Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Postanowiłam założyć temat bo na dziele yorek nie znalazłam takiego tematu.
Mamy w tym roku zamiar jechać nad morze- Viki też.:lol:
No i mam pytanie. Bo Viki nie przepada za jazdą w samochodzie a my mieszkamy na śląsku i nad morze mamy koło 10 godzin podróży.. I tu moje pytanie: Jakie znacie dobre środki uspokajające, żeby Viki mniej więcej większość podróży przespała? 2 lata temu jechaliśmy z byłym pieskiem nad jezioro i wet polecił nam podać jej tabletkę Aviomarinu, ale to nic nie dało ale tamten pies akurat bardziej lubił jeździć autem. I chcielibyśmy dać jej coś żeby podróż nie była dla nie stresująca.
Drugie pytanie to czy pies (york) może kąpać się w słonej wodzie i czy to źle wpływa na włos? I co zrobić w razie kiedy słona woda naleci jej do oczu?
I kolejne co powinniśmy wziąć oprócz takich podstawowych rzeczy jak smycz itp. może jakieś leki w razie czego? Jak tak to jakie?
I co zrobić żeby Viki się na plaży za bardzo nie męczyła w cieple, wiem że nie ma leżeć w słońcu i musi mieć wodę, ale czy jeszcze jakoś możemy jej pomóc ?
I ostatnie kiedy powinna dostawać jeść przed kąpielom w morzu czy po?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o opowieści jak Wy sobie radziliście ze swoimi psiakami nad morzem! :Dog_run:

• Replies 132
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo dobry temat :) tez właśnie miałam pytac bo wybieramy sie również z Nerem w tym roku a jestem z południa Polski wiec czeka nas jazda samochodem ale Nero w przeciwieństwie jak widzę do Viki uwielbia jazdę samochodem - leków mu podawać nie muszę
Ale co do całej reszty to czarna magia wiem tylko ze muszę go na plaży gdzieś schować od słońca i chce zakupić taki namiot - a' la parawan są takie dostępne w większości sklepów

Dobre rady by sie przydały :)

Posted

My w zeszłym roku byliśmy ze Scoobym nad morzem. Jeśli chodzi o podróż to moj pies zawsze przesypia całą drogę na moich kolanach, więc ja nie mam takiego problemu.
Mój wchodził do wody, ale niechętnie, bo woda w morzu jest dość zimna. Więc nie wiem, czy nie będziecie musiały psów wrzucać tam na siłę :lol:
Jeśli chodzi o kąpiel to słona woda to nic. Niech tylko taki mokry pies z długimi włosami potem wytarza się w tym drobniutkim piasku :diabloti:

My podczas wyjazdu mieliśmy dwa psy. Mojego Scoobiego i Axela - shih tzu. Ten drugi z tym którkim pyszczkiem dopiero się męczył w upał. Żeby im tego oszczędzić to mieliśmy taki "pół namiot" (nie wiem jak mam inaczej to nazwać). No i psiaki tam sobie leżały, bo był cień. Scooby podkopywał sobie też dziurę pod tym namiotem i w tym chłodnym dole leżał. No i obowiązkowo musiała być tam woda w misce. Pamiętajcie, żeby wziąć jakąś swoją w butelce, bo pies tej słonej przeicież nie będzie pił.

Z lekarstw my nic nie braliśmy. Ważna jest książeczka zdrowia z aktualnym szczepieniem na wścieklizne. No i zabezpieczenie od kleczszy. Zwykła obroża czy kropelki dużo nam nie dawały (bo pole namiotowe było w lesie), więc kupiliśmy coś takiego, czym trzeba było psa pryskać co 12 godzin. I to pomagało.

A co do jedzenia. U nas psy dostawały rano karmę, potem na plaży zawsze ktoś dał im jakąś kiełbaskę czy coś innego do jedzenia, potem k. 16 kiedy wracaliśmy na pole namiotowe i wieczorem k. 21 - 22.

Mam nadzieję, że trochę pomogłam ;)

Posted

York + morze to doskonałe połaczenia :)
[IMG]http://i126.photobucket.com/albums/p84/kaprys/Benito%20morze%20maj%2008/KopiaIMG_9634.jpg[/IMG]
Co do tabletek my nie mamy porblemow ani z grzywkiem, ani z yorkiem, ale moj wet ostatnio mowił ze sa takie tabletki ze psa nie otumaniaja ale nie ma wymiotnych akcji -> tak pod wytsawy tez, spytam albo popytaj jeszcze swojego weta

Karmienie zawsze swoja karma + oczywiscie troche turyzmu od nas z plazy :)

Posted

[quote name='kate8828']York + morze to doskonałe połaczenia :)
[URL="http://i126.photobucket.com/albums/p84/kaprys/Benito%20morze%20maj%2008/KopiaIMG_9634.jpg"]http://i126.photobucket.com/albums/p84/kaprys/Benito%20morze%20maj%2008/KopiaIMG_9634.jpg[/URL]
Co do tabletek my nie mamy porblemow ani z grzywkiem, ani z yorkiem, ale moj wet ostatnio mowił ze sa takie tabletki ze psa nie otumaniaja ale nie ma wymiotnych akcji -> tak pod wytsawy tez, spytam albo popytaj jeszcze swojego weta

