Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pomogl... Miejmy nadzieje, ze teraz ludzie zechca miec psa (wiem, ze to glupie, ale niektorzy ludzie tak mysla) bo moze ich pies uratuje dzieczynke i to oni9 beda slawni... Moze jakis piesek znadzie domek dzieki tej suni xD

Posted

zmierzchnica napisał(a):
Wiesz, to nie zmienia faktu, że uratowała to dziecko - szczególnie, że poszła z nią do lasu, a nie musiała :) I to jest właśnie fajne, że pomogła dziewczynce, wcale o tym nie myśląc...

Oboje mieli z tego korzyść. Dziecko, bo nie zamarzło i sunia ;), bo choć przez chwilę będzie sławna, przez co może przyczyni się do zwiekszenia adopcji kundelków.
Jakby nie poszedł psiak z małą do lasu, to jest duże prawdopodobieństwo, że dziecko, by zmarło z wychłodzenia.

Posted

Ja też tak myślę. ;) Niektórzy ludzie przekonają się dzięki temu artykułowi, że psy to nie jest samo zło i agresja. Psy mają uczucia. I mogą pomóc ludziom w potrzebie. :roll:

Posted

Tak, ale niektorzy i tak nigdy nie zmienia zdania, jak np. czyta sie, ze pies "zjadl" czlowieka i wierzy w te brednie to artykul o psie, ktory uratowal dziecko go nie wzruszy,... :-(
Ja licze tylko, ze duuuzo ludzi zrozumie, ze psy sa dobre i zaczna sie adopcje... i to nie tylko rasowych, ale tez starszych kundelkow :)

Posted

Ale nie zapominajcie, że "Każdy pies powinien mieć swojego człowieka, ale nie każdy człowiek powinien mieć psa". Wcale bym się nie ucieszyła, gdyby społeczność na wsiach zaczęła nagle masowo przygarniać psy. Raz, że i tak już pewnie mają ich pełno, a dwa, że wziąć psa, a dobrze się nim opiekować (sterylizacja/ szczepienia/ leczenie/ adresówka/ właściwe odżywianie itp.) to już naprawdę inna historia. Nie mówię tu oczywiście o wszystkich mieszkańcach małych miasteczek i wsi, tylko o takich właśnie jak państwo opisani w reportażu.

Pomysł z figurkami - do kitu. Komu na wsi potrzebna figurka psa? :-? I w jaki sposób miałoby to poprawić dolę bezpośrednio zainteresowanej? Gdyby chociaż dochód został przeznaczony na sterylki, to rozumiem...

Posted

Lemoniada napisał(a):
...

Pomysł z figurkami - do kitu. Komu na wsi potrzebna figurka psa? :-? I w jaki sposób miałoby to poprawić dolę bezpośrednio zainteresowanej? Gdyby chociaż dochód został przeznaczony na sterylki, to rozumiem...

Jakby dobrze poszedł figurkowy interes, to może gmina by postarała się o jakies porządne schronisko... ;), bo nie wszyscy niestety chcą adoptować kundelki.

Posted

[quote name='Lemoniada']Ale nie zapominajcie, że "Każdy pies powinien mieć swojego człowieka, ale nie każdy człowiek powinien mieć psa". Wcale bym się nie ucieszyła, gdyby społeczność na wsiach zaczęła nagle masowo przygarniać psy. Raz, że i tak już pewnie mają ich pełno, a dwa, że wziąć psa, a dobrze się nim opiekować (sterylizacja/ szczepienia/ leczenie/ adresówka/ właściwe odżywianie itp.) to już naprawdę inna historia. Nie mówię tu oczywiście o wszystkich mieszkańcach małych miasteczek i wsi, tylko o takich właśnie jak państwo opisani w reportażu.

Dlatego też skrzywiłam się na informację, że wójt czy burmistrz dzięki suni przygarnął psa. Z jednej strony - super, przybłęda ma domek, z drugiej - czy ten człowiek biorąc psa z impulsu był przygotowany na taką odpowiedzialność? A poza tym, to dość dziwne - jeden pies pomógł dziewczynce, to ja wezmę innego z ulicy... Nie rozumiem tego trochę. A jakby nie tamta suczka, to co? Pies dalej by się błąkał? :shake:

Jakby dobrze poszedł figurkowy interes, to może gmina by postarała się o jakies porządne schronisko... ;-), bo nie wszyscy niestety chcą adoptować kundelki.
Szczególnie, że jak chcesz kundelka, to nie wcale nie trzeba nigdzie jechać czy wypełniać formalności... Wystarczy zapukać do sąsiada.

Nadal jednak widzę optymistyczne strony całej sprawy :) Dobrze, że o tym mówią, że coś się zmienia. Będzie lepiej :p

Posted

A ja staram sie widziec tylko dobre strony :) Ale po tych wszystkich przykrych zdarzeniach z psami milo sie robi (i cieplo na sercu) jak sie czyta artykul o takim psie... ;) Moze teraz wzrosla liczba milosnikow psow ;) Mam nadzieje, ze tak :)

Posted

Mi tez w dzieciństwie można powiedzieć,że pies życie lub zdrowie uratował.:loveu:
Spadłam z krętych schodów z samej góry .na szczęście na dole siedział duży pies gospodarzy(to było na wakacjach)nie uciekł tylko został:lol: gdy wpadłam na niego.Gdyby nie on walnęłabym w ścianę,nie wiadomo jakie były by skutki:shake::shake::shake:

Posted

Jeszcze co do informacji o psach w mediach - bardzo lubię te wszystkie reportaże, o właścicielach, którzy zostali ukarani za znęcanie się nad zwierzęciem. Nie dlatego, oczywiście, że sprawia mi przyjemność słuchanie o cierpieniu niewinnych istot. Ale może dzięki temu do niektórych zakutych pał dotrze, że nie pozostaną bezkarni w tym co robią:angryy: Inna sprawa, że te wyroki czy grzywny są z reguły śmiesznie niskie, echhh... Jednak niech będzie i to, tak na dobry początek.

Posted

Ostatnio jednak widziałam parę artykułów o znęcaniu się, za które sprawcy dostali po dwa lata... To też się polepsza, kiedyś znęcanie się było na porządku dziennym, teraz jest coraz lepiej i mówi się o karach za takie uczynki.

:)

Posted

zmierzchnica napisał(a):
Ostatnio jednak widziałam parę artykułów o znęcaniu się, za które sprawcy dostali po dwa lata... To też się polepsza, kiedyś znęcanie się było na porządku dziennym, teraz jest coraz lepiej i mówi się o karach za takie uczynki.

Amen, siostro:) Oby Polska wreszcie zasłużyła na miano cywilizowanego kraju.

Posted

zmierzchnica napisał(a):

no i dobrze! jednak takie wyroki i tak są za zadko spotykane :roll:

Posted

Dinka napisał(a):
Dlatego tak kochasz psy? ;>
Ja zawsze kochalam zwierzeta... I dlategi w domu jest krolik :grins:
Kot zostakl znaleziony , a psa dostalismy xD

Miałam już tak wcześniej od przedszkola byłam psio ,kocia mama:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Musiałby ktoś z tamtych okolic zajrzeć do właścicieli i dowiedzieć się o suni. Może jakąś jej fotkę by tu wkleił - Apel do dogomaniaków ze Świętokrzyskiego, dawniej kieleckiego.

Posted

Taaak, byłoby cudownie, ale nie wiem czy to możliwe, bo ludzie, którzy nie lubią psów i zawsze coś wymyślą, żeby zrobić z psów morderców...:shake:
A jak z tym psem?