fizia Posted March 20, 2009 Author Posted March 20, 2009 Oj to niedobrze.... Pati - ale co robimy w tej styuacji? mamy szukać dla Fibi jakiegoś innego domu tymczasowego czy może jeszcze u Ciebie zostać? Quote
Equus Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Chyba lepszy jednak proteus niż pseudomonas. Choć przy przewlekłym odproteusowym zapaleniu ucha (objawiającym się wydostawaniem się cuchnącej ropnej wydzieliny) może nastąpić upośledzenie słuchu. Takie zapalenie ucha może też się niestety rozprzestrzenić i wywołać zapalenie opon mózgowych i mózgu ale myślę, że jeśli Fibi dostała "celowany" antybiotyk to do tego nie dojdzie - strach jednak pomyśleć co by było jakby została w schronie i nie była leczona! Ciekawa jestem tylko, który to z proteusów i czy jest juz antybiogram - na co te konkretne bakterie są wrażliwe? Ale z odpowiedzią na to pytanie (a także na Twoje pytanie Fiziu) pewnie musimy poczekać do poniedziałku. Quote
Equus Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Zajrzałam właśnie na allegro Fibi i jest super! Ale zerknęłam też na drugie allegro charytatywne wystawione przez Larę - matko jaki biedny ten Arielek... (z pyszczka mi przypomina moją kundlicę nomen omen Larę;)). Ale do czego zmierzam - Arielek na wyłysienia i sierść ma podawany Omegan. Może kupić to i Fibi? OMEGAN Od�ywka wspomagaj�ca okryw� w�osow� i funkcjonowanie sk�ry 250ml - sklep zoologiczny Karusek.com.pl, artyku�y zoologiczne dla psa, kota i innych zwierz�t Quote
__Lara Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Equus napisał(a):Chyba lepszy jednak proteus niż pseudomonas. Choć przy przewlekłym odproteusowym zapaleniu ucha (objawiającym się wydostawaniem się cuchnącej ropnej wydzieliny) może nastąpić upośledzenie słuchu. Takie zapalenie ucha może też się niestety rozprzestrzenić i wywołać zapalenie opon mózgowych i mózgu ale myślę, że jeśli Fibi dostała "celowany" antybiotyk to do tego nie dojdzie - strach jednak pomyśleć co by było jakby została w schronie i nie była leczona! Ciekawa jestem tylko, który to z proteusów i czy jest juz antybiogram - na co te konkretne bakterie są wrażliwe? Ale z odpowiedzią na to pytanie (a także na Twoje pytanie Fiziu) pewnie musimy poczekać do poniedziałku. Ja też nie chcę myśleć co by było gdyby mała została w schronisku, pewnie byłaby to kwestia czasu :( a ile może być takich psów w schroniskach :( Quote
Energy Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Celowany antybiotyk na pewno pomoże:thumbs: Pod opieką Pati mała na szybko wróci do zdrowia. Equus teoretycznie każda infekcja bakteryjna czy wirusowa może spowodować zapalenie opon mózgowych czy mózgu(nawet np. wiatrówka), ale to trzeba mieć wielkiego pecha. A Fibi przecież pechowcem nie jest bo pofarcił jej się tymczas u Pati:p Quote
Equus Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Energy napisał(a):Equus teoretycznie każda infekcja bakteryjna czy wirusowa może spowodować zapalenie opon mózgowych czy mózgu(nawet np. wiatrówka), ale to trzeba mieć wielkiego pecha.:p Masz zupełną rację! Bardziej boję się, że ta przewlekła choroba uszu może powodować ubytki słuchu - jak się wyleczy to trzeba to będzie sprawdzić. Quote
Energy Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Equus napisał(a):Masz zupełną rację! Bardziej boję się, że ta przewlekła choroba uszu może powodować ubytki słuchu - jak się wyleczy to trzeba to będzie sprawdzić. No niestety to prawda, ale mam nadzieję, że nie będzie trwałych uszkodzeń:p. A jak teraz jest ze słuchem u Fibi, czy Pati nie zauważyła różnicy między nią a innymi psiakami? A jak skóra czy już wiadomo co to jest, czemu tak wyłysiała? Biedna sunieczka oby wszystko się udało wyleczyć i żeby trafiła do super domu:lol: Quote
Equus Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Energy, teraz jak sunia ma zawalone uszy ropą to nie ma co raczej oceniać czy dobrze słyszy:-( Jeśli zaś chodzi o wyłysienia i skórę to nie jest grzybica, to jej się porobiło pod filcem więc mogą to być jakieś odparzenia, miała też zapalenie skóry od pcheł, ale też niewykluczone, że te łyse placki mogą być skutkiem choroby tarczycy. Jak wróci pati to muszę ją poprosić by zapytała weta o to czy małej można podać ten Omegan na skórę i sierść, ponoć hamuje to też procesy zapalne. Jasne, żę te łyse placki to nie najważniejsza rzecz teraz - grunt to wyleczyć uszy i jak już będzie dobrze to zająć się guzkiem na oku i sterylizacją - ale wiadomo, że łysy pies nie wygląda najlepiej (chyba, ze to łysy meksykańczyk albo grzywacz;)) i łatwiej jej będzie szukać nowego domu jak bedzie piękna i zarośnięta sierścią we wsztstkich miejscach co trzeba! Quote
zebra12 Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Szybciutko dajcie mi adres mail, na który moge wysłać fotki na bazarek. Quote
wanda szostek Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mała ma wielkiego farta. Oby jej szczęście dalej nie opuściło. Quote
fizia Posted March 21, 2009 Author Posted March 21, 2009 Zebrrra napisał(a):Szybciutko dajcie mi adres mail, na który moge wysłać fotki na bazarek. Wysłałam Ci PW Quote
Energy Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Poproszę o nr konta na pw, może uda mi się w przyszłym tygodniu coś wpłacić na Fibi:p Quote
fizia Posted March 21, 2009 Author Posted March 21, 2009 jejku nie moge znaleźć kto ofiarował 10 zł na wątku, ale ta wpłata już wczoraj doszła - bardzo dziękujemy!!! Quote
Equus Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Mała ma wielkiego farta. Oby jej szczęście dalej nie opuściło. Jezu dziewczyny - nie chcę zapeszać ale trzymajcie kciuki... Orientujecie się ile może potrwać leczenie tych uszu? Quote
Energy Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Equus napisał(a):Jezu dziewczyny - nie chcę zapeszać ale trzymajcie kciuki... Orientujecie się ile może potrwać leczenie tych uszu? No mocno trzymam:thumbs: Quote
zebra12 Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 Wyjaśnię co do czego. Kotek to piórnik. Trymer to niemiecki produkt zakupiony na wystawie psów, bardzo porządny. Reszty to chyba nie trzeba opisywać. Quote
fizia Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Zebrrra napisał(a):Wyjaśnię co do czego. Kotek to piórnik. Trymer to niemiecki produkt zakupiony na wystawie psów, bardzo porządny. Reszty to chyba nie trzeba opisywać. Tak, tak doszły zdjęcia - bardzo dziękuję, postaram się jak najszybciej zrobic bazarek. A kciuki oczywiście trzymam!! Quote
fizia Posted March 22, 2009 Author Posted March 22, 2009 Na allegro sprzedanych 45 dyplomów - co daje 225 zł :):multi: Quote
Energy Posted March 22, 2009 Posted March 22, 2009 fizia napisał(a):Na allegro sprzedanych 45 dyplomów - co daje 225 zł :):multi: Super:loveu::loveu::loveu: Ponawiam pytanie o konto na wpłaty dla Fibi:cool3: Quote
Recommended Posts