Karmienie zawsze swoja karma + oczywiscie troche turyzmu od nas z plazy :)[/quote]

Mnie niestety nie wystarczy tabletka przeciw-wymiotna, bo bardziej nam zależy żeby większość trasy przespała bo ona nawet 5 minut nie umie usiedzieć bo piszczy, a często jeździ autem więc niewiem czemu nie umie być grzeczna i polubić go..:oops:

Posted

[QUOTE]Mnie niestety nie wystarczy tabletka przeciw-wymiotna, bo bardziej nam zależy żeby większość trasy przespała[/QUOTE]

chyba nie chcesz jej uśpić :) !!? (żartuje )

Posted

[quote name='zetka73']chyba nie chcesz jej uśpić :) !!? (żartuje )[/quote]

Pewnie że nie ale mogłaby być troszkę oszołomiona i śpiąca..Bo jak będzie taka jak teraz to chyba nigdzie nie dojedziemy...:roll:
Ale może wet coś poradzi i będzie dobrze...Musi być dobrze! :lol:

A co Wy zabieracie dla psa ze sobą na wakacje? :razz: Bo kompletnie niewiem co nam będzie potrzebne...:oops:

Posted

[quote name='Skibka']
A co Wy zabieracie dla psa ze sobą na wakacje? :razz: Bo kompletnie niewiem co nam będzie potrzebne...:oops:[/QUOTE]
Posłanko, miski, karma, smakołyki, ulubione zabawki, ręcznik, szampon... Co tam jeszcze :hmmmm: Smycz też, ale to oczywiste. Książeczkę zdrowia.

Posted

[quote name='madziasto4']Posłanko, miski, karma, smakołyki, ulubione zabawki, ręcznik, szampon... Co tam jeszcze :hmmmm: Smycz też, ale to oczywiste. Książeczkę zdrowia.[/quote]

Nie chciałabym się wtrącać ale chyba jeszcze coś do czesania. :eviltong:

Posted

I bardzo dobrze myślisz, trzeba sobie spisać listę rzeczy na odpowiednio długo przed wyjazdem, żeby o niczym nie zapomnieć :lol:
A jak czesadło, to i pewnie gumki do kitek, jeśli takie robisz :lol:

O, ja też jeszcze biorę preparat p/kleszczowy, jeśli akurat w czasie pobytu na wczasach mija termin poprzedniego preparatu.

Posted

[quote name='madziasto4']I bardzo dobrze myślisz, trzeba sobie spisać listę rzeczy na odpowiednio długo przed wyjazdem, żeby o niczym nie zapomnieć :lol:
A jak czesadło, to i pewnie gumki do kitek, jeśli takie robisz :lol:

O, ja też jeszcze biorę preparat p/kleszczowy, jeśli akurat w czasie pobytu na wczasach mija termin poprzedniego preparatu.[/quote]

O właśnie preparat na kleszcze! Jaki polecasz? Ja kupiłam jakieś miesiąc temu więc muszę nowy kupić, ale ten był jakiś nie skuteczny i tak kleszczy nałapała..:roll:

Posted

Ja proponuje zaopatrzyć sie również w sól fizjologiczna do przemywania oczu , bo zalegający piasek często powoduje zapalenie spojówek u Y.T.
Jeśli piesek zamoczy łapencje, należy spłukiwać łapki słodką wodą najlepiej po powrocie na kwatere. Częstym powikłaniem u psów po pobytach nad morzem są grzybice zwłaszcza na łapkach. Tak wiec bezpieczniej spłukać tym bardziej, że to zajmuję chwilkę:)

Posted

[quote name='Skibka']O właśnie preparat na kleszcze! Jaki polecasz? Ja kupiłam jakieś miesiąc temu więc muszę nowy kupić, ale ten był jakiś nie skuteczny i tak kleszczy nałapała..:roll:[/QUOTE]
Bo są preparaty, które nie odstraszają, a zabijają już te psaożyty, które się wbiły i napiły. Więc pies łapie kleszcze, ale zostają one zabijane.

Ja moim psom zakraplam Ex-spot i jestem b. zadowolona.

Posted

[quote name='Erato']Ja proponuje zaopatrzyć sie również w sól fizjologiczna do przemywania oczu , bo zalegający piasek często powoduje zapalenie spojówek u Y.T.
Jeśli piesek zamoczy łapencje, należy spłukiwać łapki słodką wodą najlepiej po powrocie na kwatere. Częstym powikłaniem u psów po pobytach nad morzem są grzybice zwłaszcza na łapkach. Tak wiec bezpieczniej spłukać tym bardziej, że to zajmuję chwilkę:)[/quote]

A czy mogę prosić o wytłumaczenie jak się przemywa te oczy?
Przecież jej tej soli do oczu nie nasypię :evil_lol: A nie wiem jak to się robi:roll:

Posted

Jesli chodzi o przemywanie oczu do zdecydowaie zwykła woda a ie sól fiozjologicza!!

Jesli chodzi o ie sterujacą podróż to polecam syrop STRESNAL (do kupienia u weterynarza)
No i przed wyjazdem upewnijcie sie ze tam gdzie sie wybieracie nie ma zakazu wprowadzania psów na plaże bo może być problem. Jesli na plazy znajdzie sie ktos upierdliwy to manadat gotowy!!! w weekend kolezanka dostała madat w Rewie

Posted

No jeżeli chodzi i wstęp na plażę to jeszcze nie wiemy bo jeszcze nie mamy wybranego miejsca ale pojedziemy napewno nad morze.. A tak przy okazji ile wynosi mandat za wprowadzenie psa na plaże? :cool1:

[QUOTE] Jesli chodzi o ie sterujacą podróż to polecam syrop STRESNAL (do kupienia u weterynarza)[/QUOTE]

A to jest syrop który zapobiega wymiotom czy sprawia że pies jest senny?

Posted

Mandat za wprowadzenie psa na plaże wynosi 200 zł.

STRESNAL-syrop-psy, koty [B][U]Syrop trankwilizujący dla psów i kotów[/U][/B]

[B]Skład:[/B]
Wyciągi roślinne
Eschscholtzia californica, Crataegus oxyacantha (kwiatostan głogu), Passifiora
incarnata (ziele pasyflory - męczennicy cielistej) aa 8 g
Hypericum perforatum (ziele dziurawca) 7 g
Lizyna 2 g
Excipient ad 100 ml

[B]Właściwości i działanie:[/B]
Wyciągi roślinne zawarte w preparacie działają ogólnie uspakajająco, osłabiają stan niepokoju, strachu i agresywności. Działają też spazmolitycznie, zmniejszają napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, dróg żółciowych i moczowych oraz ścian naczyń krwionośnych. Lekko obniżają ciśnienie krwi i pobudzają diurezę. Eschscholt-zia californica zawiera protopinę, która działa nasennie i rozkurczająco. Wyciągi z kwia

Posted

[B][COLOR=orange]Jak byłam z moim Yorkiem rok temu na wakcjach to wziełam mu :
posłanie, szampon i odżywke, sczotke, ręcznik, szelki ( można przypiąć je do pasów, chyba ) smycz, preparat Fenio miał wcześniej w tubce wzięty. Oczywiście karma, kość, miski i zabawki :)
ALe mój sie niesty w morzu nie kompał :([/COLOR][/B]

Posted

Zdecydowanie najważniejszą ,moim zdaniem, rzeczą jest roztwór soli fizjologicznej, do przemywania oczu. Poza tym parasol plażowy. Tak mały pies musi być w cieniu bo szybko się przegrzewa. Trzeba mu zapewnić picie. Można wtedy pofolgować i dawać zwierzakowi wodę z sokiem (ew. z napojem). Pies wtedy chętniej pije.
Już kilka razy byłam z moja suczką i największym problemem są oczy.
Kupujesz butelkę lub dwie w aptece, koszt 2-3 zł za 500 ml. Pytaj o duże opakowanie - kroplówkowe. Nie kupuj małych buteleczek do oczu, cena 50-krotnie wyższa a zawartość ta sama.
Robisz dziurkę i polewasz obficie oko odchylając dolną powiekę.
Oko psa broni się przed zanieczyszczeniami samo, wydzielając dużo śluzu. Wypłukujesz piasek ze śluzem.
Nie polecam wody z kranu - po pierwsze może być chlorowana albo ze studni z bakteriami. Roztwór soli jest jałowy.
Podsumowując.
[B]Książeczka szczepień, aktualna oczywiście.
Roztwór soli fizjologicznej.
Parasol plażowy.
Nifuroksazyd w syropie - na biegunki i zatrucia.
Akcesoria i karma (ale to chyba oczywiste) + zabawki.
Konieczne smycz.[/B]
Jeśli chodzi o plaże to radzę chodzić na niestrzeżone aby uniknąć kłopotów i niepotrzebnych wydatków.
Na plaży z psem [B]należy się bawić[/B] aby nie kojarzyła mu się z nudą i gorącem. Najsmutniejszym widokiem są znudzone psiaki przywiązane do leżaka, tęsknie patrzące w morze. Ale należy to robić rozsądnie aby w upale nie przesadzić i zwierzaka nie "zagonić". Lepiej kilka minut ale częściej niż raz a do upadłego. Między zabawami lepiej go przywiązać aby nam gdzieś nie powędrował i nie dobrał się do kanapek sąsiada ;)
Pies na plaży to frajda i piękny widok. Postępując rozsądnie nie zaszkodzimy ani jemu ani innym plażowiczom.

Posted

Moj Nero był tego weekendu nad morzem :lol:
Podroż zniósł raczej dobrze mimo ze zasnął dopiero po 6h jazdy o 2 w nocy :)
interesowało go bardzo wszystko co za oknem tym bardziej ze nocą tak długo jeszcze nie jechał w samochodzie
Na plaży biegał i kopała dołki :) morze raczej zimne wiec kapać sie nie chciał ale łapki zamoczył.
przed wyjazdem na urlop mam więc już zaprawę :evil_lol: