Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Będąc dzisiaj w Zoo we Wrocławiu zobaczyłam ciekawą rzecz, idać do zagród danieli, przechodzi się koło gadziarni i są tam dwa kojce i pisze uwaga agresywne psy czy coś w tym stylu, wiec ja jako dogomaniak odrazu podbiegłam zobaczyć co tam za psy widzę budę i patrze a tam wilk! Kojec niezbyt duży siatka kiepska, no i ogrodzenie nie wieksze nic 1,80m. A wilków w ich prawdziwej wolierze nie widziałam bo miały remont to więc zaniesli je do kojców dla psów, z których wilk może bardzo szybko wyjść:roll:Ten widok mnie zwalił z nóg wilk w budzie psa w kojcu z którego i pies potrafiłby wyjść:roll:

Posted

Właśnie mnie tez zdziwił ten widok.ten wilk z łatwościa mógłby przeskoczyć przez tą siatke jak by chciał.Inna sprawa ze byl tak wystraszony,że w ogole nie wychodził z budy...
Mnie uderzyło też to,ze zwierzę tak bardzo społeczne jak wilk przebywa samotne w ciasnym kojcu.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...
Posted

[quote name='Lolan']CO?! A mnie to przede wszystkim uderzylo to, ze w ogole wilki sa w ZOO?!

Nie wiem po co x/[/quote]
No coż jeśli w lasach ich zabraknie można będzie przystąpić do reintrodukcji tych zwierząt poprzez zabranie paru z ZOO, albo ze Stobnicy. Na tym to polega.

Posted

Kiedyś pisałam o wilkach we wrocławskim zoo.
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=1784194#post1784194[/url]

Ciekawe, czy ten wilk w kojcu (koło budynku dyrekcji) to ciągle ten sam...? Bo jeśli tak, to byłby już dorosły i potencjalnie niebezpieczny. Może to znów jakiś inny młodziak...? A może jeszcze inne miejsce, czasowo z powodu remontu ? Tak czy inaczej, nieciekawie...

Posted

Wilk ginie w Polsce.
Z tych wilków w zoo mogą w przyszłości 'skorzystać' biolodzy przy reintrodukcji wilka w Polsce, poza tym jest to naturalny 'magazyn' dla pewnej części puli genowej populacji C. lupus.
Dlatego nie osądzajcie tak pochopnie obecności wilków w zoo.
Bo jak rozumiem co do stacji badawczych typu Stobnica, zażaleń nie ma? ;)