Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mnóstwo osób mówi (i ja się też z tym zgadzam), że BC potrzebuje mnóstwo ruchu, jest niezwykle aktywny. Ale czy w rzeczywistości każdy z posiadaczy bordera zajmuje się nim na okrągło? Agility, frisbee, jogging, bieg przy rowerze, koniu itd. Doskonale wiem, że border - kanapowiec to straszna rzecz dla tegoż psa... Ale na przykład... 3-4 godziny intensywnego ruchu dziennie, np. psi sport, spacery w terenie z atrakcjami + ciekawe szkolenie nie wystarczą?

A więc... Właściciele borderów! Jak to jest? Pewnie zdążyliście się już przyzwyczaić i dla Was to normalne, ale jak było na początku? Border zamęczał Was gigantyczną potrzebą ruchu?

Ja jestem z rodzaju przymierzających sie do bordera i na każdym kroku mnie straszą, że nie podołam:diabloti:

Pozdrawiam, Asti

Posted

Moja Figa nalezy akurat do "leniwych" borderków. Wystarczy jej 1.5 godziny spacerku ( oczywiscie z rzucaniem piłeczki i posłuszeństwem ). Jednak czasami ma takie dni kiedy dopada ją głupawka borderowa i biega wzdluz mieszkania, kaze rzucac piłkę przez 2 godziny. Są tez takie dni, że cały dzień praktycznie spi. Potrafi się dostosować do mojego planu zajęć i nie wymaga jakiejś gigantycznej dawki ruchu. Zauwazylam, ze w wieku szczenięcym potrzebowała o wiele więcej ruchu niż teraz ( a może się przyzwyczailam ?? hehe ). Naprawdę zwariowaną mozna Figę zobaczyc przy torze agility lub gdy widzi frisbee - wtedy z leniwej suczki zmienia sie w torpedę :) To ja bardzo nakreca ;) Wydaje mi sie, że ilosć ruchu zależy od konkretnego psa, od jego rodziców itp.

PS. Bardzo fajny temat :)

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Agata ja już raz chyba pisałam, ale gdzie indziej ;-)
tyle że u mnie sytuacja sie zmienia z tygodnia na tydzień... pies mi rośnie dojrzewa i jest coraz bardziej aktywny :loveu:JA w sumie takiego psa chciałam i mi odpowiada :p
ale nie jest tak, że po prostu od rana do wieczora musze sie psem zajmować ;-)
Czasami nie ma mnie cały dzień i mój pies, żyje, za to jak na następny dzień zaczynam z nią coś robić (np wyciągne talerzyki) to jest szał :lol:
Ale ogólnie nadal wiodę zycię leniwej 17-latki :eviltong:

Posted

Wiem, że pisałaś, i bardzo dziękuję za wszelkie rady, bo na pewno się przydają :)

Oj, właścicieli borderów to jest tu więcej, więc czekam na Wasze opinie :)

Posted

Asti, jest już jeden wątek o borderach:) jeśli go uważnie przeczytasz to dojdziesz do wniosku, że każdy border jest niepowtarzalny :) Od leniwego kanapowca do hiperaktywnego wariata :)
Moim zdaniem to trochę kwestia genów, a trochę wychowania :)
Jeśli przyzwyczaisz psa do zostawania w domu na kilka godzin, to nie będzie z tym problemu. Jeśli przez pierwsze kilka miesięcy świat się będzie kręcił tylko wokół szczeniaka, a potem nagle, bez przygotowania, zostanie sam w domu, to może być ciekawie :diabloti:

• 1 month later...
Posted

nie jest tak zle jak tu niektorzy pisza ;) aktywnosc mojego psa zalezy glownie ode mnie. czasem rasta ma takie dni, ze robimy cos praktycznie caly czas i jest spoko, czasem takie ze dlugi spacer i nic wiecej, czasem zupelnie nic, a jak totalnie danego dnia nie mam czasu to wychodze z nia 3x po nawet 10 minut i NIC wiecej nie robie tego dnia z nia i tez domu mi nie zjadla jeszcze, chociaz nie jest wcale wtedy szczesliwa- przeklada sie ciagle z miejsca na miejsce, biega, zaczepia mnie, meczy, medzi, przynosi zabawki do rzucania i szarpania itepe itede- wiec dla swietego spokoju lepiej jest mi z nia np po szkole wyjsc i wybiegac a potem wrocic i miec czas dla siebie, niz wlasnie 3x 10 minut i nic wiecej, bo wtedy mędzi przez wiekszosc czasu, a nawet jesli nie medzi, to chodzi i szuka sobie zajecia, co mnie bardzo denerwuje i rozprasza :P no ale czasem mam rzeczywiscie sporo rzeczy do zrobienia i nie mam czasu na dluzsze zajecie sie nia (wtedy najlepszym wyjsciem jest np sesja z klikerem przez 10 minut, mam spokoj na chociaz troszke), albo lenistwo przewaza :P i siedzi w domu caly dzien. no a najlepiej jak mam wolne i mam duzo czasu, jak idziemy na trening agility czy obi, wtedy po treningu mam spokoj przynajmniej na pół dnia ;) kiedys jeszcze po frisbee mialam spokoj, ale jako ze skumala ze przy frisbee nie musi duzo myslec to juz teraz spokoju nie mam i po powrocie do domu jest gotowa na nastepne akcje :P

• 1 month later...
Posted

[quote name='wix']Agata, czemu sie wczesniej nie chwalilas? :) gratuluje nowego borderowego nabytku, niech przyniesie Ci duuuuuuuuuuuzo radosci :)[/quote]
A ty skad masz takie poufne wieści? ;-)
Agata u chciała z zaskoczenia nas wziąć pewnie (to ostatnio modne :P ) ;)

Posted

Taki pies to moje ogromne marzenie :loveu: Jestem zakochana po uszy w tych pieskach :loveu:
Kiedyś było tak, ze chciałam mieć dużego psa,ale po tym jak dobre 9 lat temu 3wzięlismy kundelka ze schroniska zakochałam się w BC. Przed tym jak się pochorwał miał w sobie część borderka. Uwielbiał frizbee, piłki, mógł biegać godzinami i zero zmęczenia.
Kiedyś na bank będę miała to cudo :cool3:

Posted

Nawet nie wiedziałam, że tu taka burza ;)

O Nexee narazie można przeczytać tu:
[URL]http://www.agility.fora.pl/moj-pies,13/nnl-special-edition-nexee,1033.html[/URL]

• 1 year later...
Posted

[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Witam[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3] [/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Times New Roman]Od 2 miesięcy mamy nowego domownika. Niespożyta energia – wydaje mi się ze ten pies nigdy się nie męczy. [/FONT][/SIZE]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Ale mam problem – nie potrafię jej okiełzać na smyczy.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Times New Roman][SIZE=3]Gdy idziemy w nieznane jej miejsce to jeszcze jest ok. Jednak sytuacja się zmienia gdy cel naszego wyjścia np. do szkoły odprowadzić córkę czy na wybieg dla psów. Wtedy caly czas ciągnie się na smyczy do celu – jak psy ciągnące sanie hihi. Martwi mnie to jednak bo aż się dusi jednak to jej nie przeszkadza. Jak ją tego oduczyć?[/SIZE][/FONT]

• 3 months later...
Posted

Trzeba nagradzać jak udaje się iść na luźnej smyczy, jeśli zaczyna ciągnąć - my zmieniamy kierunek :D i nagroda za luźną smyczkę :) nie żebym się mądrowała bo sama wciąż uczę jeszcze mojego malucha tej niesamowitej umiejętności, także przekazuję teorię, którą sama staram się wprowadzać w życie :cool3: