Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, otóż mam pytanko, mam 3 miesięcznego szczeniaka dobermana i nie rozumiem nie których jego zachowan... otóż bawić się chce tylko ze mną.. mam na myśli to że tylko mnie zaczepia do zabawy, lapie mnie za stopy, podgryza szczeka i podwarkuje. Nie mam z tym problemu bo z chęcią się z nim bawie ale czemu tylko do mnie taki jest? I do tego gryzie mnie w dłonie i to właśnie najczęściej podczas zabawy, nie da się go poglaskac bo gryzie jak szalony a jak zabieram i chowam ręce to szuka ich i szczeka a jak znajdzie to czai się na nie i skacze żeby je ugryźć i nie raz mu się udalo.. co to znaczy? Co mam zrobić żeby przestał tak robić bo jest to bardzo bolesne bo ma ostre te ząbki:(

Posted

To, że wybrał ciebie to normalne, zastępujesz mu matkę, jesteś z nim. A żeby oduczyć go gryzienia w zabawie sprobuj głosno pisnąć jak gryzie, tak robią szczeniaki w zabawie i w ten sposób uczą się na ile mogą sobie pozwolić. Bo niestety mleczne ząbki są ostre jak szpileczki, też nie raz byłam kaleczona przez szczeniaki choć nie o to im chodziło. Po prostu jeszcze nie znają swojej siły. Dobrze, że nie mówisz jak wielu innych ludzi, że szczeniak jest agresywny i gryzie włascicielkę bo to nieprawda. On się bawi ale nie ma wyczucia i trzeba mu uświadomić, że to boli.

Posted

szczeniak gryzie, bo jest szczeniakiem. na forum masz całą masę sposobów na oduczenie tego szczeniaka. a że bawi się tylko z Tobą? nie było czasem tak, ze Ty go przyniosłaś do domu? może reszta domowników nie bardzo jest psem zainteresowana? a moze pies jest niepewny siebie i dlatego nawiązuje relację tylko z jedną osobą?

Posted

Hmm może być i tak.. ale on podchodzi do innych i słucha się tak troszeczkę innych, na spacerach nie potrafią sobie z nim poradzić a ja nie mam najmniejszego problemu no chyba że dostanie malpiego rozumu i wtedy czasami jest średnio hehehe ale tylko mnie zaczepia w ten sposób i wogole... 

Posted

Wyczytałam chyba u p. Mrzewińskiej i praktykowałam na moim szczeniaku (teraz już 5 miesięcznym) karmienie z ręki. Trzymałam kość, a pies wygryzał mięso spomiędzy palców albo zgniatałam inne jedzenie, a młody wylizywał smakołyk. Efekt był zadowalający. Teraz czasami wsadza mi nos w dłoń i sprawdza, czy czegoś dobrego nie ma i czasami znajduje :)

Posted

Hmm może być i tak.. ale on podchodzi do innych i słucha się tak troszeczkę innych, na spacerach nie potrafią sobie z nim poradzić a ja nie mam najmniejszego problemu no chyba że dostanie malpiego rozumu i wtedy czasami jest średnio hehehe ale tylko mnie zaczepia w ten sposób i wogole... 

Posted

Nie gryzie. Oczywiście miałam pogryzione ręce, bo w czasie zabawy młody nie zawsze "trafiał" w zabawkę, poza tym nie od razu się nauczył, żeby nie szczypać. Spróbuj, może się uda zminimalizować straty w ludziach :)