weszka Posted February 24, 2009 Author Posted February 24, 2009 [quote name='puzzle'] Napewno zrobie przeswietlenie w kierunku dysplazji, o wynik sie nie martwie bo to wkoncu jest sredniak, a oboje rodzice wyniki A[/quote] Gdyby to było takie proste to problem dysplazji by nie istniał. Nie mówię o średniakach ale o rasach które mają skłonność i badanie jest obowiązkowe. Dysplazja dziedziczy się wielogenowo. Zdjęcia też sprawy nie załatwiają bo po pierwsze nieodgadnione geny, a po drugie nie 100% populacji jest prześwietlane. To że rodzice są A nie znaczy że np. rodzeństwo rodziców które nie zostało przebadane jest także A. U mnie po suce A i ojcu A urodziły się szczeniaki z C2 :shake: w tym m.in. moja Sympa. W życiu jej to nie przeszkadza, a ma 11 lat ale do hodowli jej nie mogłam użyć. Czy dałaby potomstwo z dyspazją? Nie wiadomo tego z całą pewnością. Dlatego w niektórych krajach odeszło się od takiego restrykcyjnego podejścia na rzecz obowiązkowej kontroli i zalecenia o nie łączeniu psów obciążonych czyli jedno z pary musi mieć A a drugie może mieć B lub C. Generalnie ja po latach obcowania z tematem dysplazji i majac psa z dysplazją widzę ze temat jest zdemonizowany, ocenia się RTG nie patrząc na psa który nie ma żadnych ubocznych objawów i nie różni się od psa zdrowego. Ocenianie samego zdjęcia bez badania psa jest dla mnie zbytnim uproszczeniem tematu. Ale to moje zdanie, a reguły są jakie są. Zresztą to temat rzeka i można duuużo na ten temat się rozwodzić. Quote
puzzle Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 weszka oczywiscie masz racje;), napisalam zbyt skrotowo. Poprostu w linii ojca Hebe wszyscy byli badani w kierunku dysplazji (wynik A), to nie jest polski pies, bo u nas nie ma obowiazku badania sredniakow, matka Heby, oraz kilkoro z jej rodzenstwa, tak jak z rodzenstwa Hebe tez sa przebadane (wynik A). Do tego u Heby nie zuwazam jakichkolwiek oznak, porusza sie sprezyscie, jak konik. Jezeli chodzi o wynik przeswietlenia to nie mam obaw, chociaz oczywiscie zawsze jakas szansa jest, ale wydaje mi sie, ze wynik bedzie ok;). Co do badan na dysplazje, wydaje mi sie, ze to powinien byc obowiazek we wszystkich rasach:roll:, moze to troche przesada, ale jak ktos chce rozmnazac to czemu nie zrobic przeswietlenia? Znam yorka (w typie) z dysplazja bioder:roll:, jak go zobaczylam stwierdzilam, ze jakiegokolwiek bede miala psa i bede planowala rozrod, bedzie przebadany pod tym katem... Quote
weszka Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 Witam się w kiepskim nastroju :stormy-sad:- praca, praca, praca... miała być taka świetna, a wyszło jak zwykle czyli do doopy :angryy: Wszędzie tylko patrzą jak człowieka wykorzystać i nie dać nic w zamian. Wczoraj byłam strasznie przybita wieczorem i powiem wam że gdyby nie cały zwierzyniec to chyba bym się upiła z rozpaczy. A tak to one jakoś zawsze poprawią humor i człowiek się musi zająć spacerami, karmieniem, czesaniem, zabawą, praniem kocyków, szmatek itd. Resztki dobrego nastroju wyzwala całe szczęście perspektywa weekendu i wyjazdu na wystawę :multi: Quote
eria Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 witamy ;) eh tu się zgodzę - w przypadku totalnego doła zwierzaki bardzo pomagają, naprzykład taki łoś - przyjdzie i zacznie marudzić, kłaść łeb na klawiaturze albo myszce :evil_lol: i co - i człowiek zamiast się smucic to się złości :evil_lol: a to już jest lepiej hihihi:evil_lol: Będzie dobrze ! Trzymaj się dzielnie ! Quote
puzzle Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 eria prawda! Jak chce mi sie ryczec to Scooby doprowadza mnie do bialosci zaczepkami z pilka i juz mam wtedy takiego wkur...., ze nie pamietam o smutku:evil_lol: Quote
Od-Nowa Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 też się przyłączę do poprzednich wypowiedzi dziewczyn!! "jesteś lekiem na całe zło i nadzieją na....." Weszku myśl o weekendzie to szybciej przeleci!:lol: Quote
AnkaG Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Weszko - teraz chyba wszędzie się tak pracuje. U mnie też orają jak mogą ,,, A masz jakieś wieści o Skipim? Quote
weszka Posted February 25, 2009 Author Posted February 25, 2009 Ciężkie czasy to prawda. Co chwilę coś... Dobrze że mamy nasze cudne i zawsze nas kochające zwierzaki :loveu: Quote
madziamn Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 To prawda bez zwierza w domu to i ja życia sobie nie wyobrażam:loveu: Quote
Doginka Posted February 26, 2009 Posted February 26, 2009 Dziewczyny, a właściwie jak się objawia to PRA?:razz: Quote
Koniczynkakr Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 ehhh troche mi zajęło poczytanie posta od początku:) zdjęcia przepyszne, Dirulec jak zwykle dama, Totek z tajemnicą w oku a o nowej lokatorce to mozn by sie rozpisywać po prostu urocza:) Weszka, dogo wciąga miałaś rację kurcze:) Quote
anetta Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 U corgi też się robi badania na PRA. Uszaty jest wolny. Quote
Od-Nowa Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Weszka ma wolny weekend i pewnie spędza 24 h na dobę na dworze,żeby nadgonić stracone z tygodnia spacery :cool3::lol: Quote
Diuna B. Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 [quote name='Od-Nowa']Weszka ma wolny weekend i pewnie spędza 24 h na dobę na dworze,żeby nadgonić stracone z tygodnia spacery :cool3::lol:[/quote] Weszka raczej na wystawie w Lesznie.... Quote
AMIGA Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Weszkoooooooooo bo my tu czekamy na wiesci o sukcesach :mad: Quote
ariss Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 GRATULACJE:multi::multi::multi: Nie mogło być inaczej:loveu:czekamy na relację:p Quote
AMIGA Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Ooooooooooo to niesprawiedliwe :mad: :p Jedni już coś wiedzą, a inni nic! Quote
weszka Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 [B]ariss[/B] dziękujemy za gratulacje :lol: Jak to się wieści szybko rozchodzą hihi :lol: Cóż... Dirki była skazana na sukces w stawce 1/1 :eviltong: Zw.Rasy. Mamy ładny medal i puchar. Super się dziewczynka pokazała i zachowywała :loveu: i to dla mnie najważniejsze. Na finałach już była zmęczona bo trzeba było aż do godz. 15 czekać ale tu już i tak nie było co do zwojowania poza odbiorem pucharu. Ogólnie wystawa jak zawsze fajna, ładna oprawa więc zadowolona jestem. Quote
weszka Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 [quote name='bina66']Gratulacje!!!![/quote] Dziękuję :p Wieczorem będą fotki z wystawy i z pięknego miejsca gdzie nocowałyśmy przed wystawą. A dzisiaj cóż... codzienność wróciła :roll: Że też wszystko co dobre musi się tak szybko kończyć :shake: Quote
AMIGA Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 No wiedziałam, wiedziałam, ze nie może być inaczej :klacz::klacz::Cool!::klacz::klacz: Quote
bina66 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Czekamy z niecierpliwością na fotorelacje!! Niestety dzisiaj znowu poniedziałek :( pocieszeniem jest piękna pogoda za oknem. Śliczny ten Twój nowy maluszek, taka kruszynka, CUUDOOO!!! Quote
eria Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Gratulacje :lol: czekam na te fotki :cool3::loveu: edit.w wątku wystawy widziałam już Dirkulca :eviltong: dwie foty wstawił ROOFI Quote
weszka Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 [B]Amiga [/B]dziękujemy za owacje :p [B]bina66[/B] - niestety poniedziałek ale przynajmniej dzisiaj pracuję w domu no i słonko za oknem. Zawsze to lepiej. [B]eria [/B]dziękuję za cynk :cool3: też sobie obejrzałam :) Quote
weszka Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 Zaczynamy pokaz foto :) Najpierw piękne miejsce gdzie się zatrzymałyśmy przed wystawą (polecam!) - zamek w Rydzynie jakieś 6 km od Leszna [IMG]http://img516.imageshack.us/img516/6662/dsc2006.jpg[/IMG] [IMG]http://img294.imageshack.us/img294/9200/dsc2010.jpg[/IMG] [IMG]http://img255.imageshack.us/img255/3685/dsc2008.jpg[/IMG] [IMG]http://img301.imageshack.us/img301/8191/dsc2011.jpg[/IMG] wokół zamku jest 12 ha park więc jest gdzie poszaleć - Dirki nawet udało się zaliczyć kąpiel w fosie :mad: [IMG]http://img301.imageshack.us/img301/8118/dsc2014.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts