Doginka Posted October 21, 2011 Author Posted October 21, 2011 [quote name='Saththa']Doginko. Nie mogę znaleźć tego posta heh ani tego o któego pytałam ani wtej chili tego do którego się odnosze ;) Wszak chodziło mi o nazwę której użyłaś piszcząc o tym, że zrobiłas coś Lotosowi/Raperow? Hmmm zcrosowałas może ehhh o ja skleroza, nie ważne;)[/QUOTE] Rolling coat, czyli utrzymywanie włosa przez cały sezon w kondycji wystawowej;-) U Rapera i Lotosa to jest łatwe, bo oni obaj mają dobry do tego włos, ale z Gordonem tak się nie da, Gordona niestety muszę co najmniej 2 razy w roku całkiem na łyso robić :razz: Gordon ma lepszy włos od Rapera, ale Lotos po pierwszym rwaniu na łyso już zaczyna mieć taki sam:multi: Dziewczyny, całkiem ciekawa dyskusja się toczy:lol: [B]Vectra[/B], uwielbiam czytać Twoje posty, bo przynajmniej Twoje wypowiedzi nie są gołosłowne;-) [B]Unbelievable[/B], przez całą karierę wystawową Gordon nie dostał żadnej innej oceny, poniżej doskonałej:p, czyli 70 Sędziów z różnych krajów strasznie się myliło dając Gordonowi ocenę doskonałą, na różnych wystawach, w tym na światowych i europejskich?:cool3: Rozumiem zatem, że podważsz werdykt ok. 70 Sędziów, którzy oceniali Gordona dając mu ocenę doskonałą, nie licząc tytułów jakie zdobył...?:-o Dobranoc, bo rano muszę wstać:hand: Quote
Vectra Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Unbelievable']u niego te odchudzanie to kwestia kilku dni- zmniejszenia dawki żywieniowej i spalanie tego kawałka tłuszczu z dawką ruchu taką jak zwykle. Odchudzam go jak się nadprogramowy tłuszczyk pokazuje dlatego że mu karmy więcej sypałam, bo z nim innej możliwości nie ma;) bo i punkt widzenia mamy różny ;) na staffiki skóry napiętej nie ma, na parsony już tak Znaczy parsonów czy jacków? bo w jackach to ja się słabo orientuję bo mnie te psy nie interesują i nawet nie znam aktualnych hodowli "na topie". No i nie za bardzo rozumiem na czym te porównanie miałoby polegać, może jakiś przykład? Po tej samej suce i innym psie wychodzą psy wzorcowe, wszystkie mioty były bardzo wyrównane, nie było psów w tak bardzo różnym typie ;) teraz była pokryta jeszcze innym psem i jestem ciekawa co z tego wyjdzie, ale psy zapowiadają się na fajnie zbudowane. Niestety przez wystawową dyskryminację typu żaden ze szczeniaków nie miał potomstwa, a szkoda. No i większość poszła do myśliwych ;)[/QUOTE] No widzisz i czytasz zupełnie tak , jak chcesz przeczytać ... po tej samej suce wychodzą lepsze psy z innym samcem , bo suka nic nie przekazuje - co było właśnie z tamtym samcem ... tu krycia były inne , mocne geny samców i coś wyszło - to tak właśnie działa ... to nie jest tak , że tylko pies jest zły i dzieci są złe .. do tanga trzeba dwojga :) też pisałam ... Wystawowa dyskryminacja ? no wybacz z byle parchem da sie zrobić hodowlankę :) chyba że pies jest zupełnie nie podobny do rasy na maksa :) wtedy faktycznie może być problem .. No i widzisz , ze sposobu odżywiania Twojego psa , właśnie temu ma żebra ew tłuszcz - zamiast mięśni :) ma źle dobraną karmę , do swojego zapotrzebowania na białko i tłuszcz ... nie odchudza się psa podając mu mniej karmy , ani nie tuczy zwiększając dawki .. zmienia się karmę , na taką by przy zbliżonym dawkowaniu podanym na opakowaniu , pies miał prawidłową sylwetkę ... Waga to już jest inna bajka ... naj mniej na nią patrzę , bo jest złudna :) Już wspominałam , że mam koleżankę która waży odemnie mniej 5-6 kg , jest mojego wzrostu i w moim wieku , a moje spodnie się na niej nie dopinają ... i ona nie rozumie dlaczego :) podobnie jak i Ty nie rozumiesz :) ale to taka forma dla Ciebie teraz dedukcji , informacji dostałaś mnóstwo. No i ja nie dostałam