Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O północy zadzwonił telefon...

Potrącony przez samochód półroczny kociak, cała tylna łapka obdarta ze skóry. Dziewczyna wracając do domu zauważyła go leżącego na poboczu, kilka godzin jeździła szukając pomocy ale w lecznicach proponowano eutanazję.

Ktoś dał jej numer do mnie, zadzwonila chociaż ja ani lekarz, ani nawet nie znam się na kotach... mówiła że nie mogła pozwolić na ten ostatni zastrzyk, a jej rodzice nie zgodzili się zabrać małego(małej?) do domu.

I przyjechała... mala, brudna, zimna jak lód kupka futerka...
Obdzwoniłam znane lecznice całodobowe - nigdzie nie ma chirurga, "proszę przyjechać rano". Ale czy my tego rana doczekamy?
Malizna dostala ogrzaną kroplówkę, antybiotyk, ranę oczyszczono i popsikano sreberkiem. I przeciwbólowy zastrzyk, żeby przetrwać noc...
Wylądowala w wannie.
Łazienka to jedyne bezzwierzęce pomieszczenie w moim domu
Siedziałam przy niej i patrzyłam czy oddycha...
Delikatnie dotknięta mruczy jak traktor
Wywala brzuszek go głaskania

Dzidzia...

Posted

Mała jest od rana w lecznicy, nie da rady jej w tym stanie operować. Za słaba... jest pod osłoną antybiotyków, dostaje kroplówki i leki na wzmocnienie.
Nóżka będzie prawdopodobnie do operacji plastycznej.

Może do amputacji... to pokażą najbliższe dni.
Oby tylko przeżyła...
Proszę o modlitwy, nie wiem sama jakie. O życie...

Ma takie piękne migdałowe oczy.
Dlaczego myślę o niej "ona"?

Pomimo cierpienia dawała brzunio do głaskania...

Posted

żyje...

"Brak ciągłości skóry, mięśnie i kość są na wierzchu od połowy śródstopia do pachwiny."

Chyba jednak nie uda się walka o nóżkę...

Posted

Neris napisał(a):
żyje...

"Brak ciągłości skóry, mięśnie i kość są na wierzchu od połowy śródstopia do pachwiny."

Chyba jednak nie uda się walka o nóżkę...

jakaś konsultacja?

Posted

Dzisiaj kicia jedzie na konsultację chirurga.
Nie wiem co on powie, ale waham się czy jej jutro nie zabrać, tylko właśnie - do kogo? Jutro jadę oddać psa do adopcji więc mogłabym uprosić Krysiem i pojechałybysmy też z małą.

Podobno źle jest, bo mięśnie są zerwane i kość zostala odsłonięta. Jeśli zerwane są też naczynia krwionosne to łapka nie będzie odżywiana i dojdzie do martwicy.

Mała je.
Ciągle nie wiemy, czy to ona czy on, ale ja o niej myślę jak o dziewczynce...

Na pewno jeszcze ciągle walczymy o łapkę - na razie dopóki jest ciepła to dobrze, prawda?

Posted

Neris napisał(a):
Dzisiaj kicia jedzie na konsultację chirurga.
Nie wiem co on powie, ale waham się czy jej jutro nie zabrać, tylko właśnie - do kogo? Jutro jadę oddać psa do adopcji więc mogłabym uprosić Krysiem i pojechałybysmy też z małą.

Podobno źle jest, bo mięśnie są zerwane i kość zostala odsłonięta. Jeśli zerwane są też naczynia krwionosne to łapka nie będzie odżywiana i dojdzie do martwicy.

Mała je.
Ciągle nie wiemy, czy to ona czy on, ale ja o niej myślę jak o dziewczynce...

Na pewno jeszcze ciągle walczymy o łapkę - na razie dopóki jest ciepła to dobrze, prawda?

jak jest ciepła to nieźle., jak coś to pamiętaj proszę o czym rozmawiałyśmy. "Tam" jest też doktor Bisennik, ponoć rewelacyjny chirurg. Tylko, że tutaj to chyba też czas odgrywa dużą rolę:shake: Pewnie trzebaby pokazać kociuszka jeszcze dzisiaj

Posted

nie bój się

a nawet jeżeli tak się stanie to kot bez łapki swietnie daje sobie radę
i zawsze można ja będzie reklamować, że na szafy nie będzie wskakiwać ;)

Posted

irma napisał(a):
nie bój się

a nawet jeżeli tak się stanie to kot bez łapki swietnie daje sobie radę
i zawsze można ja będzie reklamować, że na szafy nie będzie wskakiwać ;)

z trzema łapkami koty śmigają sobie prawie tak samo jak z czterema, szafa im nie straszna, zwłaszcza, że to tylnia łapka.
Ale lepiej aby miał wszystkie