hanik Posted November 25, 2006 Posted November 25, 2006 Jeśli myślisz by uprawiać z Foksem agility to warto go ustawiać od maleńkości, jednak do roku nie powinien skakać przez wysokie przeszkody.Ale możesz go z nimi oswajać. Możesz uczyć np slalomu i innych przeszkód nie wymagających skoków No i przede wszystkim posłuszenstwa. To jest podstawa w agility o czym często się zapomina. Mój szkoleniowiec mówił, że pies jest najbardziej elastyczny do pierwszego roku życia jeśli chodzi o posłuszeństwo. Ja z Figlem zaczelam chodzić do szkółki jak tylko skończył kwarantannę potem na jakiś czas to zarzuciłam czego trochę*żałuję. I teraz zamiast już porządnie wystartować jak skończył rok, nadrabiamy posłuszeństwo. Na szczęście Figlasty dużo sobie przypomniał z dzieciństwa i szybko nadrabia. Zadziwia mnie prędkością uczenia się. Ale takie są foksy i już. naprawde inteligentne bestie:evil_lol: A przy rowerku biegał figlasty już wcześniej zanim skończył rok. Tylko trzeba pamiętać, że stopniowo i to pies narzuca tempo jazdy. Jeśli nie ma foksow na GŚ to masz zadanie bojowe:diabloti:.
jaszczurka Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 No wiesz co Dominika :mad: Zamiast trzymac kciuki, zeby Iluzja w ciazy byla to Ty na gladkich siedzisz i jeszcze lake zdradasz :mad: :cool3: :lol: A tak serio to i pies szorstko i krotkowlosy ma swoja zalety. Fakt, ze psiaki gladkowlose sa znacznie latwiejsze w pielegnacji, nic sie do nich nie przyczepia itd - ale za to linieja i wszedzie zostawiaja to swoje futerko - na ciuchach, na meblach - trzeba wybrac co kto woli - wyskubywac klaki z psa czy ze swetrow i kanap :lol:
hanik Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Dominika Tego postu powyżej nie pokazuj siostrze:eviltong: :evil_lol: To prawda, że foksy linieją, mój szczególnie latem. Obecnie Figiel sie nie sypie. No i fakt, że trymowanko bardzo dużo dało. To jedyna wada foksa , mimo wszystko więcej zalet:diabloti: Oczywiśćie za ciąże Iluzji trzymaj kciuki. A co do wyboru psiurka nie daj sie złamać żadnym szantażom:eviltong: :evil_lol:
hanik Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 A najlepiej by było gdyby odezwala się tutaj Nikit lub Pszym Oni mają doświadczenie obydwu ras i mogą coś obiektywnie o nich powiedzieć. Jaka jest różnica jakie zalety i wady. Jakie charaktery, jak z pielęgnacją. Może ktoś tu z nich zajrzy?:lol: Albo napisz do nich priva.