odpowiedzi , na jakiej podstawie oceniasz , że psy Doginki są za grube ... mowa o Lotosie i Gordonie , bo Raper to fakt do głodzenia ;) znasz wagę , widzisz psy w okrywie włosowej na zdjęciach .... do tego zdjecia takie se :) Nie zagłębiłaś sie we wzorce ... zasadniczo nie podeszłaś do tematu by coś z niego wyciągnąć - tylko na zasadzie dowalić komuś , bo wiem lepiej :diabloti: To samo dalej , takie masło maślane .... suka z innymi dała lepsze dzieci , które są dyskryminowane na ringach :hmmmm: znaczy że nie dała lepszych dzieci , skoro z 3 repami nie dała nic , znaczy że nie do końca sprawdza się jako suka hodowlana ... nie szkaluje jej , dedukuje z Twoich wypowiedzi ... nie wszystkie muszą być championy ... ale skoro miotów było kilka , to przynajmniej kilka procent z tych szczeniąt powinno coś sobą reprezentować ... tu jest gdzieś błąd w sztuce Tym bardziej , jeśli jak piszesz rasa jest młoda , to sobie nie tak już można pozwalać na produkcje "beleco" rasa jest w rozwoju .. więc ten rozwój trzeba mocno kontrolować .. Staffik to jest stara rasa , ponad 150 lat temu wymyślona , pula genowa jest mocno zakorzeniona ... cechy rasy wbite w kod DNA .. tu można tylko dopieszczać Ale widzisz tym może różnią się stare rasy od nowych , kiedyś prowadzono bardzo staranną księgę rodowodową , wszystko było notowane skrupulatnie , cechy , potomstwo i takie tam .... teraz widać już puka się dla pukania , a nie dla właściwego kierunku rasy .. No i inbredy są właśnie od tego , utrwalanie cech rasy , z najlepszych przedstawicieli :) Outcross , jest taki no właśnie - wyjdzie nie wyjdzie ... Więc nie zwalaj winy na repy :) suka to nie tylko macica , ale 50% tego co siedzi w szczeniakach PS sznupy też są w dwóch typach , niemiecki i hamerykański :) no i są różnice między tymi typami , chociażby w kośćcu , a kość czy ci sie podoba czy nie , robi swoje , np moje kilka kilo ;) mięsień też robi swoje , kolejne moje kilo więcej :diabloti: Gdzieś mi to obiło się o oczy , nie wiem gdzie .. hodowcy sznupów powinni wiedzieć lepiej , że sznup widziany od góry ma mieć kształt klina .... co przy takiej budowie , z taką klatką i marnymi słabiznami ;) co określa wzorzec , lędźwie nie mogą być wysklepione , bo górna linia grzbietu ma opadać w dół ... brzuch ma być lekko podciągnięty ... - nie da rady zrobić talii , bo to by zaburzyło całokształt ... Podkasany brzuch jest wadą :) Zawsze sznup , będzie wydawał się pulchny :) Faktycznie przy JR które mają krótkie żebro , długie słabizny , wysklepione lędźwia , mają mieć podkasany brzuch , sznup najszczuplejszy wydawać się będzie gruby .. nawet przy zatuczonym JR Bo tak różne mają te psy budowy ... Dwa , to ja np jak tuczę Frania , to jego muskulatura się mocniej uwydatnia - dietą , ruchem - nie łapiemy tłuszczu , tylko budujemy mięśnie ... Ciężko jest umięśnić otłuszczonego psa ... ale umięśnionego można pokryć tkanką tłuszczową - komórki tłuszczowe , to taki twór , który ma pamięć :) Dlatego sama w każdym poście , mimo iż do ciebie to nie dociera , piszesz , że Gram nie ma wydatnej jak na JR muskulatury .. Przejdź na karmę co ma dużo białka , mało tłuszczu - wtedy nie będzie palił mięsa , a go rozbudowywał .. tkanka tłuszczowa wyleci sama w powietrze , żeber nie będzie widać , wtedy jak to osiągniesz , zdejmę kapelusz i sie pokłonie .. Widzisz bo odchudzanie psa , nie polega na zbiciu mu wagi :) I jeszcze powiem ci o ruchu u grubych psów :) to nie do końca tak jest że otyłość uobrzydliwia ruch ... za ruch odpowiedzialna jest anatomia - jak pies ma doskonałą budowę - zawsze będzie się ruszał prawidłowo .. Frania i Marysi mama ... ma jeden piękny opis - "mimo iż puszysta , doskonała w ruchu" a fakt