Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='filodendron']a na jakiej zasadzie działają?[/QUOTE]
odkwaszają organizm , np w końcowym etapie choroby , kiedy potrzebne są dializy , a z jakiś względów nie można ich przeprowadzić kuracja ziemniaczana oczyszcza organizm podobnie jak dializa

Posted

[quote name='lilk_a']odkwaszają organizm , np w końcowym etapie choroby , kiedy potrzebne są dializy , a z jakiś względów nie można ich przeprowadzić kuracja ziemniaczana oczyszcza organizm podobnie jak dializa[/QUOTE]

czy to potwierdzone naukowo informacje?

Posted

[quote name='lilk_a']odkwaszają organizm , np w końcowym etapie choroby , kiedy potrzebne są dializy , a z jakiś względów nie można ich przeprowadzić kuracja ziemniaczana oczyszcza organizm podobnie jak dializa[/QUOTE]
Niezwykłe :)
Tak zapytałam, bo mój pies - choć mało warzywny - to takie świeżutkie puree z ziemniaków trochę go kusi.
Już ze trzy, cztery lata temu pewien hodowca jamników mówił mi, że odrobina świeżo ugotowanego ziemniaka jest dla psa dobrym prebiotykiem - tym, na czym namnażają się dobre bakterie.

Posted

ja się kiedys zaczytywałam w róznych książkach o ziołolecznictwie pisanych przez zakonników i tam też ziemniak był wychwalany, ale w kontekście ludzkiego jedzenia i gotowany w łupince, bardzo też polecana byla woda z tego gotowania - Juz nie pamietam w jakim celu, ale że zawiera dużo składników mineralnych. (ale to wszystko w diecie dla ludzi)

Posted

[quote name='panbazyl']ja się kiedys zaczytywałam w róznych książkach o ziołolecznictwie pisanych przez zakonników i tam też ziemniak był wychwalany, ale w kontekście ludzkiego jedzenia i gotowany w łupince, bardzo też polecana byla woda z tego gotowania - Juz nie pamietam w jakim celu, ale że zawiera dużo składników mineralnych. (ale to wszystko w diecie dla ludzi)[/QUOTE]
tak ;) , podobno mleko w proszku dla niemowląt powinno się rozrabiać w wodzie z gotowania ziemniaków , ale proszę , nie róbcie tego , a na pewno nie z tych gotowanych w mundurkach :)

Posted

O wodzie z gotowanych ziemniaków słyszałam tylko tyle, że zalewa się nią kapustę, żeby szybciej kisła.
Moją córkę - z powodu alergii skórnych - kąpałam w krochmalu. Pomagało.
No a kiedyś te ziemniaki tak odsądzano od czci i wiary.
Jeszcze się doczekamy rehabilitacji wieprzowiny w żywieniu psów :D

Posted

Filodendron, czy Twoje psisko je elementy wieprzowe bądź wołowe, jeśli tak, to jakie? Bo Zuz niewiele większy od pudelsa, a chciałam coś kupić wp/woł. na spróbowanie ;)

Posted

[quote name='evel']Filodendron, czy Twoje psisko je elementy wieprzowe bądź wołowe, jeśli tak, to jakie? Bo Zuz niewiele większy od pudelsa, a chciałam coś kupić wp/woł. na spróbowanie ;)[/QUOTE]
Ze świni kości karkowe, schabowe. Kiedyś też dostał łopatkę i ogon.
Z wołowiny szponder i tu można różnie trafić - czasem w środku są takie niby kostki, niby chrząstki i wtedy zjada w całości, a czasem (częściej) kawałek żebra i tego już nie pogryzie tylko sobie poobgryza.

Posted

słuchajcie, jak tak z innej strony - bo święta niedlugo a coś w tv skrzeczą o jakiś zarazach u karpi (przeniesionych od karpi koi). Co o tym sądzicie - moze byc w kontekście jedzenia dla psów. .Ja pytam poważnie, bo w domu zdecydowaliśmy nie jeśc karpi, więc psy nie dostaną nic po karpiu. Ale moze nadinterpretuje rzeczywistość.

Posted

[quote name='lilk_a']jeżeli założeniem barfa jest nie podawanie wypełniaczy to ryż nie jest potrzebny , można go zastąpić warzywami i owocami ,ale też jest zastrzeżenie żeby były to warzywa gotowane (odlewanie pierwszej wody w czasie gotowania obniża w nich zawartość potasu , fosforu i sodu ) i rozdrobnione a owoce dojrzałe [/QUOTE]
Tyle, że BARF opiera się właśnie na surowym i tyczy się to też warzyw i owoców.

[quote name='lilk_a']przy założonej proporcji 1/4 do 3/4 wychodzi mi ok 20 dkg mięsnych kości i ok 1/2 kg warzyw i owoców ( przy założeniu 50g białka na dzień ) i pokrywa to dzienne zapotrzebowanie na białko a jest naprawdę dużo objętościowo więc jeśli masz psa żarłoka to nie powinien chodzić głodny :)[/QUOTE]
Teoretycznie tak, praktycznie niestety mój pies jest wiecznie głodny :roll: A porcję dzienną dzielimy na dwa.

[quote name='lilk_a']pomyśl też o puree z ziemniaków , naprawdę działają cuda u nerkowców :)[/QUOTE]
Dzięki za info, przyda się :)

Posted

hmm ciekawe z tymi ziemniakami doprawdy :) no tylko fakt ze to nie surowe.

dzis zrobilam Tosce papke bardzo wyśmienitą- marchewka, jabłko, kawałek selera, kawałek brokuły, banan.. zajadala sie tym ze hoho. Ja zanim wlalam jej soczek do zmielonych warzyw sama posmakowalam i naprawde przepyszne. Nawet nie wiedzialam ze Tosia je takie dobre rzeczy-tzn takie smaczne :lol:

Posted

bo te papki sa smaczne - chyba, ze wrzucisz skorupki od jaj, to mniej smakowite. a z bananem to mistrzostwo swiata :) a jeszcze trochę miodu - ale prawdziwego a nie jakies podróbki. Oj pycha, pycha!

Posted

[quote name='panbazyl']bo te papki sa smaczne - chyba, ze wrzucisz skorupki od jaj, to mniej smakowite. a z bananem to mistrzostwo swiata :) a jeszcze trochę miodu - ale prawdziwego a nie jakies podróbki. Oj pycha, pycha![/QUOTE]

o wlasnie-wiedzialam ze czegos zapomniałam! miodu zapomnialam dodac a mam prawdziwy :) dzieki za przypomnienie.
No i wychodzi na to ze nawet w kwestii pokarmu uczymy sie od psów co dobre, pożywne i zdrowe :D

Posted

[quote name='panbazyl']jak zaczniesz jeszcze na spacerze jeść trawę to juz pora na psychoanalityka ;) albo raczej bechawiorystę.

ale fakt - ja mam czesto wrazenie, ze moje psy jedzą lepiej niż ja.[/QUOTE]

hehe, a no -dobre spostrzeżenie :)

lepiej i drożej :lol:
a moj kot to hoho- jutro znow jade po zapas dla niego mięska- pierś z kury zagrodowej, filety z indyka, kaczkę jakąś i podroby kurze i indycze. Sprobuje tez jagnięcine-miesko zeby urozmaicić :)

Posted

no kot to skarbonka bez dna.... byle czego nie ruszy. Moj ostatecznie kurczaka zje, on jest plaga do jedzenia, wybredny. Woda to co chwilę musi być zmieniana a najlepiej jakby kapala non stop - wtedy pije takie kropelki co spadają.

Posted

Mój jada wyłącznie suchą karmę i wątróbkę... nic poza tym. A wodę pije wyłącznie z psich misek i ze zlewu w kuchni. Na początku miał swoją miseczkę, ale nawet tej wody nie tykał...
Dzisiaj w mięsnym zakupiłam monstrualnych rozmiarów szyje indycze, nawet nie chcę mówić jak one wyglądają :eviltong: Do tego kości mostkowe i kurze skrzydełka - zawaliłam całą szufladę w zamrażarce. Na szczęście sklep mam dwa kroki od domu, więc nie muszę robić dużych zapasów, ale to co kupiłam i tak powinno na dwa tygodnie dla dwóch boksiów wystarczyć.

