Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Obama']Cien_Wiatru,
wybacz dziewczynom,chcą dobrze bo chcą pomóć psom,a że nieco faszyzują to już "produkt uboczny" :)

Myślałaś może o whippecie albo charciku włoskim?Boksery są tez energiczne.[/QUOTE]
Pies -PRoDUKT UBOCZNY???????????????????????????????

Posted

[quote name='szesnastolatka16']Schodzicie z tematu,ale co ja się będe czepiać, przecież jestem nikim:eviltong:[/QUOTE]

Masz jakiś problem ze sobą? To nie tutaj.

Posted

[quote name='szesnastolatka16']Schodzicie z tematu,ale co ja się będe czepiać, przecież jestem nikim:eviltong:[/QUOTE]

jak mamy ci doradzić skoro twoje kryteria to
aktywny ale nie musi być
mały lub duży
na dwór lub nie
z sierścią krótką lub średnią
musi lubić być przytulany
i 2 jedyne konkrety musi być przyjazny wobec dzieci i nieufny wobec obcych
aha i jescze uparty i musi pasowac do twojego charakteru....

edit:
i żeby wnosił dużo radości

o czymś zapomniałam?

Posted

[quote name='cień_wiatru']

edit:
[COLOR=#222222][FONT=Times New Roman]
zastanawia mnie czy grzywacz nie "wysiądzie" przy moim trybie życia. nie znam żadnego psa tej rasy, nie wiem jaka jest jej potrzeba ruchu.[/FONT][/COLOR][/QUOTE]

dałby rade ;) mój przy rowerze spokojnie daje rade, bieganie tez jest ok. choć na dłuższe rowerowe trasy biorę koszyk, żeby mógł sobie czasem odpocząć.

[quote name='omry']Masz jakiś problem ze sobą? To nie tutaj.[/QUOTE]

:roflt::roflt::roflt:

Posted

omry,nie raczej nie tak już mam xDe po prostu średnio siebie oceniam. Ale się zmieniłam,więc nie dziwię się,że próbuję się inaczej zachować.
Zresztą i tak mnie nie znacie dokładnie>>:shake:
a wracając do tematu,zastanawiam się nad flatem coated retvierem

Posted

Mnie również denerwuje fakt, że decydujesz się na psa rasowego, bo pragniesz wydobyć z niego określone cechy, do których dana rasa ma predyspozycje, a co po niektórzy wciskają psiaki z DT czy schronów. Większość miksów ma nieznane pochodzenie, albo rodzicami są miksy ras nieznanych opiekunowi schroniska czy też opiekunowi z DT. Skąd więc osoba adoptująca takiego czworonoga ma wiedzieć czy pies nie ma popędu myśliwskiego itd.? Większość psów ze schronów/DT jest po ciężkich przejściach, straciło zaufanie do człowieka. Szczególnie w mniejszych miastach schronisko nie resocjalizuje psów. Nie wiem czy jest tak we wszystkich małych miastach. Pomyślcie też o kosztach w przyszłości posiadania miksa. Powiedzmy, że w nowym otoczeniu, po za schroniskowym/DT terenem u psa ujawni się agresja. Laik będzie ją zwalczać "po swojemu", bo pod ręką nie ma specjalisty. Co, jak pies kogoś pogryzie, ucieknie? Nie mówię, że każdy miks jest krwiożerczą bestią, która tylko czyha, by zrobić komuś krzywdę. Znam kilka miksów, ale w rękach ludzi, dla których miks nie był pierwszym, w 100% własnym psem. Rasę wybrałam już kilkanaście miesięcy temu, teraz mam zarezerwowanego psa. Zdecydowałam się na rasowca, ponieważ chcę mieć psa od szczeniaka, a wiem czego +/- się po nim spodziewać. Wiem, że pinczer z radością przekopie każdą norę na spacerze, dlatego będę musiała się skupić, by zmniejszyć jego popędy szczurołapa. Mam 13 lat, będzie to mój drugi pies, więc ogromnego doświadczenia jeszcze nie mam. Moja wiedza na temat wychowywania psa sięga trochę powyżej podstaw. Jak będę dorosła i na tyle obyta w psim świecie, zdecyduję się na miksa, który dołączy do sfory rasowców. Od kilku lat marzę o rudym, kudłatym miksie, a więc o dorosłym mieszańcu. Ale nie jestem na takiego gotowa, ani psychicznie, ani fizycznie, a wiedza póki co jest za mała na posiadanie takowego psa. Kiedyś - owszem. Ale póki co muszę powstrzymać marzenie, bo po prostu pies w moich rękach mógłby stać się agresywny i niebezpieczny. Oczywiście to samo może stać się z rasowcem. Jednak, gdy mam szczeniaka i wiem czego się mogę po nim spodziewać, mam większe "pole manewru", a w przypadku dorosłego miksa to "pole" jest mniejsze. Boksery to świetne psy, moi rodzice mieli takowego. Niestety nie poznałam go, rok przed moim urodzeniem został uśpiony. Nie wiem czy nie przeszkadzałoby Ci ślinienie tych psów, które w zależności od psa może być "takie sobie", albo intensywne. Ogólnie mam taką radę: jeżeli jakaś rasa spodoba Ci się pod względem eksterieru, skontaktuj się z hodowcami tejże rasy, dołącz do forum odnośnie rasy... Dlaczego? Ponieważ często w tym wątku odzywają się użytkownicy, którzy o rasie nie mają pojęcia i przedstawiają ją w złym świetle, podają błędny opis charakteru itd., więc warto porozumieć się z osobami, które z tymi psami obcują na co dzień, obserwują ich zachowania i znają się na rasie.

