Artur1982 Posted September 25, 2017 Posted September 25, 2017 Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych posiadaczy labradorów. Mój pies ma 13 miesięcy, po początkowych problemach z karmą i kilku zmianach(jest uczulony na drób) od 5 miesięcy dostaje karme ACANA Grass-Fed Lamb, wszystko jest w porządku, tzn kupy robi normalne, zwarte i średnio śmierdzące, dostaje troche więcej niż przewiduje producent bo jestesmy bardzo aktywni, (codziennie przyanjmniej jeden spacer 2h i do tego trzy krótsze, bieganie, aportowanie, zabawa itp). Zastanawiają nas z żona dwie sprawy, codziennie na spacerze pies zjada trawę oraz jest cały czas bardzo szczupły i robi dziennie 4-5 kup. Czytałem że pies je trawe gdy ma braki w diecie. Weterynarz mówi że dobrze wygląda ale my tak szczupłego labradora nie widzieliśmy. Czy może to być słaba przyswajalność karmy, jest to pierwsza karma po której sie nie drapie i nie ma gazów. Szukać czegoś nowego? Quote
dwbem Posted September 25, 2017 Posted September 25, 2017 I bardzo dobrze, że jest szczupły, w tym wieku ma prawo. A te co widzieliście wcześniej to niestety prawdopodobnie były zapasione bo labradory mają tendencję do tycia i starsze często są za grube. Mój pies też je trawę choc nic mu nie brakuje, widocznie lubi taką jasrzynkę. Quote
Artur1982 Posted September 25, 2017 Author Posted September 25, 2017 Ok, ja wiem że ma być szczupły i tego sie trzymamy, martwi nas tylko czy nie za szczupły, chcemy by był zdrowy dlatego zastanawiamy się czy ilość zjadanej trawy i ilosć kup nie świadczy o slabej przyswajalności karmy. Quote
IlonaS Posted September 25, 2017 Posted September 25, 2017 Moje psy jadły trawę i prowokowały nią wymioty. Może zalega mu coś na żołądku, młode psy gryzą różne rzeczy - korę, patyki itp. i nie ze wszystkim żołądek daje radę. Poza tym rozważ, czy pies nie ma robaków - nie zawsze widać je w kale. Quote
Recommended Posts