Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

czy pozwolenia w danych miastach są wydawane na psy, które nie maja papierów z hodowli?
chodzi konkretnie o amstaffy adoptowane np. ze schroniska
czy taki wlaściciel musi zdobyć takie pozwolenie?

Posted

Jeśli mnie pamięć nie myli to AST nie jest na liście ras agresywnych więc pozwolenie nie jest Ci potrzebne. Chyba, że coś się zmieniło ;)

Poza tym zdaje się, że na wniosku o pozwolenie trzeba było
wpisać numer rodowodu czy metryki (nie pamiętam dokładnie) więc teoretycznie na psa w typie nie trzeba mieć pozwolenia. Słyszałam też o przypadkach, że urzędnicy na wiadomość, że pies nie ma rodowodu kazali takowy zdobyć :crazyeye: bo bez niego nie wystawią pozwolenia. A inni po prostu machali ręką :roll:

Posted

[CENTER][B]ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH[/B] [/CENTER]
[CENTER][CENTER][B][FONT=Arial][SIZE=2]I ADMINISTRACJI[/SIZE][/FONT][/B][/CENTER]
[/CENTER]

[CENTER][CENTER][B][FONT=Arial]z dnia 28 kwietnia 2003 r. [/FONT][/B][/CENTER]
[/CENTER]
[CENTER][CENTER][B][FONT=Arial]w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne [/FONT][/B][/CENTER]
[/CENTER]
[FONT=Arial]Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. Nr 111, poz. 724, z późn. zm.) zarządza się, co następuje: [/FONT]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]§ 1. [/FONT][/COLOR][FONT=Arial]Wykaz ras psów uznawanych za agresywne obejmuje następujące rasy psów:[/FONT]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]1) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]amerykański pit bull terrier; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]2) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin); [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]3) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]buldog amerykański; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]4) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]dog argentyński; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]5) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]pies kanaryjski (Perro de Presa Canario); [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]6) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]tosa inu; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]7) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]rottweiler; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]8) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]akbash dog; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]9) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]anatolian karabash; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]10) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]moskiewski stróżujący; [/FONT][/B]
[COLOR=#000000][FONT=Arial]11) [/FONT][/COLOR][B][FONT=Arial]owczarek kaukaski.[/FONT][/B]

[SIZE=2]Poza tym pozwolenia są wydawane WYŁĄCZNIE na psy rasowe, z rodowodem. [/SIZE]

Posted

to nie mój pies;)

chodzi mi o amstaffy adoptowane przez ledwo 18-letnich łebków
którym szybko się takie psy nudzą... a biorą tylko żeby poszpanować,
gdyby było więcej progów posiadania takiego zwierzaka może co drugi przemyślałby dwa razy zanim by zaadoptował a po miesiącu wywalił lub oddał z powrotem...:roll:

• 4 months later...
Posted

[quote name='Pokahontas']to nie mój pies;)

chodzi mi o amstaffy adoptowane przez ledwo 18-letnich łebków
którym szybko się takie psy nudzą... a biorą tylko żeby poszpanować,
gdyby było więcej progów posiadania takiego zwierzaka może co drugi przemyślałby dwa razy zanim by zaadoptował a po miesiącu wywalił lub oddał z powrotem...:roll:[/quote]

Jedna rzecz to to że muszą być rasowe, ale jeszcze raz trzeba dodać, że na ASTy nie trzeba pozwolenia. Więc nawet jak taki młodzik zakupi pieska z hodowli to nie musi mieć na niego zgody...

• 10 months later...
Posted

a ja mam pytanie..
kolega ma do oddania pieska mieszanka American Pit Bull Terrier i American Staffordshire Terrier. czy na takiego psa tez musze miec pozwolenie? niby Amstaff nie nalezy do groznych psow ale Pit Bull i owszem.. poradzcie!

Posted

[B][SIZE=4][COLOR=Red]Błagam o ratunek dla tego amstaffa, tylko treser jest w stanie uratować go od śmierci!![/COLOR][/SIZE][/B][COLOR=Black][SIZE=3]może ty znasz jakiegoś?

[/SIZE][/COLOR]http://www.dogomania.pl/forum/f40/hotel-uratuje-mu-zycie-potrzebne-fundusze-dla-amstafa-dropsa-pomocy-144126/index7.html

przepraszam za offa:*