Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam pytanie.

Koleżanka ma 3 miesiecznego goldenka. W tym wieku waży on już 15,5 kg.

Troszeczkę niepokoimy się czy to prawidłowa waga czy nie jest zbyt ciężki.

Ja mam szetlandkę, ale pomagałam przy "nabyciu" chłopaczka i troszkę się martwię.

Boimy się czy jego nóżki ten ciężar udźwigną.

Pozdrawiam

• Replies 67
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Podaję wagę według książki autorstwa Bruce Fogle pt: Golden retriever

3 miesiące - 10 kg

6 miesięcy - 25 kg

Dorosły - 26 - 43 kg

Myślę , że może lepiej skonsultować to z wetem lub hodowcą .

lila i Rufus

• 8 months later...
Posted

Nie chcąc tworzyć nowego topica-odgrzewam ten--mam pytanie do posiadaczy goldenów i goldenek :) Podajcie wage i wzrost waszych pupili w danym wieku--i jak sobie radziliscie z ewentualna nadwaga pupili :wink: . Drugie pytanie dotyczy szczepionki przeciwko piroplazmozie?? czy takowa jest?? a jeśli tak czy działa?? zetknął sie ktos z Was z nia???Poza tematem--pozdrawiam wszystkich forumowiczów--dogomania to naprawde wielkie pokłady wiedzy :) na rózne tematy :)

Posted

moj Figo w tej chwili ma 7 i pol miesiaca liczac tygodniami.. a miesiacami nie dobiega jeszcze do 7 miesiecy. Wazy okolo 33 kg. Nie wiem czy to duzo czy malo, ale jest dosyc masywny i wzrostem juz dogonil swoja mamuske

Posted

Moja Duma ma 10.5 miesiąca i waży ok. 27 kg.....i zawsze mi się wydawało, że dobrze wygląda, ale przy wagach Waszych pupili dochodzę do wniosku, że mam szkieletora w domu..... :lol: :lol:

Ale pocieszam się tą myslą, że chłopaki zawsze ważą więcej :D

Posted

Hmmm-to moja Fiona ma w tej chwili 9,5 miesiąca i waży 30 kg :(

Czyżbym to ja miała grubasa w domu :o

Ingridr-ile twoja sunia ma w kłębie,bo może powinnam się zabrać za odchudzanie Fiony....

Posted

Fiony tak dokładnie nie da się zmierzyć,bo strasznie się wierci,ale ma tak 52-53 cm w kłębie......to może powinnam ją troszeczke odchudzić :roll: ?

Posted

Moja suczka ma 8 miesiecy i 2 tyg., w klebie ma okolo 53-54 cm i wazy 25,5 kg. szkieletora to ona nie przypomina tyle ze jest drobniejsza a osoby nie zaznajome z rasa wytykaja nam ze ""dobrze"wyglada.

pzdrawiam

Posted

Mój 10-miesięczny lab ma 62,5 cm w kłębie, a wage gdzieś koło 40 ... Nie sądze, zeby był zatuczony, choć Ci co widzą go na codzień - mówią na niego grubas, nie rozróżniają mocnej budowy od tłuszczu.... :roll: 8) :D

Posted

witam ponownie, dzieki za podjęcie tematu--z tego co widze jest duze zróznicowanie wagowe wśród naszych pupili ale daje nam to możliwośc wypośrodkowania 8) i i dopasowania skali do wagi naszego ukochanego :wink: stwora a co do wzrostu to teraz wysokie osobniki przewazają-ładnie podkarmione w dzieciństwie wapnem, fosforem i witaminkami :lol: mam nadzieje ze suczka mojej dziewczyny tez tak ładnie urosnie jak Wasze pociechy

ucałujcie psiury :calus: od nas

Posted

Witam.

Nawiązując do tematu to moja Neska (GR) ma prawie 10 m-cy i waży 30kg. Wszyscy w koło stwierdzają że bardzodobrze wygląda (nawet jest tłuściutka). Porównuję ją z innymi goldenami na szkoleniu, to faktycznie dorosłe juz osobniki wyglądają raczej szczupło przy niej, choć są zadbane i dobrze karmione. Rozmawiałem również z właścicielką 2-letniej suczki, to okazło się że waży 39kg, a budową jest raczej podobna do mojej suni. Więc nie wiem jak to jest z tą wagą? Neskę karmię tylko Royal'em, dawką przewidzianą w tabelce, ale to są chyba dawki maksymalne. Ostatnio wet stwierdził, że lepiej ją trochę odchudzić ze wzgledu na obciążenia stawów ( czasami gdy podniesie się z leżenia przez pierwsze kilka kroków utyka na tylną łapę, ale to również inna sprawa chorobowa). Zacząłem minimalnie dawać mniej i w trzech dawkach, bo na apetyt to nie narzeka.

Posted

w/g książki B.Rauth-Widmann prawidłowa waga goldena mieści się w następujących granicach:

suka: 8 tygodni 5-6kg, 12 tygodni 9-10 kg, 24 tygodnie 20-24kg, 52 tygodnie 28-34 kg.

pies: 8 tygodni 6-8 kg, 12 tygodni 10-12 kg, 24 tygodnie 22-25 kg, 52 tygodnie 34-40 kg

Pozdrawiam : :wink: :wink:

Posted

Te informacje są na prawdę bardzo wazne--porównując je mozna sobie określić widełki wagowe, które bedą bezpieczne dla naszych pieszczochów :D Wydaje mi się ze drobne odstępstwa od nich mozna spoooko przyjąc--natomiast te pieski które zdeydowanie odbiegają od sredniej ważonej :D --no to znaczy ze coś jest nie tak--a dysplazja albo awitaminoza :wink: czychają :x

pozdrowienia i całuski dla psiaków :buzi:

Posted

ja wlasnie powaznie zaczelam sie martwic o tusze mojego malucha:) caly czas myslalam ze jego waga jest prawidlowa ale teraz zaczynam w to watpic. Pojutrze konczy 7 miesiecy.. tygodniami konczy ich 30, a waga przekracza 30 kg. Chyba potrzebuje fachowca ktory by "rzucil okiem" na mojego psiaczka.. Chociaz ja nadal nie widze ze jest otyly

Posted
ja wlasnie powaznie zaczelam sie martwic o tusze mojego malucha:) caly czas myslalam ze jego waga jest prawidlowa ale teraz zaczynam w to watpic.

Po przeczytaniu kilku postów w tym topic-u nasza Mega ma teraz jeden posiłek mniej. Karmiona jest głównie Eukanubą, dawkowanie zgodnie z tabelką. Wczoraj skończyła 9 miesięcy i waży 35 kilogramów. Czytają posty swoich poprzedników trochę się przestraszyliśmy, zę mamy w domu grubasa. Mega również nie wygląda na utuczoną, ale chyba rzeczywiście lepiej żeby była parę kilo za chuda niż parę kilo za gruba.

Posted

Gapa ma 12 lat i obecnie wazy prawie 35 kg - dostalysmy nakaz schudniecia 10 kg... Glownie z powodu problemow z sercem i stawami. Niestety mimo zmniejszenia dawki suchej karmy oraz dluzszych spacerow waga stoi w miejscu, czyzby to wina wieku?

Posted
ja wlasnie powaznie zaczelam sie martwic o tusze mojego malucha:) caly czas myslalam ze jego waga jest prawidlowa ale teraz zaczynam w to watpic.

Po przeczytaniu kilku postów w tym topic-u nasza Mega ma teraz jeden posiłek mniej. Karmiona jest głównie Eukanubą, dawkowanie zgodnie z tabelką. Wczoraj skończyła 9 miesięcy i waży 35 kilogramów. Czytają posty swoich poprzedników trochę się przestraszyliśmy, zę mamy w domu grubasa. Mega również nie wygląda na utuczoną, ale chyba rzeczywiście lepiej żeby była parę kilo za chuda niż parę kilo za gruba.

a własnie mój goldek teraz jest na diecie ma 61 cm w kłebie i wazy 35 kg - ma dwa lata i wet kategorycznie stwierdził,ze jest "zapasiony" :roll:

więc ja juz nie wiem sama

mozna zwariować z ta wagą :wink: