Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałam się Was poradzić. Ktoś chce oddać rocznego, z rodowodem yorka jako sunię nie do hodowli. Sunia ma wadę zgryzu i w związku z tym moje pytanie. Czy w przyszłości ma to jakieś następstwa zdrowotne? Czy w jakiś sposób przeszkadza to psu i czy należy mu się jakaś specjalna pielęgnacja?

pozdrawiam

Posted

Nie przypuszczam by ta miało jakieś następstwa zdrowotne, no ale mój pies nie ma tego problemu. Powiem Ci jednak, że jest właśnie z tamtej hodowli i jest po prostu przepiękny :lol:

DONA miała być zostawiona jako suka hodowlana do rozrodu no ale jak widać nie wyszło :cry:

Zadzwoń do nich. Z panem Robertem można pogadać (lubi mówić) i z pewnością odpowie na Twoje pytania.

Pozdrawiam

Gośka

Posted

Gosiek, a możesz mi na PV dać na nich namiary. Bo ja zupełnie przypadkiem znalazłam ogłoszenie w internecie, napisałam emaila z odpowiedzią na ich pytania i decyzje o wyborze nowego domu mają podać 25.04. Nie podany był inny kontakt, także nie wiem nic ani o rodzicach Dony ani o hodowli, ani skąd Ci ludzie są.

Nie ukrywam, że myślę o tym poważnie, bo moje dzieciaki strasznie chcą mieć małego pieska, takiego na swoje możliwości.

Tylko nie krzyczcie na mnie, bo to nie chodzi o zabawkę dla dzieci.

Mamy już jednego psa, więc oboje wiedzą co się z tym wiąże.

Bedę wdzięczna

pozdrawiam

Posted

A może jak masz pieska z tamtej hodowli, to wstawisz sie za mną. Chętnych pewnie będzie więcej. Nic co prawda nie mówiłam dzieciakom, nie chciałam robić im nadziei, ale one głupie nie są i widzą że matka coś kombinuje.

pozdrawaiam

• 2 weeks later...
Posted

Witam Beato

Trochę już późno i psina pojechała dalej, ale jeśli pozwolisz to parę słów o wadach zgryzu u Yorków. Yorki mają genetyczne uwarunkowania do wad zgryzu. Zgryz u Yorka musi być nożycowy. Każda wada zgryzu dyskwalifikuje go z dalszej hodowli. Mam sukę Gabi właśnie z taka wadą. Ma ona obecnie 14 lat. Poza tym ze pyszczek takiego pieska wygląda odrobinę inaczej ( wydłużony) nie ma większych problemów z tytułu takiej wady. Natomiast należy powiedzieć ze Gabi jest juz po trzech zabiegach usuwania zębów. Zostało jej jeszcze parę do usunięcia, co stanowi spory kłopot ze względu na konieczność podania narkozy. Bezpośrednia przyczyna tego stanu to wiek i niestety nieodpowiednia opieka poprzedniego właściciela - hodowcy, ale o tym chyba innym razem.

Tak, więc nieprawidłowy zgryz nie niesie za sobą istotnych problemów w dalszym życiu pieska.

waldek

• 2 years later...
Posted

Ten temat wydaje mi sie bardziej odpowiedni dla mojego postu :)Moja sunia w wieku 3 miesiecy ma zgryz cegowy,ale dwa tygodnie temu miala normalny.Czy w miare rosniecia suczki moga byc wachania a zgryz wroci do normy??
Pozdrawiam
Martyna

Posted

Moja sunia jak była mała miała problem ze zgryzem. przednie zęby zachodziły na siebie w dziwny sposób, jak przetasowane.
Jak zaczęły jej rosnąć stałe ząbki to problem zniknął.
Teraz ma równy i ładny uśmiech.:lol:

Posted

Martyna2006 napisał(a):
Ten temat wydaje mi sie bardziej odpowiedni dla mojego postu :)Moja sunia w wieku 3 miesiecy ma zgryz cegowy,ale dwa tygodnie temu miala normalny.Czy w miare rosniecia suczki moga byc wachania a zgryz wroci do normy??
Pozdrawiam
Martyna

Niestety tak już czasami bywa, że szczeniak w wieku kupna (7-8) ma prawidłowy zgryz, a dopiero w czasie wymiany zębów dochodzi do ujawnienia wady zgryzu. Ja w ramach zabawy naciagałem szczękę. Czy pomogło? Nie wiem. Może to tylko ja byłem przeczulony i tylko mi wydawało się, że dochodzi do tyłozgryzu podczas wymiany zębów, a może coś pomogło. Jeżeli chodzi o zgryz cęgowy zdaje się ze sędziowie tolerują ten stan rzeczy. Warto spytać się hodowcy suni ponieważ jak miewam jest nią chyba Aneta.

• 1 year later...
Posted

Chcialabym odnowic temat.
Mam szczeniaczki i jeden piesek niestety chyba bedzie mial tylozgryz.Maja w tej chwili 7 tygodni a dolna szczeka jest jakby lekko cofnieta.Czy ktos ma doswiadczenia z takim psem?
Jak to wplywa na jego zycie?
Moze ktos ma zdjecia takiego pieska jako doroslego (ni,e wiem jak ta wada wyglada u doroslych psow).
Piesek jest do odddania i dlatego bardzo mi zalezy na wszelkich informacjach ,ktore moglabym przekazac przyszlym wlascicielom.

Posted

Agnilale nie wiem jak jest u yorków i innych malutkich ras ale ogólnie to żuchwa rośnie dłużej nisz szczęka górna i jest szansa, że u tak maleńkiego (7 tygodni) pieska zdąży ona dorosnąć prawidło.

Posted

Dziekuje za odpowiedz-sa 3 szczeniaczki w miocie i ten jeden ma wyraznie krotsza dolna szczeke (a moze za dluga gorna).
Moze ktos mial lub ma Yorka z taka wada?
jak ona wplywa na jakosc zycia pieska?

To ten przystojniak po lewej stronie.

Posted

agnilale - z mojego doświadczenia - wady zgryzu zwykle w niczym nie przeszkadzają psu, pies nie nadaje się do hodowli ale tak samo je, bawi się i żyje jak inne zdrowe psy.

pozdrawiam

• 8 months later...
Posted

[FONT=Comic Sans MS]Odnawiam temat
Mój Nero ma wadę zgryzu - żuchwa wysunięta do przodu, do tego brakuje mu 1 pary siekaczy dolnych przez co kły sa trochę bliżej
Myślę ze jedyna wada wpływającą na zdrowie takiego pieska jest to ze takie wysunięte stale na powietrzu ząbki szybciej i łatwiej mogą podlegać jakimś procesom które je psuja łatwiej kamień sie osadza dlatego wymagają szczególnej pielęgnacji od samego początku.
[/FONT]

• 1 month later...
Posted

Oj jakos trudno mi uwierzyc,ze w wieku 8 tygodni wady nie widac:roll:.Fakt u niektorych widac jak tylko zęby wyrosną u innych najpierw moze byc zgryz cęgowy ktory później zamienia się w przodozgryz.Tylko jezeli ktos ma jakies pojecie to mówi ze pies ma cęgi(u yorka ogolnie moze byc) i mowi co ma wlasciciel zrobic zeby te cęgi nie staly się przodozgryzem.Tutaj niestety czas sie liczy :cool1:

Posted

U mnie tylozgryz bylo widac jak piesek mial miesiac ale niestety z ta wada nie dalo sie nic zrobic.Teraz ma juz 9 miesiecy jest pieknym kawalerem ale roznica wynosi ok.1 cm.tutaj jest zdjecie sprzed 3 miesiecy..

Posted

duszek01 napisał(a):
Oj jakos trudno mi uwierzyc,ze w wieku 8 tygodni wady nie widac:roll:.Fakt u niektorych widac jak tylko zęby wyrosną u innych najpierw moze byc zgryz cęgowy ktory później zamienia się w przodozgryz.Tylko jezeli ktos ma jakies pojecie to mówi ze pies ma cęgi(u yorka ogolnie moze byc) i mowi co ma wlasciciel zrobic zeby te cęgi nie staly się przodozgryzem.Tutaj niestety czas sie liczy :cool1:

niestety z doświadczenia wiem, że wady mogą ujawnić się później dużo później nawet u kilkumiesięcznego szczenięcia, jest oczywiście spowodowane rozwijaniem się organizmu psa.
Niewielkie wady zgryzu wykryte dosyć wcześnie przy odpowiednim prowadzeniu szczeniaczka można zniwelować, chociaż czasami niestety pogłębiają się.

Posted

duszek01 napisał(a):

pani z hodowli uparcie twierdzi, że szczeniaki były oglądane przez weta i nie stwierdził on wady zgryzu. Dziś Fido ma 5 miesięcy i 1 cm różnicy w zgryzie ;(

Posted

g@l@xy napisał(a):
niewątpliwie to wada ale spójrz na ten słodki pyszczek :)

:) ja najbardziej na świecie kocham ten jego pyszczek i krzywe ząbki :loveu:
tylko martwię się czy ta wada nie wpłynie na jego zdrowie :(