Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jeszcze jeden text ... moze ktos jednak da rade to przetłumaczyć ? [B]PROSZĘ[/B]

IMMUNHISTOCHEMISTRY (ad HI25856
The infiltrative round cells express B- and T-cell markers.
They are negative with histiocytic markers.
INTERPRETATION
Epitheliotropic lymphoma with B- and T-cell marker expression_.
COMMENT
Occasionally lymphoma that exhibit B- and T-cell markers may occur
in dogs. However, usually the cells reveal a clonality for either
the T-cell or the immunoglobulin marker in clonality assays.
The prognosis is guarded. A risk of recurrence and metastasis
has to be anticipated.

Posted

jest osoba która wczoraj poprosiła znajomego (związanego z medycyną) o tłumaczenie wyniku (tego pierwszego) i oto co dostałam ... nie jest to dosłowne przetłumaczenie wyniku tylko "komentarz" do tego co jest w nim zawarte

[FONT=Times New Roman CE][SIZE=3]"[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3]nie[/SIZE][/FONT][SIZE=3] [/SIZE][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3]możesz[/SIZE][/FONT][SIZE=3] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]wie[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3]dzieć[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] na podastawie[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3] tej[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] diagnozy i komentarza czy to chloniak[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3],[/SIZE][/FONT][SIZE=3] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]diagnoza to przerostowe martwiczo wrzodziejace zapalenie skory[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3],[/SIZE][/FONT][SIZE=3] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]w komentarzu nie wyklucza[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3] się[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] mozliwosci rozplemu nowotworowego ale tez nie wyklucza sie chronicznego zapalenia skory na tle bakteryjnym lub grzybiczym do postawienia diagnozy o chloniaku to jeszcze daleka droga[/SIZE][/FONT][SIZE=3] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]ale chcac diagnozowac chloniaka niech popra[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3]wią[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman][SIZE=3] swoja teotie lekarze badaniami krwi i wycinkiem lub biopsja z wazla chlonnego chloniak atakuje zawsze wezly[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3],[/SIZE][/FONT][SIZE=3] [/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=3]najblizej mieli by na katedre interny do dr Popiela[/SIZE][/FONT][FONT=Times New Roman CE][SIZE=3]"[/SIZE]

[FONT=Verdana][SIZE=2]dzis będę wiedziała co jest w tym drugim wyniku

[B][SIZE=3][COLOR=Red]Skibi [COLOR=Black]DZIĘKUJĘ

[SIZE=2]Anitko kochana Tobie również z całego serca [/SIZE]
[/COLOR][/COLOR][/SIZE][/B]

[/SIZE][/FONT][/FONT]

Posted

dzwoniłam dziś do doktora Hildebrand na AR Wrocław ... mamy przyjechać w przyszłym tygodniu z wszystkimi wynikami
chcę żeby zrobili biopsję węzła chłonnego, badania krwi (których braknie w wynikach które dzis odbieram) a takze jeśli zajdzie taka konieczność jeszcze raz wycinek skóry i badanie ... może jestem egoistką ale ja jej nie dam odejść ot tak po prostu

Posted

się popłakałam - znaczy, że jest nadzieja nadal!!!!!! zaciskam z całej siły :kciuki: i nie jesteś egoistką bo Fiona nie cierpi, jest szczęsliwa więc trzeba walczyć!!!! a dr Hildebrand to dobry wybór!!!!

Posted

Asiu - to z tego co czytam...to jeszcze nie jest 100% pewności, ze to chłoniak! normalnie cię uduszę:mad:

[B]"[FONT=Times New Roman][SIZE=3] ale tez nie wyklucza sie chronicznego zapalenia skory na tle bakteryjnym lub grzybiczym "[/SIZE][/FONT][/B]

i tego się kobito trzymaj!!!:loveu: bo jakoś ten chłoniak nie bardzo do mnie przemawia...objawy tyż nie! - wczoraj sobie poczytałam o tym...jest takie forum nawet o psiakach z chłoniakiem...no i jakos nie mogłam tam przypasować Fionki....moze mam różowe okulary, ale wczoraj tak się zdołowałam tymi wynikami, że...zaczęłam szukać no i przez te moje okulary nie znalazłam tam miejsca dla Fiony!

przy chłoniaku węzły - w zasadzie wszystkie - są powiększone mocno - to można nawet palcami wyczuć...gorączka to też w zasadzie jest...

Posted

[quote name='andzia69']Asiu - to z tego co czytam...to jeszcze nie jest 100% pewności, ze to chłoniak! normalnie cię uduszę:mad:

[B]"[FONT=Times New Roman][SIZE=3] ale tez nie wyklucza sie chronicznego zapalenia skory na tle bakteryjnym lub grzybiczym "[/SIZE][/FONT][/B]

i tego się kobito trzymaj!!!:loveu: bo jakoś ten chłoniak nie bardzo do mnie przemawia...objawy tyż nie! - wczoraj sobie poczytałam o tym...jest takie forum nawet o psiakach z chłoniakiem...no i jakos nie mogłam tam przypasować Fionki....moze mam różowe okulary, ale wczoraj tak się zdołowałam tymi wynikami, że...zaczęłam szukać no i przez te moje okulary nie znalazłam tam miejsca dla Fiony!

przy chłoniaku węzły - w zasadzie wszystkie - są powiększone mocno - to można nawet palcami wyczuć...gorączka to też w zasadzie jest...[/QUOTE]

[quote name='malawaszka']się popłakałam - znaczy, że jest nadzieja nadal!!!!!! zaciskam z całej siły :kciuki: i nie jesteś egoistką bo Fiona nie cierpi, jest szczęsliwa więc trzeba walczyć!!!! a dr Hildebrand to dobry wybór!!!![/QUOTE]

ja już sama nie wiem bo pani doktor zaraz jak przyszedł ten pierwszy wynik to napisała że podejrzewa chłoniaka i dlatego zleca dodatkowe badania i jak wczoraj przyszedł ten drugi to powiedziała że to na 100% chłoniak ... dlatego proszę o przetłumaczenie wyników

A dr Hildebrand to doktor który ratował moją rottkę Sarę ... przynajmniej próbował

teraz jak znajomy Agnieszki przetłumaczył ten pierwszy wynik to ja juz w ten drugi kompletnie nie wierzę :shake: ... czekam na tłumaczenie
i zrobimy dodatkowe badania

Posted

Anitka ale ze to chłoniak to pani doktor powiedziała wyraźnie.
Na forum psiaków z chłoniakiem też byłam ... czytałam
Wszystko co mozliwe czytam ... i mam bur...el w głowie.

Ale objawy ... [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2][COLOR=Red]utrzymujące się stany podgorączkowe, świąd skóry, silne nocne poty, a także obrzęk kończyn dolnych, nieprawidłowe miesiączkowanie, zmiany na skórze i guzki podskórne[/COLOR] ...[FONT=Verdana] [SIZE=2]to pasuje :-(
ale pewnie do wielu innych chorób też pasuje[/SIZE][/FONT]
[/FONT][/COLOR]

Posted

Asia - te objawy pewnie pasują do 100 innych chorób;)

dostałam tłumaczenie od córki...moze nieskładne trochę gramatycznie... no w każdym razie będę się dalej upierać, że ten obraz jest niejednoznaczny :p

wklejam:

