Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 6 months later...
  • Replies 125
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='timoen85']Doradźcie mi jaka szczotka i czy w ogóle szczotka dla shih tzu? Mój pupil ma bardzo, naprawdę bardzo gęste włosy i ciężko jest go czesać, ciągle ma jakieś kołtuny i nie bardzo sobie radzę ze zwykłmi szczotkami :/[/QUOTE]

Ja mam kilka szczotek. U Boba, który ma włos bardzo gęsty, a kołtuny pojawiają się po jednym założeniu szelek używam szczotki z długimi metalowymi igłami i szczotki z włsiem naturalnym i nylonowymi igłami. Obie sprawdzają się bardzo dobrze, a grzebienia nie używam w ogóle. U Totorka używam grzebienia tylko i wyłącznie, a szczotki służą raczej do masowania go, a nie rozczesywania kołtunów, bo ich zwyczajnie nie ma :)

• 1 month later...
Posted

[quote name='przemyslawgrzywuski']Uzywaliscie grzebienia odfilcowujacego ? To co mojej spanielce sie za uszami robi to masakra. Mam systematyczne wycinanie dredow. A moze inny sposob macie?[/QUOTE]
Tak, mamy - odpowiednie dbanie psa. Ucho u nasady u cocker spaniela ma być wystrzyżone na krótko.
I skasuj te spamy z podpisu....

• 2 weeks later...
Posted

Szczotka z włosia naturalnego raczej słabo się przyda,filcak też średnio...natomiast grzebienie z Vivoga są fajne.
Tego samego typu grzebienie i szczotki-pudlówki firmy Zoolux kupisz w każdym zoologu.

• 2 weeks later...
Posted

To,że Tobie się nie podobają to nie znaczy,że inni także mają nie dbać o uszy swoich spanieli. Bo tu nie chodzi tylko o estetykę,ale i o zdrowie - o czym jak widać pojęcia nie masz...

Posted

Najwidoczniej nie, bo mam pierwszy raz spaniela. Ale rozczesuję je codziennie i pies problemów nie ma. A przynajmniej weterynarz sprawdzający jego uszy nie zauważa żadnych objawów chorób.

Posted

Wersja minimum to wystrzyżone na króciutko ucho od wewnątrz,tak żeby była porządna wentylacja ucha. Nawet u psa,który ma tak mało włosa.
PS. strasznie wyglądają te uciachane uszy ;)

Posted

No to dalysmy ci rozwiazanie... Niech fryzjer ja ogarnie i bedzie swiety spokoj...Spaniela sie nie robi maszynka,wystarczy wytrymowac,uszy zrobic na 1/3 maszynka,pod szyjka trojkat maszynka ,lapki,wyrownac firnki i juz...
Nie ma innego sposobu by sie nie robily koltuny za uchem...A dla psa tez lepiej i zdrowiej...

Posted

[quote name='cockermanka']Wersja minimum to wystrzyżone na króciutko ucho od wewnątrz,tak żeby była porządna wentylacja ucha. Nawet u psa,który ma tak mało włosa.
PS. strasznie wyglądają te uciachane uszy ;)[/QUOTE]

Na szczęście już tak nie wyglądają.
A co do strzyżenia wewnątrz... To mój pies ma to wygolone zawsze. Myślę, że już nie ma się co wgłębiać w ten temat, bo ja i Ty mamy odmienne zdania.
Oczywiście nie zaprzeczam, że to co robię dla psa jest zdrowe. Jednak wolę je co dzień rozczesywać.

Posted

A ja mam trochę głupie pytanie :D
Czy oprócz mycia mopsa, trzeba go również jakoś czesać? Choć tam właściwie nie ma prawie nic do czesania... No ale dla pewności się pytam :D.

Posted

Dobrze ,że się pytasz ,z tym myciem to nie trzeba przesadzać.Pielęgnacja w fałdach skórnych i czesanie jest i występuje linienie.Polecam grzebień Spratts 076.
Sąsiadka ma mopsika i takim grzebieniem czesze.

