Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie... co zrobić z wysuszoną skórą na brzuszku? :(

Można na przykład przed kąpielą natłuścić brzusio oliwką dla niemowląt?

Coś tak ostatnio Vikulinowy bebzolek się przesuszył i nie wiem , czy to wina wody (w moim przypadku tak się dzieje) , czy czegoś innego :-?

• Replies 368
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Adiraja,

Co do brzuszka skora jest sucha czy sie juz luszczy? Czy jest taka tylko na brzuszku?

Oczywiscie moze delikatnie oliwic brzusio i obserwowac czy stan sie polepsza. Rob to nie tylko przed kapiela, ale rowniez po :-)

Jesli i to nie pomoze, to kup Omegan/tran/olej kukurydziany i podawaj ok. 1 ml kazdego dnia (ale nie wiecej).

pozdrawiam,

Posted

Omegan kupisz w sklepie Zoo (koszt. ok. 25 zl), ale gdy go nie dostaniesz to sie nie przejmuj :-) Rownie skutecznie mozesz zastapic go tranem lub olejem kukurydzianym. Wplywa nie tylko dobrze na skore, ale rowniez na siersc :-)

pozdrawiam,

• 4 weeks later...
Posted

Byłam dziś z Vikulinką u fryzjera - nie tego co za pierwszym razem , polecono mi panią zajmującą się hodowlą pudli i prowadzącą super profesjonalne studio dla piesków :) I nie zawiodłam się - mogę tu teraz wypisać tonę ochów i achów mimo , że wstęp kosztował mnie trzy kilo stresu :wink:

Przyjechałam na umówioną godzinę i zastałam pięknie urządzony salonik z akcesoriami i kosmetykami wszelkiej maści... Po krótkiej wymianie informacji czego sobie życzę , Pani poprosiła bym zostawiła małą na 45 minut :o I tu zaczął się mój koszmar - przypomniałam sobie natychmiast wszystkie najgorsze opowieści o usypianiu psów , obciętych uszach i innych makabreskach i nogi mi się ugięły :lol: Przed wyjściem (strasznie niechętnym) zadałam kilkanaście pytań coby się upewnić , że moją kruszynkę najsłodszą nie spotkają jakieś dziwne zabiegi i wyszłam z bólem serca... :-? :cry: :wink:

To było bardzo długie czekanie , a czarne scenariusze bombardowały mi głowę :lol: :wink: W końcu przed drzwi wyszła P. Beata z moim skrzacikiem ślicznie ufryzowanym :wink: Uszka cudnie wygolone i podcięte , łapki i dupasek też. I do tego pięknie zawiązany kucyczek :)

Pani pochwaliła Viktę , że ładna :) , że zgrabna :) , że sierść piękna , błyszcząca i gęsta (można zapuszczać długą) :) i że raczej większa już nie urośnie... ale taka jest akurat :)

Pytałam ją o kosmetyki tzn. powiedziałam , że do tej pory używałam J.P. Hery , ale już zamówiłam serię zielone jabłuszko Iv San Bernard i co sądzi o tych kosmetykach. Poleciła Iv San Bernard jako jej zdaniem najlepsze i przez nią używane do pielęgnacji jej pudli.To się ucieszyłam... :wink:

Aha! Siedziały w salonie jej pudelaski całe zapapilotowane - słodkie :) :) :)

PS. Wiem , że mała nie dostała środka uspokajającego ani żadnego innego świństwa , bo podglądałam przez szybę haha :lol: Pani Beata strzygła ją wraz z asystentką (stażystką? drugą fryzjerką?) , która przytrzymywała Viktę umiejętnie. :)

Za całość zapłaciłam 30zł :)

Posted

My tez ciekawi jestesmy malej slicznotki.

Jak sie obcina piecha na krotko to sa rożne fryzurki czy jeden standard? Tak sie wlasnie zastanawialam i moze macie jakies ciekawe zdjecia strzyzonych yoreczkow. Mialam Rockiemu zapuszczac siersc, ale po kazdym spacerze teraz musze go czesac i taka sie zastanawiam czy by go nie obciac? Hmm... wystawiac go nigdy nie bede , wiec....

Na naszym forum to tylko Fulzak owczarni jest chyba regularnie strzyzony, z tego co mi wiadomo. Owczarnia moze masz jakies aktualne zdjecia Fulzaczka?

