Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[B]Tygodnik Siedlecki[/B]
[I]Kara więzienia za porzucenie psa[/I]
Przed łukowskim sądem dobiegła końca rozprawa przeciwko właścicielowi psa. Mężczyzna próbował się pozbyć zwierzęcia wyrzucając go z jadącego samochodu.
Sąd skazał mężczyznę na pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu tytułem próby na 3 lata oraz na grzywnę w wysokości 600 zł. Były właściciel psa rasy pitbull jest mieszkańcem Garwolina, ale w okolicach Stoczka Łukowskiego postanowił pozbyć się swego podopiecznego, wyrzucając go tam z samochodu. Zdaniem przedstawicieli organizacji ekologicznych oraz zajmujących się opieką nad zwierzętami, podobnych wyroków wciąż w sądach zapada za mało, gdyż wiele spraw zgłaszanych do prokuratur w ogóle nie trafia do sądów. Prokuratorzy czasem uznają, że okrucieństwo wobec zwierząt to czyn o nikłej społecznej szkodliwości. Pies skazanego znajduje się w schronisku dla zwierząt, które stara się znaleźć mu nowy dom i dobrych opiekunów.

Posted

[quote name='dolly'][B]Tygodnik Siedlecki[/B]
[I]Kara więzienia za porzucenie psa[/I]
Prokuratorzy czasem uznają, że okrucieństwo wobec zwierząt to czyn o nikłej społecznej szkodliwości. Pies skazanego znajduje się w schronisku dla zwierząt, które stara się znaleźć mu nowy dom i dobrych opiekunów.[/quote]

Nasi prokuratorzy to w ogóle mają dziwne podejście nie tylko do zwierząt .Co poniektórych to należało by wymienić :angryy: bo np.usiłowanie gwałtu na dziecku to też czyn mało szkodliwy ,bo do niego nie doszło :angryy: Chore ! Potrafią człowieka za kratki wsadzić za kradzież tabliczki czekolady w sklepie.Ja tych co tak traktują zwierzęta wsadzałabym za kratki tak samo traktując to, jakby zrobili to drugiemu człowiekowi.Podejrzewam jednak,że trzeba by budować nowe więzienia ;)

Posted

[quote name='Calibra']bo np.usiłowanie gwałtu na dziecku to też czyn mało szkodliwy ,bo do niego nie doszło :angryy: Chore ! Potrafią człowieka za kratki wsadzić za kradzież tabliczki czekolady w sklepie.[/QUOTE]

Straszne. Dla mnie znęcanie się nad zwierzęciem jest dużo większym przestępstwem niż np. kradzież samochodu. Bo świadczy o braku szacunku dla życia i cierpienia żywego stworzenia. Czy osoba do tego stopnia spaczona, że katuje bezbronne zwierzę nie zrobi krzywdy człowiekowi?? Czekolada, telefon, samochód to przedmioty martwe. Życie powinno mieć największą wartość. Niestety widać w Polsce zwierzęta stawia się w hierarchii wartości niżej od rzeczy codziennego uzytku :shake:

Posted

a ja się cieszę, że sąd zareagowal i dał jakąkolwiek karę i nie zakwalifikował
jako czynu o niskiej szkodliwości. Na pewno kara powinna być bardziej dotkliwa ale mam nadzieję, że jest to światełko w tunelu.

Posted

i tu się z Tobą zgodzę dolly. ważne, że sprawa w ogóle trafiła na wokandę i doszło do wydania prawomocnego wyroku skazującego. Skoro ma zawiasy to teraz nad czymkolwiek co może klientowi przynieść konflikt z prawem - będzie się zastnawiał czy warto. Pewnie, że to przykre, że nie ma mozliwości wymierzenia dotkliwych kar pienięznych ... Ale nie tylko w ten sposób obchodzi się prokuratura ze zwierzętami - z ludżmi jest to samo. Ze skrajności w skrajnośc - tam, gdzie interwencja jest potrzebna - żadnej stanowczej reakcji, tam gdzie winno sie wstrzymać ze środkami zapobiegawczymi - tyranizacja (czego najlepszym przykładem sa chłopcy z 18-tej z Afganistanu).

Posted

[quote name='Tygrysek ^^']Rzeczywiście spraw tego typu jest bardzo wiele ale jeśli jakiś prokurator uważa okrucieństwo wobec zwierząt za rzecz całkowicie naturalną to co można na to poradzić...?[/quote]
niestety nic :-(

Posted

[quote name='Martens']Straszne. Dla mnie znęcanie się nad zwierzęciem jest dużo większym przestępstwem niż np. kradzież samochodu. Bo świadczy o braku szacunku dla życia i cierpienia żywego stworzenia. [/QUOTE]
Martens- i to swiadczy, ze skoro nie ma szacunku dla zwierzecie to dla czloweka tez nie posiada... :angryy::angryy:
A co z pieskiem?