Pokahontas Posted July 4, 2008 Posted July 4, 2008 czy pozwolenia w danych miastach są wydawane na psy, które nie maja papierów z hodowli? chodzi konkretnie o amstaffy adoptowane np. ze schroniska czy taki wlaściciel musi zdobyć takie pozwolenie? Quote
bonusowa Posted July 5, 2008 Posted July 5, 2008 Jeśli mnie pamięć nie myli to AST nie jest na liście ras agresywnych więc pozwolenie nie jest Ci potrzebne. Chyba, że coś się zmieniło ;) Poza tym zdaje się, że na wniosku o pozwolenie trzeba było wpisać numer rodowodu czy metryki (nie pamiętam dokładnie) więc teoretycznie na psa w typie nie trzeba mieć pozwolenia. Słyszałam też o przypadkach, że urzędnicy na wiadomość, że pies nie ma rodowodu kazali takowy zdobyć :crazyeye: bo bez niego nie wystawią pozwolenia. A inni po prostu machali ręką :roll: Quote
wandko Posted July 6, 2008 Posted July 6, 2008 [CENTER][B]ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH[/B] [/CENTER] [CENTER][CENTER][B][FONT=Arial][SIZE=2]I ADMINISTRACJI[/SIZE][/FONT][/B][/CENTER] [/CENTER] [CENTER][CENTER][B][FONT=Arial]z dnia 28 kwietnia 2003 r. [/FONT][/B][/CENTER] [/CENTER] [CENTER][CENTER][B][FONT=Arial]w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne [/FONT][/B][/CENTER] [/CENTER] [FONT=Arial]Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. Nr 111, poz. 724, z późn. zm.) zarządza się, co następuje: [/FONT] [COLOR=#000000][FONT=Arial]§ 1. [/FONT][/COLOR][FONT=Arial]Wykaz ras psów uznawanych za agresywne obejmuje następujące rasy psów:[/FONT] [COLOR=#000000][FONT=Arial]1) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]amerykański pit bull terrier; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]2) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin); [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]3) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]buldog amerykański; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]4) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]dog argentyński; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]5) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]pies kanaryjski (Perro de Presa Canario); [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]6) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]tosa inu; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]7) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]rottweiler; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]8) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]akbash dog; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]9) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]anatolian karabash; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]10) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]moskiewski stróżujący; [/FONT][/B] [COLOR=#000000][FONT=Arial]11) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]owczarek kaukaski.[/FONT][/B] [SIZE=2]Poza tym pozwolenia są wydawane WYŁĄCZNIE na psy rasowe, z rodowodem. [/SIZE] Quote
Pokahontas Posted July 7, 2008 Author Posted July 7, 2008 [quote name='wandko'] [SIZE=2]Poza tym pozwolenia są wydawane WYŁĄCZNIE na psy rasowe, z rodowodem. [/SIZE][/quote] o to mi chodzilo, szkoda że tylko rasowce...:roll: Quote
bonusowa Posted July 8, 2008 Posted July 8, 2008 Dlaczego szkoda? Tak lepiej, bynajmniej się nikt czepiać nie będzie,że masz psa mordercę :multi: Quote
Pokahontas Posted July 8, 2008 Author Posted July 8, 2008 to nie mój pies;) chodzi mi o amstaffy adoptowane przez ledwo 18-letnich łebków którym szybko się takie psy nudzą... a biorą tylko żeby poszpanować, gdyby było więcej progów posiadania takiego zwierzaka może co drugi przemyślałby dwa razy zanim by zaadoptował a po miesiącu wywalił lub oddał z powrotem...:roll: Quote
Thaliaa Posted November 9, 2008 Posted November 9, 2008 [quote name='Pokahontas']to nie mój pies;) chodzi mi o amstaffy adoptowane przez ledwo 18-letnich łebków którym szybko się takie psy nudzą... a biorą tylko żeby poszpanować, gdyby było więcej progów posiadania takiego zwierzaka może co drugi przemyślałby dwa razy zanim by zaadoptował a po miesiącu wywalił lub oddał z powrotem...:roll:[/quote] Jedna rzecz to to że muszą być rasowe, ale jeszcze raz trzeba dodać, że na ASTy nie trzeba pozwolenia. Więc nawet jak taki młodzik zakupi pieska z hodowli to nie musi mieć na niego zgody... Quote
mika2904 Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 a ja mam pytanie.. kolega ma do oddania pieska mieszanka American Pit Bull Terrier i American Staffordshire Terrier. czy na takiego psa tez musze miec pozwolenie? niby Amstaff nie nalezy do groznych psow ale Pit Bull i owszem.. poradzcie! Quote
Martens Posted September 30, 2009 Posted September 30, 2009 Nie musisz, bo to mieszaniec, nie pies rasowy. Quote
piechcia15 Posted October 2, 2009 Posted October 2, 2009 [B][SIZE=4][COLOR=Red]Błagam o ratunek dla tego amstaffa, tylko treser jest w stanie uratować go od śmierci!![/COLOR][/SIZE][/B][COLOR=Black][SIZE=3]może ty znasz jakiegoś? [/SIZE][/COLOR]http://www.dogomania.pl/forum/f40/hotel-uratuje-mu-zycie-potrzebne-fundusze-dla-amstafa-dropsa-pomocy-144126/index7.html przepraszam za offa:* Quote
Recommended Posts