Posted

Adiraja

Musisz( :lol: ) mi podać adres salonu (czy to nie pets studio, czy jak to się pisze??), bo wybieram się do Wrocławia i może bym się załapała na strzyżonko (Kiki oczywiście) :wink:

Posted

To ja tak szybko , bo mi obiadokolacja w garach skwierczy :wink:

Dokładnie tak Ola - chodzi o Pets Studio :)

Adres , telefon podam Ci na priva wieczorem :)

Widziałam tam fotki tak pięknie zrobionych yorasków , że aż w duchu piszczałam z zachwytu i żałości , że Vikci jeszcze nie można tak obciąć :wink: Piękne , cudne , powalające na kolana fryzurki... :wink: :lol:

Posted

Adiraja,

Pstryknelas juz te fotki??? :-) Bo z niecierpliwosci nogami tutaj przebieramy :-)

Powiem Wam w sekrecie, ze jak tylko zalicze te 3 wystawy to obcianam Majke na krotko! To czesanie, oliwienie, papilotowanie i koltunienie niejednego by wykonczylo :( Jej tam wszystko jedno, ale ja powoli mam dosc!

pozdrawiam,

Posted

Jeszcze nie pstryknęłam kurka... :wink:

Ale , czy ja Was tym "ufryzowaniem" nie wprowadziłam w błąd? :-? :lol: Vikta ma zrobione uszka , łapki i dupkę :lol: , po kucyku nie ma już śladu (a taki piękny był!! :cry: ) więc to nie są aż tak radykalne zmiany , choć niewątpliwie upiększające :wink:

Jak tylko włoski jej podrosną na pycholku , to ją ofrygam - już sobie tam upatrzyłam fryz (szkoda , że nie ma go na stronie salonu , bo bym Wam pokazała) 8)

Fotki trzasnę później , teraz spadam... 8)

Aha! Przyszły mi już kosmetyki z IVB - fajniutko pachną i chętnie bym już wypróbowała , ale kąpałam malucha wczoraj... :lol:

Będę je mogła później kupić u pani Beaty - rozlewane z dużych opakowań.Różnica w cenie kosmiczna - w Karusku za 250ml szamponu zapłaciłam 35zł , u niej za taką samą ilość (odlanego) - 15zł :)

Posted

Przekonałaś mnie w zupełności, za tydzień dzwonię do salonu i zaklepuję wizytę :lol: ..hmm chyba zrobię jeszcze "małe " zakupy.Żebym ja tylko czas znalazła na to strzyżenie :roll:

Posted

Witam

Teraz ja mam kilka pytań. Używam szamponu BEAPHAR vison nerz oczywiście z olejkiem norkowym i jak narazie jest okej włos sie dobrze rozczesuje. Kąpie Jerrego tak co tydzień ponieważ rodzice się budują więc Jerry przebywa bardzo czesto na budowie i biega se w piachu i trawie (początek budowy wiec narazie jest jeszcze czysto :) ). I codziennie po każdej wyzycie na podwróku jest podmywany łapki pupcia itp. Jak wiecie ma skończone 5 miesiecy i na główce zaczyna juz zmieniac kolor ale jego sierść słabo powiem nawet bardzo słabo sie błyszczy. Czy już powinnam i jak tak to co mam używać jeszcze do jego pielęgnacji. Uprzedzam że u mnei nie ma takiego sklepu gdzie jest mnóstwo kosmetyków (szampon kupiłam na wystawie w Katowicach i była też do tego chyba odżywaka w sprayu). Więc prosze Was o radę czy powinnam już używac jakiś oliwek, odżywek itp. czy poczekać aż zmieni kolor?

Z góry dziękuję za wyczerpujace odpowiedzi :P

Posted

tygrysku,

Z mojego doswiadczenia wynika, ze dobre olejki mozesz stosowac juz u szczeniakow. Na pewno nie zaszkodza, a pomoc w pielegnacji i utrzymania dobrej kondycji siersci pomoga.

Jesli chodzi o to "co uzywac" i "co jest w Twoim sklepie", to zupelnie nie wiem ... Nie wiem, jak zaopatrzony jest Twoj sklep, wiec trudno mi dopasowac jakis kosmetyk z oferty, ktora jest dostepna w zasiegu Twojej reki.

Natomiast wiem, ze sklepy internetowe dysponuja szeroka oferta kosmetykow, ktore juz wielokrotnie byly wymieniane i polecane na tym Forum. Przejzyj wiec wczesniejsze posty i dopasuj cos dla swojego psiaka.

Z mojej strony moge Ci polecic dwa internetowe sklepy, w ktorych znajdziesz wszystko czego bedziesz potrzebowac:

Sklep I oraz Sklep II

pozdrawiam,

Posted

Wind , już napisała , a ja tylko dodam , że moim zdaniem od małego należy dbać o sierść stosując dobre szampony , odżywki i preparaty z olejkami norkowymi ( z tym w czystej postaci można poczekać ). Jakby nie patrzeć , to od początku wyrabianie "kondycji" tej sierści - żeby ładnie rosła , była gęsta i delikatna , błyszcząca.

Ja również zaopatruję się w sklepach internetowych i no problem - jest na forum i stronie Waldka tyle informacji , że można dobrać sobie wszystko bez obawy o wpadkę ze złym produktem :wink:

Jeśli o olejek chodzi , to ja używam jeszcze preparatu Beaphar - Bea Vision Ner w sprayu i jestem zadowolona.Ładnie nabłyszcza i fajnie pachnie :wink: Teraz chcę spróbować olejku IVB

Posted

Jeśli o olejek chodzi , to ja używam jeszcze preparatu Beaphar - Bea Vision Ner w sprayu i jestem zadowolona.Ładnie nabłyszcza i fajnie pachnie :wink:

Ja też chyba go kupię bo mam juz jak wspomniała z tej firmy szampon więc kupie i to, tlyko że dziś kąpałam Jerrego i zauważyłam ze ma łupież i a kąpałam go tym szamponem chyba z 5 razy wiec musze jecze poczkeac i zobacyzc czy to czasem nie z tego jak to to zmienię szampon i skorzystam z sklepu internetowego.

Aha czy mogę prosić przy okzaji stronkę Waldka. Dzięki

Posted

Tygrysku

Adres mojej strony zawsze znajdziesz klikająć na dowolny mój post.

U dołu są cztery nazwijmy to guziki pierwszy od prawej z nazwa www to właśnie adres mojej strony - wystarczy kliknąć.

Waldek

Posted

Tygrysku , na problemy z suchą skórą , matową i słabą (rzadką) sierścią kup Omegan - Wind dużo o tym pisała , a ja mogę potwierdzić , że warto!! W Karusku kosztuje to 18zł plus 10zł wysyłka , a efekt murowany!!

Tak na marginesie dodam , że Vikta uwielbia ten smrodliwy specjał :lol: Daję jej mniej niż pół łyżeczki (takiej malutkiej - filiżankowej) i jeśli zdąży przed dodaniem do jedzonka, to wylizuje łyżeczkę do czysta :lol:

Posted

Waldek aż mi wstyd ze tego nie zauważyłam :oops:

Adiraja dzięi za info napewno to kupię spytam się najpierw u mnie u weta i zoo jak nie będzie to zamówię w Karusku. Jeszcze raz dziękuję.

I mam jeszcze jeden problem bo Jerry zauważyłam że ma łupież co zrobić ?

Posted

Już gdzieś o tym pisaliśmy Tygrysku. Ciężko powiedzieć co może być przyczyną - szampon , źle zbilansowane posiłki (sama mu gotujesz więc jest duże prawdopodobieństwo przebiałkowania na przykład) :-?

Ja osobiście zaczęłabym poszukiwania przyczyny od zmiany szamponu - może ten przeciwłupieżowy wypróbowany przez Wind (z Jean Pierre Hery)?

Jeśli by to nie pomogło , to zastanowiłabym się na sposobem karmienia :-?

Mój kolega odkrył dla przykładu , że skóra jego suni źle reaguje na ciasteczka wątróbkowe - po odstawieniu tych przysmaków wszystko wróciło do normy.Przy okazji pozdrawiam L. , bo wiem że przeczyta :wink: :)

Posted

No Omegan już kupiony za 17zł u mnie na osiedlu w zoologicznym więc zauszczędziłam niż kupijąc w Karusku :wink: . Daje mu to tak jak pisaliscie nie całą łyżeczkę. Ale jeszcze pytanko codziennie to dawać i przez jaki okres czasu ?? Albo jak ktoś zna to podajcie link tutaj na forum gdzie było o tym pisane bo coś nie mogę znaleźć :(