SH Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 Huskuś napisał(a):Jest niesiona na chromosomach płci. Matki są nosicielkami, a synowie chorują na to. Dokładnie tak :) Ale to nie jest dobra ilustracja do tego pytania, jako że nosicielstwa "nie widać". Ujawnia się dopiero w kolejnym pokoleniu :( A w pytaniu, o ile wiem, chodziło o cechy fenotypowe/widoczne. Quote
Huskuś Posted May 19, 2005 Posted May 19, 2005 SH napisał(a):Huskuś napisał(a):Jest niesiona na chromosomach płci. Matki są nosicielkami, a synowie chorują na to. Dokładnie tak :) Ale to nie jest dobra ilustracja do tego pytania, jako że nosicielstwa "nie widać". Ujawnia się dopiero w kolejnym pokoleniu :( A w pytaniu, o ile wiem, chodziło o cechy fenotypowe/widoczne. Cechy fenotypowe są odzwierciedleniem genotypu i wpływu środowiska. Oczywiście, że samiec będzie bardziej podobny do samca. ;) Ale jeśli chodzi o cechy sprzężone z płcią, to siedzą one na chromosomach płci. Suka ma XX, a pies XY. Chromosom Y nie zawiera nic. Nie niesie żadnych informacji genetycznych. Córka dziedziczy po matce jeden z X-ów, a po ojcu X (bo suka musi mieć XX). Syn dziedziczy po matce także jeden z X-ów, a po ojcu Y (bo pies musi mieć XY). Czyli po ojcu dostaje ten, który nie niesie nic. Zbędny odpadek. ;) Więc ani w genotypie ani w fenotypie nic sie nie może ujawnić u syna po ojcu w przypadku chromosomu sprzężonego z płcią. Pozdrawiam Huskuś Quote
SH Posted May 21, 2005 Posted May 21, 2005 [quote name='HUskuś']Więc ani w genotypie ani w fenotypie nic sie nie może ujawnić u syna po ojcu w przypadku chromosomu sprzężonego z płcią. Zgoda :D Co nie zmiania postaci rzeczy, że jeśli potomstwo jest lepsze od matki to świadczy o dobrym doborze pary hodowlanej, i że jest to prawidłowa odpowiedź na pytanie z egzaminu asystenckiego. Quote
nenemuscha Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 Ja akurat jestem na kursie i po weekendowym wykładzie Pani Junikiewicz...czy moge poprosić o ten zestawik na maila...bardzo by mi to życie ułatwiło. [email protected] Quote
filonek_bezogonek Posted January 22, 2008 Posted January 22, 2008 PS DLA ZAINTERESOWANYCH: pytania te sa na stronie serwisu NASZE PSY i jesli tam jeszcze nie byliscie to wejdzcie tam - to skarbnica wiedzy :) bardzo lubie czytac umieszczone tam artykuly ( choc czesc przybiera postac bardzo subiekwnych osądów autora) oto link: http://www.naszepsy.com.pl/porady.asp na samym dole listy macie odnosnik do tych pytan z genetyki :) Quote
Recommended Posts