Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znalazłam dziś psa, właściwie sunię. Malutka taka, z cieczką w zestawie i złamaną łapą, prawdopodobnie potrącona przez auto. Pod naszym domem znalazłam, nie mogłam udawać, że nie widzę, choć trudno było ją zauważyć wśród stada psów, w większości dużych. Malutka, bura psina, oparta o siatkę, z podkurczoną łapką. To zwróciło moją uwagę, coś nie tak w jej pozycji.
Niestety, znajdka ma złamanie z przemieszczeniem, jutro będzie drutowana. Operacja z rana, koszt 200 zł, których nie mam. Mam noc na znalezienie pieniędzy (chyba powinnam po mieście chodzić, ponoć czasem na ulicy leżą). Potem 3 tygodnie rekonwalescencji.
Jestem w ciąży i mimo, że to pierwszy trymestr, mnie samej teraz bardzo trudno chodzić na spacery z własną sunią, męczę się szybko, a oddzielnie to już sobie nie wyobrażam wcale (nie nadają się na wspólne). No, ale jak tu oddać taką małą wyderkę do schroniska, na zmarnowanie, nie mają tam rtg, na operację kasy też nie mają a schroniskowa wet nie robi takich operacji.

P.S. Chora jest łapka tylna
Ma 8-10 miesięcy, ledwo dorosła, jeszcze jeden kieł mleczny się ostał, a waży 4,6 kg. No, kot, nie pies. Jedno uszko ma oklapłe, drugie złamane. Malizna taka, grzeczna, cichutka, wystraszona bardzo.
Kto chce wyderkę? Zawiozę, byle nie na koniec Polski.
Pomóżcie jak tylko możecie.

Posted

Anula, dziękuję bardzo, napiszę jutro, jak już będzie po operacji.
Aura, ona ma na szyjce mocno wytartą sierść, albo gruba obroża, albo łańcuch za ciężki. Nie sądzę, że pokonała taką uprząż, raczej ktoś się pozbył problemu na okoliczność cieczki i odwiedzających piesków. Taka okolica, niestety. Sunia może być w ciąży, ale tym będziemy się martwić później, teraz byłoby to za dużo. Mamy czas.

Posted

Anulko, dziękuję, z takich kawałków składa się całość i to znacznie szybciej, niż całość, bo to się rzadziej zdarza. Mam już obiecane składkowe na połowę operacji, jutro potwierdzam, żeby robili. Potem pomartwię się o resztę ;)

Posted

Jestem z nowinami: Otóż dzwoniłam do lecznicy, żeby potwierdzić operację, a pani doktor powiedziała, że chce ją wziąć dla siebie, że straciła psa niedawno, a sunia jest cudowna i podbiła jej serce. No, i że swoją sunię to będzie leczyć i operować sama, że chce mi zwrócić za rtg. W szoku jestem nadal.
Dla psiny to super, będzie miała szansę na zdrowie i dobre życie. Mówiła, że spróbują jej nastawić tą nogę w narkozie, że jeszcze będą ją sprawdzać, czy jest sens kroić. Wczoraj mi to tłumaczyła, że jak ją uśpią do operacji, to sprawdzą to nastawienie, choć czasem potem się wybijają takie rzeczy. Więcej Wam nie powiem, nie jestem wetem.
Jak wróci mąż z pracy, sprawdzimy, ile uskładało się na operację. Podejrzewam, że będzie te 200zł. Mam taki pomysł, żeby znaleźć psinę w podobnej sytuacji, albo nawet poczekać, czy co, bo takie nagłe wypadki chodzą po psach i wtedy pieniądze od razu są bardzo potrzebne. Choć dogomania i szczury zebraliśmy te pieniądze w jeden wieczór. W takich momentach widać, że warto, że można i nie jest się samemu z tymi psiakami, pokrakami, itp.
Powiedzcie, co Wy na to? Jeśli ktoś z osób wpłacających chciałby gdzie indziej przesłać, niech napiszę cel, wątek, itp.

Posted

Jeżeli chodzi o mój skromny wkład w zdrówko suni to możesz nim rozporządzać wedle uznania. Zrobiłaś i robisz namacalnie tyle dobrego dla psiaków , że jestem spokojna o to , że wydasz te pieniążki na zbożny cel;).
A co do suni .to wygrała los na loterii, lepiej trafić nie mogła a i Ty będziesz spokojniejsza , bo będziesz mieć wieści o suni w miarę na bieżąco i może czasem choć o niej skrobniesz albo jakoweś zdjątko się trafi:razz:.
I bardzo , bardzo się cieszę szczęściem malizny:)