• 4 weeks later...
Posted

[I][COLOR=#a9a9a9]Cześć wam, na wstępie chciałabym przeprosić jeżeli nie powinnam odpowiadać w tym wątku, a założyć nowy, ale nie chciałam nic zepsuć więc zrobiłam tak jak zrobiłam :<
[/COLOR][/I]
Mam w domu dwa mieszańce: jednego w przedziale wagowym 20-40kg i drugiego (czarnego) w przedziale 10-20kg.
Z mniejszym sobie radzę, ale czesanie drugiego (jego sierść jest dosyć sztywna) to wielogodzinne i męczące zajęcie, bynajmniej z moim zestawem małego ogrodnika.

Dołączam zdjęcia, link do nich: [URL]https://drive.google.com/folderview?id=0B6IoOdoIMGqnLVpHdmcwMUdZVGs&usp=sharing[/URL]

Z tego powodu chciałabym zapytać o jakieś nowe narzędzia. Trochę czytałam o czymś takim jak Furminator. Wiem, że są jego tańsze "zamienniki", ale wytrzymują o wiele mniej. Biorąc to pod uwagę, chcę się upewnić, że powinnam zbierać te dwie stówy na [I][COLOR=#008080]FURminator do krótkiej sierści L[/COLOR][/I] oraz stówę na [I][COLOR=#008080]FURminator do długiej sierści M[/COLOR][/I] dla mniejszego psiaka? Czy może radzicie jednak coś innego, co lepiej by się spisało w moim przypadku?

Korzystając z okazji chciałabym jeszcze zapytać o szampon w proszku do mycia psów na sucho, nigdy z tego nie korzystałam, a planuje zacząć. Nie mam tylko pojęcia ile takiego szamponu (załóżmy 250ml) będzie potrzebne na dwa takie psy? Ah no i czy znajdzie się wśród nich jakiś dobry preparat na łupież, bo strasznie męczy on moje dwa psiaki ;<

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za wszelkie odpowiedzi,
Safize

• 5 years later...
Posted
Dnia 16.07.2013 o 21:50, timoen85 napisał:

Doradźcie mi jaka szczotka i czy w ogóle szczotka dla shih tzu? Mój pupil ma bardzo, naprawdę bardzo gęste włosy i ciężko jest go czesać, ciągle ma jakieś kołtuny i nie bardzo sobie radzę ze zwykłmi szczotkami :/

Spróbuj tak zwanej "pudlówki". A przed wyczesaniem najlepiej użyć jakiś środek rozkołtuniający. 

• 5 months later...
Posted

Wiele się o niej mówi i mówi się też o tym, że potrafi matowić włosy, osobiście stosując ją tak jak zaleca producent, czyli nie częściej niż raz w tygodniu tego nie zauważyłam, ale warto mieć to na uwadze 

Posted
Dnia 29.02.2020 o 22:33, zbayer napisał:

ja polecam szczotkę Furminator :)

Tylko,że furminator nie do każdego rodzaju sierści się nadaje (wbrew temu,co twierdzi producent.)

• 2 weeks later...
Posted
1 godzinę temu, Domi1987 napisał:

Ja od niedawna mam owczarka podhalańskiego może ktoś miał i wie jaką szczotkę użyć? 

Ja bym użyła szczotki i grzebienia (grzebień do tych miejsc, co trzeba rozczesać) + furminator przy większym linieniu, albo uniwersalne zgrzebło Trixie 

• 1 year later...
  • 1 year later...
Posted

Moim zaleceniem dla Rottweilera byłoby wybranie szczotki do wyczesywania sierści z metalowymi zębami. Co do zgrzebła, zależy od preferencji i rodzaju sierści psa, ale zwykle zgrzebła z grubymi zębami są bardziej skuteczne dla Rottweilera. Dodam również, że wartościowe wpisy o psach można znaleźć na https://psiakoblog.pl/.