Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć:) czy ktoś wie gdzie mogłabym kupić ringówkę dla setera? nie znam się na nich a i ciężko jest je dostać oprócz wystaw. Jeśli coś wiecie to napiszcie czy to ma być jakaś konkretna / specjalna wlaśnie dla setera czy nie ma to znaczenia jaka rasa?
:roll:

Posted

Jakiego masz setera? Ringówki można często kupić w sklepach zoologicznych, ale najwiekszy wybór jest na wystawach. Polecam cienki łańcuszek (złoty lub srebrny w zależności od koloru psa) i do tego krótką dopinaną końcówkę ze sznurka w dobranym do sierści psa kolorze.

Posted

W zoologicznyhc nie ma a jak są to dla np.yorków :) krotkie aksamitne itp. Wybór żaden. A na wystawach owszem pewnie są ale czy w internecie ewentualnie jest mozliwość i jakis wybór?

Posted

My zawsze kupowaliśmy ringówki na wystawach, chociaż w sklepach internetowych tez na pewno są. Wpisz sobie w google sklep ringówka i coś wyskoczy :eviltong: Jednak ja tam wolę kupić na wystawie ringówkę. Możesz spokojnie zobaczyć jak twój pies się w niej prezentuje, jaka grubość jest lepsza itd... My ostatnio przeszliśmy ze zwykłych ringówek na te "łańcuszkowe" i poprawa jest duża :p No i do gordonki mamy łańcuszek z czarnym sznurkiem a do czerwono-białych mamy łańcuszek z brązowym sznurkiem. ;)

Posted

Warto dobrac ringowke do konkretnego psa i wlasciciela, bo kazdy lubi co innego :) Jeden moj pies lepiej sie wystawia na łańcuszku, a drugi patrzy na mnie z oburzeniem gdy mu go zakladam i czasami robi fochy :diabloti: Osobiscie bardzo lubie "angielskie" ringówki tasiemkowe.

Posted

Ja wole kupować na wystawach - można dobrać co się podoba. Kiedyś zamówiłam w sklepie zoo - mówię , ze ma byc w kolorze złota, beżowym, ostatecznie brązowa najlepiej jasna ale ciemna ostatecznie też może być. Przyszłam za kilka dni po zamówiony towar. I co mi przysłali???? Ringówkę - to prawda, ale granatową... Nie kupiłam oczywiście....

Posted

Sorry że włażę w topic, ale mam takie pytanko : jaka najlepsza ringówka dla labka ? czy można pokazywać labki na łańcuszku i smyczce skórzanej ?

Posted

Ja swoim labom zakładam sznurkowe, takie zwykłe - tyle że pod kolor futra (złoto-bezowa i czarna). Raz psa wystawiałam na łańcuszku, ale on jest bardzo silny i miałam obawy, ze zerwie go. Nawet w tej sznurkowej nie mam żadnych elementów ze skóry (tylko metalowe), żeby nie przerwał.

Posted

Jaki to był łańcuszek ? jak zareagowali sędziowie ?
Doszukałam się jakiś czas temu informacji, że psa można teoretycznie wystawić na wszystkim po za kolczatką i szerokimi obrożami/smyczami, ale na pewnym forum twierdzi się że wystawianie labradora na łańcuszku jest niedopuszczalne i teraz to już zgłupiałam.

Posted

To był zwykły łańcuszek, taki zaciskowy, ale na luz puszczony, bez zacisku. Nic ozdobnego, żadna żmijka. Nie wzięłam mu ringówki z domu po prostu i poszedł jak ten łoś w tym co miał na sobie.... Ze zwykłą smyczą.
Ale widziałam też labka wystawianego na na kolczatce.... raz to było. Ogólnie kolczatki nie są ładne.... A jak pies ciągnie to lepiej kantarek mu założyć nie kolczatkę. No ale nie na ring.

Posted

Jasne kolczatka jest niedopuszczalna.
Moja suka jest silna i czasem ciągnie w obecności psów, przyznam ringówka była dla mnie w ogóle nie poręczna , dlatego pomyślałam o łańcuszku zaciskowym do tego np jakaś cienka smycz skórzana . Czy takie coś byłoby w porządku ?
Sędzia nie zwracał uwagi na łańcuszek ?

Posted

Ja wystawiałam sheltie na łańcuszku, u sędziego żadnej reakcji.
Na ringach jest wiele labków na łańcuszkach. Ja polecam żmijkę:
[IMG]http://i39.tinypic.com/11kf6sj.jpg[/IMG]
(tylko oczywiście smycz musi być silniejsza!^)
[IMG]http://img5.imageshack.us/img5/6108/p1010325l.jpg[/IMG]
(zdjęcia robione na szybko, dlatego kółeczka nie są przełożone)
[IMG]http://img11.imageshack.us/img11/6139/p1010323o.jpg[/IMG]
Porównanie żmijki i zwykłego łańcuszka^

Posted

Dziękuję za odpowiedzi.
Mamy ringówkę ale szczerze powiedziawszy wolałabym na łańcuszku w tym roku pokazywać moją sucz i smyczce bo na smyczy jakoś bezpieczniej się czuję ... czyli generalnie nie ma żadnych przeszkód żeby labek pojawił się na ringu w łańcuszku ?

Posted

O dzięki za zdjęcia!!!! Ja wystawiałam mojego sexmacho Bazyla właśnie na łańcuszku podobnym do tego co porównujesz ze żmijką. To jest jego normalny "strój" na spacery. W komplecie wtedy miałam smycz czarną. Nie miałam czasu na szybkie zakupy przed wystawą, bo się bardzo spieszyłam na ring. A sędzia nie zwrócił żadnej uwagi na ten "strój". Przynajmniej tak mi się wydawało.
Sznaucery olbrzymy w takich żmijkach się wystawia - wiele ich widzialam. Ladnie wyglądają w tym.

Posted

Ja wolę żmijkę od łańcuszka bo:
- Łatwiej się poluźnia
- Ładniej wygląda
- Nie wygniata futra

Żmijkę mamy czasem nawet na codzienne spacery

Posted

masz rację! Tylko żmijka ma jedną wadę - niestety - cena. A poza tym jest ok!!! też się zastanawiam nad zakupem. Pomyślę, poprzymierzam na jakiejś wystawie jak będę z sierściuchami i pewnie kiedyś kupię. :evil_lol:

Posted

[quote name='panbazyl']masz rację! Tylko żmijka ma jedną wadę - niestety - cena. A poza tym jest ok!!! też się zastanawiam nad zakupem. Pomyślę, poprzymierzam na jakiejś wystawie jak będę z sierściuchami i pewnie kiedyś kupię. :evil_lol:[/quote]
masz może fotkę z wystawy w łańcuszku ? chciałabym zobaczyć jak się prezentuje na ringu .

Posted

Możecie polecić mi coś dla pieska rasy cavalier King Charles spaniel?
Bo chciała bym kupić w internecie jeszcze przed wystawą w opolu;)
Piesek jest maści TriColor więc chyba biała ringówka...bo ma biała kryzę:loveu:

Posted

niestety nie mam :shake:... szewc bez butów chodzi.... To właśnie o mnie. Robię wszystkim dookoła zdjęcia, a ja z psami na ringu istnieję tylko w katalogach wystawowych (jako rzędy literek - dane psa, pekaery i inne)....

Posted

[quote name='marciaaa']Cześć:) czy ktoś wie gdzie mogłabym kupić ringówkę dla setera? nie znam się na nich a i ciężko jest je dostać oprócz wystaw. Jeśli coś wiecie to napiszcie czy to ma być jakaś konkretna / specjalna wlaśnie dla setera czy nie ma to znaczenia jaka rasa?
:roll:[/quote]
[url=http://www.grotpro.com/go/_category/?idc=%22id_62%22&sess_id=57d9c9dbf1973bd30dc31e64662ce5cb]Sklep zoologiczny Grot - artyku zadzwoń doradzą CI:)058-621-4571:)