malina113 Posted November 17, 2008 Author Posted November 17, 2008 [quote name='Kasia&Rika']zdziwiona? przecież to powinna być zupełnie normalna procedura! jeśli oddajesz dziecko do przedszkola to najpierw robisz wywiad środowiskowy,rozmawiasz z dyrektorem, przedszkolanką itp, a dopiero wtedy ewentualnie zapisujesz dziecko. Taką odpowiedzialność za swoje psy ponosi hodowca, więc zapytanie o warunki dla szczenięcia, nie są wygórowanym wymaganiem lecz minimum! [B]No właśnie zdziwiona, bo widać, że kobiecie jednak zależy na tym aby szczeniak trafił w dobre ręce.[/B] Quote
Kasia&Rika Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='BBeta']Pierwszy raz można zaszczepić w wieku 8 (a nawet 12), ale tylko pod warunkiem, że szczeniak nie ma kontaktu z żadnym innym psem[/quote] Czyli o wiele lepiej szczepić wcześniej, a wątpie by te psiaki nie miały kontaktu z innymi. Quote
BBeta Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='malina113']Co do szczepień, to wydaje mi się, że od 8 tyg, ale nie będę się sprzeczać ;)[/QUOTE] Pierwszy raz można zaszczepić w wieku 8 (a nawet 12), ale tylko pod warunkiem, że szczeniak nie ma kontaktu z żadnym innym psem Quote
Asia & Ginger Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 Zapytaj tą pseudohodowczynię tylko o jeszcze coś, w jakim celu rozmnożyła swoją sunię? Quote
Kasia&Rika Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='Asia & Ginger']Zapytaj tą pseudohodowczynię tylko o jeszcze coś, w jakim celu rozmnożyła swoją sunię?[/quote] A jak powie ci,że dla zdrowia suczki, bo raz w zyciu powinna mieć szczeniaki to to jest JEDNA WIELKA ŚCIEMA! Quote
malina113 Posted November 17, 2008 Author Posted November 17, 2008 Z tego co wiem to nie są ich pierwsze szczeniaki. Quote
Kasia&Rika Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='malina113']Z tego co wiem to nie są ich pierwsze szczeniaki.[/quote] to akurat świadczy o nich jeszcze gorzej:shake: Quote
Asia & Ginger Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='malina113']Z tego co wiem to nie są ich pierwsze szczeniaki.[/quote] Czyli po prostu zarabiają na psach... :angryy: Quote
malina113 Posted November 17, 2008 Author Posted November 17, 2008 A jak się ma sprawa przy zakupie szczeniaka bez rodowodu, kiedy jego rodzice posiadają rodowody? Quote
BBeta Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='Kasia&Rika']Czyli o wiele lepiej szczepić wcześniej, a wątpie by te psiaki nie miały kontaktu z innymi.[/QUOTE] Nawet matka może przynieść do gniazda różne niebezpieczne bakterie np. na łapach Quote
Kasia&Rika Posted November 17, 2008 Posted November 17, 2008 [quote name='malina113']A jak się ma sprawa przy zakupie szczeniaka bez rodowodu, kiedy jego rodzice posiadają rodowody?[/quote] jest to nielegalne względem Związku Kynologicznego, trzeba sobie zadać pytanie po co zostały te psy rozmnożone jako nierodowodowe skoro miały rodowód? bo nie otrzymały praw hodowlanych np. z powodu wrodzonych chorób i agresji Quote
malina113 Posted November 18, 2008 Author Posted November 18, 2008 Ahaaa, teraz rozumiem :razz: [URL="http://www.dogomania.pl/forum/members/77658.html"]Kasia&Rika[/URL] dzięki za artykuł, daje do myślenia :crazyeye: Quote
Asia & Ginger Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='malina113']A jak się ma sprawa przy zakupie szczeniaka bez rodowodu, kiedy jego rodzice posiadają rodowody?[/quote] Jeśli rodzice mają rodowody, to jeszcze nie znaczy że szczeniaki też je dostaną. Trzeba najpier wyrobić suce uprawnienia hodowlane a psu uprawnienia reproduktora. Dopiero po takich psach szczenieta otrzymają metryczki, na podstawie których można wyrobić rodowody. Ale to kosztuje. Łatwiej rozmnożyć psa nawet rasowego (rodowodowego) nie wyrabiając mu uprawnień (wystawy, pielęgnacja szaty) i później się chwalić, że szczeniaki są po rodowodowych rodzicach niż włożyć masę wysiłku w uzyskanie tych uprawnień. Ale zadajmy sobie pytanie dlaczego ktoś nie wyrobił uprawnień hodowlanych? I zamiast sprzedawać szczeniaki po 1300 zł, woli rozmnażać sukę 2 razy w roku i sprzedawać po 300 zł? Być może rodzice szczeniąt zostali zakupieni jako tzw. pety, być może jest to lewy miot hodowli (zgodnie z regulaminem ZKWP suka moze mieć szczenięta tylko raz w roku, drugi moit może być niezarejestrowany, czyli tzw. lewy). A może psy po prostu są na tyle "nieładne" i odbiegają od wzorca, że nigdy by tych uprawnień nie dostały? A może są agresywne i na wystawach są dyskwalifikowane? Quote
malina113 Posted November 18, 2008 Author Posted November 18, 2008 Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, chciałam się tylko dowiedzieć jaka jest różnica :cool3: Dostałam odpowiedź ze schroniska.... ogłoszenie nieaktualne :placz: Quote
Kasia&Rika Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='malina113']Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, chciałam się tylko dowiedzieć jaka jest różnica :cool3: Dostałam odpowiedź ze schroniska.... ogłoszenie nieaktualne :placz:[/quote] :-( ale jest jeszcze dużo innych ... a te szczeniaczki mieszance?wyglądają że będą śliczne w przyszłości ... ale jest też dużo ślicznych i biednych piesków, wystarczy poszukać w necie, allegro a dużo ogłoszeń ci dałam. jak chcesz to mogę jeszcze czegoś poszukać ... tak, po tym artykule to po prostu słowa mi uwięzły w gardle, lepiej tego nie komentować... Quote
malina113 Posted November 18, 2008 Author Posted November 18, 2008 Ciągle przeglądam ogłoszenia, te dwa podobały mi się najbardziej :placz: I mieściły się w kryteriach mojego syna, dla którego piesek ma być. Quote
Anka_ZG Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='malina113']Ciągle przeglądam ogłoszenia, te dwa podobały mi się najbardziej :placz: I mieściły się w kryteriach mojego syna, dla którego piesek ma być.[/quote] Hej. Tak czytam i czytam i powiem ci szczerze, że naprawdę warto poczekać, uzbierać pieniązki na pieska z rodowodem!! Albo tak jak piszą dziewczyny przygarnąć jakąś sierotke ze schroniska, szukaj a napewno znajdziesz!! Ja też mam spaniela bez papierów:oops: ale to była tylko jedna taka moja decyzja i ostatnia w życiu!! Nigdy wiecej pieska bez rodowodu. Niedaleko patrzeć, mój Spajkuś jak był mały jadł prawie że wszystko i nic mu nie było. A teraz ma tak wrażliwy żołądek, ze zje tylko coś nie to co powinien i niestrawności żołądkowe gotowe. Właśnie dziś coś takiego mu się przydażyło:( I tez nie wiem czy zjadł coś na dworze, chociaż pilnuje go na każdym kroku, w każdym bądź razie kasa która wydałam na leczenie młodego już napewno byłaby zbliżona do ceny pieska rodowodowego!! Dlatego naprawde warto pomysleć o tym! Powodzenia w szukaniu malucha;) Quote
Kasia&Rika Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='malina113']Ciągle przeglądam ogłoszenia, te dwa podobały mi się najbardziej :placz: I mieściły się w kryteriach mojego syna, dla którego piesek ma być.[/quote] jakie są kryteria?pomogę szukać Quote
Illusion Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 Zauważyłam, że sporo Was pisze, że sami macie psy pseudorasowe i bardzo żałujecie takiej, a nie innej decyzji. To ja napiszę, że nie tak dawno również baaardzo chciałam mieć psa (nie tak dawno, bo swoje futro do domu przytargałam 14 marca tego roku), ale z różnych przyczyn nie mogłam pozwolić sobie na psa z rodowodem. Wiedziałam, że kupując psa przykładowo na giełdzie zrobię źle, więc postanowiłam zaczekać. Przeglądałam różne ogłoszenia o psiakach do oddania w typie danej rasy, aż w końcu przygarnęłam sunię z ulicy (co prawda nie bezpośrednio, ale jakby nie było Tosiak to przybłęda). Swojej decyzji nie żałuję, cieszę się, że w ogółe mam psa, mimo, że z Tosią na początku było ciężko to jestem przeszczęśliwa, że udało mi się zmienić ją do tego stopnia i nadal pracujemy nad posłuszeństwem, bojaźliwością etc. [B]malina113[/B], wydaje mi się, że psiak to chyba jednak niezbyt trafiony prezent na gwiazdkę. Sądzę, że jeśli Twojemu synowi bardzo zależy na posiadaniu psa to będzie w stanie zaczekać do momentu uzbierania na psa z rodowodem lub będzie w stanie zadowolić się psiakiem ze schroniska/DT ;). Quote
