Madie Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 Krew zrobiona, hemoglobina obniżona, wkleje wieczorem. W USG wątroba po zapaleniu, antybiotyk odstawiony, reszta leków do soboty. Dieta przez następne 1,5 tygodnia. Chyba wychodzimy na prostą. Quote
Madie Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 USG jeszcze mi mailowo nie przesłali, ale badania krwi już mam. Dodam jeszcze, że Młoda najbliższe 10 dni ma jeść Hepatic Forte 2x dziennie zeby te watrobe wspomóc. Quote
Madie Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 Aaaa i na drugiej stronie były jeszcze albuminy i globuliny oraz glukoza - wszystkie 3 w normie. Dziś kupa bez krwi. Quote
bou Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 @Wyniki wątrobowe sa ok,ale hemogl.i hematokryt mogłyby pójść w gore.Niemniej chyba rzeczywiście wychodzicie na prostą,co jest bardzo dobrą wiadomością!:) Quote
Madie Posted January 19, 2016 Author Posted January 19, 2016 Tez sie ciesze, chociaz nie chce zapeszac, było juz 1,5 dnia, że było lepiej i znów pogorszenie. Za to zastanawiam sie jak ja potem z tego ryzu i gotowania na barfa znow przestawic. Od razu? Quote
bou Posted January 19, 2016 Posted January 19, 2016 O,tu nie pomogę,nie znam sie na piesowej diecie,myślę,że niezawodna Gryf Ci pomoże,mądra człowieka z Niej jest. Pozdrawiam, p.s - za jakis m-c zrobiłabym kolejny jonogram,potasu jest ciut za dużo,ale to sie moze unormować - warto sprawdzic. M. Quote
*Magda* Posted January 20, 2016 Posted January 20, 2016 9 godzin temu, Madie napisał: Za to zastanawiam sie jak ja potem z tego ryzu i gotowania na barfa znow przestawic. Od razu? Ja co prawda nie mam takich problemów jak u Was, ale też obecnie sucz od tygodnia na gotowanym była, a normalnie dostaje barf. Plan mam taki, że jutro chcę jej podać już surowe, ale czyste mięso. I zdecyduję się na kurczaka lub indyka, do tego wybiorę jak najchudsze porcje, więc stawiam na pierś. Tak mam zamiar pociągnąć ze 2 dni i jak nie będzie rewolucji żołądkowych, to wracamy do pełnego barfu ;) Quote
Madie Posted January 20, 2016 Author Posted January 20, 2016 Dobrze, też tak myślałam. Wklejam opis USG Wynik Data badania 19/01/2016 Opis zmian (OPIS_ZM_US) Badanie usg j brzusznej: Watroba niepowiekszona, brzegi odcinkowo pofałdowane nieznacznie, echogenicznosc miazszu niejednorodna, wzmozona w przewadze. Przebudowa wieksza jak pozapalna przewlekla, bez cech typowo zwyrodnieniowych, nieuwidocznione zmiany ogniskowe/rozrostowe, ew deformujace miazsz. Koniecznosc bad kontrolnego, za ok 4tyg? wg stanu klin suni. Pecherzyk zolciowy wypelniony aechogennie, torebka gr ok 2-2,5mm, silniej echogenna, komponenta pozapalna, przewlekla, wewn drobne zageszczenia echogennej zolci, bez silnego zalegania błotka, niewielka il osadu przysciennie. Ukl zolciowy nieposzerzony. W ok przywnekowej niezauwazalne powiekszone ww chłonne, pojedyncze, wyrazne wezły chłonne w srodbrzuszu, w ok korzenia krezki, wzdłuz unaczynienia, doogonowo, takze zaotrzewnowo, w ok biodrowej przysrodkowej, ich gr w srodbrzuszu do ok 5-6mm, zaotrzewnowo do ok 8-9mm. Bez rozlanego nacieku zapalnego w j otrzewnej. Sledziona niepowiększona, brzegi miernie pofałdowane, echogenicznosc miazszu nieznacznie niejednorodna, zmniejszona, przerostowo/pozapalnie. Niezauwazalne zmiany ogniskowe, ew deformujace miazsz. Bez zastoju w krazeniu zylnym miazszowym, w lozysku naczyniowym. Bez wolnego płynu aechogennego w j otrzewnej. Płaty trzustkowe nieznacznie podraznione, bez nasilonego zapalenia, komponenta pozapalna przewlekla, do gr ok 16mm, echogenicznosci nieznacznie niejednorodnej, zmniejszonej. Zatarcie brzegow z okoliczna tk tluszczowa/siecia. Przewod pokarmowy wypelniony pewna iloscia tresci płynnej, echogennej, w zoladku, przez j cienkie. Nieregularne zgazowanie, w tresci, przysciennie. W j grubym masy echogenne, raczej juz jak uformowane, bez zalegania, nieznaczna ilosc. Pasma/pecherzyki gazu w masie, przysciennie. Swiatlo przew pok bez ew cech niedroznosci, perystaltyka prawidłowa/przyspieszona. Sciana widocznych odc zoladka, przez j cienkie, j grube, o cechach pozapalnych, bez stanu nasilonego zapalenia, przebudowa przewlekla. Sciana zoladka, ok dna, przedodźwiernikowo, pofałdowana, niewielkie rozpulchnienie warstwy sluzowej, widoczna strukturalnosc, gr do ok 6-7mm. Nieuwidocznione typowe zmiany nadzerkowo owrzodzeniowe sciany, do ew kontroli. Odźwiernik bez wyraznych zmian, nieposzerzony, przez j cienkie zachowana strukturalnosc sciany, gr do ok 5-5,3mm. Ujscie bso nieposzerzone, bez wyraznych zmian, sciana j grubego do gr ok 2,5-3mm, pozapalne zatarcie. Nerki wielkosci, kształtu zachowanego prawidłowo, ok 62x35mm, strukturalnosc kora rdzen zachowana prawidłowo, lewa nerka bez zmian, prawa o niewielkiej niejednorodnosci w echogenicznosci, podraznienie pozapalne, przewlekle, niewielkie zatarcie. Bez przebudowy trwałej miazszu, zwyrodnieniowo zwłoknieniowej. Bez zastoju, nieposzerzone miedniczki, zatoki nerkowe, ok moczowodow bez zmian. Niezauwazalne wewn mineralizacje. Nadnercza bez zmian, lewe sr ok 5,7-6mm, prawe ok 6,2mm. Pecherz moczowy wypelniony aechogennie, sciana bez zmian, wewn mala ilosc zageszczen echogennych, tkankowych, bez zalegania osadu. Niezauwazalne mineralizacje. Widoczny odc ujscia, cewki moczowej, bez zmian, nieposzerzone. Kikut macicy sr ok 8-8,7mm, Quote
bou Posted January 20, 2016 Posted January 20, 2016 Madie,kontroluj stan wątroby,w/g zalecenia wetki - badaniem usg,ten wynik może niepokoić,trzeba to monitorowac - koniecznie. Quote
Madie Posted January 20, 2016 Author Posted January 20, 2016 No właśnie wczoraj Pani doktor mówiła żeby się nie martwić, a dzis przeczytałam to. Najwyraźniej mam inną definicję "nie jest źle" niz lekarz. oczywiście Sadza (która de facto czuje sie dobrze) będzie monitorowana w okreslonym czasie (krew i usg) Quote
Madie Posted February 4, 2016 Author Posted February 4, 2016 U nas dobrze. Sadza kończy brac swoje leki wątrobowe. 15 mamy USG i badanie krwi kontrolne. Trochę słabiutko u dziewczyny z siercią (matowa, krucha i wypada mocno) ale czeszemy, suplementujemy i jakoś będzie. Quote
sandrakaczorovska Posted February 23, 2016 Posted February 23, 2016 Proszę o pomoc przy moim temacie :( Quote
jedrekk Posted December 17, 2019 Posted December 17, 2019 Dołączam się do prośby jak pomóc psu po zjedzeniu strepsils intensive ? Quote
bou Posted December 17, 2019 Posted December 17, 2019 4 godziny temu, jedrekk napisał: Dołączam się do prośby jak pomóc psu po zjedzeniu strepsils intensive ? Pójść z nim do weta,dlaczego to nie jest dla Ciebie oczywiste? Ma jakieś niepokojące objawy?Wymiotuje,ma biegunkę etc.? Quote
Recommended Posts