Tascha Posted December 10, 2012 Posted December 10, 2012 Zasiłek opiekuńczy jak mniemam, jest uzalezniony od wysokosci ewentualnych dochodów w rodzinie. Mając 1 szt suki hodowlanej, dochód od niej roczny bedzie cos ponad 30zł /nie wiem jaka bedzie stawka dokładnie/- to jest wyliczone ryczałtem.Od tego nawet nie wylicza Ci podatku, aczkolwiek przy rozliczeniach rocznych, nalezy podac te kwote 30 ilustam zł w rubryczce odnosnie przychodu z działow specjalnych prod.rolnej. Quote
bachar Posted December 10, 2012 Posted December 10, 2012 Przypuszczam, że chodzi o świadczenie pielęgnacyjne (520 + 100 zł) przyznawane osobie rezygnującej z pracy, aby opiekować się osobą niepełnosprawną (z orzeczeniem o niepełnosprawności). To nie taki odosobniony przypadek ;) - ja też się do nich zaliczam. Pytałam w urzędzie miasta w jakim przypadku można stracić owo świadczenie i poinformowano mnie, że w przypadku kiedy podpiszę umowę o pracę (nawet na jeden dzień). Quote
pati03 Posted December 11, 2012 Posted December 11, 2012 Dziękuję za informacje w naszym UM i US nic dokładnie nie wiedzą. Quote
Cromikowa Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Jeśli jeszcze ktoś szuka informacji na ten temat to zapraszam do zapoznania się z artykułem: [url]http://www.epodhalan.pl/?q=node/1[/url] Quote
SREBRNE ISKIERKI Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Witam! Chciałam zapytać jak to faktycznie jest z tym urzędem skarbowym i hodowlą, czy na pewno wystarczy zgłoszenie faktu posiadania psów rasowych na formularzu pit-6, czy jednak trzeba mieć REGON, aby za psy zapłacić podatek..., czy każdy urząd ma swoje prawa...???... Moja niepewność wynika z stąd, że w urzędzie skarbowym do którego należę, pani z okienka dała mi do wypełnienia nip-7 i zawiadomienie o wyborze formy opodatkowania wraz z pitem-6. Przy drugiej wizycie kazała mi uzupełnić dokumenty o regon, więc stosując się do tego co napisane- sam pit-6 wysłałam pocztą. Po paru dniach zadzwoniono z urzędu z informacja, że należy wypełnić nip-7, albo wycofać złożony przez pocztę formularz...ponieważ oni nie wiedzą od jakiego momentu hodowla jest prowadzona i nie mogą tego zarejestrować... Dlatego nie wiem co mam dalej robić, czy rejestrować hodowlę wyrabiając regon, czy wycofać pit-6 i posprzedawać psiaki / co jest dla mnie nie wyobrażalne / Proszę pomóżcie mi i napiszcie jak zarejestrować hodowle w skarbówce, a tym samym jak rozwiązać mój problem..., jak rozmawiać z panią urzędniczką, gdy nie mam o tych sprawach pojęcia... Proszę o jakąkolwiek poradę.... Quote
cockermanka Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Po prostu zrobić regon na działy specjale produkcji rolnej. Do tego NIP-7 i PIT-6. Quote
bachar Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 A regonu ta się nie dostaje czasem po zarejestrowaniu firmy? Quote
cockermanka Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Jeśli prowadzisz działalność gospodarczą to tak. Ale dla samych działów specjalnych też dostaje się regon (i nie jest to równoznaczne z rozpoczęciem działalności gospodarczej). Quote
bachar Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 To dla mnie jakaś nowa nowość ;) Mnie nie gnębią takimi rzeczami - tylko PIT-6 i dziękują. Quote
jamnicze Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Dziwne :shake:. Mam wrażenie, że każdy urzędnik w tym państwie interpretuje przepisy po swojemu :-(. Ja wypełniałam tylko pit-6 i nikt ode mnie nie chciał regonu. Problem był tylko z ustaleniem daty rozpoczęcia hodowli. Panie nie potrafiły mi na to jednoznacznie odpowiedzieć. W końcu sama przyjęłam datę wpisania uprawnień do rodowodu suki i od razu złożyłam "czynny żal" za opóźnienie (jakieś 2 tyg. ;)). I tak od 3 lat co roku wypełniam sobie picik i dostaję listem poleconym wymiar dochodu jaki muszę uwzględnić w rocznym zeznaniu podatkowym. Quote
