Jump to content
Dogomania

najlepszy wśród terierów - FOKS SZORSTKOWŁOSY (prosimy zakladac oddzielne tematy)

Recommended Posts

Posted

[B]Fuka [/B]- miałam od Ciebie mieć foksia :evil_lol: Pewnie mnie nie kojarzysz ale dzwoniłam do Ciebie pare razy :cool3: Może zapowiada sie jakiś miot :eviltong: Miaszkasz troszke daleko, a mój tata nie był za tym zeby jeździć gdzieś daleko :-( Ale może za niedługo jakiś szczeniak u mnie zamieszka :loveu:
Ja tez bede w Wrocławiu z moim psiakiem :p Pewnie sie spotkamy :cool3:
Pozdrawiam ! :lol:

:smilecol::smilecol::smilecol::smilecol:

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]Elunia[/B], ode mnie byłoby Ci dość trudno mieć foksa, bo ja foksów nie hoduję:roll:
Pewnie chodzi Ci o hodowle właścicielki Makarona, który ze mną mieszka...
Napisz koniecznie skąd jest Twój foksik i po jakich rodzicach?

Posted

[B]Fuka[/B] - No tak faktyczne chodzi mi o panią Małgorzatę Grzeszkowiak -Hodowla Fox Klan. Mój Tymcio jest po Tornado Slovakia LIDO i Fany z Kuliaru.
[IMG]http://foto.onet.pl/upload/29/47/_624601_n.jpg[/IMG]
FANY z Kuliaru
[IMG]http://foto.onet.pl/upload/1/54/_624603_n.jpg[/IMG]
Tornado Slovakia LIDO

Posted

[B]Borsaf[/B], zobaczymy we Wrocławiu - przecież Ty tez tam będziesz..
A ja ciekawa jestem czy właściciele Małego Makaronika z Fox-Klanu wezmą go na wystawę, bo jezeli tak - Elunia będzie mogła zobaczyć pieska, który mógł być jej. Sama jestem bardzo ciekawa jak teraz wygląda, mam nadzieję, że przywioza go do mnie na trymowanie:roll: Tak sobie myślę, że w sumie to całkiem logiczne, że po szczeniaka do Wrocławia było za daleko, a na wystawe już nie...

Posted

Elunia to ty bylas z tym malym diabelkiem w Chorzowie w Zwiazku :-). Jak tam czesanie ?? Daje sie czesac czy dalej gryzie ?? Mam nadzieje ze chlopak troche sie uspokoil.

Posted

[B]Fuka [/B]- Yhh... Nie rozumisz :shake: Mój tata niechciał jeździć gdzieś daleko. Ale ja z tatą nie będe jeździć na wystawy, tylko z kims kto hoduje Yorkishire terierki. Więc zaszło małe nieporozumienie :lol: Ja miałam wziąźć pieska który miał 6 miesięcy, nie takiego małego szczeniaka. Pewnie wiesz jaki to piesek :eviltong: Masz jakies zdięcia ? Pozdrawiam :evil_lol:

Posted

[B]Nitencja [/B]- Ooo ... Kogo tu przywiało :eviltong: No Tymcio już sie uspokoił, z czesaniem juz nie ma problemów :mad: HiHiHi :eviltong: A w związku wczoraj byłam :evil_lol: Ale bez Gremlinka:p Pozdrowieńka :calus:

Posted

[quote name='Fuka'][B]Borsaf[/B], zobaczymy we Wrocławiu - przecież Ty tez tam będziesz..
:roll: Tak sobie myślę, że w sumie to całkiem logiczne, że po szczeniaka do Wrocławia było za daleko, a na wystawe już nie...[/quote]

Witam, oczywiście, ze będę! Juz sie ciesze na ta wystawę. Jakdopisze pogoda to tam zawsze są fajne wystawy. Dużo jest piesków od południowych sąsiadów. No, mam nadzieje, że Aluzja sie pojawi.

