furciaczek Posted October 14, 2007 Posted October 14, 2007 [quote name='Kaśka (Hasta)']przez cieczkę?! :-o -dlaczego? są jakieś przepisy dot. cieczkowych suk czy to Twój wybór?[/quote] Jade sama z 2 psami Busem i nie wyobrazam sobie tej podrozy jesli Prezes bedzie sie dobieral do Furci:shake: Psow jednak dosc dlugo nie widzialam, z tego co wiem to Furcia zrobila sie po prostu okropna...zawsze byla wredna ale teraz juz przesadza:evil_lol: musze miec kilka dni zeby je wyprostowac...Boje sie ze moge nad nimi nie zapanowac w takiej sytuacji... fakt moze przesadzam ale chce uniknac klopotow z kierowca i ewentualnych szczeniakow... dziewczyny doradzaja mi jakies tabletki i spreje ktore kamufluja zapach cieczki...macie jakies doswiadczenia?? jest nadzieja ze cieczka sie skonczy do ego czasu...ale nadzieja matka glupich:roll: Quote
jefta Posted October 14, 2007 Posted October 14, 2007 Z moich doświadczeń ze sprejami i tabletkami chlorofilowymi wynika, że mają efekt placebo :shake:. Na psach nie próbowałam, ale na ogiery działa "Off" na komary (ten stary niebieski, śmierdzący) smaruje się okolice nosa samcowi i całą samicę-efekt bardzo dobry. Quote
furciaczek Posted October 14, 2007 Posted October 14, 2007 [quote name='jefta']Z moich doświadczeń ze sprejami i tabletkami chlorofilowymi wynika, że mają efekt placebo :shake:. Na psach nie próbowałam, ale na ogiery działa "Off" na komary (ten stary niebieski, śmierdzący) smaruje się okolice nosa samcowi i całą samicę-efekt bardzo dobry.[/quote] Dziekuje za podpowiedz:loveu: rozumiem ze "off" nie jest szkodliwy dla zdrowia psowatych?:) Quote
karjo2 Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 Furciaczku, to trzymamy kciuki za szybki koniec cieczki, niech wreszcie wszytko pouklada sie ta, jak powinno:calus: A teraz troche "pikantnych" szczegolow na zamowienie niektorych... Jak kazda podroz i ta musiala obfitowac w nieprzewidziane sytuacje, busik byl juz dosc wiekowy i ciasnawy, wilku z racji wielkosci na zadnym z siedzen nie zmiescilby sie, wiec jakos sie ulozyl na podlodze. Mielismy do dyspozycji caly rzad siedzien, wiec nie bylo zle. Ale okazalo sie, ze nie ma pasow i fotelika dzieciecego nie sposob zapakowac. Za to przesympatyczni kierowcy pozwolili mlodej polozyc sie spac na ich lozku w tyle busa. Sama jazda do strony angielskiej byla ok, postoi bylo chyba 6, na promie trzeba bylo zostac z psem w busie ( ja umieralam ze strachu, ze ktos z obslugi nas zobaczy albo z promem sie cos stanie :roll:). Za to cyrki zaczely sie potem, srodek nocy, zimno, mloda zaspana, na podmiejskim parkingu zjechaly sie wszystkie 4 busy firmy i zaczelo sie przewalanie wszystkich bagazy i pasazerow, dyskusje kierowcow, ktory gdzie jedzie. W efekcie przestalismy na tym parkingu, czekajac na przepakowanie, ze 2 godziny, panowie jakos tak sprytnie przerzucali bagazami, ze "tylko" mielismy do naprawy rowery (zerwane przerzutki i hamulce) i obite meble (na szczescie tylnie scianki). Zmiana busa na nowszy, ale i nowi kierowcy, rzucajacy miesem, ze uszy odpadaly, muzyka "Majteczki w kropeczki...", bo inaczej to oni nie pojada i Cygan komentujacy, przez reszte podrozy, coby to nie zrobil z taka "kupa miesa psiego". A mi nawet nie bardzo bylo jak odpyszczyc, bo mloda slucha :evil_lol:. Potem panowie kierowcy nie mieli 1L na przejazd przez most w Londynie i sie troche pogubili, wiec obejrzelismy miasto by night. A potem jeszcze troche