kordonia Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Sterylkę aborcyjną mozna wykonywać do ostatniego dnia ciąży. Jeśli chodzi o uśpienie ślepego miotu to nie trzeba zostawiać szczenięcia. Wiadomo jednak,ze lepsza byłaby sterylka, wtedy suka mniej cierpi. Quote
Pralinka Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Z kilku źródeł słyszałam, że trzeba zostawić jedno szczenię, bo inaczej suka może nabawić się zapalenia sutków, ale skoro Kordonia mówi, że nie trzeba, to chyba nie trzeba :) Quote
bonsai_88 Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Pralinka jeśli chodzi o zapalenie sutków to robi się ono z przestoju mleka. A że sama karmię piersią i miałam problemy z zastojami to wiem doskonale jak sobie w takich wypadkach radzić :) . Rybc!a przemyślałam sprawę - faktycznie Sabunia może w miesiąc domu nie znaleźć.... no cóż, zostanie u mnie tak długo jak trzeba albo jeszcze dłużej :P - najwyżej matka mnie zabije jak przyjedzie za miesiąc ;) . Tak więc ten problem odpada. W tej chwili największym problemem jest uzbieranie pieniędzy na przewóz suni... A... udało mi się załatwić szkolenie dla Saby u pana Jacka [program LIRA dla psów z Gliwic]. Panu Jackowi jeszcze raz bardzo dziękuję :) . Quote
madzia828 Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 kurcze ten transport dopiero za tydzien by był:roll: to trzeba zacząć zbierac kase :roll: Quote
Rybc!a Posted April 8, 2008 Author Posted April 8, 2008 [quote name='Pralinka']Z kilku źródeł słyszałam, że trzeba zostawić jedno szczenię, bo inaczej suka może nabawić się zapalenia sutków, ale skoro Kordonia mówi, że nie trzeba, to chyba nie trzeba :) Ja też to słyszałam. [quote name='bonsai_88'] Rybc!a przemyślałam sprawę - faktycznie Sabunia może w miesiąc domu nie znaleźć.... no cóż, zostanie u mnie tak długo jak trzeba albo jeszcze dłużej :P - najwyżej matka mnie zabije jak przyjedzie za miesiąc ;) . Tak więc ten problem odpada. W tej chwili największym problemem jest uzbieranie pieniędzy na przewóz suni... A... udało mi się załatwić szkolenie dla Saby u pana Jacka [program LIRA dla psów z Gliwic]. Panu Jackowi jeszcze raz bardzo dziękuję :) . Mam jeszcze kilka pytań, Czy oby na pewno wszyscy akceptują fakt przyjęcia psa jako dom tymczasowy? (ciągle piszesz, że cię matka, a to, że cię mąż zabije :evil_lol: ). Kto pokryje koszty sterylizacji? Quote
bonsai_88 Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Matka dużo do gadania nie ma - mieszka w Anglii... po prostu jest zdania, że mając dziecko nie można mieć psa :/ . A mąż no cóż... pantoflarz mi się trafił, na dodatek wychodzący za typową psiarę. Na pewno po marudzi trochę [nie że pies, ale że pudel] i nic więcej, bo sam mnie ostatnio do wzięcia psa namawiał [w lutym uśpiłam mojego kundelka i teraz oglądam się za każdym psiakiem na ulicy... :D ]... Z resztą mój szanowny małżonek sam za psem tęskni, bo też psiarz.... A koszty sterylizacji biorę na siebie [chyba że zostaną jakieś pieniądze z transportu, ale i bez tego dam radę]. Quote
kordonia Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 Niestety, usypiałam mioty kociąt, i nie zostawiałam nigdy jednego kociątka. Ewentualny zastój pokarmu łagodzi się podając preparat w tabletce (nie pamiętam teraz nazwy), przez kilka dni z rzedu i antybiotyki, które rozganiają stan zapalny. Odchowywanie jednego dziecka niektórzy stosują czasem w celach, hmmm... humanitarnych, zeby matka nie cierpiała,ze zabrano jej cały miot, ale uwazam, że we współczesnych czasach, kiedy psów i kotów jest taki nadmiar, a poza tym suka ma znaleźć dom, a nie odchowywać przez 2 miesiące szcszeniaka, że takie postepowanie jest bezsensowne. Oczywiście najlepsza byłaby sterylka i miejmy nadzieję, że Saba zdąży... Quote
Izis Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 [quote name='bonsai_88']A koszty sterylizacji biorę na siebie [chyba że zostaną jakieś pieniądze z transportu, ale i bez tego dam radę]. bonsai_88 :loveu: Sabcia będzie śliczna jak się ją wypierze i ostrzyże. Może ją pokochasz i zostanie u Ciebie... kto wie. Pudle są mądre i nie gubią sierści co przy małym dziecku jest wskazane, a więc co za tym idzie mniej alergizują. A nie da rady tego transportu szybciej znaleźć? Może etapami jakoś... Pisaliście na wątku transportowym, że super pilne? Quote
Rybc!a Posted April 8, 2008 Author Posted April 8, 2008 Możemy jechać Sabą we wtorek- czy jest możliwość, żeby ktoś podjechał po nią do miejscowści Kryniczno na drodze do Trzebnicy (nr E261) ? Koszt transportu to 410zł. Quote
Rybc!a Posted April 9, 2008 Author Posted April 9, 2008 Czy nikt już nie interesuje się losami Saby? Quote
Atkaaaa Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Nastepna pudelkowa bida :( Na szybko przejrzałam wątek... ta sterylka będzie? Nadrobie później Quote
Pralinka Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Ania, nie przesadzaj... To, że przez kilkanaście godzin nikt nic nie napisał na tym wątku, to nie znaczy, że Saba nie ma zainteresowania... Quote
bonsai_88 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 UWAGA! PADA MI NET, więc jeśli nie będę się pokazywać, to nie panikujcie. Zaraz na wszelki wypadek podam Rybc! mój numer telefonu. Quote
kordonia Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Dziewczyny? Bonsai i Ania? Co postanowiłyście? Quote
bonsai_88 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Na razie stanęło na tym, że trzeba uzbierać na transport [w czym niestety nie pomogę - bo inaczej może mi na sterylkę zabraknąć]. No i oczywiście wysłałam Ani numer do mnie, jakby mi net padł [teraz chodzi, ale ja za tego gada nie odpowiadam - psuje się średnio 3 razy w tygodniu...] Quote
bea_m Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Dziewczyny zgłoście się do Drakuli z tym transportem. On jakoś tak kombinuje z tymi psiakami i trasą że małe pieniązki na transport są potrzebne. Quote
mtf zalesie Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 doloze sie do transportu tylko napiszcie jeszcze raz do jakiego miasta pudlica jedzie lub ile to km Quote
bonsai_88 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Transport jeśli dobrze pamiętam ma być do Wrocławia [tam już mogę bez problemu po nią pojechać]. Napisałam do Draculi w sprawie transportu.... i dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że to chyba kobieta, a ja pisałam per "pan" :P Quote
madzia828 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 ja też postaram się jakiś grosz dorzucić na paliwo;) Quote
Rybc!a Posted April 9, 2008 Author Posted April 9, 2008 Pralinka napisał(a):Ania, nie przesadzaj... To, że przez kilkanaście godzin nikt nic nie napisał na tym wątku, to nie znaczy, że Saba nie ma zainteresowania... Paulina, mi się wydaje, czy ty się chcesz ze mną kłócić? :cool1: Mój post był formą podbicia wątku. kordonia napisał(a):Dziewczyny? Bonsai i Ania? Co postanowiłyście? Narazie nic. bonsai_88 napisał(a):Transport jeśli dobrze pamiętam ma być do Wrocławia [tam już mogę bez problemu po nią pojechać]. Napisałam do Draculi w sprawie transportu.... i dopiero teraz zdałam sobie sprawę, że to chyba kobieta, a ja pisałam per "pan" :P I co, odpisała? Byłoby super, gdyby udało się zorganizować transport taniej. Może dodam w temacie, że transport poszukiwany. Spytam też Mrówy, ile ona by za to wzięła, chociaż nie, to nie ma sensu, bo ona musiałoby jeszcze dojechać z Poznania do Elbląga, potem do Wrocławia i spowrotem do Poznania.. :cool1: Quote
bonsai_88 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Jeszcze nie odpisała, ale minęły dopiero 1,5 godziny... nie wymagajmy zbyt dużo... Quote
bea_m Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Drakula to Pan i to w dodatku bardzo miły i fachowiec. Napiszcie na wątku transportowym bo tam to Drakula czyta i układa transport. Quote
bonsai_88 Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Na wątku transportowym jest już temat... zaraz poprzeglądam inne, może będzie się dało dopasować do jakiego transportu... Quote
Rybc!a Posted April 9, 2008 Author Posted April 9, 2008 Wpadłam na pewien pomysł. Tanitka mówiła kiedyś, że często jeździ do Wrocławia. Może ona zgodziłaby się przewieźć małą z Warszawy do Wrocławia? Wtedy my zawozilibyśmy Sabę tylko do Warszawy i koszt transportu wyniósł by 300zł. Quote
bea_m Posted April 9, 2008 Posted April 9, 2008 Rybcia zróbcie transport łączony z innem psiakiem z waszego rejonu. Przeciez każdy grosz sie liczy. 300 zł to koszt sterylki, szczepień. Przeciez na dogo nikt nie ma maszynki do robienia pieniędzy. Quote
Recommended Posts