Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
8 minut temu, Alaskan malamutte napisał:

To dobrze. Jeśli do piątku nikt sensowny nie zadzwoni, to na weekend wyróżnię to ogłoszenie. To będzie taki gratisik dla Logana ode mnie k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,004_QH_orig

Cudownie, dziękuję! Chociaż mam nadzieję, że do piątku już coś ruszy :)

Posted

Odzewu odnośnie nowego domu nie ma, ale mam informacje na temat jego przeszłości. Nazywa się Domino i reaguje na to imię. Wklejam smsy, które dostałem córki poprzednich właścicieli. Jest szansa również, że zdobędę książeczkę ze szczepieniami, chociaż na 100% pewien nie jestem. Jestem natomiast pewien, że dopóki nie znajdę na 100% odpowiedzialnego i kochającego domu to zostanie u nas. Pomimo braku tolerancji ze strony naszych innych przybłęd, dajemy radę zapewnić mu dach nad głową, jedzenie i kilka godzin dziennie aktywności.

Cytat

Dobry wieczór. Ja w sprawie alaskana malamuta. Mam prośbę, mógłby go pan nazywać Domino? Może będzie bardziej reagował. Dziadek z tatą powiedzieli mi, że oddali go jakiemuś znajomemu bo u nas i tak tylko siedział w budzie i nic poza tym. Zrobiło mi się przykro z powodu, że go oddali. Teraz znalazłam ogłoszenie, gdzie pan napisał, że się błąkał. W sumie czego innego mogłam się po nich spodziewać, niż tego że go wywiozą i zostawią na pastwę losu. Proszę go bardzo mocno ode mnie uściskać. 

I znalezc mu naprawde cudowny i cieply dom.

Zrobię wszystko co w mojej mocy by już miał tylko lepiej i nie trafiał więcej na takich ludzi. Bardzo Pani współczuje, że przytrafiło się to Pani i jemu. Jutro dam znać czy reaguje na Domino. 

Cytat

Okej, bardzo dziekuje! 

Piesek reaguje na Domino. Bardzo proszę o informację ile on ma lat. To nam bardzo pomoże w szukaniu nowego domu. 

Cytat

4 lata ma:) 

Dziękuję! Mogłaby Pani jeszcze napisać w jakich okolicznościach się u Was znalazł i czy miał towarzystwo zwierzęce?

Cytat

Dostalismy go jak mial dwa lata od znajomego rodzicow. Tak mial, mniejszego kolege tez pieska i dwa koty mielismy i kotow bardziej sie bal niz sam jakos na nie "zle" reagowal. Jest bardzo przyjazny w stosunku do ludzi jak i do innych zwierzat. Jedyne zwierzeta na jakie reagowal to zajace i sarny i boi sie krow :D

Dziękuję bardzo!  Wszystko się zgadza z naszych obserwacji. Póki co u nas też na małego towarzysza i koty. Zrobimy wszystko co możliwe żeby trafił do odpowiedzialnego i kochającego domu. Wymagania co do przyszłych właścicieli mamy bardzo duże. Widać, z tego co Pani pisze, że ma Pani dużo uczucia do niego. Bardzo dobrze, że jest Pani inna niż Tata i Dziadek. Bardzo byśmy chcieli żeby został u nas ale mamy już 3 inne przybłędy jego rozmiaru I one nie chcą go zaakceptować, jedynie mały kundelek się z nim bawi. Niech Pani trzyma za nas kciuki.

Cytat

Bede trzymac i rowniez mam nadzieje, ze znajdzie dobry dom i ciesze sie bardzo, ze trafil na takiego czlowieka jak Pan. Tesknie za nim ale nic nie moge niestety zrobic. 

Posted

Jedyny pozytyw jest taki, że córka się skontaktowała i jak widać jest inna niż reszta rodziny. 

Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć książeczkę, przynajmniej szczepień nie będziemy powtarzać, a już miałem w planach dzisiaj jechać na szczepienia. Jeśli dostanę książeczkę to na początku roku pójdzie na kastrację.

Posted

Dziękuję bardzo i wzajemnie!

Najnowsze informacje:

1. Logan nazywa się Domino i reaguje na to imię więc tak go nazywamy.

2. Udało mi się zdobyć jego książeczkę zdrowia i mam już więcej informacji na jego temat.

3. Domino nie jest taki młody jak nam się wydawało po uzębieniu, ma skończone 6 lat i był już w 3 różnych domach. W okolice Łodzi trafił 2 lata temu ze Śląska. Pierwsi właściciele go trenowali do biegach w zaprzęgach co tłumaczy jego chęć biegania. Nie mam pojęcia dlaczego przerwali i go oddali. Ma zrobione wszystkie szczepienia, my go już odrobaczyliśmy i w przyszłym tygodniu pójdzie na kastrację.

4. Nie wiem jak pierwsze 2 lata, ale ostatnie 4 spędził na łańcuchu bez zbyt częstego spuszczania. To też tłumaczy dlaczego domu wchodzić za bardzo nie chce. Od czasu jak mu przygotowaliśmy budę na dworze to jak chcemy go wziąć do środka to się zapiera i woli być na zewnątrz. W związku z tym absolutnie nie nadaje się do mieszkania w bloku czy kamienicy. Również nie nadaje się na swobodnie bieganie po ogrodzie gdyż żadne ogrodzenie nie stanowi dla niego przeszkody. Musi być niestety uwiązany albo przebywać w kojcu z fundamentem i zadaszeniem inaczej ucieknie. Nowi właściciele muszą być jednak w stanie zapewnić mu odpowiednią ilość dość intensywnego ruchu. My z nim biegamy w sumie koło 4 godzin dziennie i jest to podzielone na 3 razy w ciągu dnia. Rutyna jest taka, że biegamy z nim po ogrodzonym terenie potem smycz i pół godziny spaceru potem znowu biegi po terenie. Po takiej dawce spokojnie daje zapiąć sobie linkę i idzie odpoczywać.

5. W każdym z ostatnich 2 domów był nieakceptowany przez owczarki niemieckie, który przez właścicieli były traktowane priorytetowo dlatego go izolowali poprzez łańcuch.

6. Trochę naszych obserwacji. Domino ma problemy ze słuchaniem. O ile reaguje na swoje imię to nikt go nie nauczył chociażby podstaw posłuszeństwa. Przez to nie zawsze przyjdzie jak go się zawoła. Jak chodzimy i biegamy po ogrodzonym terenie to każdy sobie. Jak uzna, że jest już wystarczająco daleko (np. 200 metrów) to zaczyna biec do nas. Panicznie boi się huków, o czym mogliśmy się przez ostatnie kilka dni przekonać (nie brakuje u nas w okolicy debilów z fajerwerkami). Od razu wzięliśmy go do środka to się schował pod wersalkę i do rana nie ruszył. W zabawie lubi podgryzać i skakać na człowieka, co może być kłopotliwe dla wielu osób. Niestety nie do końca ma wyczucie w sile podgryzania i zdarza mu się złapać dość mocno. 

W stosunku do innych zwierząt nie wykazuje agresji. Nie wiem jak reaguje na owczarki niemieckie ale podejrzewam, że również obojętnie. Koty akceptuje o ile sobie chodzą po terenie. Nasze koty chodzą z nami na spacery po łąkach i lesie i niestety jak tam zobaczy kota to się chce urwać ze smyczy.

Posted

To jeszcze młody psiak, malamuty są długowieczne na szczeście. Jednak wspaniale, że udało się odzyskać książeczkę. Przekazaliście już to wszystko Martynie od malamutów?
W jaki sposób z nim biegacie? Czy z obciążeniem? 

Nieraz słyszałam, że ONki nie akceptują malamutów, kiedyś na forum malamuciarzy był o tym wątek - a malamuty z kolei nie dadzą sobie w kasze dmuchać, więc jak jakiś pies się stawia, to one próbują sił. Z Domino całkowity północniak - niezależny, mający ciągotki do małych zwierząt... Nie będzie łatwo znaleźć dobry dom, ale wierzę, że się znajdzie. Ja uwielbiam malamuty, to moja pierwsza (dobrze, druga - zaraz po husky) miłość, ale brak warunków zdecydował, że nie mieszka ze mną przedstawiciel rasy. Trzymam kciuki za Domino!

• Upvote 1
Posted
2 godziny temu, Tyś(ka) napisał:

To jeszcze młody psiak, malamuty są długowieczne na szczeście.

No niestety, żyją tylko 10 -12 lat....Mixy może troszkę dłużej...Mój pierwszy malamut Bari żył 11 lat. Kazan ma 10 i jest już staruszkiem....

Posted
2 godziny temu, michalm napisał:

5. W każdym z ostatnich 2 domów był nieakceptowany przez owczarki niemieckie, który przez właścicieli były traktowane priorytetowo dlatego go izolowali poprzez łańcuch.

Zarówno mój pierwszy malamut jak i ten obecny nie znosi owczarkow...a nigdy z nimi nie miał żadnego zatargu...Może cos w tym jest??

Posted
2 godziny temu, michalm napisał:

6. Trochę naszych obserwacji. Domino ma problemy ze słuchaniem. O ile reaguje na swoje imię to nikt go nie nauczył chociażby podstaw posłuszeństwa. Przez to nie zawsze przyjdzie jak go się zawoła. Jak chodzimy i biegamy po ogrodzonym terenie to każdy sobie. Jak uzna, że jest już wystarczająco daleko (np. 200 metrów) to zaczyna biec do nas. Panicznie boi się huków, o czym mogliśmy się przez ostatnie kilka dni przekonać (nie brakuje u nas w okolicy debilów z fajerwerkami). Od razu wzięliśmy go do środka to się schował pod wersalkę i do rana nie ruszył. W zabawie lubi podgryzać i skakać na człowieka, co może być kłopotliwe dla wielu osób. Niestety nie do końca ma wyczucie w sile podgryzania i zdarza mu się złapać dość mocno. 

To że malamut nie słucha i nie przybiega na zawołanie, to norma. TYLKO odpowiedni trening posłuszeństwa skutkuje...A szczególnie jak się czymś zaaferuje..."głuchnie" totalnie..

michalm, muszę w takim razie umiescic kilka informacji w ogłoszeniu no i zmienić wiek psa.... 

• Upvote 1
Posted

Przekazaliście już to wszystko Martynie od malamutów?

Tak jest.

W jaki sposób z nim biegacie? Czy z obciążeniem? 

W sumie to my więcej chodzimy a on biega razem z kolegą. Na razie bez obciążenia. Zamówiłem pod koniec grudnia szelki w fundacji malamutów ale jeszcze nie przyszły. Jak przyjdą to będzie biegał z obciążeniem.

1 godzinę temu, Alaskan malamutte napisał:

No niestety, żyją tylko 10 -12 lat...

No właśnie te 2 lata mogą zrobić dość dużą różnicę dla potencjalnych opiekunów, bo przekroczył półmetek. Chyba wszystkie duże rasy mniej więcej tyle żyją...

Nieraz słyszałam, że ONki nie akceptują malamutów

Zarówno mój pierwszy malamut jak i ten obecny nie znosi owczarkow...a nigdy z nimi nie miał żadnego zatargu...Może cos w tym jest??

Coś w tym musi być, chociaż w przypadku Domina to chyba było w jedną stronę. On raczej akceptuje wszystkich. Mój mix samojeda niestety go nie znosi, Kaukaz i Bernardyn jakoś by dali radę, bo to samojed u nas "wyznacza trend" i oni papugują po nim.

To że malamut nie słucha i nie przybiega na zawołanie, to norma. TYLKO odpowiedni trening posłuszeństwa skutkuje...A szczególnie jak się czymś zaaferuje..."głuchnie" totalnie..

Znam to bardzo dobrze, nie tylko malamuty tak mają, haha. Wszystkie duże rasy trzeba trenować w posłuszeństwie inaczej są właśnie "głusi". Będę robił co w mojej mocy, ale wypracowanie posłuszeństwa u psa w tym wieku zajmie dużo czasu.

michalm, muszę w takim razie umiescic kilka informacji w ogłoszeniu no i zmienić wiek psa.... 

Świetnie, bardzo dziękuję!

Nie będzie łatwo znaleźć dobry dom, ale wierzę, że się znajdzie

Też w to wierzę, póki co jednak żadnego odzewu nie ma. Łatwo nie będzie na pewno, ale oddam go jedynie jak będę miał 100% pewność, że dobrze trafi i że nikt go nie uwiąże na łańcuchu i będzie tylko karmić, żeby po 2 latach stwierdzić, że w sumie to ten pies po nic...

Na zdjęciu Domino ze swoim nowym kolegą :)

IMG_20180101_103008.jpg

Posted

10-12lat dla dużych psów to ładny wiek. Np. berneńskie obecnie umierają mając około 5-7lat... 8latki to rzadkość... A malamuty jednak dożywają ładnego wieku i to w zdrowiu.

Trzymam kciuki za Domino.

• Upvote 1
Posted
14 godzin temu, Alaskan malamutte napisał:

Zmieniłam imię i dodałam wiek psa

Wygląda Super!

4 godziny temu, Alaskan malamutte napisał:

michalm, na weekend wyróżnię ogłoszenie Domino. Napisz mi proszę, czy zostawiamy na Łódź, czy zmieniamy miasto....

Dziękuję bardzo! Możemy zostawić Łódź. W sumie mogę dodać bliźniacze ogłoszenie (z innymi zdjęciami) na np. Kraków?

Posted

Niestety nie przyjeli mojego ogłoszenia :)

Cytat

Twoje ogłoszenie zostało usunięte

icon-13.jpg

Wiadomość dotyczy ogłoszenia: Domino - zjawiskowy pies Alaskan malamute poleca się do adopcji o ID 400603313.

Przyczyna usunięcia: Identyczna lub łudząco podobna oferta już jest w naszym serwisie.

Trochę zmieniłem treść i dałem zupełnie inne zdjęcia. Możliwe, że trafiło na tego samego moderatora, który sprawdzał wczoraj Twoją edycję.

Poczekam kilka dni i spróbuję ponownie.

Posted
7 minut temu, michalm napisał:

Trochę zmieniłem treść i dałem zupełnie inne zdjęcia. Możliwe, że trafiło na tego samego moderatora, który sprawdzał wczoraj Twoją edycję.

Poczekam kilka dni i spróbuję ponownie.

michalm, zmień tytuł ogłoszenia, np: Kto pokocha pięknego Domino??  Albo: Jestem Domino, szukam domu. A może jednak zmienić też imię? To i tak nieistotne,ważne aby ktoś zadzwonił z ogloszenia...

• Upvote 1