Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam do oddania suczke- kundelka. Niestety nie moge jej zatrzymac, w domu juz jest jeden pies.
Takze prosze o pomoc, o kontakt ludzi, którzy by ją przygarneli. Jestem w stanie dowieźc pieska w obrębie woj slaskiego.
Ewentualnie adres dobrego, sprawdzonego schroniska na terenie tego woewodztwa..
Bardzo, bardzo prosze o pomoc

Zdjecia bez problemu moge wyslac pod wskazany adres email

Moj kontakt gg 4482377, [email protected]

pozdrawiam serdecznie

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Otóz suczka jest dzieckiem mojej suczki :) , która jakis czas temu zaliczyla wpadke ;)
Urodziły sie dwa pieski, dla jednego znalazlam dom, natmiast z drugim jest problem.. Wszyscy moi znajomi maja juz pieski..
Kompletnie nie wiem co robic..
Dzisiaj piesek zostal odrobaczony, za kilka tygodni ma miec szczepienie.

Posted

głupota ludzka jest porażająca- "wszyscy znajomi mają pieski", "suczka zaliczyła wpadkę" - trzeba było suce zrobić sterylkę aborcyjną lub uśpić miot od razu po urodzeniu a nie kundle na świat sprowadzać

adres " dobrego schroniska " chcesz? śmiech na sali....

Posted

Niestety, wiekszosc z nas to ludzie, ktorzy popelniaja bledy... Nie wydaje mi sie na miejscu - juz po fakcie- krytykowac, bo co to da??
Co do schroniska.. nie znam sie na tym zupelnie, nigdy sie nie interesowalam, dlatego pytam, co zbrodnia chyba nie jest.
Domu dla pieska szukalam 2 tygodnie, tak jak napisalam nie znam juz nikogo kto chcialby miec szczeniaczka. Po co mialabym klamac? w jakim celu?

Tym niemniej- dzieki za "konstruktywna" krytyke, pomogla jak nic innego :(

Posted

alik26 napisał(a):
Niestety, wiekszosc z nas to ludzie, ktorzy popelniaja bledy... Nie wydaje mi sie na miejscu - juz po fakcie- krytykowac, bo co to da??
Co do schroniska.. nie znam sie na tym zupelnie, nigdy sie nie interesowalam, dlatego pytam, co zbrodnia chyba nie jest.
Domu dla pieska szukalam 2 tygodnie, tak jak napisalam nie znam juz nikogo kto chcialby miec szczeniaczka. Po co mialabym klamac? w jakim celu?

Tym niemniej- dzieki za "konstruktywna" krytyke, pomogla jak nic innego :(

błagam Cię nie rób scen na mnie to nie działa
poprzeglądaj wątki na dogo zobaczysz jak wyglądają schrony - schron dla szczeniaka to śmierć
ogłaszałaś go gdzieś? psu trzeba zrobić allegro i inne ogłoszenia w necie, wydać go do adopcji na podstawie umowy adopcyjnej - jak podasz maila to Ci wyslę
jest śliczny nie wydaje mi się żeby długo szukał domu
wejdź też w dział "przygarnę psa" i zobacz czy tam nie pasuje do któregoś opisu

Posted

mówiłam to na innym wątku i powiem jeszcze raz: nikt się nie rodzi z wiedzą na temat psów, bezdomności, sterylizacji itd. nie naskakujcie na każdego za to, ze wie mniej od was. ja zanim weszłąm na dogo też byłam w wielu sprawach nieświadoma... choćby w tej, jak powszechnym zjawiskiem sa pseudohodowle...
to tak, jakby moja babcię urodzoną na wsi na początku XX wieku oskarżyć o brak świadomości ekologicznej (a kto niby miał je tego nauczyć). świadomość w społeczeństwie jest nikła, ale jesli tak będziemy reagować na niewiedzę, to może od razu powiedzmy sobie, że nasza "misja" skazana jest na niepowodzenie. alik weszła tu jako laik z prośbą po pomoc i jako osoby rozeznane powinniśmy pomóc, potem wytłumaczyć co i jak, podrzucić parę watków do poczytania. a krzyki - jak można!? nie przystoja osobom, które jako świadome problemu, powinny "nieść kaganek oświaty", że sie tak pompatycznie wyrażę. których nauczycieli bardzije lubicie i słuchacie? tych, którzy wyzywają was od głupków?
alik - też troche zrozum dogomaniaków, oni patrzą na tyle psio-kociego nieszczęścia, że hamulce im puszczają (też to rozumiem, ale każda strona musi się uczyć). tutaj obracamy się w towarzystwie osób obeznanych, a zapominamy czasem, że są tacy, którzy nie wiedzą.

na początek - wynegocjuj pozostawienie szczeniaka w domu do czasu znalezienia domu stałego. jest to o wiele bardziej humanitarne, niż schron, nawet najlepszy. w międzyczasie możesz zacząć uczyć podstawowych rzeczy szczeniaka - takie są najłatwiejsze do wyadoptowania. no i napisz, jak duża jest mama, jeśli wiecie, to jak duży jest ojciec. to pozwoli latwiej przewidzieć wzrost psa - niektórzy chcą duże, inni małe, a inni mają to gdzieś... dobrze, że psina będzie szczepiona.
koneicznie wysterylizujcie sukę - będzie to też dobre dla jej zdrowia, a sa okresy roku, w którym przeprowadzane są akcje sterylizacyjne (za zniżką w wybranych lecznicach).
co jeszcze, dogomaniacy?