Posted

[quote name='Kirinna']przytulanie a głaskanie to dwa różne aspekty
psy zazwyczaj nie lubią się przytulać, nie lubią być noszone- wynika to nie rasy a raczej z tego że są psami:)

nie ma rasy która lubi być przytulana z zasady, to kryterium jest trochę nie na miejscu
może raczej takie żeby pies lubił kontakt z człowiekiem?

[/QUOTE]
Dobermany uwielbiają się przytulać! Non stop, cały czas! Głaskać, miziać i przytulać. Tulić niuniać i miętosić.

[quote name='Unbelievable']nie, na przykład ty produkt uboczny ;)[/QUOTE]

LUBIE TO :D

Posted

[quote name='szesnastolatka16']Zwróć uwagę na słowo wcześniej! liczę tak:reksa,ciapka,bruna,tobiego, kacpra co już za TM są a teraz mam 2,Megi i Lampo.
Więcej:
Mam możliwość samodzielnego szkolenia, jestem dość uparta i psa najlepiej chciałabym dopasować do charkateru:lol:
Pies może być nawet duży ponieważ mieszkam na wsi i z sporym ogrodem:cool1:
Może być spokojny lub aktywny do każdego trybu umiemy się dopasować;)[/QUOTE]
A co na to mowia rodzice ,bo zgode na nastepnego psa i tak musisz od nich uzyskac,bo to oni beda zmuszeni sie twoim psem /psami podczas Twojej nieobecnosci w szkole zajac.

Posted

[quote name='xxxx52']A co na to mowia rodzice ,bo zgode na nastepnego psa i tak musisz od nich uzyskac,bo to oni beda zmuszeni sie twoim psem /psami podczas Twojej nieobecnosci w szkole zajac.[/QUOTE]
Ogarnij kobieto. Twojej nieobecnosci w domu, tak?
Wybacz ale podczas mojej nieobecności w domu, psami zajmuje się najwyżej kot. A kotem, dwa szczury.

Ide z tego wątku bo zamiast jakiejś konstruktywnej dyskusji, uzyskujemy coraz wiecej EFEKTÓW UBOCZNYCH.

Posted

Dioranne-13-letnio dogomaniaczko co ty piszesz? przeciez to ze jest pies rasowy z papierami nie wykluczy ,ze pies moze stac sie agresywnym nie socjalnym,posiadajacyy instynkt lowiecki
Dziecko slowo" wciskanie" jest nie na miejscu!!!
To co piszesz sa to bajki nie pokryte rzeczywistoscia.
Po 20 latach praktyki adopcyjnej i pracy z rasowymi i wielorasowymi psami mozemy porozmawiac i wymienic sie doswiadczeniami ,a co teraz piszesz to podchodzi pod psi rasizm.

Posted

[quote name='Karilka']Ogarnij kobieto. Twojej nieobecnosci w domu, tak?
Wybacz ale podczas mojej nieobecności w domu, psami zajmuje się najwyżej kot. A kotem, dwa szczury.

Ide z tego wątku bo zamiast jakiejś konstruktywnej dyskusji, uzyskujemy coraz wiecej EFEKTÓW UBOCZNYCH.[/QUOTE]
No wlasnie
a co ty to masz szesnascie lat-szesnastolatka

Posted

Hm,tak się jeszcze zastanawiam. Myślę,że może być duży,ale niekoniecznie mały...
Co do charakteru ważne żeby był nieufny dla obcych i dobry dla rodzinxy.
sierść może krótka najlepiej xDe
ostatnio podobają mi się maltańczyki

Posted

[quote name='szesnastolatka16']Hm,tak się jeszcze zastanawiam. Myślę,że może być duży,ale niekoniecznie mały...
ostatnio podobają mi się maltańczyki[/QUOTE]
no maltańczyki mają wyjątkowo krótką sierść

ogarnij się dziewczyno, idź nabijać posty gdzie indziej, a rozrywkę znajdź na czaterii :roll:

Posted

[quote name='szesnastolatka16']Hm,tak się jeszcze zastanawiam. Myślę,że może być duży,ale niekoniecznie mały...
ostatnio podobają mi się maltańczyki[/QUOTE]

ostatnio....
no to maltańczyk czy flat w końcu?
dziewczyno pomyśl najpierw co piszesz, a nie w ciągu 20 minut zmieniasz skrajnie swoje poglądy

Posted

[quote name='Dioranne']pragniesz wydobyć z niego określone cechy, do których dana rasa ma predyspozycje, a co po niektórzy wciskają psiaki z DT czy schronów.[/quote]

Tak, wymagania są tak ściśle sprecyzowane, że rzeczywiście pasuje tylko 5 ras z jednej grupy FCI. Ja, podobnie jak Karilka, planuję psa rasowego, ale gdybym chciała mieć "po prostu psa" do biegania przy rowerze to bym wzięła miksa. Nic więcej nie było powiedziane o psie - ma być przyjazny, ma biegać przy rowerze i nie uciekać. Pasuje jakieś 80% ras :roll:

[quote name='Dioranne']Skąd więc osoba adoptująca takiego czworonoga ma wiedzieć czy pies nie ma popędu myśliwskiego itd.?[/quote]

Bo dobry DT jest w stanie się zorientować jaki pies ma charakter...?

[quote name='Dioranne']Większość psów ze schronów/DT jest po ciężkich przejściach, straciło zaufanie do człowieka.[/quote]

Pozwolę sobie się nie zgodzić z tym postulatem.

[quote name='Dioranne']Powiedzmy, że w nowym otoczeniu, po za schroniskowym/DT terenem u psa ujawni się agresja. Laik będzie ją zwalczać "po swojemu", bo pod ręką nie ma specjalisty. Co, jak pies kogoś pogryzie, ucieknie?[/quote]

Skąd takie założenie? Co, szkoli się tylko rasowe? U szczeniaka rasowego NIGDY nie "ujawni się" agresja? Czy rasowe nie uciekają? Ale rasowe z rodo czy te w typie też?

[quote name='Dioranne']Zdecydowałam się na rasowca, ponieważ chcę mieć psa od szczeniaka, a wiem czego +/- się po nim spodziewać.[/quote]

To jest dobre założenie, jeśli masz jakieś określone wymagania co do psa. A tutaj sprecyzowanych wymagań IMO zabrakło, więc nie wiem, jaką zbrodnią jest propozycja psa z DT. Biorąc również pod uwagę, że w DT bywają coraz częściej psy w typie różnych ras.

[quote name='Dioranne']Jednak, gdy mam szczeniaka i wiem czego się mogę po nim spodziewać, mam większe "pole manewru", a w przypadku dorosłego miksa to "pole" jest mniejsze.[/quote]

I znowu - a szkolimy tylko rasowe szczeniaczki? I pies NN nie może się zmienić?

Nie zrozum mnie źle. Rozumiem potrzebę kupna psa rasowego, jeśli ktoś wie, czego chce. Ale takich bzdur wypisywanych o psach NN nie znoszę, bo to szerzenie stereotypów, że osiągnie się tylko coś z psem rasowym, a pies o nieznanym pochodzeniu jest od razu skreślony.