D0minika Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Ja się tam linienia nie boję, naszemu mopsowi lecą włosy cały rok, a na wiosnę to w takich ilościach, ze kiedyś nas zasypią :roll: Dlatego lepiej hurtem zbierać włosy dwóch psów z ubrań, niż jednego z ubrań, drugiemu wydłubywać :diabloti:
hanik Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Zapomnialam, Jeszcze jeden argument za. Utrzymanie foksa jest tańsze Nawet mając na myśli to, że chcecie go wystawiać. Przygotowanie jest tańsze. Nie trzeba stosować żadnych ekstra wymyślnych specyfików:diabloti:
jaszczurka Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 [QUOTE] Dlatego lepiej hurtem zbierać włosy dwóch psów z ubrań, niż jednego z ubrań, drugiemu wydłubywać :diabloti:[/QUOTE] Moze to i racja ;) Mnie, jak jestem u mamy, ogarnia czysta rozpacz. Chyba nic nie linieje tak jak labrador :shake: jego wlosy mam nawet na ciuchach wyjetych z pralki. Po pozamiataniu podlogi, wystarczy, ze Kenzo sie otrzepie i znow zaslane wlosami. Jak mi sie zachciewa jakiegos liniejacego psa to wizyta u rodzicow od razu sprowadza mnie na ziemie :eviltong: Choc tam ma co liniec - ponad 40kg psa :evil_lol:
hanik Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 [quote name='jaszczurka']Moze to i racja ;) Mnie, jak jestem u mamy, ogarnia czysta rozpacz. Chyba nic nie linieje tak jak labrador :shake: jego wlosy mam nawet na ciuchach wyjetych z pralki. Po pozamiataniu podlogi, wystarczy, ze Kenzo sie otrzepie i znow zaslane wlosami. Jak mi sie zachciewa jakiegos liniejacego psa to wizyta u rodzicow od razu sprowadza mnie na ziemie :eviltong: Choc tam ma co liniec - ponad 40kg psa :evil_lol:[/QUOTE] No tak, to prawda im większy pies tym więcej kłaków, choć muszę przyznać, że z Figla w te wakacje też lecialo kilogramami:lol: czasem się tylko dziwilam czemu on jeszcze łysy nie chodzi. Po trymowaniu obok niego byla góra klaków a on wyglądal jak by go nawet trymer nie ruszył:evil_lol: po tym trymowaniu wlos mu się wzmocnił i zaczelo mniej wypadać. Potem już to robiłam palcami raz na jakiś czas lub rękawicą gumową wyczesywalam. A teraz mam na razie spokój.
pszym Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Halo, Ja bym się teraz zastanawiał ( pod kątem kłaków i trymowania ) nad szorstkim... Nie wiem, czy nie lepiej trymować niż zbierać z ubrań... P.s. Wczoraj zostaliśmy Championem Rosji...
Nitencja Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Pszym lepiej trymowac :-D Zwlaszcza jak sie kocha ciemne rzeczy a ma sie jasne psy :) Ps. Gratuluje , Nikit1 juz pisala na A.T :)
pszym Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='Nitencja']Pszym lepiej trymowac :-D Zwlaszcza jak sie kocha ciemne rzeczy a ma sie jasne psy :) Ps. Gratuluje , Nikit1 juz pisala na A.T :)[/quote] No właśnie, poza tym można bardziej "modelować" psa. ...Nie kontroluję Nikit1...;-)
Roksana Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 jeszcze raz gratulacje :cool1: to co, można mu mówić Multichampion? :cool3: a ja bym w życiu nie mogła mieć psa z włochatą i szorstką mordą. mokre to i całować się nie da porządnie :shake: ;)
hanik Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='pszym']Halo, Ja bym się teraz zastanawiał ( pod kątem kłaków i trymowania ) nad szorstkim... Nie wiem, czy nie lepiej trymować niż zbierać z ubrań... P.s. Wczoraj zostaliśmy Championem Rosji...[/QUOTE] Gratulacje:multi: A pod innym kątem niż kłaki i trymowanie???
pszym Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='Roksana']jeszcze raz gratulacje :cool1: to co, można mu mówić Multichampion? :cool3: a ja bym w życiu nie mogła mieć psa z włochatą i szorstką mordą. mokre to i całować się nie da porządnie :shake: ;)[/quote] Jeszcze nie Inter. Jeszcze jakiś CACIB z zagranicy...Nie chce mi się w zimie jeździć...:p Co do włochaczy, to prawda - jak sie napije, to potem kapie z pyska po całej podłodze. Nie powiem, co jest z jedzeniem... Chodziło mi bardziej o opinię pod kątem wystawowym. Można więcej pokazać. Sedziowie nie za bardzo patrzą na stan włosa u krótkich foksów. Bierzesz maszynkę i jedziesz. U szorstkich, albo welshy to jednak zupełnie inna bajka... Spróbuj wziąć maszynkę - łapami skubiesz.:eviltong:
Flaire Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='Roksana']a ja bym w życiu nie mogła mieć psa z włochatą i szorstką mordą. mokre to i całować się nie da porządnie :shake: ;)[/quote] Mokre tylko jak się napije. :eviltong: A co do całowania, to właśnie takie futerko, w które można nos wtulić, jest SUPER!!! A jak się chce całować coś bardzoej gładkiego, to masz u szorstka wiele możliwości. Po pierwsze zawsze masz miejsca takie jak brzunio :loveu: różowiutki, albo - moje ulubione - to miejsce tuz nad czarnym nochalkiem. Po drugie, jeśli utrzymujesz psa wytrymowanego, to w wielu miejscach masz króciutką sierść. Ale na szczęście nie na całym ciele, więc jest futerko do wtulania - patrz wyżej! :-) A po trzecie, jak już naprawdę wolisz tylko gładkie, to możesz całe futro wyrwać i już! :evil_lol:
hanik Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='pszym'] Chodziło mi bardziej o opinię pod kątem wystawowym. Można więcej pokazać.[/QUOTE] Raczej ukryć:diabloti: Sedziowie nie za bardzo patrzą na stan włosa u krótkich foksów. Bierzesz maszynkę i jedziesz. U szorstkich, albo welshy to jednak zupełnie inna bajka... Spróbuj wziąć maszynkę - łapami skubiesz.:eviltong:[/QUOTE] Oj tu sie nie zgodze, że sędziowie nie patrzą na stan wlosa. Na własnej skórze do odczułam jak mi p. Chwalibóg oświadczyła: Wydziubany jak by go kura potraktowala:evil_lol: A ze światówki w opini również mamy- dobra szata czy coś*w tym stylu.
pszym Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='hanik']Raczej ukryć:diabloti: Sedziowie nie za bardzo patrzą na stan włosa u krótkich foksów. Bierzesz maszynkę i jedziesz. U szorstkich, albo welshy to jednak zupełnie inna bajka... Spróbuj wziąć maszynkę - łapami skubiesz.:eviltong:[/quote] Oj tu sie nie zgodze, że sędziowie nie patrzą na stan wlosa. Na własnej skórze do odczułam jak mi p. Chwalibóg oświadczyła: Wydziubany jak by go kura potraktowala:evil_lol: A ze światówki w opini również mamy- dobra szata czy coś*w tym stylu.[/quote] To nie o to się rozchodzi Hanik. Jak źle zrobisz gładkiego foksa ( cholera, przecież ja mam takiego - dlaczego staję po stronie szorstkich??? ), to za miesiąc bierzesz maszynkę i poprawiasz. Jak zetniesz np. welsha, albo szorstkiego maszynką, to kaplica i poczekasz sobie długo zanim bedziesz mogła sobie poskubać do żywego a pote znowu poczekasz jak odrośnie... A skubanie - wierz mi, bo widziałem - doprawia Ci takie odciski i poprawia Twoją mase mięśniową że hej!. W tym miejscu chylę czoła przed Flaire, Agą_O i Nikit1. Ostatnio widziałem...
Nitencja Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Pszym jak reka sie wprawi to i odciskow ni ma ... ;-) no i dobre trymery, i na silownie nie trzeba chodzic :evil_lol: Roksana przeciez to najlepsze jak caluje ciebie taska brodata bestia ;-)
Roksana Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 jak to się mówi, są różne zboczenia :evil_lol: ja tam wolę gładkie psy :cool3: pszym, ale ja mówię o MULTI nie INTER :cool1: Multi to tytuł nieoficjalny, ale często używany, żeby nie pisać tych wszystkich skrótów krajów ;) Zamiast PL-LT-RUS Ch. DANCER IN THE MOONLIGHT Czeczuga (FCI) to można pisać Multi Ch. DANCER IN THE MOONLIGHT Czeczuga (FCI) :razz:
hanik Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='pszym'] To nie o to się rozchodzi Hanik. Jak źle zrobisz gładkiego foksa ( cholera, przecież ja mam takiego - dlaczego staję po stronie szorstkich??? ), to za miesiąc bierzesz maszynkę i poprawiasz. Jak zetniesz np. welsha, albo szorstkiego maszynką, to kaplica i poczekasz sobie długo zanim bedziesz mogła sobie poskubać do żywego a pote znowu poczekasz jak odrośnie... A skubanie - wierz mi, bo widziałem - doprawia Ci takie odciski i poprawia Twoją mase mięśniową że hej!. W tym miejscu chylę czoła przed Flaire, Agą_O i Nikit1. Ostatnio widziałem...[/QUOTE] Z tego co powiedzialeś nie wynika, że stoisz po stronie szorstkich:lol: Ja tam wole nie mieć odcisków niż je mieć. jeszcze raz powtórzę, że przy gładkim foksie jest mniej roboty i jest tańszy w utrzymaniu to jest faktem ,tak samo jak faktem jest to, że gubi kłaki. A co do tego czy piękniejszy czy nie to już rzecz gustu. Jedni lubią calować szorstkie mordy jak np Flaire inni gładkie jak ja i Roksana. Zastanawialam się jeszcze czym różnią się obie rasy jeśli chodzi np. o temperament,charakter, możliwości fizyczne np. skoczność. Ty i Nikit macie doświadczenie, bo macie obydwie rasy i możecie coś obiektywnie na ten temat powiedzieć, żeby pomóc Dominice i jej siostrze wybrać rasę.
pszym Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 [quote name='Roksana']jak to się mówi, są różne zboczenia :evil_lol: ja tam wolę gładkie psy :cool3: pszym, ale ja mówię o MULTI nie INTER :cool1: Multi to tytuł nieoficjalny, ale często używany, żeby nie pisać tych wszystkich skrótów krajów ;) Zamiast PL-LT-RUS Ch. DANCER IN THE MOONLIGHT Czeczuga (FCI) to można pisać Multi Ch. DANCER IN THE MOONLIGHT Czeczuga (FCI) :razz:[/quote] A...Sorry. Jak tak to jest Multi!
pszym Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Ale więcej do Rosji nie jadę...Pierwszy raz byłem na wystawie, która odbywała się w sali balowej ( 50x20m ), były tylko dwa ringi - na dwie wystawy!!!Ringi były zrobione z krzeseł i nie było miejsca na rozstawienie się z klatkami... Meksyk...
Petra_ Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Pszym, kosmiczna ta Rosja:-o Foksy z Gónego Śląska,zgłaszać się migusiem, bo tam wkrótce malusi foksik zawita;)
nikit1 Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='hanik']Z tego co powiedzialeś nie wynika, że stoisz po stronie szorstkich:lol: Ja tam wole nie mieć odcisków niż je mieć. jeszcze raz powtórzę, że przy gładkim foksie jest mniej roboty i jest tańszy w utrzymaniu to jest faktem ,tak samo jak faktem jest to, że gubi kłaki. A co do tego czy piękniejszy czy nie to już rzecz gustu. Jedni lubią calować szorstkie mordy jak np Flaire inni gładkie jak ja i Roksana. Zastanawialam się jeszcze czym różnią się obie rasy jeśli chodzi np. o temperament,charakter, możliwości fizyczne np. skoczność. Ty i Nikit macie doświadczenie, bo macie obydwie rasy i możecie coś obiektywnie na ten temat powiedzieć, żeby pomóc Dominice i jej siostrze wybrać rasę.[/quote] Hanik odnosnie temperamentu i różnic pogadaj moze z Fuką. Ona ma kontakt i z gładkimi i z szorstkimi foksami ;)
hanik Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 [quote name='nikit1']Hanik odnosnie temperamentu i różnic pogadaj moze z Fuką. Ona ma kontakt i z gładkimi i z szorstkimi foksami ;)[/QUOTE] To już Dominika niech pogada;) I pewnie już gadala:lol: :evil_lol: Do Foks Klanu niedaleko
Recommended Posts