Posted

[LEFT]a co do wątków "przygarnę szczeniaka" też potrzebujesz tam przewodnika - często zaglądają tam pseudohodowcy, albo tacy, którzy skupują szzceniaki i sprzedają je nie wiadomo gdzie. warto przy okazji załatwić sprawę DOBRZE.[/LEFT]

Posted

ale jakos znalezc dogomanie i plakac, ze pies nie ma domu to wiekszosc potrafi, nawet nie zadajac sobie trudu by poprzegladac inne watki, by zobaczyc czym tak naprawde dogo zyje

Posted

GameBoy napisał(a):
ale jakos znalezc dogomanie i plakac, ze pies nie ma domu to wiekszosc potrafi, nawet nie zadajac sobie trudu by poprzegladac inne watki, by zobaczyc czym tak naprawde dogo zyje

ehh, niestety nie mam za bardzo czasu czytac wątków, wgłebiac sie w to. Po prostu dalam ogłoszenie i naiwnie myslalam, ze to wystarczy...
Na stałe mieszkam w Anglii, jestem w Polsce jeszcze tyko na kilka dni i to jest moj czas na znalezienie domu dla pieska.

Sorry, za cale zamieszanie, ale ja tylko chcialam zapytac, czy ktos chce, lub zna kogos, kto pragnie takiego pieska. I tyle.

acha- nie pamietam,zebym plakala ;)

Posted

[quote name='GameBoy']ale jakos znalezc dogomanie i plakac, ze pies nie ma domu to wiekszosc potrafi, nawet nie zadajac sobie trudu by poprzegladac inne watki, by zobaczyc czym tak naprawde dogo zyje

GameBoy, ja tu się pojawiłam w trakcie śmiertelnej choroby mojej suki (RIP), a potem szukając psa (zapraszam: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=35688). utopią jest myślenie, że wejda tu tylko ludzie szukający zwierza dla siebie. jkaby tak było, to dogo nie musiałaby istnieć (a przynajmniej wątki adopcyjne i interwencyjne). dogomaniaków rola jest bardzo ważna - min. edukacyjna. na jakimś watku ktoś opisywał, jak koleżnaka chciała spaniela, a że nie miała kasy, to była zdecydowana na pseudohodowców. dało sie ją przekonać - na pewno nie pogardą.
poza tym jak się wchodzi w konkretnej sprawie po raz pierwszy, to sie od niej zaczyna. jak cię boli ząb, to idziesz do dentysty, czy czytasz o profilaktyce zębów ;-)?

alik - nie ważne, gdzie mieszkasz, z internetem to globalna wioska. możesz załatwić przetrzymanie psa do czasu znalezienia domu? to czasem trwa przecież. i prawdą jest, że żeby załatwić sprawę, nie wystarczy tu wejść, napisac i od razu worek chętnych sie znajdzie. trzeba troche cierpliwości i angażu w sprawę. ale warto. ajak będziesz mieć czas, przeleć się po dogo, zobaczysz, jaki syf mamy wokół siebie... każdy może dołożyć cegiełkę do naprawy sytuacji, (choćby sterylizując). to nie fizyka jądrowa, nie wymaga profesury, tylko wyobraźni serca i ... trochę informacji.

Posted

Witam ponownie, niestety nie udało mi sie wynegocjować duzo czasu. Dalam ogłoszenie gdzie tylko sie da, na allegro rowniez.
Jestem z Jastrzębia (ślaskie) Niestety bede musiala przejechac sie dzisiaj do schroniska w naszym miescie - w sumie to tam udaja sie ludzie, ktorzy chca miec psa, moze mój nie bedzie musial dlugo czekac.
W kazdym razie, dzieki za wszelka chec pomocy.
Pozdrawiam Was mocno

Posted

Game z psem trzeba było coś zrobić bo nie wyobrażam sobie tego maleństwa w schronisku to raz, dwa z Panią poważnie porozmawiam o sterylizacji bo nie każdy wie albo co po niektórzy boją się poddawać psa zabiegom chirurgicznym więc nie jest tak oczywiste że Panią należy od razu przekreślić. Wiem sama po sobie jakie kiedyś miałam do tego podejście, więc pozwólcie że po rozmowie z Pania napiszę jak sie sprawa ma...

Posted

mam nadzieje, ze Ci sie uda ja do tego przekonac
noz mi sie w kieszeni otwiera jak czytam takie watki
a ze szczeniaka szkoda, coz wiem... sama jestem zapsiona po dach

powodzenia!