cockermanka Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Nasz Us wymaga regonu, nawet od posiadacza psa reproduktora nie prowadzącego działalności... Ale to załatwia się raz i już. A potem tylko te "szósteczki" ;) Quote
SREBRNE ISKIERKI Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Dziękuję za wyjaśnienia...:roll:..., jeszcze w urzędzie nie byłam... i nie wiem jak sprawy się potoczą... Z tego co widać każdy US w państwie interpretuje przepisy po swojemu...,:mad:... paranoja... Jamnicze - ten " czynny żal " , to niby jak wyglądał - coś na piśmie...???... A z tym REGONEM, to nie będzie działalność gospodarcza, gdzie wkroczy ZUS... wiele pytań i jak na razie pustka w głowie... Pozdrawiam...:lol: Quote
cockermanka Posted May 8, 2013 Posted May 8, 2013 [quote name='SREBRNE ISKIERKI']A z tym REGONEM, to nie będzie działalność gospodarcza, gdzie wkroczy ZUS... wiele pytań i jak na razie pustka w głowie... Pozdrawiam...:lol:[/QUOTE] To nie jest działalność,więc ZUS nie ma nic do tego ;) Quote
Tascha Posted May 9, 2013 Posted May 9, 2013 U mnie nikt regonu nie wymagał- wprawdzie panie najpierw nie były pewne czy go aby nie potrzeba,ale gdzies poszperały i powiedziały ze nie :) NIGDZIE nie podaje sie konkretnej daty rozpoczecia hodowli...nie ma takich rubryczek nawet...co te baby w Waszych urzedach chca? pit 6 podaje tylko ROK rozpoczecia hodowli psów , jesli zaczynasz w ciagu roku podatkowego to w przeciagu ilustam dni od rozpoczecia owej hodowli powinnaś pit 6 złozyc, podobnie gdy zmienisz w ciagu roku licbe psów-tyle to sa dane ogólnie informacyjne jak poinformowała mnie pani w US, ryczałt i tak jest naliczany ogólnie za rok, a nie za ilestam miesiecy nie wybierasz tez zadnej formy opodatkowania bo w wypadku hodowli psów ustawodawca wybrał to za nas-jest bardzo wygodny ryczałt Zusu sie nie płaci,zeby Ci nikt glupot nie wmówił, ale i Krusu obecnie tez nie...kiedys przez pewien czas mozna było, a teraz nie mozna, nawet na tzw wniosek... Quote
cockermanka Posted May 9, 2013 Posted May 9, 2013 [quote name='Tascha'] NIGDZIE nie podaje sie konkretnej daty rozpoczecia hodowli...nie ma takich rubryczek nawet...co te baby w Waszych urzedach chca? [/QUOTE] Owszem, podaje się i w REGONIE i w NIP-7. I są do tego odpowiednie rubryczki ;) Quote
Tascha Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 No w regonie to owszem, ale jak go nie masz to pit 6 nie ma takich rubryczek :) a mi regonu nie kazano po sprawdzeniu jakichstam przepisów-to składam od ilustam lat rokrocznie pit 6 :p Quote
jamnicze Posted May 10, 2013 Posted May 10, 2013 [quote name='SREBRNE ISKIERKI'] Jamnicze - ten " czynny żal " , to niby jak wyglądał - coś na piśmie...???... [/QUOTE] Tak na piśmie. Przy pierwszym zgłoszeniu podaje się datę rozpoczęcia hodowli, ale jak pisałam nie ma nigdzie co jest momentem rozpoczęcia :shake:, a kobity w US nie chciały mi dać jednoznacznej odpowiedzi, miałam sama wpisać i już :angryy:. Ja przyjęłam datę nadania uprawnień hodowlanych. I żeby nie płacić kary za zwłokę (jakieś 2 tyg chyba ;)), to napisałam podanie do naczelnika US o nie nakładanie na mnie kary, w piśmie musi być właśnie sformułowanie [B]czynnego żalu[/B]. Tak zrobiłam za poradą pań z US. Po jakimś czasie dostałam na piśmie umorzenie kary. I teraz składam tylko ten pit 6. Pocztą przychodzi wymiar dochodu. Quote
SREBRNE ISKIERKI Posted May 24, 2013 Posted May 24, 2013 Wreszcie odwiedziłam swój urząd i na razie obyło się bez regonu. Złożyłam NIP-7, gdzie wpisałam datę rozpoczęcia i pit-6, oraz podanie o nie nałożenie kary za opóźnienie tzw.[B] czynny żal [/B]- dokładnie tak pisało na dokumencie, który wypełniłam... Co do regonu to pani z urzędu powiedziała, że musi zadzwonić do statystycznego i sprawdzić, czy jest potrzebny, czy nie. Jak określiła przepisy nie precyzują jasno jak to jest z tymi hodowlami, a moja wizyta w urzędzie trwała ok. dwóch godzin, ponieważ panie jeszcze szukały w przepisach jak to załatwić... Stanęło na tym, że będziemy w kontakcie i w razie potrzeby REGON-u zostanę o tym powiadomiona... Niemniej dziękuję wszystkim za informacje, odnośnie załatwiania tej sprawy w waszych urzędach, dużo mi one pomogły i przynajmniej wiedziałam jak do sprawy podejść...;) Pozdrawiam serdecznie... Quote
panbazyl Posted June 5, 2013 Posted June 5, 2013 powiedzcie jakie jest PKD dla hodowli psów rasowych? Quote
SREBRNE ISKIERKI Posted June 5, 2013 Posted June 5, 2013 Więc jednak w moim US trzeba regon na działy specjalne ..., a odpowiadając na pytanie PKD 2007 ... 0149Z CHÓW I HODOWLA POZOSTAŁYCH ZWIERZĄT Quote
Cromikowa Posted March 28, 2014 Posted March 28, 2014 Faktycznie paranoja w tych Urzędach.... ode mnie nie wymagano Regonu. Polecam nie prosić o udzielenie informacji "Pań z okienka", bo niestety bardzo często siedzą tam osoby delikatnie mówiąc niedoinformowane i zwyczajnie gadają bzdury. Dlatego ja pofatygowałam się do pracownika, który w US zajmuje się konkretnie działami specjalnymi produkcji rolnej i tam dowiedziałam się, że na Pit-6 (choć nie ma tam rubryki do tego) mam napisać, że hodowla zarejestrowana od ... i to im wystarczy. Tak zrobiłam i teraz już tylko co rok składam Pit-6. Ktoś pisał, że dostaje pisemnie informację o kwocie podatku, mój Urząd nic nie wysyła, sama odczytuję kwotę z tabeli i wpisuję ją w Pit roczny. Quote
Rabatka Posted December 7, 2016 Posted December 7, 2016 To może ja się wypowiem , bo sama borykałam się z tym problemem bardzo długo , od okienka do okienka , 1000 telefonów, kilka nieprzespanych nocy, fura papierów itp. Hodowla psów rasowych podlega pod "Działy Specjalne Produkcji Pozarolniczej" Pierwsze co musimy zrobić to udać sie do GUS-u , tam otrzymamy ! REGON! bez którego dalej ani rusz , potem dopiero zgłaszamy się do US i tam wypełniamy PIT 6 Jeśli hodowla ma dotyczyc psów rasy agresywnej trzeba wystapic jeszcze o pozwolenie na posiadanie psa (dla każdego psa oddzielne pozwolenie) no i na prowadzenie hodowli.. Musimy posiadać REGON ! To tak po krótce :) 1 Quote
ila34 Posted January 22, 2018 Posted January 22, 2018 Dnia 7.12.2016 o 17:51, Rabatka napisał: To może ja się wypowiem , bo sama borykałam się z tym problemem bardzo długo , od okienka do okienka , 1000 telefonów, kilka nieprzespanych nocy, fura papierów itp. Hodowla psów rasowych podlega pod "Działy Specjalne Produkcji Pozarolniczej" Pierwsze co musimy zrobić to udać sie do GUS-u , tam otrzymamy ! REGON! bez którego dalej ani rusz , potem dopiero zgłaszamy się do US i tam wypełniamy PIT 6 Jeśli hodowla ma dotyczyc psów rasy agresywnej trzeba wystapic jeszcze o pozwolenie na posiadanie psa (dla każdego psa oddzielne pozwolenie) no i na prowadzenie hodowli.. Musimy posiadać REGON ! To tak po krótce :) Witam, więc ja się wypowiem gdyż jestem na tym samym etapie czyli składania Pit-6 złożyłam go w piątek tzn nie ja osobiście tylko siostra zawiozła i piękna pani obsługująca interesantów poinformowała ją żeby mi przekazała że mam szybko zrobić Regon, każdy urząd ma chyba swoje prawa z tego co tu czytam, Otóż dziś dzwoniłam do informacji skarbowej i tam Pan poinformował mnie że z przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych nie wynika że jest obowiązek posiadania numeru REGON dla działów specjalnej produkcji rolnej i że jedyne co trzeba zrobić do zgłosić się do swojego US i złożyć Pit-6 . Więc obowiązek wypełniłam, jeżeli dostanę na piśmie że mam dostarczyć regon to im odpiszę jaką uzyskałam informację i poproszę o podanie ustawy która mówi o posiadaniu Regon i tyle w tym temacie. pozdrawiam wszystkich :) 1 Quote
ElkaiLaby Posted May 18, 2018 Posted May 18, 2018 REGON dostaje się automatycznie po zalożeniu firmy, ale mają go znosić. Quote
Recommended Posts