Co do tego podróżowania to faktycznie nie zawsze jest ono logiczne. Ja brałam Regona od Elizy z Czerwonaka. Hodowli na oczy nie widziałam, niestety, zawierzyc musiałam Elizie, ze mi zdrowego pieska przywiezie. Poza tym, ze mu późno jedno jąderko zstąpiło, może po homeopatii??? to on zdrowy jak ryba i sie dobrz rozwija, charakter tez mi odpowiada, grzech byloby narzekać, udalo się.
Ale tak nieprofesjonalnie nabyty sczeniak to z powodu mojego męża, który do Trzcianki sic! nie chciał jechać tylko po to, zeby pieski oglądać. Ja musiałam szukac szczeniaka jak najbliżej Gniezna. Rozumiem więc uzaleznienia Eluni:lol:

Posted

Ja to szczeniaki zawsze mogę jechać oglądać :loveu: :multi: [SIZE=1][COLOR=PaleTurquoise](już się szykuję na maluchy u Nitencji, tylko ciiiii, nic jej nie mówcie :cool3:)[/COLOR][/SIZE]

Posted

[B]Borsaf - [/B]Jak bym miała prawojazdy i auto, to był pojechała do Wrocławia po psa, nie widze problemu :shake: Wcześniej miałam foksa bez papierów, ale musiałam go uśpić bo miał raka płuc jest to bardzo dziwne ponieważ był młody psem - 2 lata. Mój tata potrzebował psa na polowanie więc nie musiał miec papierów ale jakoś go nakusiłam na rodowodowego :cool3: Więc jak już go namówiłam to nie mogłam wybrzydzac :eviltong: A najbliższa hodowla która była to Hau Hau Klub od p.Katarzyny Zielińskiej :evil_lol: Teraz już rozumisz :p

Posted

Elunia, Mam nadzieje ze zobacze was kiedys na jakims konkursie norwcow/dzikarzy :-), bo dyplom tylko z KT to wstyd dla foksteriera :-).

Zastanawialem sie kiedys nad kryciem swojej suki Lidem, nawet korespondowalem z p. Katarzyna w sprawie jego rodowodu. Niestety, poniewaz nie mial robionych konkursow uzytkowosci, nie wiem czego moge oczekiwac po jego potomstwie, a w ciemno kryc nie chce. Jak Twoj psiak zacznie juz polowac to napisz jak efekty! Moze byc calkiem niezly, linia matki jest dosc mocno uzytkowana lowiecko. Ostatnio na konkursach slowackich czesto jest glosno o Nilu z Kuliaru.
Zdrowko
Marcin

Posted

A tu kawalerowie ktorzy wpadli mojej Cercie w oko :lol: :[IMG]http://img242.imageshack.us/img242/1230/darotz5.jpg[/IMG]
Dar z Usova...

[IMG]http://img206.imageshack.us/img206/8443/irzviselcucy8.jpg[/IMG]
i jego synek Ir z Viselcu...

Posted

ehh, ja tam osobiście wolę żeby moje psy siedziały od nory jak najdalej... nie wiem może dziwna jestem, ale jakoś nie chcę przedwcześnie stracić psa:p Wystarczy mi Kawusia i jej ciągłe zatargi z lisami i pchanie się do nor... Kiedyś nawet chciałam ją zabrać do sztucznej nory, nie myśląc o tym, że to moze się skończyć jeszcze większym zapałem do prawdziwych.. Na szczęście w nocy przed - Kawisia miała awanturę z ropuchą i rano była ledwie żywa, więc nie pojechaliśmy. Jakos wystarczy mi to, że znam kilka psów, które nie zostały odkopane na czas - np. mama Biedronki:-( A ja na spacery chodzę bez łopaty... Jakos tak mam, że lubię jak moje psy mają myśliwskie zapędy, ale nie zamierzam tego w realu sprawdzać, syn naszej pierwszej at został zastrzelony na zbiorówce jako dzik - przez młodego myśliwego... Jak dla mnie to zbyt nieodwracalne.

Posted

[B]Mars [/B]- Napisze odrazu po wystawie w Chorzowie, jak było :lol: Pytałam w związku co myślą o moim psie, powiedzieli ze fajnie sie zapowiada, ma extra kontowania i super szorstki włos (oczywiscie jak narazie dopiuero narasta). :eviltong: Pozdrawiam ! :evil_lol:

[B]Fuka[/B] - Rozumiem twoje obawy ale dobrze wiesz ze Foksy to psy myśliwskie, są stworzone do tropienia, biegania ... . :eviltong: Ja bardzo chce wystawiać psa a mój tata chce psa na polowania, więc nie mam wyboru muszę sie zgodzić :angryy: Tak często to tez nie pozwolę mu zabierać Tymcia na polowania :razz: Pozdrawiam ! :p

Posted

Witam!:lol: A takiego foksa z właścicielami Ziomal spotkał na plaży w Karwieńskich Błotach. Może ktoś rozpoznaje?:razz:
[IMG]http://img166.imageshack.us/img166/8951/foxac6.jpg[/IMG]

Zdjęcie z komórki więc trochę niewyraźne.

Posted

[B]Fuka [/B]rozumiem Twoje podejscie do tematu. Trzeba jednak pamietac ze sa rozne cele posiadania psa. Dla jednych bedzie to tylko ozdoba nowej kanapy, dla innych jeden z czlownkow rodziny. Dla jeszcze innych, niestety, co zaczyna byc tez widoczne i u nas pies jest tylko zywym towarem jak krowa czy swinia, ktory ma sie rozmnazac i przynosic dochod, ktory mozna sprzedac lub wypozyczyc w kazdym wieku... Dla mnie pies jest przede wszystkim towarzyszem i pomocnikiem na polowaniu. To czy on bedzie mial wlos lepiej lub gorzej wytrymowany, czy ucho ma takie czy siakie ma dla mnie drugorzedne znaczenie. Dla mnie najwazniejszy jest styl pracy psa. Ma on wpasc do nory i lisa szybko z niej wypedzic. Ma sie nie bac go zaatakowac. Kilkanascie lat temu foksteriery byly najbardziej popularna rasa terierow wsrod mysliwych. Potem niestety przyszla na nie moda i bardziej postawiono na eksterier, uzytkowosc spychajac na plan drugi. Wynik tego jest taki, ze moda minela, psow coraz mniej, a na mysliwych jako nabywcow nie ma co liczyc bo oni potzebuja psa do pracy a nie na wystawy! Dlatego teraz na konkursach dominuja NTM. Rasa w ktorej przede wszytskim stawia sie w hodowli na uzytek, ktorej z racji wygladu raczej moda nie grozi. Dlatego tez jesli chcemy aby foksterier wrocil do lask mysliwych trzeba postawic na jego uzytkowosc. Inaczej zapchamy sie w slepy zaulek i rasa pozostanie tylko w rekach fascynatow...
Zgadzam sie ze pies polujacy ryzykuje zdrowiem czy zyciem. Jednakze po to jest czlowiek aby mu w chwilach zagrozenia pomoc. Zawsze na polowaniu mam ze soba w samochodzie dwa szpadle, na szczescie jeszcze ani razu nie byly uzywane. Raz natomiast zdazylo mi sie juz rozbierac olbrzymi stog slomy aby ratowac psa. Ale tak samo mozna powiedziec ze jazda na wystawe tez jest ryzykiem, przeciez codziennie jest tyle wypadkow :-). Natomiast co do mysliwego co zastrzelil AT zamiast dzika... Szkoda slow. Na szczescie foksy maja troche bialego i latwiej je odroznic :)
Pozdrawiam