jazdy i bylismy w nowym domku i ostatnie zaskoczenie, do zaplacenia 2 razy wiecej niz bylo umowione, bo ponoc zawsze tak jest :angryy:. Ostatecznie po targach i ilus telefonach kierowcow do szefa, "tylko" z naddatkiem kilkudziesiecu L i stekiem bluzgow na temat straconego czasu ze strony panow kierowcow pozegnalismy sie. Ze Szczecina wyjechalismy kolo 10 rano, na promie bylismy na 22.00 (2 godziny rejsu), w Birmngham po 6 rano nastepnego dnia. Odprawa psa byla ok, panie poprosily o wyprowadzenie Postiego, zczytaly chipa, przejrzaly paszport i certyfikat z laboratorium i pojechalismy. Tylko kierowcy zapomnieli odebrac paszport wilka i ktos z odprawy lecial za na mi prawie na prom :evil_lol:. Ufff, dlugoo bylo... Quote
Sylwia-Kora Posted October 15, 2007 Posted October 15, 2007 No to widze, ze juz prawie wszystkie jestesmy "w kupie". :cool3: Karjo witamy na wyspie !!! :multi: My wlasnie po przeprowadzce. To nadal tylko wynajéte ale cieszymy sie jak glupki bo dom jest piékny!!! A z wynajmowaniem bylo tak: Najpierw szukalismy tylko w necie-- na gumtree i takich tam bo nam sie wydawalo ze jak pójdziemy do agencji i padnie slowo "rottweiler" to nas przez okno wywalá! I co sie okazalo? W 7 na 10 ogloszen z gumtree zgadzali sie na psa. Oczywiscie pytali czy szczeka, wyje po nocach i takie tam. Rzecz jasna decydowala cena--- jak jeden Pakistanczyk sie wahal to za 50 dodatkowych funtów miesiécznie nawet Allah jakos laskawiej spojrzal na Koré.. :evil_lol: Wiéc sobie pomyslelismy ze po co wynajmowac jakies councilowskie meliny na miescie od szanownego wyzej wymienionego i poszlismy do agencji. Tam pozytywne zaskoczenie---- masa ogloszen gdzie pies nie stanowi problemu, wzrasta tylko depozyt o jakies 200-300 funciaków. Oblecielismy kilka agencji w miescie i wybralismy sobie piékná chatké takze wszyscy zestresowani przyszli poszukiwacze domów---- bedzie spoko!!! Agenci dla swojej prowizji przekonajá landlorda ze Wy absolutnie bez psa zyc nie mozecie i ze to wlasciwie pies jest w tej rodzince najwazniejszy! I ze Polacy tak majá ze uparci sá jak osly i ten pies MUSI z nimi mieszkac i tak dalej i tak dalej... Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Dziewczyny mamy takiego problema: paszport wypisany pismem hmm... że tak powiem mało technicznym, ale do odczytania jak dla mnie na spokojnie. Szczepionka p/wsciekliznie RABISIN-R kleszcze FIPREX robaki PRATEL. Gdzie moge zweryfikowac leki ktore sa wymagane przy przekraczaniu granicy z UK??? Quote
Gasnik Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Rabisin na pewno może być, Ozzy był nim szczepiony. Jeśli chodzi o pozostałe, to one musza jakiś składnik zawierać, nie pamiętam teraz jaki, ale poszukam. EDIT: Mam :) [B]The tapeworm treatment must contain [I]praziquantel[/I] and be administered in accordance with the manufacturer’s instructions. The tick treatment must be a veterinary product which has marketing authorisation in the country of use and is licensed for use against ticks. [I]A tick collar is not acceptable[/I][/B] Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 [I]Gasnik dzięki, choc szczerze to nadal nie mam pojecia czy odrobaczanie i kleszcze mam OK.[/I] Quote
karjo2 Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Wscieklizna jest ok, Posti tez byl szczepiony RabisinemR i bylo ok. Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 To jeszcze nam odrobaczanie zostało, dzwoniłam do innego weta powiedział ze to POPWINNO być ok, nie statysfakcjonuje mnie ta odpowiedz.....wrryyyy Quote
karjo2 Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Spoko Habibi, moze byc Pratel. Preparat na odrobaczenie musi zawierac prazikwantel i on zawiera to cudo:happy1: Jak chcesz sprawdzic, na Krakvecie sa podane sklady roznych preparatow : [URL]http://www.kolme.pl/pasozyty.pdf[/URL] A na kleszcze Frontline i wszystko bedziesz miala ok. Trzymaj sie cieplutko i cobys na Helloween juz straszyla wyspiarzy psiurkiem! Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 13. (sekcja VII) leczenie i profilaktyka echonokokozy: to jest konieczne?? Quote
jefta Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 PRATEL skład: [B]Prazikwantel[/B], embonian pyrantelu. Lalka tym była odrobaczana i zaliczyli bez problemu! FIPREX: skład dokładnie ten sam co Fronline. Fronline mi zaliczyli. [quote]has marketing authorisation in the country of use and is licensed for use against ticks [/quote] dość enigmatycznie opisane :shake: Producent podaje jedynie: [FONT=Verdana][SIZE=2]"Pozwolenie nr 2207/05" ale na co? kto wydał? :angryy: [/SIZE][/FONT][quote name='Habibi']13. (sekcja VII) leczenie i profilaktyka echonokokozy: to jest konieczne??[/quote] tu mam wklejone odrobaczenie, bo echinokokoza to właśnie choroba wywołana przez tasiemce Quote
karjo2 Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Habibi, Sekcja VII, to jest odrobaczenie i jest obowiazkowe. Zreszta masz priva (dlugiego). Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 [quote name='jefta'] tu mam wklejone odrobaczenie, bo echinokokoza to właśnie choroba wywołana przez tasiemce[/quote] Oo ranyy ja też mam tu odrobaczanie, czasowa pomroczność, wybacz :oops: Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 [quote name='karjo2']Habibi, Sekcja VII, to jest odrobaczenie i jest obowiazkowe. Zreszta masz priva (dlugiego).[/quote] Tak, tak dzięki za priva. Mamy wszystko raczej OK jak stracha i tak mam wielkiego. Przeprawa w Dover to dopiero początek, później ciśniemy dalej do Irlandii, ale to już z TZ'tem takze będzie mi o wiele raźniej. Quote
Habibi Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 [quote name='jefta']kiedy wyjeżdżasz?[/quote] W sobote :p Quote
jefta Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 i już odpchlony i odrobaczony? czemu tak? Quote
Gasnik Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 No, troszkę za szybko to odrobaczanie i odkleszczanie. Musisz na granicy być 24-48h od podania tych środków. Także, albo czeka Cie to jeszcze raz :( albo lekarz wpisal Ci późniejszą datę i godzinę, tak że te widełki godziowe będą pasowały. Quote
Gasnik Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 To usun mojego poprzedniego posta, bo jak tutaj jakis tajniak z Defry wskoczy to będą kłopociki ;) Quote
jefta Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 niestety musisz sam edytować, bo ja tu nie mam magicznych przycisków ;) [SIZE=1][COLOR=LightBlue]i tak nie damy tajniakowi z delfy namiarów na Habibi :diabloti:[/COLOR][/SIZE] Quote
Katcherine Posted October 16, 2007 Posted October 16, 2007 Taaak- bo Francuzi i Anglicy to wladaja polskim jezykiem swobodnie nie mowiac o potocznych wyrazeniach i to do tego pisanych..... Nie wierze w tajniakow na tym forum :p. No chyba ze od nas chcacych namierzyc tych ktorych trzeba dodatkowo opodatkowac.... Quote
Recommended Posts