Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam pytanie do bardziej doświadczonych posiadaczy labradorów.

Mój pies ma 13 miesięcy, po początkowych problemach z karmą  i kilku zmianach(jest uczulony na drób) od 5 miesięcy dostaje karme ACANA Grass-Fed Lamb, wszystko jest w porządku, tzn kupy robi normalne, zwarte i średnio śmierdzące, dostaje troche więcej niż przewiduje producent bo jestesmy bardzo aktywni, (codziennie przyanjmniej jeden spacer 2h i do tego trzy krótsze, bieganie, aportowanie, zabawa itp). Zastanawiają nas z żona dwie sprawy, codziennie na spacerze pies zjada trawę oraz jest cały czas bardzo szczupły i robi dziennie 4-5 kup. Czytałem że pies je trawe gdy ma braki w diecie. Weterynarz mówi że dobrze wygląda ale my tak szczupłego labradora nie widzieliśmy. Czy może to być słaba przyswajalność karmy, jest to pierwsza karma po której sie nie drapie i nie ma gazów. Szukać czegoś nowego? 

Posted

I bardzo dobrze, że jest szczupły, w tym wieku ma prawo. A te co widzieliście wcześniej to niestety prawdopodobnie były zapasione bo labradory mają tendencję do tycia i starsze często są za grube. Mój pies też je trawę choc nic mu nie brakuje, widocznie lubi taką jasrzynkę.

Posted

Ok, ja wiem że ma być szczupły i tego sie trzymamy, martwi nas tylko czy nie za szczupły, chcemy by był zdrowy dlatego zastanawiamy się czy ilość zjadanej trawy i ilosć kup nie świadczy o slabej przyswajalności karmy.

Posted

Moje psy jadły trawę i prowokowały nią wymioty. Może zalega mu coś na żołądku, młode psy gryzą różne rzeczy - korę, patyki itp. i nie ze wszystkim żołądek daje radę. Poza tym rozważ, czy pies nie ma robaków - nie zawsze widać je w kale.