Kasia&Rika Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='RCookie']Zauważyłam, że sporo Was pisze, że sami macie psy pseudorasowe i bardzo żałujecie takiej, a nie innej decyzji. To ja napiszę, że nie tak dawno również baaardzo chciałam mieć psa (nie tak dawno, bo swoje futro do domu przytargałam 14 marca tego roku), ale z różnych przyczyn nie mogłam pozwolić sobie na psa z rodowodem. Wiedziałam, że kupując psa przykładowo na giełdzie zrobię źle, więc postanowiłam zaczekać. Przeglądałam różne ogłoszenia o psiakach do oddania w typie danej rasy, aż w końcu przygarnęłam sunię z ulicy (co prawda nie bezpośrednio, ale jakby nie było Tosiak to przybłęda). Swojej decyzji nie żałuję, cieszę się, że w ogółe mam psa, mimo, że z Tosią na początku było ciężko to jestem przeszczęśliwa, że udało mi się zmienić ją do tego stopnia i nadal pracujemy nad posłuszeństwem, bojaźliwością etc. [B]malina113[/B], wydaje mi się, że psiak to chyba jednak niezbyt trafiony prezent na gwiazdkę. Sądzę, że jeśli Twojemu synowi bardzo zależy na posiadaniu psa to będzie w stanie zaczekać do momentu uzbierania na psa z rodowodem lub będzie w stanie zadowolić się psiakiem ze schroniska/DT ;).[/quote] a jakiego chciałaś psiaka wcześniej (rasa)? Quote
Asia & Ginger Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='RCookie']Zauważyłam, że sporo Was pisze, że sami macie psy pseudorasowe i bardzo żałujecie takiej, a nie innej decyzji.[/quote] Nie żałuję tego, że Gingerka jest ze mną, bo kocham ją najmocniej na świecie. :loveu: Ale żałuję tego, że kupujac psa od pseudohodowcy utwierdziłam go w przekonaniu, że są chętni na takie pieski, czyli warto rozmnażać dalej. :shake: Tego sobie nigdy nie wybaczę... :oops: Quote
Illusion Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='Kasia&Rika']a jakiego chciałaś psiaka wcześniej (rasa)?[/quote] Miałam na oku psy w typie różnych ras, różniły się od siebie różnymi cechami, ale ja jestem w stanie w jakimś stopniu dostosować się do psa. Nie myślcie tylko, że szukałam "byle czego", był jakiś "limit", psy w typie ras, z którymi raczej bym sobie nie poradziła nie były brane pod uwagę, bo mogłam narobić więcej szkody niż pożytku ;). [quote name='Asia & Ginger']Nie żałuję tego, że Gingerka jest ze mną, bo kocham ją najmocniej na świecie. :loveu: Ale żałuję tego, że kupujac psa od pseudohodowcy utwierdziłam go w przekonaniu, że są chętni na takie pieski, czyli warto rozmnażać dalej. :shake: Tego sobie nigdy nie wybaczę... :oops:[/quote] Właśnie to miałam na myśli ;). Nikt nie powinien żałować, że ma takiego, a nie innego psa. Quote
Kasia&Rika Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='Asia & Ginger']Nie żałuję tego, że Gingerka jest ze mną, bo kocham ją najmocniej na świecie. :loveu: Ale żałuję tego, że kupujac psa od pseudohodowcy utwierdziłam go w przekonaniu, że są chętni na takie pieski, czyli warto rozmnażać dalej. :shake: Tego sobie nigdy nie wybaczę... :oops:[/quote] dokładnie tak samo myślę... Quote
malina113 Posted November 18, 2008 Author Posted November 18, 2008 Pies jakiego chce mój syn to właśnie cocker spaniel i do tego ma być rudy :cool3: Nie chcę wybrać innego, gdyż jak to dziecko może powiedzieć bez namysłu, że on wcale takiego psa nie chciał i nie będzie się nim zajmował. Różnie z dziećmi bywa :shake: Pomysł z psem jest bardzo trafiony, nie wmusiłam tego w dziecko, długo nie zgadzałam się na pieska. Mam syna jedynaka i trochę go rozumiem, że nie ma z kim porozmawiać, z kim się pobawić, bo przecież nie ma rodzeństwa. :placz: Quote
Kasia&Rika Posted November 18, 2008 Posted November 18, 2008 [quote name='malina113']Pies jakiego chce mój syn to właśnie cocker spaniel i do tego ma być rudy :cool3: Nie chcę wybrać innego, gdyż jak to dziecko może powiedzieć bez namysłu, że on wcale takiego psa nie chciał i nie będzie się nim zajmował. Różnie z dziećmi bywa :shake: Pomysł z psem jest bardzo trafiony, nie wmusiłam tego w dziecko, długo nie zgadzałam się na pieska. Mam syna jedynaka i trochę go rozumiem, że nie ma z kim porozmawiać, z kim się pobawić, bo przecież nie ma rodzeństwa. :placz:[/quote] tylko tyle? a wiek, płeć?! łatwiej będzie szukać :D Quote
Recommended Posts