Korenia Posted June 21, 2013 Posted June 21, 2013 [url]https://lh4.googleusercontent.com/-FOKY9rvvjwY/UcNDWa8vxvI/AAAAAAAAjWg/0MyzEElDNUo/s640/krakow%2520%2528536%2529.JPG[/url] Super relacja :) Wiem, że Ty lubisz kopiowane, ale na tej fotce widać strasznie, ile uroku zabiera psu kikut. Z ogonkiem wygląda pięknie! Quote
Doginka Posted June 21, 2013 Author Posted June 21, 2013 [quote name='Korenia'][URL="https://lh4.googleusercontent.com/-FOKY9rvvjwY/UcNDWa8vxvI/AAAAAAAAjWg/0MyzEElDNUo/s640/krakow%20%28536%29.JPG"]https://lh4.googleusercontent.com/-FOKY9rvvjwY/UcNDWa8vxvI/AAAAAAAAjWg/0MyzEElDNUo/s640/krakow%20%28536%29.JPG[/URL] Super relacja :) Wiem, że Ty lubisz kopiowane, ale na tej fotce widać strasznie, ile uroku zabiera psu kikut. Z ogonkiem wygląda pięknie![/QUOTE] A ja uważam, że bez ogona i klapouchów jest cuuuuuudoooooo!!!!!!!!!:loveu: Quote
weszka Posted June 22, 2013 Posted June 22, 2013 Kochana jak zawsze jesteś niezawodna jeśli chodzi o foty :loveu: Bardzo dziękuję za foty moich olbrzymiaków! Za pozwoleniem poczęstuję się nimi oczywiście z podpisem wspaniałej autorki. PS. Dopiero parę dni temu doczytałam o twoich problemach zdrowotnych bo ostatnimi czasy niestety nie zaglądałam i zatrzymałam się na problemach z ręką. Trzymam mocno kciuki żebyś miała siłę do walki z chorobą. Jesteś twardą, wspaniałą kobitką i MUSI być dobrze i tyle. Ode mnie :thumbs: Quote
Olbrzymka Posted June 22, 2013 Posted June 22, 2013 [quote name='Korenia'][URL]https://lh4.googleusercontent.com/-FOKY9rvvjwY/UcNDWa8vxvI/AAAAAAAAjWg/0MyzEElDNUo/s640/krakow (536).JPG[/URL] Super relacja :) Wiem, że Ty lubisz kopiowane, ale na tej fotce widać strasznie, ile uroku zabiera psu kikut. Z ogonkiem wygląda pięknie![/QUOTE] Taaak...najwięcej uroku dodają sznaucerom świńskie precle i zajęcze uszy(szczególnie u miniatur) :evil_lol: Świetne fotki Sylwia!!! Quote
eria Posted June 22, 2013 Posted June 22, 2013 Doginko super fotorelacja jak zawsze, uwielbiam Twoje relacje z wystaw,z podpisami, po kolei , człowiek się czuje jakby tam był i sam widział :). Nie masz więcej zdjęć Emotion (wiem,że nie współpracowała,ale może coś jeszcze znajdziesz)? . Ja to bym trochę inaczej oceniła, dla mnie Furla the best , potem Penelope(odrobinę długa,ale co Dyas to Dyas). Ale to tylko moje zdanie :). Fajnie widzieć jednocześnie Olo i Marzyciela -zupełnie różni są ! Podoba mi się ciemne umaszczenie Olo. Quote
Korenia Posted June 22, 2013 Posted June 22, 2013 [quote name='Olbrzymka']Taaak...najwięcej uroku dodają sznaucerom świńskie precle i zajęcze uszy(szczególnie u miniatur) :evil_lol: [/QUOTE] Mnie się zdecydowanie bardziej precel podoba niż kikut, Dumka Eriowa :loveu: Quote
Olbrzymka Posted June 22, 2013 Posted June 22, 2013 [quote name='Korenia']Mnie się zdecydowanie bardziej precel podoba niż kikut, Dumka Eriowa :loveu:[/QUOTE] Fakt,Dumka Eriowa jak dla mnie ewenement ,bo takiego ogona jeszcze u olbrzyma nie widziałam:lol: o gustach się nie dyskutuje,każdemu co innego się podoba i bardzo dobrze :) ale jeśli chodzi o wystawy to jeszcze istnieje coś takiego jak wzorzec...i całe szczęście nie zawsze wygrywa się za przydomek (tartak to tartak,dyas to dyas,gloris... itd) nawet jeśli pies bardzo przeciętny,dzięki temu jeżdżenie na wystawy ma sens:multi: Quote
zuzolandia Posted June 25, 2013 Posted June 25, 2013 Pozdrawiam z wietrznego pomorza srodkowego hihihih Quote
