Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

majku33krakow napisał(a):
moze małej potrzebne jest zainteresowanie ,tylko ja,wszystko samo przejdzie.
nawet niewiem co to za choroba,ja bym znia do weta poszedł po leki na uspokojenie czy tam cos,bez lekow to to dlugo bedzie trwało,tak pisze,nie znam sie na tym .

faszerowac mlodego psa lekami moze odrazu psychotropy (albo melise:evil_lol:)? za to ze zrobila siku, kupe czy niszczyla w domu??????:crazyeye: jej potrzebna jest socjalizacja, doswiadczony opiekun! cierpliwy nawet jesli mialoby to dlugo trwac - warto

• Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Asia ma rację, to pies do towarzystwa, a nie pies myśliwski. Spaniel, spanielowi nierówny ;)
Myślę, ze nie ma co panikować i od razu mówić, że to trudny przypadek. Może suni wystarczy dobry dom, dobra opieka, dużo uwagi, cierpliwość i osoba, która zna się na psach.

Amiga się odezwała, próbuję ją skontaktować z GrubbąRybbą. Hop, hop! Gdzie jesteś? Potrzebuję nr tel do Ciebie lub do tych ludzi od suni.

Posted

jak dbac o cocer spaniela

cocker

moj uszy ma strasznie po koltunione,jak mu to wyczesac teraz?

Najlepiej natłuścić oliwką, a kołtuny ponacinać nożyczkami. Lepiej czesać kilka razy dziennie niż dopuścić do takiego stanu!

jak kompac ,nic niewiem,mojego kompalem w naszym pokrzywowym,wiem ze to zle.

To po co kąpałeś, jak wiesz, że źle.
Czy nie prościej zajrzeć do działu o pielęgnacji, trochę poszukać...
Szkoda, że ludzie najpierw biorą psa, a dopiero później zaczynają się dowiadywać jak nim się zajmować :shake:

Posted

[quote name='Karilka']Hmm... Racja.:oops:
Jednak na pewno mają myśliwskich przodków, prawda?

Mnie sie one tak zawsze kojarzą ze względu na ich obecność w psich sportach... Wiem, ze są nie do końca kanapowcami i ruch nie zaszkodzi.
Czy mam rację spanielowa Asiu?;):loveu:

Jeśli jest cokolwiek, co ratuje jej psychike - mojej propozycji nie było:diabloti:.
Coś tam w sobie z psów myśliwskich mają. I do psich sportów się nadają jak najbardziej. :cool3:

Tu można trochę poczytać o cavalierkach:
http://cavaliery.nazwa.pl/php/portal.php?show=1
http://cavaliery.nazwa.pl/php/portal.php?show=4
http://www.king-cavalier.pl/pl/cavalier/o-rasie

Tu jeszcze znalazłam coś ciekawego:
http://gorskafantazja.home.pl/index-02.html

Szczególnie ten artykuł:
· " PROBLEM : POZOSTAWIANIE PSA SAMEGO "
http://gorskafantazja.home.pl/index-02.html

Posted

Nikita. napisał(a):
cocker

Najlepiej natłuścić oliwką, a kołtuny ponacinać nożyczkami. Lepiej czesać kilka razy dziennie niż dopuścić do takiego stanu!

Szkoda, że ludzie najpierw biorą psa, a dopiero później zaczynają się dowiadywać jak nim się zajmować :shake:

to nie moj piesbyl,od roku jest moj .ma 3 lata,znudził sie mojej mamie i siostrze.ale jest kochany.nie wyobrazałem sobie nigdy spaniela w schronisku.

Posted

Nikita. napisał(a):

tak sie wlasnie dowiaduja ze to nie jest ot tak sobie, takie proste, pies sam sie nie nauczy, nie wykapie sie, nie zrobi sobie jedzenia... a potem z braku laku pies laduje w schronisku

Posted

[quote name='majku33krakow']mozesz mi powiedziec jak dbac o cocer spaniela,moj uszy ma strasznie po koltunione,jak mu to wyczesac teraz?jak kompac ,nic niewiem,mojego kompalem w naszym pokrzywowym,wiem ze to zle.
czeba go czesac codziennie ,ale jak kompac ,jak czesto zeby był ladny,boi sie suszarki.
Kołtuny powycinaj, bo mogą się zrobić odparzenia, kup też dobry szampon dla psów (jeśli to szczeniak, to dla szczeniąt), kąpać niezbyt często (co miesiąc lub dwa, chyba że się w czyms wytarza), czesać w miarę potrzeby (zależy od długości i obfitości włosa, ja czeszę 2 razy w tygodniu).

Poza tym zapraszam do działu o spanielach tu na dogo albo na forum spanielowe: www.spaniele.pl

To temat suni i tego się trzymajmy. ;)

Posted

moze przyszly wlasciciel suni tranowalby z nia np. agility? swietnie buduje wiezi miedzy psem a przewodnikiem, sunia zrobilaby sie bardziej pewna siebie.

Zalezy oczywiscie od jej zdrowia i charakteru, ale mysle ze taka rekreacyjna zabawa moglaby jej pomoc

Posted

[quote name='Asia & Ginger']Kołtuny powycinaj, bo mogą się zrobić odparzenia, kup też dobry szampon dla psów (jeśli to szczeniak, to dla szczeniąt), kąpać niezbyt często (co miesiąc lub dwa, chyba że się w czyms wytarza), czesać w miarę potrzeby (zależy od długości i obfitości włosa, ja czeszę 2 razy w tygodniu).

Poza tym zapraszam do działu o spanielach tu na dogo albo na forum spanielowe: www.spaniele.pl

To temat suni i tego się trzymajmy. ;)
przepraszam oki.mysle ze sunia mi wybaczy.

Posted

Nikita. napisał(a):
Asia ma rację, to pies do towarzystwa, a nie pies myśliwski. Spaniel, spanielowi nierówny ;)
Myślę, ze nie ma co panikować i od razu mówić, że to trudny przypadek. Może suni wystarczy dobry dom, dobra opieka, dużo uwagi, cierpliwość i osoba, która zna się na psach.

Amiga się odezwała, próbuję ją skontaktować z GrubbąRybbą. Hop, hop! Gdzie jesteś? Potrzebuję nr tel do Ciebie lub do tych ludzi od suni.

Nikito, już podałam numer na pw. Ja mam internet tylko w pracy. W domu nawet nie mam kompa. Dlatego jestem na dogo tylko w tygodniu do 17:00. (Koleżanki twierdzą, że dlatego spokojnie sypiam. Może. ;))

Posted

Ja wczoraj też dostałam telefon z cudownego domku dla małej. Dzwoniła pani z Bielska. Pani ma dom, ma już psa ze schroniska, który też niszczył. Ma kota z interwencji i gołębia bez lotek, który u niej dochodzi do siebie. Pani jest zainteresowana. Szuka towarzyszki dla swojego psa.
Szkoda tylko, że to tak daleko. :( No nic, jeśli nie znajdzie sie nic bliżej, poszukamy transportu.

Posted

Ra_dunia napisał(a):
Jak dobrze, że tyle tu osób z forum spanieli :)
Trzymam kciuki, żeby osoba, która poprzednio chciała adoptować małą nadal była chętna.

Nadal jest, dziś rano rozmawiałam z Amigą i skontaktowałam ją z GrubbąRybbą. Mam nadzieję, że Ci ludzie będą mieli na tyle przyzwoitości, że odwiozą małą z powrotem do Poznania. Tam czeka na nią hodowca psiaków z 30-letnim
stażem. Na pewno dadzą sobie radę. Trzymam kciuki aby się udało.

Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Cioteczki kochane, sunia jest po sterylce. To jest napisane w pierwszym poście.

No to wychodzi teraz jak kulawo czytam pierwsze posty :cool3:.
Jesli ona już po zabiegu to jestem juz spokojna.

Posted

Nikita. napisał(a):
Nadal jest, dziś rano rozmawiałam z Amigą i skontaktowałam ją z GrubbąRybbą. Mam nadzieję, że Ci ludzie będą mieli na tyle przyzwoitości, że odwiozą małą z powrotem do Poznania. Tam czeka na nią hodowca psiaków z 30-letnim
stażem. Na pewno dadzą sobie radę. Trzymam kciuki aby się udało.

To dołączam się do trzymania kciuków (trochę mam za mało rąk już za tyle psiaków kciuki trzymam :cool3: )

Posted

[quote name='GrubbaRybba']Ja wczoraj też dostałam telefon z cudownego domku dla małej. Dzwoniła pani z Bielska. Pani ma dom, ma już psa ze schroniska, który też niszczył. Ma kota z interwencji i gołębia bez lotek, który u niej dochodzi do siebie. Pani jest zainteresowana. Szuka towarzyszki dla swojego psa.
Szkoda tylko, że to tak daleko. :( No nic, jeśli nie znajdzie sie nic bliżej, poszukamy transportu.
To super, że takie domki się zgłaszają.
Może by im podesłać inne spanielki do adopcji? :cool3:
Teraz domku szuka ok. 8-letnia spanielka, grzeczna, niedominująca, została przerzucona przez płot schroniska w Kruszewie. To jej wątek:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=10673165

Posted

Przyznam, że czegoś tu nie rozumiem. Rodzina, u której jest sunia, która nawaliła na całej linii, zafundowała suni kolejne zamieszanie, ma sobie teraz wybierać, który dom czy u Amigi czy u Pani z Bielska będzie dla suni odpowiedniejszy, a może jeszcze jakiś inny??!! Jakie kryteria zastosują Ci znawcy psów???
Ci Państwo "ścięli się" z Amigą pod bramą schroniska, bo tak byli na tego psa napaleni jak mało kto. To oczywiste, że teraz tym bardziej nie będą mieli ochoty jej go oddać. Ten dom byłby szansą dla suni i mielibyśmy pewność, że pies trafił w naprawdę fachowe i odpowiedzialne ręce! Państwo z W-wy mieli dziś do Amigi zadzwonić, nie zadzwonili! Amiga po raz drugi stara się o tego psa, ma olbrzymie doświadczenie, nie jest osobą anonimową, to chyba o czymś świadczy!. Jaką mamy pewność, że "Pani z Bielska" da sobie radę? Skąd wiemy, że zna się na psach? Bo powiedziała tak przez telefon? A ja znam się na wielbłądach :diabloti:
Myślę, że dla dobra suni, aby się już nie błąkała, ktoś (GrubbaRybbo :cool3: ) powinien wpłynąć na jej "właścicieli" aby podjęli słuszną decyzję!

Posted

GrubbaRybba napisał(a):
Rozmawiałam z Amigą. Przekazałam zarówno jej numer, jak i pani z Bielska właścicielom suni. Mają się kontaktować. Zobaczymy, co z tego wyniknie. Oby wszystko poszło dobrze.

Ryba, napisz mi czy to Bielsk Podlaski czy Bielsko biała czy coś jeszcze innego?

Posted

Nikita, moim zdaniem przesadzasz. Domki wybierałam ja. Wybrałam dwa, najlepsze na świecie. Jeden u Amigi, drugi u pani z Bielska. Adopcjami psów zajmuję się jakiś czas i wiem, o co pytać i jak domek sprawdzić. Oba domki są dobre, oba znają się na psach, oba chcą przyjąć Larę. Wybór należy do właścicieli. To oni znają Larę i po rozmowach z dwoma domkami będą wiedzieli, gdzie najlepiej ją oddać, gdzie będzie jej najlepiej. Teraz piłeczka jest po stronie właścicieli Lary. Ja przekazałam kontakty i poręczyłam za dwa domki.

PS - Poza tym podając numer do Amigi nie powiedziałam właścicielom, że jest to ta pani, z którą zetknęli się pod bramą schroniska. To samo powtórzyłam wczoraj Amidze. Oni nie wiedzą, aby nie wyrabiali sobie zdania zanim nie zadzwonią.