Immunohistochemia(?)
Infiltrujące komórki okrągłe Express B-i T-znaczniki komórki.
Negatywne z histiocytycznymi(?) markerami.
Interpretacja
Chłoniak Epitheliotropic z ekspresji markerów komórek B-i T-.
Komentarz
Czasami markery chłoniaka mogą pojawić się u psów(wyrażone przez
komórki B i T), jednak zazwyczaj ujawniają tendencję do klonowania
się
w testach (komórki T lub marker immunoglobuliny). Prognoza jest
ostrożna. Trzeba spodziewać się ryzyka nawrotu i przerzutów.
Test histopatologiczny
Wprowadzone zostały 3, 5 mm średnicy próbki skóry.
Histologia
średnio nierególarne rozproszenie naskórka rozrostowego z łagodną
strukturą płytkową, falową? Ortokorelacją i wieloogniskowe
rogówkowe
krosty. Skóra właściwa jest powierzchniowo owrzodzona.
W sąsiednich tkankach jest lekko klinowata infiltracja składająca się
z arkuszy komórki okrągłych z lekko owalnymi lub lekko nieregularnymi
i wciętymi jądrami, jeden do dwóch jąder, chromatyny umiarkowane oraz
umiarkowana amfofilowa (jednocześnie zasadochłonne i kwasochłonne)
cytoplazma nieco pęcherzykowa.
Komórki z umiarkowanym pleomorfizmem komórek do 5 mitoz/400xhpf.
Wieloogniskowa łącząca działalności. Rozproszone limfocyty, obwodowa
neutrofilia komórek plazmatycznych, jak i rozproszonych komórek
tucznych (Giemsa plam).
Pozostałe próbki z powierzchownym do pośrednich umiarkowanych do
gęstych zapalnych infiltracji składają się z komórek tucznych,
limfoplazmatycznch komórek z okazjonalną neutrofilią jak również
przeplatanych podobnych mitotycznych aktywnych komórek, jak opisano
powyżej. Jest lichinoid części tej infiltracji z multifokalnej
naskórka egzocytozy. (lichinoid?) części tej infiltracji z
wieloogniskową egzocytozą naskórka .
[B]Diagnoza:
Skór: podejrzana wieloogniskowa do rozproszonej histocytozy z
powierzchowym owrzodzeniem i rozproszonym przewlekłym mieszane
przerostowe zapaleniem skóry.
skóry.[/B]
Komentarz
[B]To niezwyczajny patologiczny obraz komórek i niejasny w odniesieniu do
dokładnego procesu chorobowego.[/B] Większość komórek z aktywnością
mitotyczną, z dowodami proliferacji, wydaje się być najbardziej zgodne
z histiocytami.
Zasadnicze skórne rozprzestrzenianie histiocytów może być możliwe.
Jednakże, ten pies został zgłoszony do wykazania zaangażowania
całej
skóry, reaktywna histiocytyczna proliferacja musi być rozpatrzony.
Zakaźnej przyczyny nie można całkowicie wykluczyć.

Rozstrzygające organizmy nie zostały jednak zaobserwowano.
Immunohistochemia do dalszego przedstawienia histocytycznej natury
komórek jest zalecane i może być wykonywana na żądanie. Czas
realizacji wynosi 7-10 dni roboczych. Opłaty równe około jednego
histologicznego badania.

Odróżnienie między rozprzestrzenianiem histiocytów(histocytoma) a
histocytozą jest ważne ponieważ leczenie nie jest
uzasadnione(zagwarantowane?) w dawnym przypadku. Trzeba również
rozważyć dodatkowe bakteryjne i grzybiczne kultury uzyskane w
warunkach sterylnych od zmian w skórze właściwej, jeśli dostępne są
dodatkowe zmiany do dalszego wykluczenia zakaźnego procesu zanim
sterylne zapalenie i proces nowotworowy są zakończone.

Posted

Immunohistochemia(?)
Infiltrujące komórki okrągłe Express B-i T-znaczniki komórki.
Negatywne z histiocytycznymi(?) markerami.
Interpretacja
Chłoniak Epitheliotropic z ekspresji markerów komórek B-i T-.
Komentarz
Czasami markery chłoniaka mogą pojawić się u psów(wyrażone przez
komórki B i T), jednak zazwyczaj ujawniają tendencję do klonowania
się
w testach (komórki T lub marker immunoglobuliny). Prognoza jest
ostrożna. Trzeba spodziewać się ryzyka nawrotu i przerzutów.

czyli to jest ten drugi wynik ...

Posted

[quote name='fioneczka']Anitko bardzo dziękuję :buzi:
i tak nic nie rozumiem ... jessssu jaka ja jestem głupia[/QUOTE]

ja też nie rozumiem i wiesz co...pieprznij te wyniki do szuflady:p

Fiona nie zachwowuje sie jak chory pies i koniec. Nie zamartwiaj się na zapas...wiesz - to jak z wynikami u ludzi - jeden powie to...inny co innego. U nas był przypadek, ze kobitka poszła do lekarza - no i ten stwierdził jej guza - amputowali kobicie całą pierś...po oddaniu tej piersi do badania okazało się, ze tam nie było wcale żadnego guzka! czyli odjęli jej zdrową pierś....to tak na temat wyników badań i ich interpretacji:razz:

Posted

Jadę do dr Hildebrand zobaczymy co powie , co zleci

póki co żyję chwilą

najgorsze że ta narośl jak patrzymy na zdjęcia jest coraz większa ... co będzie jak zaczną się kłopoty z oddychaniem ...