Doginka Posted June 29, 2013 Author Posted June 29, 2013 [quote name='weszka']Kochana jak zawsze jesteś niezawodna jeśli chodzi o foty :loveu: Bardzo dziękuję za foty moich olbrzymiaków! Za pozwoleniem poczęstuję się nimi oczywiście z podpisem wspaniałej autorki. PS. Dopiero parę dni temu doczytałam o twoich problemach zdrowotnych bo ostatnimi czasy niestety nie zaglądałam i zatrzymałam się na problemach z ręką. Trzymam mocno kciuki żebyś miała siłę do walki z chorobą. Jesteś twardą, wspaniałą kobitką i MUSI być dobrze i tyle. Ode mnie :thumbs:[/QUOTE] Obrosnę w piórka, tak mnie chwalicie za te foty:lol::roll: Właśnie kilka dni temu miałam znowu atak przykurczowy i bólowy. Siedzę na zwolnieniu do końca października:razz: Raz jest lepiej, a raz gorzej - lekarz mnie ostrzegł, ze takich ataków będę jeszcze miała kilka, bo to są fazy jednej z moich chorób (zamrożony bark):razz::nerwy: [quote name='Olbrzymka']Taaak...najwięcej uroku dodają sznaucerom świńskie precle i zajęcze uszy(szczególnie u miniatur) :evil_lol: Świetne fotki Sylwia!!![/QUOTE] Zajęcze uszy to mało powiedziane, niektóre są wręcz ośle :evilbat: Dzięki;-) [quote name='eria']Doginko super fotorelacja jak zawsze, uwielbiam Twoje relacje z wystaw,z podpisami, po kolei , człowiek się czuje jakby tam był i sam widział :). Nie masz więcej zdjęć Emotion (wiem,że nie współpracowała,ale może coś jeszcze znajdziesz)? . Ja to bym trochę inaczej oceniła, dla mnie Furla the best , potem Penelope(odrobinę długa,ale co Dyas to Dyas). Ale to tylko moje zdanie :). Fajnie widzieć jednocześnie Olo i Marzyciela -zupełnie różni są ! Podoba mi się ciemne umaszczenie Olo.[/QUOTE] Aniu, może jakbyś była na wystawie, to zmieniłabyś zdanie co do oceny - Zenia była wśród tych olbrzymków najbardziej w kwadracie (wzorcowo) i miała cuuuuuuudo wykrok w biegu;-) A co do Olo i Marzyciela, to jeden z nich był niezbyt pięknie zaprezentowany przez hendlera (ten który był na drugiej lokacie), bo pies cudo:loveu: [quote name='Korenia']Mnie się zdecydowanie bardziej precel podoba niż kikut, Dumka Eriowa :loveu:[/QUOTE] Nikt absolutnie Dumce urody nie ujmuje, ale jednak wzorzec mówi, ze ogon ma być prostylub zakrzywiony jak szabla nad grzbietem;-) I nie czepiam się, ale Dumka niestety z tym ogonkiem odbiega od wzorca;-) Ale i tak jest piękna i co najważniejsze krótka:lol: A kikut przeważnie wygrywa z ogonem nawet teraz, gdy jest zakaz kopiowania:multi: [quote name='Olbrzymka']Fakt,Dumka Eriowa jak dla mnie ewenement ,bo takiego ogona jeszcze u olbrzyma nie widziałam:lol: o gustach się nie dyskutuje,każdemu co innego się podoba i bardzo dobrze :) ale jeśli chodzi o wystawy to jeszcze[SIZE=3][B] istnieje coś takiego jak wzorzec[/B][/SIZE]...i całe szczęście nie zawsze wygrywa się za przydomek (tartak to tartak,dyas to dyas,gloris... itd) nawet jeśli pies bardzo przeciętny,dzięki temu jeżdżenie na wystawy ma sens:multi:[/QUOTE] Dokładnie - wzorzec to wzorzec, ale jak pies/suka ma np. wzorcowy ogon i uszy ale jest długi/a jak jamnik i źle chodzi, albo stoi jak melepeta, to gdybym ja była Sędzią i wsród takich psów byłaby Dumka, to dałabym jej wygrać, bo ona pięknie chodzi, pięknie się ustawia i jest króciutka, ma śliczną głowę i zawsze jest świetnie przygotowana na show:loveu: [quote name='zuzolandia']Pozdrawiam z wietrznego pomorza srodkowego hihihih[/QUOTE] Oooooooo, a ja pozdrawiam ze słonecznej Wawki:lol::hand: I buziakuję mocno:buzi: Quote
eria Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 Ale mi Doginko posłodziłaś ;) dzięki o ogonie toczyły się już długie dyskusje, nie trzeba kontynuować dziś jadę do ostatniej polskiej sędziny z Dumką (bez szczególnych nadziei, raczej po rzetelny opis) , mam już dobre doświadczenia z zagranicznymi ,którzy widzą całość psa ;) Quote
makot'a Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 A w jaki sposób prowadzi się dobór hodowlany na pożądane cechy uszu i ogona u psów, które się kopiuje i zwyczajnie kształtu uszu i ogona nie widać? Jest na to jakiś "trik"? Przeczytałam kilka ostatnich postów i bardzo mnie to zaintrygowało :D Quote
eria Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 też chciałabym wiedzieć jaki procent topowych ciętych psów stojących na bisach światowych wystaw ma takie precelki jak Dumka :evil_lol: Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 (edited) [QUOTE=makot'a;21029651]A w jaki sposób prowadzi się dobór hodowlany na pożądane cechy uszu i ogona u psów, które się kopiuje i zwyczajnie kształtu uszu i ogona nie widać? Jest na to jakiś "trik"? Przeczytałam kilka ostatnich postów i bardzo mnie to zaintrygowało :D[/QUOTE] Tego nie wiem i mnie to nie obchodzi, ale Ci powiem, że Lotos miał piękny ogonek i uszy i super je nosił - ogon jak szabelkę bez najmniejszego zawijasa a uszka super trójkąciki bez odstawania, ale ja wolałam go bez tych "frędzli":razz: Więc raczej kopiowanie nie było tu korekcją wadliwych uszu i ogona;-) [quote name='eria']też chciałabym wiedzieć jaki procent topowych ciętych psów stojących na bisach światowych wystaw ma takie precelki jak Dumka :evil_lol:[/QUOTE] Aniu tego Ci nie powiem, ale co do precelka, to Dumiszon jest pierwszym takim sznupem, jakiego widziałam, a widziałam już sporo olbrzymków z ogonami i żadnego oprócz Dumiszona z precelkiem;-) Mi osobiście nie przeszkadza precelek u Dumki, ale Dumka jest śliczna i urodą i budową nadrabia, ale jednak jest to ale i wzorzec i tyle na temat i już nie wracajmy do tego ogonka, bo jest jak jest, a i tak uczuć do dziepsinki nie zmienisz, a może zmienisz na jeszcze większe przywiązanie i radość z bycia z nią i zabaw i kolejnych wystaw i jeszcze niejednej wygranej, tylko na to trzeba czasu i Sędziowie muszą zobaczyć, że Ty lubisz wystawy i że nie robisz tylko hodowlanki, ale po prostu nadal będziesz wystawiać, bawić się tym - wtedy oceny sędziów zaczną się zmianiać;-) Uwierz mi, wiem, co mówię, ja też kiedyś się wqrzałam przegranymi, a przegrywałam bardzo często, ale na ringu Sędzia ocenia nie tylko psa, ale także Twoją współpracę z Twoim psem - na ringu Ty i pies tworzycie jedność, i oboje musicie pokazać, że to lubicie, a nie, ze to jest wymagana wystawa do oceny hodowlanej;-) Edited June 30, 2013 by Doginka Quote
makot'a Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Doginka']Tego nie wiem i mnie to nie obchodzi, ale Ci powiem, że Lotos miał piękny ogonek i uszy i super je nosił - ogon jak szabelkę bez najmniejszego zawijasa a uszka super trójkąciki bez odstawania, ale ja wolałam go bez tych "frędzli":razz: Więc raczej kopiowanie nie było tu korekcją wadliwych uszu i ogona;-) [/QUOTE] To ciekawe, bardzo mnie to zainteresowało :D Ja w ogóle nie siedzę w rasach kopiowanych, więc do tej pory się nad tym nie zastanawiałam... ale właśnie - jak ktoś lubi kręcić, to łatwo jest mu oszukiwać na "kopiowanych" częściach, no nie? ;) W ogóle... jak się hodowało psy w czasach, kiedy prawie wszystkie były kopiowane? Łatwo było przecież utracić pożądane cechy... i skąd było wiadomo, czy wzorcowy "szablasty" ogon przez kilka pokoleń nie stał się różowym precelkiem (to tylko przykład :D ), skoro tych ogonów nie było widać.... bo ich nie było? :D Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 [QUOTE=makot'a;21030753]... jak ktoś lubi kręcić, to łatwo jest mu oszukiwać na "kopiowanych" częściach, no nie? ;)[/QUOTE] Co sugerujesz? :razz::watpliwy: Nie mierz wszystkich swoją miarką:niedowia::no-no-no::motz: Kiedyś wrzucałam foty Lotosa jeszcze przed skopiowaniem - niestety były ze strony hodowli i ja głupia nie zachowałam sobie Lotinka z uszami i ogonkiem, a właściwie myślałam, że dostanę od Hodowcy, ale byłam za bardzo zaaferowana maluchem i już później nie było okazji... Może kiedyś poproszę o te fotki, ale na razie są ważniejsze sprawy.:razz: I nawet teraz, gdy jest zakaz i miałabym brać szczyla z najpiękniejszym ogonem i uszami, to i tak bym kopiowała - oczywiście z zastosowaniem się do Prawa:razz: Ściągnęłabym psa z kraju, gdzie nie ma zakazu i nadal mogłabym podbijać ringi wystawowe:razz: A tak w ogóle to paznokieć ścięłam z palca i nie mogę za bardzo po klawiaturze śmigać[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/anger.gif[/IMG] I boli jak diabli[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/bigcry.gif[/IMG] Dodam, że ten paznokieć to sobie zjechałam nożem ceramicznym i dopiero poczułam ból, jak zobaczyłam krew i paznokieć z mięsem palcowym na blacie[IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/wink333.gif[/IMG] - wygląda jakby mi go ktoś zerwał (nie chodzi o samą końcówkę, tylko o paznokieć od samej nasady ścięty nożem!)...auuuuuuuuuuuuuu, boli:bigcry: Quote
makot'a Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Doginka']Co sugerujesz? :razz::watpliwy: Nie mierz wszystkich swoją miarką:niedowia::no-no-no::motz: Kiedyś wrzucałam foty Lotosa jeszcze przed skopiowaniem - niestety były ze strony hodowli i ja głupia nie zachowałam sobie Lotinka z uszami i ogonkiem, a właściwie myślałam, że dostanę od Hodowcy, ale byłam za bardzo zaaferowana maluchem i już później nie było okazji... Może kiedyś poproszę o te fotki, ale na razie są ważniejsze sprawy.:razz: I nawet teraz, gdy jest zakaz i miałabym brać szczyla z najpiękniejszym ogonem i uszami, to i tak bym kopiowała - oczywiście z zastosowaniem się do Prawa:razz: Ściągnęłabym psa z kraju, gdzie nie ma zakazu i nadal mogłabym podbijać ringi wystawowe:razz:[/QUOTE] Rozumiem, nie chodzi mi o to, że psy kopiowane są na pewno "wadliwe" ;) Zainteresował mnie jedynie sam fakt, że w ringu oceniany jest pies "po fakcie" i już nie widać, czy ogon/uszy były w porządku :D Stąd tak jak napisała eria - nie wiadomo ile z championów świata ma precelki takie jak Duma :) Ty akurat masz kopiowane psy, bo takie lubisz, a nie dlatego, że chciałaś coś ukryć :) Wiesz, że ogony itp. były w porządku przed cięciem - ale czy wszyscy są tak uczciwi? :) Ale już pomijając fakt nieuczciwych hodowców/wystawców (a tacy niestety na pewno się zdarzają :( ) - chyba trudno jest hodować na wzorzec w momencie, kiedy niektóre z opisanych we wzorcu "części" są po prostu ucięte ;) Czy odpowiedzialni hodowcy, którym faktycznie zależy na rasie używają tylko psów, które mają udokumentowane, wzorcowe ogony/uszy jeszcze przed kopiowaniem, czy po prostu liczy się na łut szczęścia? Pytam ze szczerej ciekawości :) Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 [QUOTE=makot'a;21030924]Rozumiem, nie chodzi mi o to, że psy kopiowane są na pewno "wadliwe" ;) Zainteresował mnie jedynie sam fakt, że w ringu oceniany jest pies "po fakcie" i już nie widać, czy ogon/uszy były w porządku :D Stąd tak jak napisała eria - nie wiadomo ile z championów świata ma precelki takie jak Duma :) Ty akurat masz kopiowane psy, bo takie lubisz, a nie dlatego, że chciałaś coś ukryć :) Wiesz, że ogony itp. były w porządku przed cięciem - ale czy wszyscy są tak uczciwi? :) Ale już pomijając fakt nieuczciwych hodowców/wystawców (a tacy niestety na pewno się zdarzają :( ) - chyba trudno jest hodować na wzorzec w momencie, kiedy niektóre z opisanych we wzorcu "części" są po prostu ucięte ;) Czy odpowiedzialni hodowcy, którym faktycznie zależy na rasie używają tylko psów, które mają udokumentowane, wzorcowe ogony/uszy jeszcze przed kopiowaniem, czy po prostu liczy się na łut szczęścia? Pytam ze szczerej ciekawości :)[/QUOTE] Na to pytanie Ci nie odpowiem, bo nie jestem hodowcą:lol: Mnie te sprawy nie interesują, bo ja i tak patrzę na kopiowane, wiem, że szczyle po Gordonie i Raperzę mają dobre uchi i ogony, Lotossowych szczyli jeszcze nie było, więc tego nie wiem, ale tu też zależy jak się geny rozłożą i to nie tylko od repa zależy, ale i od przodków suki i samej suki;-) Wiem też, ze szczyle po Gordonie są wspaniałej budowy i mają piękne przedpiersia, kolor i cudne głowy. Na temat szczylkow z innych hodowli nie umiem się wypowiedzieć i tyle - dla mnie każdy szczeniak (nie ważne z jakim ogonem, czy uszami) jest zawsze cudny:lol: O uczciwości innych też się nie wypowiem, każdy ma swoje sumienie i nie mi to rozliczać;-) Quote
Saththa Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 A Lotosek tatusiem ejszcze nie jest bo? Czy jeszcze za wcześnie i nie ma... tytułu(?) reproduktora?:) Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 [quote name='Saththa']A Lotosek tatusiem ejszcze nie jest bo? Czy jeszcze za wcześnie i nie ma... tytułu(?) reproduktora?:)[/QUOTE] Repa ma odkąd skończył przepisowe 18 miesięcy, ale mi nie zależy na kryciach. Jak ktoś będzie chciał, to pokryję Lotosem, ale też nie każdą sukę. Na razie miałam dwie prośby o krycie, ale odmówiłam, bo nie mam siły się w to teraz bawić, a i suki mi nie pasowały;-) Wystarczy mi satysfakcja z wygranych wystaw;-) Lotos jest młody, jeszcze ma czas:lol: Quote
Saththa Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Doginka']Repa ma odkąd skończył przepisowe 18 miesięcy, ale mi nie zależy na kryciach. Jak ktoś będzie chciał, to pokryję Lotosem, ale też nie każdą sukę. Na razie miałam dwie prośby o krycie, ale odmówiłam, bo nie mam siły się w to teraz bawić, a i suki mi nie pasowały;-) Wystarczy mi satysfakcja z wygranych wystaw;-) Lotos jest młody, jeszcze ma czas:lol:[/QUOTE] A to widzisz, przegapiłam jakoś pewnie ;) Quote
Doginka Posted June 30, 2013 Author Posted June 30, 2013 [quote name='Saththa']A to widzisz, przegapiłam jakoś pewnie ;)[/QUOTE] Spoko, ja przegapiam ostatnio wiele rzeczy, choroba mnie zmusza do zastanowienia się nad ważnością niektórych spraw i rzeczy, walczę i jest na razie ... w sumie jest nijak, raz lepiej, raz gorzej, nie mam siły, zbieram je na każdą wystawę, a później to potrójnie odchorowuję, ale najważniejsze jest, że nie leżę w szpitalu, a już 3 lekarzy chciało mnie tam położyć:nerwy: Z dobrych wieści to to, że Dominika zdała Maturę i idzie na Studia:multi: I Gordon za moment kończy 10 lat - 1 lipca, a trzyma się jak niejeden młodzik:lol: Quote
Iza. Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Aleks89']Dominika jak jezus:loveu:Wstała z grobu?[/QUOTE] Teraz na każdym kroku Doginka będzie się chwalić zdaną maturą Dominiki, Dominiki która jeszcze niedawno 'dla niej nie żyła' - noo mega <ok> Quote
Alicja Posted June 30, 2013 Posted June 30, 2013 [quote name='Doginka'] Z dobrych wieści to to, że Dominika zdała Maturę i idzie na Studia:multi: :lol:[/QUOTE] żenujące że ty to piszesz .... Quote
Recommended Posts