Posted

oj ta wybrednosc kocia.. wiele ludzi mi opowiada ze kot nie je tego i tego.. ze kupuja drogie puszki tylko zeby sosik wylizał bo lubi -a reszta? do kosza albo dla podworkowców. Co za marnaotrastwo. Moje koty jakos nie sa wybredne. Pusia w ogole nie byla-jadła co sie zapodało. Druga kicia ze schroniska trafila do nas niedawno bo w pażdzierniku tego roku-no i jest wybredna-była bardziej na poczatku-teraz z tego wychodzi powoli. A jak? Nie ulegam jej-jak czegos nie zje zabieram i podaje za np 2-3 godziny. Widocznie nie jest na tyle głodna by zjesc ze smakiem. Po tym czasie wyjmuje miske i nagle sie okazuje ze to je. Oczywiscie nie jest to łatwe jakby sie wydawało ale mozliwe. Zero suchego ktore uzależnia. Pierwsze dni byly najcieższe bo najwyrazniej czekala na suche-ale ja mialam tylko surowe i nie jadla prawie nic pierwszego dnia, przeglodzilam ja dor ana i zaczela jesc troche surowizny , a teraz ja wcina ze smakiem i czeka na wiecej(oczywiscie nie ma wiecej). Podobnie nie znała sera bialego i jajka (OMG) , z tym bylo trudniej- ale ostatnio mama mmi doniosla ze wcięła biały twarożek a pożniej jajeczko :) wiec można ? można.. ale z pomyslem a nie sypac tej suchej karmy i stoi a kot macha łapką i czeka na co innego-pan leci do sklepu i kupuje puszke za 5 zl z ktorej sosik tylko zostanie zlizany-dla mnie dziwne .

Ja prowadze sklep zoologiczny tzn sprzedaje tylko-i nie mowie kazdemu co mysle ale ludzie na potege tych suchych karm kupuja. Ale coz ja na tym zarabiam i z tego żyje ;)

Posted

masz racje, ale mnie nie stac na drogie puszki, więc ich nie kupuje :)
Podtykalam kotu rózności od psów - surowizna. Akceptuje tylko kurczaka, surowe pomidory oraz - oliwki (ale zielone).
Jak go dostalam to hodowcy nauczyli go jeść tylko z łyżeczki.... zostawię bez komentarza. Potem akceptował jak w misce byla łyżeczka, bo bez tego nie ruszył, teraz juz bez łyżeczki w misce zjada, ale po 9 latach mozna nawet z kotem dojść do jakis sukcesów. Wec jak jestem w cywilizacji to kupuję kiciusiowi piersi z kurczaka, plaster na kotlet, watróbki drobiowe. Musze mu to na male części dzielic, bo jest juz wiekowy, a w dodatku ma płaski pysk. Nie doszłam w karmieniu kota do efektów jakie mnie zadowalają, no ale jeszzce trochę przed nami :)

Posted

ja Ciapka nie rozumiem... jak dostawał suchą karmę to i tak cięgle drapał w lodówkę po kości. jak teraz dostaje kości to domaga się suchej karmy.... i co ja mam zrobić z nim? z mało jeść nie dostaje, bo kośc leży, a ten śpiewa przy puszcze gdzie kiedyś była sucha karma. Witamin ani niczego tez nie powinno mu brakować, bo dostaje systematycznie...
miał ktoś podobny przypadek??

Posted

[quote name='kalyna']ja Ciapka nie rozumiem... jak dostawał suchą karmę to i tak cięgle drapał w lodówkę po kości. jak teraz dostaje kości to domaga się suchej karmy.... i co ja mam zrobić z nim? z mało jeść nie dostaje, bo kośc leży, a ten śpiewa przy puszcze gdzie kiedyś była sucha karma. Witamin ani niczego tez nie powinno mu brakować, bo dostaje systematycznie...
miał ktoś podobny przypadek??[/QUOTE]
Może nie aż tak skrajny, ale mój po kilku tygodniach niejedzenia suchej karmy też nie pogardzi garsteczką - a normalnie to go w zęby kłuła - każda jedna.
Myślę, że ten, który stwierdził, że zmiany smaku nie są dla psów istotne, trochę przesadził ;)