Posted

mam wyniki krwi Fionki ... jednak z "ludzkiego" laboratorium wiec normy sa inne
wet jeszcze nie widział ... ja sprawdzałam ... moim zdaniem sa dobre

[IMG]http://i717.photobucket.com/albums/ww172/adikwiat/SCN_0001.jpg[/IMG]

[IMG]http://i717.photobucket.com/albums/ww172/adikwiat/SCN_0002.jpg[/IMG]

[IMG]http://i717.photobucket.com/albums/ww172/adikwiat/SCN_0003.jpg[/IMG]

Posted

jak dla mnie tyż są ok:p wiem, ze przy chorobach nowotworowych, tudzież stanach zapalnych - i ob są często nawet 3-cyfrowe, nie mówiąc o krwinkach białych, których jest fullllll...:lol:

BIOCHEMIA:

Mocznik 3,3-8,9 mmol/l
Kreatynina 88-159 mikro mol/l
Kwas moczowy <24 mikro mol/l
Amoniak<32 mikro mol/l
GOT ( Aspat) 5-50 U/l
GPT (Alat) 9-70 U/l
gama-GT 1-12 U/l
GLDH 1-10 U/l
FA (fosfataza alkaliczna) 20-155 U/l
Białko całkowite 48-66 g/l
albuminy 31-41 g/l
globuliny 25-30 g/l
Bilirubina całkowita 0-3,4 mikro mol/l
bilirubina bezpośrednia0-0,3 mikro mol/l
Diastaza (amylaza)388-1730 U/l
Lipaza 268-1769 U/l
Trójglicerydy 0,2-1,3 mmol/l
Glukoza 3,7-5,8 (6,7) mmol/l
Cholesterol 3,3-9,3 mmol/l
Na 140-153 mmol/l
K 3,76-5,22 mmol/l
Cl 106-119 mmol/l
Ca 2,25-3,0 mmol/l
Mg 0,7-1,19 mmol/l
P nieorg 1,35-2,87 mmol/l
RKZ; ph 7,35-7,45
BE -2 do +2 mmol/l
BB 44-48 mmol/l
pCO2 32-46 mmHg
pO2 74-108 mmHg
Ca+2 1,15-1,55 mmol/l
Osmolalność 290-313 mOsm/kg

[url]http://www.vetopedia.pl/article218-1-Badanie_krwi_u_psow_-_hematologia.html[/url]

Posted

[quote name='andzia69']jak dla mnie tyż są ok:p wiem, ze przy chorobach nowotworowych, tudzież stanach zapalnych - i ob są często nawet 3-cyfrowe, nie mówiąc o krwinkach białych, których jest fullllll...:lol:[/QUOTE]

Lagunka [*] pomimo raka kości też do samego końca miała super wyniki krwi
...........................................

Posted

[quote name='andzia69']Aśka:mad: bo przyjadę i cię utłukę!:mad::mad:[/QUOTE]

przyjedź Anitko, przyjedź i możesz mi przylać i nawymyślać ale fajnie jakby ktos tu z nami posiedział i za raczki potrzymał

Posted

[FONT=Arial]Asiu ...myśle , że wszyscy żyjemy chwilą ... nikt z nas nie wie co w nim siedzi co siedzi w naszych psiakach ...Asiu , nie daj sie zwariować ..wiem , znam to szukanie po książkach , w necie ... sama se chyba kiedyś palne w łeb za to :mad:
Najważniejsze że jest miłość , jest wiara ...mimo wszystko jest ...i jest pogodne pysio Fionki :loveu:[/FONT]

Posted

Ludzie nie dajmy się zwariować. Trzeba być dobrej myśli. Oczywiście należy próbowac leczyć, ale siedzenie w internecie i wyszukiwanie na co może Fiona być chora a potem zamartwianie się, do niczego dobrego nie doprowadzi, Ciotka weź się w garść, musi być dobrze i tego się trzymajmy. Buziaki dla Fionki w ten jej okropniasty nochal:loveu::loveu::loveu: