Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 743
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Jakieś "psie" drogie cudo (jest w pokoju w którym śpią dzieci) plus połowę mniej odżywki "ludzkiej" pantin pro v do włosów zniszczonych plus 2 łyżeczki lanoliny:evil_lol:

• 2 weeks later...
Posted

A próbował ktoś "gluta" z siemienia lnianego jako odżywki na psie włosy? Bo własnie szukałam czegos na swoje włosy i wszyscy zachwalają to cudo jako świetny środek nawilżający i tak się zastanawiam czy by się na pudla nadało?:diabloti: Ale sie troszkę boje zaryzykować:razz:

Posted

Siemię znam ale mielone i do dzioba a nie na włosy, obawiam się, że jak to nałożysz na włosy to będzie efekt jak po krochmalu. Wiem, że lekko stężałą galaretkę z siemienia ludziki używają zamiast żelu na włosy.

Posted

Do dzioba też słyszałam aczkolwiek w wielu wersjach i nie wiem która najlepsza na tę sierść - czy zalane zimną wodą, czy gorącą, czy gotowane a jeśli tak tak to ile, w całości czy mielone, a jesli mielone to czy trzeba spozyć natychmiast czy można pozostawić w stanie zmielonym na dłużej. Po prostu znalazłam milion wersji...
A co do odżywki zewnetrznej to znalazłam coś takiego:
[quote]Zalej 1 łyżkę siemienia lnianego szklanką wody, zagotuj i pozwól się gotować 5 min na bardzo małym ogniu. Przecedź i ostudź, a następnie na umyte i wytarte włosy nanieś letnią odżywkę z siemienia lnianego. Głowę owiń ręcznikiem i pozostaw tak na kilka minut. Następnie spłucz włosy ciepłą wodą i jeśli to konieczne, wysusz suszarką.[/quote] przepis skopiowany ze strony [URL="http://www.milionporad.pl/porady/zdrowie_i_uroda/11/Przepisy_na_lsniace_gladkie_i_zdrowe_wlosy/61"]Przepisy na lśniące, gładkie i zdrowe włosy[/URL]

Posted

Dzisiaj robie ''zaopatrzenie'' w kosmetykach i własie analizuje nad wyborem odżywki;)
Wypróbowalam juz miedzy innymi z ISB banan ale chciałabym zmienic odżywke ze wzgledu na wiekszy koncentrat chociaz z ISB jestem bardzo zadowolona :grins:. ''Wpadłam'' dzisiaj na odżywke 1 All Systems Super Rich Protein Lotion .... co sądzicie o tej odzywce dla pudli:roll: ? czy włos po niej nie bedzie ''opadał'' w doł ?:roll: czy ona nie jest czasem bardziej dla ras typu włosa jak u yorka ? a moze ktos juz z pratki może mi polecic jakąs inną odzywke (aby włos był sprezysty po prostu dla pudli :) )prócz bananowej z ISB ?
tu podaje link do odzywki nad która sie zastanawiam
[url=http://animalia.pl/produkt,5137,161,1_All_Systems_Super_Rich_Protein_Lotion__250_ml.html]1 All Systems Super Rich Protein Lotion 250 ml - profesjonalne kosmetyki - czystość - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl[/url]
Pozdrawiam

Posted

Nie wiem czy wybrałam dobry temat, ale chodzi o szatę pudla.
Więc mojemu psiakowi nie chcą rosnąć włoski na łapach - wszędzie indziej rosną, tylko te łapy! :angryy::angryy::angryy: Może ktoś by mi coś poradził ? Była bym wdzięczna i to bardzo! Bo strasznie to wygląda... Łyse placki na łapach :oops::oops:(nie do końca łyse, ale łyse:shake:). Czekam na odpowiedzi i z góry bardzo bardzo dziękuje!

Posted

[quote name='Paula&Goofi']Nie wiem czy wybrałam dobry temat, ale chodzi o szatę pudla.
Więc mojemu psiakowi nie chcą rosnąć włoski na łapach - wszędzie indziej rosną, tylko te łapy! :angryy::angryy::angryy: Może ktoś by mi coś poradził ? Była bym wdzięczna i to bardzo! Bo strasznie to wygląda... Łyse placki na łapach :oops::oops:(nie do końca łyse, ale łyse:shake:). Czekam na odpowiedzi i z góry bardzo bardzo dziękuje![/quote]

Paula pokaż fotki tych łapek łatwiej będzie coś powiedzieć...

Posted

hmmm ciężka sprawa... jak dla mnie albo złe kosmetyki albo coś z metodami czesania łapci... ewentualnie dużo biega po trawie a ma tam słabszy włos...
a od kiedy tak włos mu słabo rośnie ??

Posted

myśle ,ze to moze byc przyczyna zle dobranych kosmetyków bądz tak jak Sniężynka pisze coś z metodami czesania...myśle , ze pomogłoby porządne wyczesanie łapek po kąpieli spryskanymi jakimś rozczesywaczem i po rozczesaniu troche naoiliwic Goofiego :) i czekac az odrosnie (i powtarzac takie zabiegi co około tygodnia) bo to raczej nie jest przyzyczna jakiejs choroby skóry .Troszke pracy i cierpliwości ale efekt murowany duzą wage przywiązałabym do odżywienia tego włosa i naoliwienia ;)

Posted

[B]aneta,[/B]zgadzam sie w 100% z Tobą...jak najbardziej przydałyby sie tez jakies vitaminki doustne z grupy B.

Chciałabym sie zapytac o ta drobno posiekaną owczą wełne ? pierwszy raz o tym słysze i ciekawi mnie co to jest...?

Posted

Wygląda mi to trochę na samo wyrywanie, wygryzanie, lub wylizywanie :shake:
Powód ?
Alergia, stres (nieobecność właściciela nawet przez kilkanaście minut) , słaby włos na łapach, problemy ze stawami (nadgarstki) :shake:
W większości powyższych samym kosmetykiem nic nie zrobisz :shake:

Musisz zaobserwować kiedy jest najgorzej a kiedy następuje poprawa .

Można podawać preparaty z wapnem, magnez z vit B (te musi ustalić weterynarz aby nie przedobrzyć ), karmę z dużą zawartością kolagenu (chrząstki, skórki drobiowe) , a także sprawdzała się w niektórych przypadkach .... drobno pocięta wełna owcza :roll:
Do tego polecam olejek lanolinowy, preparaty z jedwabiem - oczywiście z umiarem bo należy pamiętać że nadmiar szkodzi (!!!) i włos jeszcze szybciej może się wyłamywać !!!

Posted

Więc kosmetyków ja nie używam żadnych, bo goofik nie jest psem wystawowym (nie ma rodowodu:-(). Metody czesania? Raczej nie, on sam sobie to wygryzł jak już aneta napisała:angryy:, ale nie wiem z jakiego powodu:oops: Miał taki okres, na szczęście krótki - nie mogłam spać, bo mlaskał rzując swoją sierść! Ja nie wiedziałam jak mu pomóc, ale w końcu przeszło i już tak na szczęście nie robi, ale za to włos nie chce mu rosnąć.
Czyli proponujecie w sprawie pomocy w rośnięciu włosów poradzić się weterynaża ?

A moglibyście być jeszcze tak dobrzy i polecić mi jakieś olejki ?:oops:

Posted

Czyli raczej alergia, stawy lub stres -(
Z tego co piszesz robił to w nocy - a więc mogą to być jakieś bóle, teraz może to dalej robić pod twoja nieobecność ...
Spróbuj te suplementy diety i dobrze może sprawdzić stawy ...

Posted

[quote name='Oliwia.']:grins:. ''Wpadłam'' dzisiaj na odżywke 1 All Systems Super Rich Protein Lotion .... co sądzicie o tej odzywce dla pudli:roll: ? czy włos po niej nie bedzie ''opadał'' w doł ?:roll: czy ona nie jest czasem bardziej dla ras typu włosa jak u yorka ? a moze ktos juz z pratki może mi polecic jakąs inną odzywke (aby włos był sprezysty po prostu dla pudli :) )prócz bananowej z ISB ?
tu podaje link do odzywki nad która sie zastanawiam
[URL="http://animalia.pl/produkt,5137,161,1_All_Systems_Super_Rich_Protein_Lotion__250_ml.html"]1 All Systems Super Rich Protein Lotion 250 ml - profesjonalne kosmetyki - czystość - dla psów - sklep zoologiczny Animalia.pl[/URL]
Pozdrawiam[/quote]

Ja super richa stosuję u malamuta i samojeda na zwiększenie objętości włosa (super) rozcieńczam tak ok, 3-4 łyżki na 5 litrową bańkę wody plus na kołtuny też ale wtedy daję bez rozcieńczania. Do rozczesywania też jest ok, rozcieńczony i daje fajny poślizg. Nie kładzie włosa.

Posted

bonsai_88 - Nie nigdy nie robił tego w dni deszczowe. Ostatni raz było chyba w lato, dwie noce pod rząd. Później już nie było.

Zaczęłam podawać mu siemię lniane - do kupię mu coś jeszcze. Jeśli nie pomoże zasięgniemy rady weta.

• 3 weeks later...
Posted

Witam:)
Starałam się przeczytac wszystkie posty z tego tematu....

Zacznę od tego, że od tygodnia mieszka u mnie w domu cudowny piesek, pudelek miniaturowy, 7 miesięczny...

Z tego względu iż jest rodowodowy chciałąbym go wystawiać...
jednak niestety nigdy wczesniej nie miałam z tym styczności....
chciałąbym zacząc go jakos przygotowywać.... ale chyba przede wszystkim siebie.....
staramy się uczyć chodzic na smyczy przy lewej nodze.... w miarę nam wychodzi..... "wystawowe stanie" nie bardzo nam wychodzi! piesek sie garbi rozgląda na boki! Ale to pewnie są rzeczy do wyuczenia.....
Nie wiem natomiast jak zadbac o jego wygląd!
Jak często go w końcu kąpać? Jakich kostmetyków używać? o co chodzi z tymi olejami! Jaki jest mniej wiecej koszt zakupu kompletnych kosmetyków które pozwolą nam na takie porzygotowanie (nie chodzi mi o koszty strzyzenia bo to odmienna sprawa)
Z tego co się rozejrzama potrzebujemy dobrego szamponu, odżywki, oliwy(?) środka do pielęgnacji oczu, poduszek?

Dodam jeszcze ze dość wolno mu rośnie włos na grzbiecie, czy są jakieś odżywki doustne stymulujące wzrost włosa?

Może moje pytania są głupie ale nie bardzo się na tym znam...:(

Posted

[quote name='aga_21']Witam:)
Starałam się przeczytac wszystkie posty z tego tematu....

Zacznę od tego, że od tygodnia mieszka u mnie w domu cudowny piesek, pudelek miniaturowy, 7 miesięczny...

Z tego względu iż jest rodowodowy chciałąbym go wystawiać...
jednak niestety nigdy wczesniej nie miałam z tym styczności....
chciałąbym zacząc go jakos przygotowywać.... ale chyba przede wszystkim siebie.....
staramy się uczyć chodzic na smyczy przy lewej nodze.... w miarę nam wychodzi..... "wystawowe stanie" nie bardzo nam wychodzi! piesek sie garbi rozgląda na boki! Ale to pewnie są rzeczy do wyuczenia.....
Nie wiem natomiast jak zadbac o jego wygląd!
Jak często go w końcu kąpać? Jakich kostmetyków używać? o co chodzi z tymi olejami! Jaki jest mniej wiecej koszt zakupu kompletnych kosmetyków które pozwolą nam na takie porzygotowanie (nie chodzi mi o koszty strzyzenia bo to odmienna sprawa)
Z tego co się rozejrzama potrzebujemy dobrego szamponu, odżywki, oliwy(?) środka do pielęgnacji oczu, poduszek?

Dodam jeszcze ze dość wolno mu rośnie włos na grzbiecie, czy są jakieś odżywki doustne stymulujące wzrost włosa?

Może moje pytania są głupie ale nie bardzo się na tym znam...:([/quote]

Pochwal się skąd masz pieska :p

Posted

[quote name='aga_21']ok;)
Karat Karmazynowy Błękit[/quote]

O to Karacik ma wspaniałych nowych właścicieli :)

a co do kosmetyków, to najlepiej na początku dowiedzieć się od hodowcy czym pielęgnował i karmił psiaka, jeśli stosując dalej te same preparaty nie będzie zadawalającego efektu wtedy możesz coś myśleć nad zmianą...

Kiedy pokazujecie się na pierwszej wystawie ??