Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='NightQueen']nie ma ciemnych odmian z czarnymi oczami, tylko jasno barwne (w tym łaciate z przewagą bieli) mają ten gen. Kolor czarny (ciemny) jest zawsze dominujący, czy to ciemna odmiana czy ciemne oczy, czerwona barwa to gen recesywny, przy krzyżowaniu, gdzie przeważa gen dominujący wyjdą czarne oczy. Jak rozpiszesz sobie krzyżówki genetyczne to to zobaczysz. . Nie ma szans by wyszła ci agouti z czerwonymi oczami, bo maść agouti jest dominująca, a czerwone czy nie

Z tego co mi wiadomo to u gryzoni oczy czerwone nie wpływają na zachowanie, to zwierzęta stałocieplne więc zmiana koloru źrenicy i tęczówki nie ma znaczenia jak w przypadk[I]u zmiennocieplnych gekonów, bo wydaje mi się że to właśnie jest tym spowodowane, że źle one sobie radzą z innym kolorem tęczówki i źrenicy, ale nie znam się na gadach więc tu pewna nie jestem, natomiast mam myszy czerwono i czarnookie i nie widzę różnicy w ich zachowaniu

kurde coś mi się pierniczy dogo, nie mogę pochylonej kursywy wyłączyć
[/I][/QUOTE]
tylko mi chodzi bardziej o przyczyny powstawania czerwonych oczu. Znaczy rozumiem że to zmniejszenie ilości melaniny, ale jeżeli idzie to w parze z sierścią także to czemu to nie jest albinizm właśnie? Bo genetykę, dziedziczenie to ja rozumiem ze względu na gekony.

No właśnie te moje też się nie "krzywiły" na światło, nie mrużyły oczu etc. :razz:

[quote name='Justa']A czemu tylko 'na razie'?[/QUOTE]

bo na razie mam małe węże, ale może do czasu aż urosną znajdę kogoś, kto hoduje zwierzęta karmowe tutaj i nie będę musiała już ich rozmnażać.

Swoją drogą jestem zdziwiona, bo mam je tylko na trocinach i nie czuć ich w ogóle, prawie zupełnie bezzapachowe siuśki mają :razz: a przy takiej ilości po czterech dniach już powinno nieźle capić

Posted

[quote name='Justa']Aaaa.. myślałam, że raczej coś na zasadzie - teraz maluszki, potem same duże :diabloti:[/QUOTE]

nie nie, nie lubuję się w dużych wężach :evil_lol: no i nie mam miejsca dla nich ;) chociaż boasy (swoją drogą Bożenka już nie żyje ;( ) rosną dosyć spore ale i tak karmi się je tylko dorosłymi szczurami ;)

moje dwa pedałki :loveu:

[IMG]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/301263_230193180367421_100001302231612_552954_1603051947_n.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Unbelievable']tylko mi chodzi bardziej o przyczyny powstawania czerwonych oczu. Znaczy rozumiem że to zmniejszenie ilości melaniny, ale jeżeli idzie to w parze z sierścią także to czemu to nie jest albinizm właśnie? Bo genetykę, dziedziczenie to ja rozumiem ze względu na gekony.

No właśnie te moje też się nie "krzywiły" na światło, nie mrużyły oczu etc. :razz:
[/QUOTE]

ja do końca tego też nie pojmuję, zapewne jest to właśnie mutacja genowa, ale nie potrafię wyjaśnić dokładnie dlaczego jest tak a nie inaczej, musiałabym pomęczyć pytaniami dziewczyny które bardziej się orientują w genetyce myszy, bo u myszy zapewne wygląda to tak samo, a one bardziej siedzą w tematyce genetyki, ja z racji tego że mysz nie rozmnażam to nie zagłębiam się w to aż tak.

Posted

[quote name='NightQueen']ja do końca tego też nie pojmuję, zapewne jest to właśnie mutacja genowa, ale nie potrafię wyjaśnić dokładnie dlaczego jest tak a nie inaczej, musiałabym pomęczyć pytaniami dziewczyny które bardziej się orientują w genetyce myszy, bo u myszy zapewne wygląda to tak samo, a one bardziej siedzą w tematyce genetyki, ja z racji tego że mysz nie rozmnażam to nie zagłębiam się w to aż tak.[/QUOTE]

no i o to mi się cały czas rozchodzi ;)
swoją drogą to u gekonów albinosami są też takie z rozjaśnionymi plamkami(brązowe zamiast czarnych) i normalnymi oczami ;)

Posted

[quote name='Unbelievable']pudlocoś nie ma zdjęć, bo jest brzydkie i niewychowane :grins: i się nie da zrobić na bóstwo :evil_lol:[/QUOTE]

Oj tam oj tam.. nam to nie przeszkadza :diabloti:

I mogłabyś coś o nim napisać :razz:

Posted

[quote name='Justa']Oj tam oj tam.. nam to nie przeszkadza :diabloti:

I mogłabyś coś o nim napisać :razz:[/QUOTE]

Sucza, mieszaniec pudla z maltańczykiem, wielkości Grama, jest u mnie na DT. Więcej szczegółów jak już ją będę mogła ogłaszać ;) jej historia jest... co najmniej głupia. I jest to pies który potrzebował jak najszybszego wzięcia do DT :roll:

[IMG]http://i797.photobucket.com/albums/yy256/usterajs/DSC_5636copy.jpg[/IMG]

szczurzemu nie przeszkadza ale go mocno zaczepia- i robi miny "no weź jej coś powiedz, zobacz co ona mi robi :( " :evil_lol:

Posted

[quote name='NightQueen']cudne to to jest :loveu:

teraz na swoim to coś mi się zdaje że częściej będziesz miała tymczasowiczów :diabloti::evil_lol:[/QUOTE]

pewnie tak ;)

Toto bardzo mi przypomina Ginny od Natalii, szczególnie jak była młodsza.
A właśnie, co do wieku- w schronie oszacowali na 2-3 lata, ale wydaje mi się że ona ma koło roku jednak, bo zachowuje się jak totalny szczeniak i sierść ma bardzo rzadką... do tego chyba ma ciążę urojoną... mam nadzieję że urojoną :roll:

Posted

pudlo cosie maja to do siebie że zachowują się bardzo długo jak szczeniaki ;)
a suczka śliczna się wydaję :loveu:
może jedź z nią do weta sprawdź czy to urojoniec? żeby nie było za późno jak się okażę że na prawdę jest w ciąży ;)

Posted

[quote name='gops']pudlo cosie maja to do siebie że zachowują się bardzo długo jak szczeniaki ;)
[/QUOTE]

Potwierdzam :siara:.

Pokaż ją w całości :). Ma oczy chyba podobne do Gin, takie krowie :loveu: :evil_lol:.

Posted

[quote name='Unbelievable']pewnie tak ;)

Toto bardzo mi przypomina Ginny od Natalii, szczególnie jak była młodsza.
A właśnie, co do wieku- w schronie oszacowali na 2-3 lata, ale wydaje mi się że ona ma koło roku jednak, bo zachowuje się jak totalny szczeniak i sierść ma bardzo rzadką... do tego chyba ma ciążę urojoną... mam nadzieję że urojoną :roll:[/QUOTE]

pewnie miałabym ten sam problem, gdym na swoich śmieciach mieszkała :evil_lol:

Tak jak dziewczyny piszą, pudlowate mają pstro w głowie przez większość życia :evil_lol: więc pewnie to 2 czy 3 lata ma.
Aż dziw że takiego kudłacza przytargałaś, z tego co wiem to nie jesteś miłośniczkom takich typów psów ;) ale dziewczyna urocza, a przynajmniej się tak wydaje, po takim fragmencie pyska jaki dałaś.
Jak Gram na nią reaguje?

Posted

[quote name='gops']pudlo cosie maja to do siebie że zachowują się bardzo długo jak szczeniaki ;)
a suczka śliczna się wydaję :loveu:
może jedź z nią do weta sprawdź czy to urojoniec? żeby nie było za późno jak się okażę że na prawdę jest w ciąży ;)[/QUOTE]
a no to by dużo tłumaczyło :evil_lol:
sterylka praktycznie już umówiona więc chyba bez różnicy, najwyżej będzie aborcyjna ;)
[quote name='Justa']Myślałam, że wzięłaś na DT z tendencją na DS :p

Mordkę ma uroczą i faktycznie coś z Ginny ma :p
A historię nam opowiesz?[/QUOTE]
niiiee, nie mój typ psa ;) zbyt głupiutka i kochana :evil_lol:

historia będzie za tydzień jakiś, na razie nie mogę
[quote name='Illusion']Potwierdzam :siara:.

Pokaż ją w całości :). Ma oczy chyba podobne do Gin, takie krowie :loveu: :evil_lol:.[/QUOTE]
niestety nie mam jak na razie pokazać w całości, od aparatu ucieka, na spacerach nie dam rady :roll:
faktycznie oczy ma wielgachne :evil_lol: jeszcze ją podobnie obcięłam :diabloti:
[quote name='NightQueen']pewnie miałabym ten sam problem, gdym na swoich śmieciach mieszkała :evil_lol:

Tak jak dziewczyny piszą, pudlowate mają pstro w głowie przez większość życia :evil_lol: więc pewnie to 2 czy 3 lata ma.
Aż dziw że takiego kudłacza przytargałaś, z tego co wiem to nie jesteś miłośniczkom takich typów psów ;) ale dziewczyna urocza, a przynajmniej się tak wydaje, po takim fragmencie pyska jaki dałaś.
Jak Gram na nią reaguje?[/QUOTE]
ja tego za problem nie uważam :diabloti:

dla mnie to lepiej bo i nie będę jej chciała zostawić :evil_lol: domu nie roznosi bo nie jest aż tak energetyczna więc to też na plus. No i lubię obcinać psy :loveu::evil_lol:
Szczur jak już mówiłam nie ma nic przeciwko, tylko go denerwuje czasem ;) w ogóle to ona sika z podniesioną nogą i próbuje mi psa gwałcić :mdleje: masakra jakaś :evil_lol:

Posted

[quote name='evel']Pokazałabyś też swojego zachudzonego terierka bez grama mięśni :roll: :evil_lol:[/QUOTE]
chciałabym bo jest śliczny teraz, ale nie mam jak :roll: on sam nie stanie tak żeby było widać jego zachudzoną figurę i brak mięśni ;(