Posted

[B]Mars[/B], czytałam o Twoim stogu na forum myśliwskim, wyobrażam sobie co przezyłeś - chyba nie mam takich nerwów... Pięknie piszesz o swojej foksicy, o tym, że jest dla Ciebie towarzyszem i pomocnikiem w polowaniu i doskonale Cię rozumiem, bo dla mnie moje psy sa przede wszystkim towarzyszami i uczestnikami mojego życia, przyjaciólmi bez których codzienne spacery i wielogodzinne włóczęgi nie miałyby sensu. Sama nie poluję, więc pod tym względem ich życie jest uboższe, chociaz jak to terriery - czasami sobie same znajda jakieś myśliwskie zajęcie - np oczyszczą dom, w którym spędzam wakacje z myszy...
Jeżeli chodzi o traktowanie foxów jako maszynki do zarabiania pieniędzy - to w moim odczuciu raczej im to w tej chwili nie grozi - szczególnie w Polsce - rasa własciwie na wymarciu jest, trudno o chętnych, a o odpowiednich, takich, którzy zepewniliby psu dobry dom - jeszcze trudniej:roll:, więc o robieniu pieniędzy na foxach wystawowych mowy nie ma. Raczej jest to drogie hobby, bo wystawy słono kosztują... Już prawie 2 lata żyję z foxem wystawowym i coś o tym wiem. Makaron pochodzi z lini stricte wystawowej, jego przodkowie od pokoleń nie widzieli lasu - dlatego fascynuje mnie kiedy na spacerach obserwuję jego foksią zażartość, kiedy oszczekuje kota czy lisa, kiedy instynktownie w sposob klasyczny dla foxa - podlatuje i atakuje za dooopę... Gorzej, że z braku dzika naogół jest to doopa mojego airedala, który średnio za tym przepada:diabloti: a airedale jest zwrotniejszy od dzika, więc z reguly udaje mu sie dopaść uciekającego dooopołapa... I mimo, że sama ciekawa jestem ile tak naprawdę zostało foxa w foksie - raczej tego nigdy nie sprawdzę w praktyce, bo to dla mnie i właścicielki Makarona za duże ryzyko... Znałam cudownego foxa, który zagonił dzika do wody - pies musiał płynąć i stracił całą swoją foksią zwrotność, a dzik odwrócił się i było po psie... Inna foksica z tej samej hodowli została zasypana w norze i nie zdążono jej odkopać na czas... Dlatego - choć imponuja mi foxy takie jak Twój - wolę zeby Makaron, czy inne foxy, które kiedyś bede pewnie miała - dozywały bezpiecznie kilkunastu lat. Natomiast czasami mi chodzi po głowie wypróbowywanie airedali, ale tez raczej mało ekstremalnie - bo np. na kaczkach. Może kiedyś sie zgadam z jakims myśliwym - zobaczymy.

Posted

[B]Modoc[/B] zmniejsz tą fotę do regulaminowych wymiarów (max 500 pikseli dla dłuższego boku) :roll: zanim Cię modzi nie pogonią :cool3: ;) (a psiur cudny jest :lol:).

Posted

Jak na szorstkiego to taki ciut za gladki :P

A my wczoraj trzecia wystawa (w Radomiu) zakonczylismy hodowlanke. Dostalismy tez CWC ale od pierwszego nie minelo 6 m-cy wiec trzeba bedzie gdzies w przyszlym roku zawitac jeszcze...
[B]FUKA, [/B]przegralismy porownanie z chlopakiem po Twoim Makaronie. Aczkolwiek szczerze mowiac i ja i wlasciciel psiaka bylysmy ta decyzja sedziny troche zaskoczeni. Przyznac jednak, trzeba ze tamten psiak lepiej sie poruszal na ringu bo my wcale tego nie cwiczylismy wiec ruch wyszedl jak wyszedl...

Posted

Dla[B] Fuki[/B] i pozostałych miłośników foksów cała stawka foksów szorstkowłosych (sztuk 2) z wystawy we Włocławku:
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]ET z Czerwonego Widzewa – BOB[/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman] [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img177.imageshack.us/img177/5177/fokspies1ca9.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img171.imageshack.us/img171/246/fokspies3ji5.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Unia z Czerwonego Widzewa[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img63.imageshack.us/img63/3995/fokssuka1za4.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]i porównanie o rasę:[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][URL=http://imageshack.us][IMG]http://img59.imageshack.us/img59/5292/foksy2pj3.jpg[/IMG][/URL][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3][/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Zdjęcia z grupy są na Airedalach[/SIZE][/FONT]

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...