Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od soboty mam pieska chihuahua. Ma trzy miesiące i Figaro na imię.. Powiedzcie mi czego powinnam go nauczyć, żeby porządnie się zachowywał na wystawach..

Z góry dziękuję...

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Generalnie jest kilka zasad

Swobodne chodzenie w kłusie przy nodze z podniesioną głową (możesz psa uczyć chodzenia w domu np. na smakołyk)

Stanie bokiem do sędziego i stanie na stoliku - ćwiczenie w domu pozycji wystawowej

Badanie i zglądanie w zęby - pozwalaj psiaka głaskać obcym odpowiedzialnym ludziom

Posted

Ząbki już pokazuje ładnie.. Nagorsze jest to, ze ten pies jak był jeszcze u hodowców ani razu nie był na dworzu i teraz muszę go przyzwyczaić do otwartej przestrzeni.. No i do innych ludzi i psów.. Mam jeszcze m.in. dwie filety i jak je zobaczył, to myślałam że mu oczy wyskoczą z orbit.. Długa droga przedemną..

Posted

Filety to Fila Brasileiro.. Może wydać się wam niedorzeczne trzymanie sześdziesięciokilogromowego psa z chihuahua, ale gdybyście widzieli jak one się słodko bawią..

• 1 month later...
Posted

Ale kupiłam ją jak miała 10 mies. Też nigdy nie była na zewnątrz! Dziś ma 14 mies i nadal załatwia się w domu. zupełnie nie idzie jej nauczyć. Tzn na trawce tez i na dywanie też. Jednym słowem, jak ma ochotę, to zrobi to wszędzie. I do tego charczy!%7Boption%7D

Posted

Charczy, bo ma z pewnością wadę wrodzoną tchawicy :cry: - tego to już hodowcy nie mówią :evil:

A jeśli chodzi o siusanie, to nie załamuj się - moją Pysia nauczyła się szybciutko do kuwetki, ale czasami - czasami - to jej się zapomni u mnie na dywanie....... Przerobiłam już mnóstwo artykułów o chihuahua i u NICH to "zapominanie" to normalka :lol:

Posted

Mój umie już siusiać na trawce i nawet woła jak chce wyjść... Tylko problemem jest jego psia natura, tzn. podsikuje wszystko co się da żeby zostawić swój zapach... Ale i tak jest świetny...

• 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

[img]http://www.glogosia.pl/srodek/nowosci/zima%2005%20090ab.jpg[/img]

A to nasza Belldandy El gusto.
Zaliczyła w tym roku już 2 wystawy:
Grudziądz - 1 doskonała,CWC,NSwR,BOB
Opole - 1doskonała,CWC,NSwR,CACIB

Bell super pokazuje się na ringu,ma świetny charkater - urodzona aktorka.

pozdrawiam
Ksara i Głogosia

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

jej jaka ona była kiedyś malutka :iloveyou:

Niech was nie zwiedzie ta słodka grzeczna minka, po przebudzeniu...zmieniała się w małego :diabloti:

[img]http://p3.labfoto.pl/photos/p/3/7/37cfd12bb4a131222e6deec690fd273b-953657.jpg[/img]

Posted

[quote name='olcha']jej jaka ona była kiedyś malutka :iloveyou:

[/quote]

A teraz to jest niby duza? To Ty chyba nigdy duzego chihuahua nie widzialas ;-)

Bedziesz w NDM za miesiac?