Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Murka napisał(a):
Z Pumcią ciężka praca, bo sama z budy wychyla tylko głowę, trzeba ją wyciągać na siłę i z powrotem również na siłę do kojca wprowadzać. Załatwia się na razie głównie w kojcu. Z szeleczek się uwalnia...

Biedna sunia, taka niesmiala, zamknieta....mam nadzieje, ze sie przekona do ludzi za pomoca Murki i Mariusza. Na pewno byla w schronisku dluzej niz 2 lata, nikt jej tam nie socjalizowal :shake:

• Replies 736
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Puma wychodzi z budy kiedy nie widzi ludzi, szczeka wówczas dość ostro na psy :razz: Jak kogoś zobaczy to myk myk i jest przy budzie, merdnie ogonem na miłe słowo i już jej nie ma.
Musimy ją przenieść z boksu, może warunki domowe/zbliżone do domowych pomogą jej się przełamać :roll:

Posted

Ruda, która jest u mnie też bardzo przypomina zachowania Pumy. Tzn. przypominała na początku.
Z Pumą jest ten problem, że jest większa (nie mogę się z nią siłować), uwalnia się z szelek i nie mamy możliwości jej w tym momencie wziąć do domu, bo mamy zapsienie.

Jedyny pomysł jaki nam przychodzi do głowy to przenieść ją z boksu do drewnianego domu (tam mieszkała Klara, która pojechała wczoraj do domu). Nie ma tam żadnych rewelacji, ale jest kanapa do spania, podłoga, którą łatwo zmyć, na głowę nie kapie i nie wieje ;) A co najważniejsze nie będzie miała sie gdzie schować i zawsze będzie ją można wziąć na spacer (teraz potrafi się tak wcisnąć w kąt budy, że nie sposób jej dostać; zresztą wyciąganie jej na siłę nie jest niczym przyjemnym ani dla nas, ani dla niej).

Posted

Murka napisał(a):
Jak kogoś zobaczy to myk myk i jest przy budzie, merdnie ogonem na miłe słowo i już jej nie ma.
Musimy ją przenieść z boksu, może warunki domowe/zbliżone do domowych pomogą jej się przełamać :roll:

To tak jak w schronisku, z daleka przygladala sie z zaciekawieniem, ale jak ktos podchodzil do boksu, to albo uciekala za budy albo do budy.

Czy myslisz Mureczko, ze Puma da sobie rade w warunkach domowych?
Nie bedzie zwiewac jak Ruda pod wanne?

Posted

Z Pumcią jest lepiej, już się tak błyskawicznie nie chowa przed człowiekiem do budy :razz: Dzisiaj rano nawet dała się dotknąć przez siatkę. Potem oczywiście zwiała, ale to już i tak sukces, bo coraz częściej wychodzi z budy, więcej szczeka :cool3: więc myślę, że będzie ok ;)

Posted

Murka napisał(a):
Dzisiaj rano nawet dała się dotknąć przez siatkę.
No to rzeczywiscie jest lepiej...w schronisku nigdy nie dala sie dotknac...oby tak dalej :kciuki:

Posted

Ulka, ją można spokojnie pogłasiać po mordce i łebku (wychodzi z budy do połowy), nie panikuje przy takim dotyku i nawet jej się to podoba, ale jak się chce coś jeszcze zrobić (np. zapiąć obrożę) to szybko się chowa.
Jeszcze dzisiaj podeszła do mnie kiedy otwarłam kojec, przykucnęłam i ją wołałam :cool3: Dała się pogłasiać, postawiła dwa kroki poza kojec, ale kiedy chciałam jej delikatnie zapiąć szeleczki spanikowała, zaczęła się wyrywać i nie chciałam już jej denerwować.
W każdym razie są postępy i na pewno będzie dobrze ;)

Posted

Po prostu potrzebuje odrobiny czasu.
Sunia, którą znalazłysmy w Łodzi po tym jak opiekun ja powiesił, nabawiła się takiej traumy, że paniką reagowała na zbliżenie sie każdego człowieka. Niestety reagowała agresją. Umieściłysmy ją u znajomego w boksie i po dwóch tygodniach suńka na jego widok po prostu szaleje ze szczęscia. Do innych również jest OK, choc zdecydowanie jest ostrożna. Po agresji jednak nie ma juz sladu. Sama podchodzi do głaskania, dziewczynom, które widziała już kilka razy spokojnie daje sie brac na ręce. Ja sama już ją głaskałam, siedziałam z nią w boksie.

Pumcia tez wyjdzie na prostą :kciuki:.

Posted

Dzisiaj Pumcia pozwoliła mi się wymiziać po kryzie
Murka, to duzy sukces :klacz: widac sunia chcialaby, a boi sie jeszcze. Glaskanie musi sie jej spodobac, wtedy sama sie bedzie go domagac.