madziasto4 Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Tu masz przepis :p Tylko ostrzegam, pierwszy raz to się w kuchni siedzi dosłownie pół dnia :evil_lol: Ja to się już wyrobiłam i szybko ciacham składniki, ale pierwszy raz to masakra :evil_lol: papier ryżowy 60 dag mielonej wołowiny garść chińskich grzybów Mun garść makaronu sojowego 2-3 marchewki kilka sporych pieczarek 2 cebule 7-8 liści kapusty pekińskiej puszka kiełków sojowych jajko sos sojowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka olej do smażenia 1. Grzyby chińskie- gotować w wodzie ok 30 minut. Po upływie tego czasu należy odciąć nóżki, a kapelusze pokroić w cienkie paski. 2. Mielone mięso- podsmażyć lekko z solą i pieprzem 3. Cebula- pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto 4. Pieczarki- poddusić z solą, następnie pokroić na drobne kawałeczki 5. Marchewka- poddusić pokrojoną w słupki 6. Liście kapusty- pokroić w paski i lekko podsmażyć 7. Makaron sojowy- zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na ok 3 minuty, następnie po wyjęciu z wody pokroić na kilkucentymetrowe paski 8. Wymieszać dotychczasowe składniki farszu w głębokiej misce, dodać 3-4 łyżki sosu sojowego, kiełki sojowe, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką ostrą/słodką oraz wbić surowe jajko. 9. Każdy płat papieru ryżowego zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie i wyjąć (na deskę) na tak długo, aż zmięknie i w miarę wyschnie. Uwaga, żeby płaty się nie skleiły! Po tym czasie nakładać farsz na płaty papieru ryżowego i zawijać w ruloniki (według instrukcji na opakowaniu). Zawinięte sajgonki niech wyschną trochę przed samym smażeniem (na głębokim oleju). Usmażone sajgonki polecam polać słodko-pikantnym sosem chili. Produkty takie jak powyższy sos, grzyby, papier ryżowy, sos sojowy, makaron i inne dziwactwa są z firmy Tao Tao. Quote
tigrunia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 O żeś :crazyeye: Madźka toć to cały dzień nie starczy :crazyeye: Może ja dziś zaczne co by się do poniedziałku wyrobić :evil_lol: Najpierw skompletuje składniki moze :roll: A ten sos Chilli jest pyszny właśnie z krokietami tyż :loveu: Quote
Kasia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 [quote name='madziasto4'] 2B, my z Fidlastą to se myślimy co tu zrobić, żeby się nie narobić :evil_lol: [/QUOTE] I ja właśnie szukam kogoś kto mi powie jak to sie robi :evil_lol: Madźka jak znajdziesz na to przepis to dawaj od razu, ja czekam!!! Sajgonków też jeszcze nie jadłam i nie robiłam nigdy ale jak dla mnie za dużo roboty :evil_lol: Leń ze mnie niesamowity... Quote
tigrunia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 [quote name='Kasia']I ja właśnie szukam kogoś kto mi powie jak to sie robi :evil_lol: Madźka jak znajdziesz na to przepis to dawaj od razu, ja czekam!!! Sajgonków też jeszcze nie jadłam i nie robiłam nigdy ale jak dla mnie za dużo roboty :evil_lol: Leń ze mnie niesamowity...[/quote] Szukaj wiatru w polu :razz: Ja mam nastepny pomysł :razz: Są w marketach takie ziemniaki mrozone takie kulki do smażenia lub pieczenia - jak kto woli. Nie trzeba ziemniaków obierać przynajmniej a i dobre to :cool3: Do tego rybka pieczona w sosie śmietanowo-koperkowym (mozna kupic ten Pomysł na .. ale przecie wystarczy smietana i koperek i jest :cool3:) i obiad gotowy :loveu: Quote
Kasia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Nie lubię tych katroflów takich kulkowych kupowanych :shake: Ale rybke w sosie śmietanowo-koperkowym zjadłabym :loveu: W niedzielę pojechaliśmy na łowisko - TZ jadł pstrąga z rusztu a ja se trocia wzięłam (bo bez głowy już był). Piszny był, tak pisznie zrobiony :loveu: Quote
tigrunia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Ojj no to nie wiem :shake: Może ryż z paczki ? Jak nic do rybki pasuje :loveu: Quote
nane Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 [quote name='tigrunia']A ja w tym tygodniu nie gotuję :multi: Tym razem role sie odwróciły :evil_lol: EDIT: Mogę wam podrzucić pomysła - "Krokiety" :loveu:[/quote] [FONT=Courier New][/FONT][CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]nie powiem u kogo B najpierw krokiety jadła :eviltong: [COLOR=Pink]B a dzie ty ??? [/COLOR]:placz: [/COLOR][/FONT] [/CENTER] Quote
tigrunia Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 [quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New][COLOR=magenta]nie powiem u kogo B najpierw krokiety jadła :eviltong:[/COLOR][/FONT] [FONT=Courier New][COLOR=magenta][COLOR=pink]B a dzie ty ??? [/COLOR]:placz:[/COLOR][/FONT][COLOR=magenta][/CENTER] [/COLOR][/quote] Ale sama nauczyłam się robić :grins: No toć jestem już :loveu: Quote
Jagódka&Uzi Posted July 22, 2008 Posted July 22, 2008 Ja ostatnio robie naleśniki francuskie nadziewane jabłkami z cukrem i cynamonem polewane czekoladą. Poprostu szalenstwo! A obiadki lubie tradycyjne, kocham ziemniaki z wody obsypane pachnącym koperkiem:) Ale nie ukrywam, że często eksperymentuje i robie różne rzeczy nawet zjadliwe:lol: [quote name='tigrunia']Ale sama nauczyłam się robić :grins: No toć jestem już :loveu:[/quote] Quote
g@l@xy Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 To i ja Wam dam przepis prosty jak drut i paluchy lizać, 2 minuty roboty :) Schab pokroić jak na kotlety, rozklepać ale delikatniej niż na kotlety,posolić popieprzyć. Ułożyć go na blaszce do pieczenia - takiej najlepiej dużej blasze do ciasta. Układamy na tym schabie: kawalątek masełka, plaster cebuli, pokrojone w plastry pieczarki, plaster sera żółtego, na to łyżeczka majonezu (obowiązkowo). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 45 minut. Mozna podawać sam, z chlebem, ziemniakami, ryżem. Uwaga uzależnia. Quote
tigrunia Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Och taaakkk .. uwielbiam takie przepisy!! :loveu: Jeszcze, jeszcze :evil_lol::evil_lol: Quote
g@l@xy Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 to jeszcze jak mam totalnego lenia i brak pomysłu: pierś kurczaka kroję w kostki i obsmażam na złoto, pod koniec daję przyprawę gyros. W międzyczasie gotuję ryż, odcedzam go wsypuję do gara dodaję curry, troszkę oleju i jak mi się chce babrać to cebulkę pokrojoną w kosteczkę i zesmażoną na złoto. Curry dajecie tyle coby ryż zrobił się żółty ale uwaga jak przedobrzycie będzie ostrrrrro. Ryż wywalam na talerz, na to pierś w gyrosie i to polewam sosem czosnkowym co robię go tak : albo sam jogurt naturalny albo 1/3 majonezu i 2/3 jogurtu naturalnego, sól pieprz do smaku i zmiażdżone ząbki czosnku (też tyle ile komu pasuje, ja na duzy jogurt daję 3 solidne ząbki lub 4-5 małych) - sos warto przygotować chociaż z godzinkę wcześniej. najlepiej najpierw sos potem robić resztę. Pycha...... i roboty zero. Quote
tigrunia Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Co do sosu czosnkowego może Kasia (Iberia) by się odezwała jak to się go łatwo robi co nie Martunia (nane) :evil_lol: Otóż moi drodzy państwo Kasiunia kupiła czosnek w proszku :crazyeye: i z tego ów czegoś chciała zrobić sos czosnkowy :crazyeye: Na szczęście my z Martunią byłyśmy na miejscu i w porę sos uratowałyśmy :multi: Przeszukałyśmy kuchnię w poszukiwaniu czosnku i dawaj go miażdżymy :loveu: Wyszło pysznieeeee :loveu: Quote
g@l@xy Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 ha ha ha ha dobre ale moja ciotka była lepsza w czasach młodości, ugotowała zupę owocową na kości :megagrin: tigrunia jak dodać komunikator gg coby się mi pokazywał w profilu ? nie znalazłam tam gg......eeeeee...... Quote
tigrunia Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 Hehe .. też pomysłowa :evil_lol: GG jest pod inną nazwą ale teraz nie pamiętam. Wpisz w taką, której nie znasz-to na pewno będzie ta :evil_lol: Quote
tigrunia Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 [CENTER] :B-fly: :klacz::klacz::klacz:[/CENTER] Quote
Anusia & Alutka Posted July 23, 2008 Posted July 23, 2008 [quote name='g@l@xy']ha ha ha ha dobre ale moja ciotka była lepsza w czasach młodości, ugotowała zupę owocową na kości :megagrin: [/QUOTE] Jezusie Nazarejski :mdleje: toż to straszne obrzydlistwo musiało być! [COLOR="PaleTurquoise"]zarłoki, tylko o żariu gadajom...[/COLOR] czeee Wam :loveu: Ja na szybkie jedzenie sposob mam najprostszy. Gotuje wode z sola i odrobina oleju, a pozniej siegam do zamrazalki po pierogi ulepione przez babcie, wrzucam do wody, kilka minut i obiad gotowy :grins: Quote
Kasia Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 [quote name='Anusia & Alutka'] Ja na szybkie jedzenie sposob mam najprostszy. Gotuje wode z sola i odrobina oleju, a pozniej siegam do zamrazalki po pierogi ulepione przez babcie, wrzucam do wody, kilka minut i obiad gotowy :grins: [/QUOTE] Woda, sól i olej sie znajdzie ino brak tego najważniejszego w zamrażalce :cool1: A zjadłabym takie domowe pierogi, ruskie takie z srem :loveu: Quote
Aga76 Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 [quote name='tigrunia']Tera moda na jagodowe :roll::roll:[/quote] ano ostatnio jadłam jagody ze słodką śmietaną i makaronem :loveu: fajnie wyglądało i smaczne było :loveu: Quote
Kasia Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Z jagodami jadła jakieś 2 tydnie temu, jednak wolę te ruskie. Z gzibami też są dobre ale te które robi moja babcia :loveu: Quote
Jagódka&Uzi Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 Ja dzis o 1 w nocy jadłam pierogi z mięsem-przyznaje się! :jumpie: Quote
g@l@xy Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 przeca wiadomo że żarcie najlepiej smakuje w nocy :) :cool3: Quote
tigrunia Posted July 24, 2008 Posted July 24, 2008 O nie - ja bym sie nie odważyła jeść w nocy :eviltong: A pierogi to najbardziej na słodko lubie .. z twarogiem, truskawkami :loveu: A kopytka to codziennie bym mogła jeść :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
Recommended Posts