczarnia? Chodzi o Kładkę? Moria ją męczy, a powinna dac jej spokojnie odejść?

Lepiej nie wiedzieć, czy wątroba lub nerki są chore, [B]czy można psu pomóc, zahamowac rozwój choroby?[/B]
Faktycznie po co- a niech zyje z chorą wątrobą, nerkami, "starośc nie radość"...

A potem jak już będzie bardzo zle, uśpić psa, zalać się lzami i napisać- biega szczęśliwy za TM. Już nic go nie boli
[*]. I oglądac zdjęcia...

Posted

[quote name='agata51']A ja myślę, że staremu psu nalezy oszczędzić wizyt u weta i po prostu pozwolić mu spokojnie odejść, kiedy przyjdzie jego czas.
Tak chciałabym.[/QUOTE]

Wybacz, ale juz dawno nie slyszalam czegos rownie glupiego... :icon_roc:

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='agata51']A ja myślę, że staremu psu nalezy oszczędzić wizyt u weta i po prostu pozwolić mu spokojnie odejść, kiedy przyjdzie jego czas.
Tak chciałabym.

Piromanko, gdzie jesteś?[/QUOTE]

Idąc tym tokiem myslenia nalezałoby zatem staremu człowiekowi oszczędzic wizyt u lekarza .
Bo po co. Jeszcze jak jest stary to szkoda pieniędzy bo nieproduktywny i nierokujący ...
Nalezy mu pozwolic odejśc ...pytanie tylko czy spokojnie ... rak nie zawsze boli fakt ...cukrzyca też nie boli fakt , ale nieleczona zabija cicho ale skutecznie a pod koniec odbiera wzrok, atakuje serce , niszczy watrobę nieodwracalnie, wysiada trzustka , wysiadaja nerki a te już cholernie bolą nieleczone...

Futrzak nie człowiek ale to też żywy organizm , czuje cierpi i choruje. Szczególnie jak jest stary i po schroniskowy :roll:

I kiedy my " ludzie" wiemy że to już ten czas ??
A może jednak lekarz/wet pomoże albo po prostu potwierdzi że wszystko ok ? Ukierunkuje postępowanie , nawet jak ktos juz ..wiekowy ...nawet pies
Bo mozna go zabić nawet nieodpowiednim karmieniem kiedy jest chory a o tym nie wiemy bo szkoda do weta ...

I jeszcze jedno, powinnas wiedzieć bywając na dogomanii , że pies nie okazuje cierpienia . Taka jego natura którą my udomowilismy .
[B]I ten zwierzak zalezny jest od człowieka . Całkowicie. Od jego wiedzy, chęci , mozliwości i ..poglądów .[/B]

:shake:

Posted

Zainteresowałam się jeszcze bardziej tematem i wstawiam, co znalazłam.

Przykładowe wyniki badań biochemicznych, hematologicznych, hormonalnych. I także wskazówki, na co szczególnie zwrócić uwagę u staruszka:
[URL]http://www.vetmozga.com/artykuly/badania-lab.php[/URL]

parametry moczu (pod nr.2)
[URL]http://www.naszeuroczysko.pl/wyniki.html[/URL]

Posted

[quote name='Charly']Zainteresowałam się jeszcze bardziej tematem i wstawiam, co znalazłam.

Przykładowe wyniki badań biochemicznych, hematologicznych, hormonalnych. I także wskazówki, na co szczególnie zwrócić uwagę u staruszka:
[URL]http://www.vetmozga.com/artykuly/badania-lab.php[/URL]

parametry moczu (pod nr.2)
[URL]http://www.naszeuroczysko.pl/wyniki.html[/URL][/QUOTE]

Wycofuję się. Nech będzie, że to wy macie rację.

Posted

[quote name='agata51']Wycofuję się. Nech będzie, że to wy macie rację.[/QUOTE]

Ależ ja nie wklejam tych info dla Twojego "wycofania się" lub "niech będzie", że mamy rację.
Dyskusję podjęłam, bo piszemy publicznie i poruszony został dla zdrowia i życia psiaków/kotów bardzo ważny temat.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

[quote name='agata51']Będę w najbliższym czasie u Morii, to się dowiem. Piromanko, czekam na rozliczenie.[/QUOTE]

Właśnie wróciłam z Elbląga. Wreszcie mogłam poznać i wymiziać Kładkę od wszystkich zakochanych w niej ciotek, ale przyznaję, że miziałam głównie na swoje konto. Kładka wyszczuplała i dzisiaj nikt już nie nazwałby ją Kładką. Jest wysmukłą (ma wreszcie wcięcie w talii!!!), żwawą staruszką (daj mi, boże być taką w jej wieku!), szczęśliwa, roześmiana (w szczególny sposób - ten jej ząbek!), uczestniczy aktywnie w życiu Moriowej sforki - jak coś się dzieje, nie powiem, że pierwsza, ale czwarta na pewno jest. A czasem ma dość towarzystwa i chadza sobie sama, wąchając tu i tam - widać, ma taką potrzebę. Wymiziałam, ile się dało. Oj, dało się!!!

Przepraszam bardzo, czy ja jestem nienormalna, że proszę Piromankę o rozliczenie wpływów na Kładkę?