Jump to content
Dogomania

SZNAUCEROWNIA czyli PIEPRZNA GALERYJA. Cóż za Ekstrawagancja!

-  

36 members have voted

1. 1. -

• -
      20
    • -
      7

Recommended Posts

Posted

[quote name='puzzle'] Napewno zrobie przeswietlenie w kierunku dysplazji, o wynik sie nie martwie bo to wkoncu jest sredniak, a oboje rodzice wyniki A[/quote]

Gdyby to było takie proste to problem dysplazji by nie istniał. Nie mówię o średniakach ale o rasach które mają skłonność i badanie jest obowiązkowe. Dysplazja dziedziczy się wielogenowo. Zdjęcia też sprawy nie załatwiają bo po pierwsze nieodgadnione geny, a po drugie nie 100% populacji jest prześwietlane. To że rodzice są A nie znaczy że np. rodzeństwo rodziców które nie zostało przebadane jest także A. U mnie po suce A i ojcu A urodziły się szczeniaki z C2 :shake: w tym m.in. moja Sympa. W życiu jej to nie przeszkadza, a ma 11 lat ale do hodowli jej nie mogłam użyć. Czy dałaby potomstwo z dyspazją? Nie wiadomo tego z całą pewnością. Dlatego w niektórych krajach odeszło się od takiego restrykcyjnego podejścia na rzecz obowiązkowej kontroli i zalecenia o nie łączeniu psów obciążonych czyli jedno z pary musi mieć A a drugie może mieć B lub C. Generalnie ja po latach obcowania z tematem dysplazji i majac psa z dysplazją widzę ze temat jest zdemonizowany, ocenia się RTG nie patrząc na psa który nie ma żadnych ubocznych objawów i nie różni się od psa zdrowego. Ocenianie samego zdjęcia bez badania psa jest dla mnie zbytnim uproszczeniem tematu. Ale to moje zdanie, a reguły są jakie są. Zresztą to temat rzeka i można duuużo na ten temat się rozwodzić.

• Replies 12.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

weszka oczywiscie masz racje;), napisalam zbyt skrotowo. Poprostu w linii ojca Hebe wszyscy byli badani w kierunku dysplazji (wynik A), to nie jest polski pies, bo u nas nie ma obowiazku badania sredniakow, matka Heby, oraz kilkoro z jej rodzenstwa, tak jak z rodzenstwa Hebe tez sa przebadane (wynik A). Do tego u Heby nie zuwazam jakichkolwiek oznak, porusza sie sprezyscie, jak konik. Jezeli chodzi o wynik przeswietlenia to nie mam obaw, chociaz oczywiscie zawsze jakas szansa jest, ale wydaje mi sie, ze wynik bedzie ok;).

Co do badan na dysplazje, wydaje mi sie, ze to powinien byc obowiazek we wszystkich rasach:roll:, moze to troche przesada, ale jak ktos chce rozmnazac to czemu nie zrobic przeswietlenia? Znam yorka (w typie) z dysplazja bioder:roll:, jak go zobaczylam stwierdzilam, ze jakiegokolwiek bede miala psa i bede planowala rozrod, bedzie przebadany pod tym katem...

Posted

Witam się w kiepskim nastroju :stormy-sad:- praca, praca, praca... miała być taka świetna, a wyszło jak zwykle czyli do doopy :angryy: Wszędzie tylko patrzą jak człowieka wykorzystać i nie dać nic w zamian. Wczoraj byłam strasznie przybita wieczorem i powiem wam że gdyby nie cały zwierzyniec to chyba bym się upiła z rozpaczy. A tak to one jakoś zawsze poprawią humor i człowiek się musi zająć spacerami, karmieniem, czesaniem, zabawą, praniem kocyków, szmatek itd.
Resztki dobrego nastroju wyzwala całe szczęście perspektywa weekendu i wyjazdu na wystawę :multi:

Posted

witamy ;)
eh tu się zgodzę - w przypadku totalnego doła zwierzaki bardzo pomagają, naprzykład taki łoś - przyjdzie i zacznie marudzić, kłaść łeb na klawiaturze albo myszce :evil_lol: i co - i człowiek zamiast się smucic to się złości :evil_lol: a to już jest lepiej hihihi:evil_lol:

Będzie dobrze ! Trzymaj się dzielnie !

Posted

ehhh troche mi zajęło poczytanie posta od początku:)
zdjęcia przepyszne, Dirulec jak zwykle dama, Totek z tajemnicą w oku a o nowej lokatorce to mozn by sie rozpisywać po prostu urocza:)

Weszka, dogo wciąga miałaś rację kurcze:)

Posted

[quote name='Od-Nowa']Weszka ma wolny weekend i pewnie spędza 24 h na dobę na dworze,żeby nadgonić stracone z tygodnia spacery :cool3::lol:[/quote]
Weszka raczej na wystawie w Lesznie....

Posted

[B]ariss[/B] dziękujemy za gratulacje :lol: Jak to się wieści szybko rozchodzą hihi :lol:
Cóż... Dirki była skazana na sukces w stawce 1/1 :eviltong: Zw.Rasy. Mamy ładny medal i puchar. Super się dziewczynka pokazała i zachowywała :loveu: i to dla mnie najważniejsze. Na finałach już była zmęczona bo trzeba było aż do godz. 15 czekać ale tu już i tak nie było co do zwojowania poza odbiorem pucharu.
Ogólnie wystawa jak zawsze fajna, ładna oprawa więc zadowolona jestem.

Posted

[quote name='bina66']Gratulacje!!!![/quote]

Dziękuję :p

Wieczorem będą fotki z wystawy i z pięknego miejsca gdzie nocowałyśmy przed wystawą.
A dzisiaj cóż... codzienność wróciła :roll: Że też wszystko co dobre musi się tak szybko kończyć :shake:

Posted

Czekamy z niecierpliwością na fotorelacje!!
Niestety dzisiaj znowu poniedziałek :(
pocieszeniem jest piękna pogoda za oknem.

Śliczny ten Twój nowy maluszek, taka kruszynka, CUUDOOO!!!

Posted

Gratulacje :lol:
czekam na te fotki :cool3::loveu:

edit.w wątku wystawy widziałam już Dirkulca :eviltong: dwie foty wstawił ROOFI

Posted

[B]Amiga [/B]dziękujemy za owacje :p
[B]bina66[/B] - niestety poniedziałek ale przynajmniej dzisiaj pracuję w domu no i słonko za oknem. Zawsze to lepiej.
[B]eria [/B]dziękuję za cynk :cool3: też sobie obejrzałam :)

Posted

Zaczynamy pokaz foto :)
Najpierw piękne miejsce gdzie się zatrzymałyśmy przed wystawą (polecam!) - zamek w Rydzynie jakieś 6 km od Leszna

[IMG]http://img516.imageshack.us/img516/6662/dsc2006.jpg[/IMG]

[IMG]http://img294.imageshack.us/img294/9200/dsc2010.jpg[/IMG]

[IMG]http://img255.imageshack.us/img255/3685/dsc2008.jpg[/IMG]

[IMG]http://img301.imageshack.us/img301/8191/dsc2011.jpg[/IMG]

wokół zamku jest 12 ha park więc jest gdzie poszaleć - Dirki nawet udało się zaliczyć kąpiel w fosie :mad:

[IMG]http://img301.imageshack.us/img301/8118/dsc2014.jpg[/IMG]