Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Koreksonowa']Hm... rzeczywiście, dorosłe się nie mają się szans pomieścić. Ale myślałam żeby maluchy w tym odchować a w międzyczasie zaopatrzyć się w coś większego. A trzymacie je w akwariach czy terrariach (z wentylacją też na dole/po bokach)?

A taki metraż jaki podają tu [url]http://www.terrarium.com.pl/zobacz/achatina-ssp-slimaki-olbrzymie-202.html[/url]
czyli co najmniej 10l na osobnika z muszlą >10cm jest wystarczający?[/QUOTE]
Ja trzymam A. fulica i A. reticulata w samlach, nad nimi się tak nie rozpływam, bo radzą sobie doskonale w pokojowej temperaturze, jeśli mają dostarczane jedzenie i wystarczającą wilgotność. Natomiast A. achatina już jest delikatnym i wymagającym gatunkiem- muszą mieć naprawdę dużą wilgotność i stałą temperaturę (moje mają 28 stopni), trzymam je w normalnym, szklanym terra z wentylacją (z tym, że z góry dziurki są w większości zasłonięte, żeby za dużo wody nie uciekało).

Co do tej wielkości- przy dużym terra myślę, że to zdawałoby egzamin. Bo wiadomo, że nie można 12 cm ślimaka umieścić w 10 litrowym terra, ale np. 5 takich ślimaków w 50 litrowym? Już czułyby się wystarczająco swobodnie.

• Replies 2.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

[quote name='Guffi']A patrzcie jakie cudo w necie znalazłam. Ale nie mogę się doszukać zbyt wielu informacji na ich temat. Pewnie są nie do zdobycia.
[URL]http://www.rodmorris.co.nz/New-Zealand-Invertebrates/New-Zealand-Invertebrates/13888831_wkTcGr/2/1066684702_PWnd5#1066684702_PWnd5[/URL][/QUOTE]
Ale mióóód!!!!!! :saint1::saint1::saint1:

Posted

[quote name='Guffi']12 litrów dla 2 ślimaków? Nie wiem, czy to najlepszy pomysł. Co do krzyżowania A. fulica i A. iredalei- gdzieś się z tym spotkałam, ale nie chcę pisać nic więcej poza tym, bo nawet nie wiem, czy coś z tego wyszło. Sama nie mam iredalei. Jakoś nie interesuje mnie ten gatunek, choć fajne jest w nim to, że jest wybitnie jasny.

Niezły temat się rozwinął o tych ślimakach. Nie spodziewałabym się, tym bardziej, że to nie jest popularne hobby. I czemu akurat w płazach :D ? Przedstawię moich podopiecznych[/QUOTE]

Na jakimś forum znalazłam zapytanie o mozliwość krzyżowania fulici z iredalei, też nie przypominam sobie czy coś wyszło, chyba temat utknął.Moim glutom dałam winogrona przed samymi świętami, zalatana w świątecznym ferworze nie wyjęłam tego po kilku godzinach, tylko na drugi dzień, winogrona zaczęły fermentować, ślimy się do tego dobrały, ożarły się wszystkie, na gałęzie mangrowca powłaziły i w nocy głośno śpiewały;) Dlatego ja bym moje ślimy umieściła w dziale Ptaki :p

Posted

Samla w sensie pudło z ikei?:) A na to nie wpadłam! I jakie one mają spore rozmiary! Dzięki^^
A. achatiny i tak hodować nie mam zamiaru, bo ciężko ją dostać z tego co czytałam, a i często się trafia na naciągaczy co puszczają małe fulici w roli achatin za duuużą kasę.
O trzymanie razem fulici i iredalei pytam właśnie dlatego, że nie planuję potomstwa, a iredalei nie skłądają jajek tylko od razu "gotowe" ślimaczki, nie? Więc zastanawiam się czy gdyby były razem nie będzie z tego maluchów... Bo w odnajdywaniu jajek mam doświadczenie po patyczakach i straszykach, więc to nie problem:)

Posted

Z tego co ja czytałam to iredalei i fulica nie moga się krzyżować właśnie ze względu na różnice w rozrodzie (jedno jest żyworodne a drugie składa jaja). U mnie sie nie krzyżują. Mam ju z je razem około 1,5 roku i iredalei mnożą mi się tylko jeśli połączę dwa, w terrariach mieszanych nie mają potomstwa.
Ja też mam jakiegoś achatina niewiadomoco - wzięta jako fulica ale wyglądają zupełnie inaczej niż te od supergogi.
I też chetnie kupię achatina achatina :)

Posted

Jeśli chodzi o dostępność A. achatina, to w Polsce są praktycznie nie do zdobycia. Ja znalazłam ogłoszenie i kupiłam od razu wszystkie sztuki. Szukałam tych ślimaków przez 6 lat, także wiedziałam, jak rozróżnić. Ktoś chyba sobie nie zdawał sprawy z ich wartości.
Możliwe, że w tej chwili tylko ja hoduję w Polsce te ślimaki, lub ma je ktoś jeszcze, ale się nie ujawnia. Szukałam po forach terrarystycznych- miała jedna osoba, która od dawna się nie odzywa i druga, której zmarły po kilku dniach.

Oczywiście jeśli (oh, jak bardzo bym chciała...) doczekam się młodych, to pierwsze powiadomię zainteresowane osoby, bo jest ich dosyć sporo (muszę sobie zapisać:crazyeye:), na pewno nie będę wystawiać ogłoszeń tak, żeby ci, co chcą nie zostali powiadomieni.

Posted

Haaa haaaa! tak myślałam że Twoje ślimaki wyglądają mi znajomo, bo je oglądałam ostatnio na terrarium.com.pl :D
Jeszcze była, a właściwie jest taka aukcja na allegro [url]http://allegro.pl/achatina-sp-ghana-slimak-olbrzymi-madagaskar-zoo-i2022028130.html[/url] ale w sumie nie wiadomo czy to aby na pewno to.

Posted

Tak, przyznaję się, na TCP mam chyba nawet ten sam nick. Albo i nie? Guffi albo Lop.

Edit:
Właśnie teraz zaczęła mnie dręczyć pewna rzecz. Sprawdziłam i na TCP mam nick Lop, a mimo to jedna osoba, która zna mnie TYLKO stamtąd nazywa mnie Guffi. Kurcze... zaczynam się bać :P

Posted

Hehe - to faktycznie - wywiad działa!
To koniecznie pamiętaj o nas jak Ci się coś wykluje :)
Po nowym roku wrzucę zdjęcia tych moich achatina "noname" - może ktos rozpozna. Choć pewnie to jakaś krzyżówka albo podgatunek fulic (choć sa zdecydowanie mniejsze od tych które były oznaczone jako fulica.

Posted

To czekam na zdjęcia noname :)

Ile one jedzą!
2 dni temu dostały sepię, skorupki jajek, jabłko, ogórka, sałatę, kiwi, mango, mandarynki i banana i to wszystko praktycznie przejadły w 1 noc (a żarcia było chyba więcej niż samych ślimaków:crazyeye:).
Teraz właśnie wrzuciłam do garnka pokrojone buraki, marchewki i ziemniaki, bo już im nie miałam co dać. I się gotuje, zobaczymy jak szybko się z tym uporają:evil_lol:

Omnomnomnomnomnom

Posted

[quote name='KaRa_']Jejku ale mi się marzy taki ślimaczek:loveu::loveu: miałam z takim do czynienia raz, na przechowanie wspaniale zwierzaki[/QUOTE]

Witam.Mogę te marzenie spełnic-mam kilka A.fulica na zbyciu!

Posted

Kurcze - znajoma się pomyliła i zjazd ma 28-29 stycznia więc wtedy mogłaby wziąć. Pasowałoby Ci?
A co do wielkości ślimaków to jak chcesz - mogę dać więsze albo mniejsze.

Posted

Pasuje:) nawet bardziej bo wtedy jestem na weekend. Do 31 mam zamiar być w Katowicach ale przedłużyć pobyt od jeden dwa dni to nie problem. Jakby można to mniejsze poproszę bo pojada ze mną na ferie do domu najpierw.

Posted

[quote name='Koreksonowa']Tylko błagam - spotkanie w jakims łatwo rozpoznawalnym miejscu, bo od trzech lat z Ligoty do centrum pojechałam może z 8 razy:P[/QUOTE]
W centrum na pewno rozpoznawalnym miejscem jest McDonald przy ul.Stawowej, a blisko dworców autobusowych, jak kto autem boi sie zabłądzić.

Posted

OK, to szykuję 2 fulici i 1 iredalei dla Koreksonowej oraz 3 iredalei dla MagdyH.
Co do miejsca odbioru to poproszę Wasze nr telefonu na PW i jeszcze się będziemy kontaktować bo jeszcze znajoma się musi wypowiedzieć w tej kwestii, ja to w Katowicach tylko przejazdem byłam więc zupełnie ich nie znam.

• 3 weeks later...
Posted

Yesoooo, one są śliiiczne:loveu: Dziekuję Equus za malizny, początkowo miałam problem ze znalezieniem, bo zakopały się w podłozu, ale wiedziałam, ze wiaderko po krewetkach jest dla mnie:p