że wyglądała jak kloc smalcu na wykałaczkach - ale jej anatomia powoduje , że motoryka ruchu jest doskonała zawsze. Jak pies nie umie się ruszać , bo ma coś nie teges ;) to chudy czy gruby - będzie kaleczył ... Waga , już pisałam - to jest najmniej istotna kwestia - liczy się to co widzimy .. dlatego wiele ras psów , ma we wzorcach napisane pod tym paragrafem - waga proporcjonalna do wzrostu i budowy ciała ... bo nie da się , żeby wszystkie psy ważyły tyle samo nawet przy tym samym wzroście ... nie wyglądały by identycznie .. może było by i fajnie na coś takiego popatrzeć , wtedy były by kolejne rzeczy nad którymi warto pomyśleć - a czemuż tak jest :) Przypatrz się sobie , Twoje dłonie , stopy - niby bliźniacze , z tych samych genów , tak samo żywione - a nie są kropka w kropkę :) No i poszukaj 10 osób w tym samym wieku , o tym samym wzroście i wadze ... wyciągniesz wnioski Życie nie jest czarne i białe - mimo wszystko jest w wielu kolorach i ich odcieniach , mało dużą część niewiadomych , da się wyjaśnić ... tylko trzeba się troszkę otworzyć Quote
Unbelievable Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Doginka'] [B]Unbelievable[/B], przez całą karierę wystawową Gordon nie dostał żadnej innej oceny, poniżej doskonałej:p, czyli 70 Sędziów z różnych krajów strasznie się myliło dając Gordonowi ocenę doskonałą, na różnych wystawach, w tym na światowych i europejskich?:cool3: Rozumiem zatem, że podważsz werdykt ok. 70 Sędziów, którzy oceniali Gordona dając mu ocenę doskonałą, nie licząc tytułów jakie zdobył...?:-o[/QUOTE] ale doginko, czy ja kiedykolwiek podważyłam oceny twoich psów? :) ja tylko wiem że mocno preferowene są psy grubsze niż ja chciałabym widzieć :) Vectra Da się zrobić hodowlankę- wyjeżdżoną :) tylko co z tego, jeżeli później ten pies nie będzie miał czego kryć ;) ja z Gramem nie wiem czy zrobiłabym repa, on mimo że jest krzywy i ma sporo wad anatomicznych, ma też piękną głowę która się silnie przekazuje po matce, jest szybki i zwinny, byłby doskonałym psem myśliwskim i przypuszczam że jakby miał kryć cokolwiek, to jakąś sukę za granicą ;) ale to tylko przypuszczalnie. Hodowcy russelli właścicielce siostry Grama, w tym właścicielka repa, powiedzieli że Jaga jest piękna, ale nie na polskie ringi ;) bo tu preferuje się szorstkowłose kluski, a ona jest lekka i krótkowłosa :) a jej właściciele nie potrzebowali hodowlanki, tylko chcieli się pobawić. Przy karmie którą on dostaje ma zbliżone dawkowanie do tego na opakowaniu, przy bytówkach muszę mu dawać żreć na psa 10-12kg :) i zmniejszam mu dawkę żywnościową jak mu ją sama przez przypadek zmniejszyłam, nie wiem jak ty ale ja nie odmierzam codziennie dawki tylko sypię na oko :) teraz ma karmę 32/24 bodajże i nie uważam że ma za dużo tłuszczu Ale ja nie twierdzę że Lotos jest do odchudzania, tylko Raper i Gordon ;) Lotos ma jeszcze czas na odchudzanie... Nie zapominajmy że Doginka swoje psy rwie na łyso, i wtedy wszystko pięknie widać ;) Widziałam już sznaucery które nie były zatuczone, były czempionami i nie były zbyt grube, a więc twierdzę że da się :) tak samo jak ty twierdzisz że z mojego psa da się zrobić TTB, tak samo ja myślę że ze sznaucera da się zrobić niebaleronika Gdyby to była TYLKO waga, to ja bym się nie odzywała, ale ja przecież widzę jak to wygląda ;) ni i te widełki wagowe we wzorcu też nie powstały bez powodu, twórcy rodowodu mieli jakiś zamysł żeby je wpisać ;) bo tak jak mówisz, w niektórych rasach, np. parsonach, tych widełek nie ma, też nie bez powodu ;) Quote
Vectra Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Unbelievable'] tak samo jak ty twierdzisz że z mojego psa da się zrobić TTB, [/QUOTE] a widzisz , nie czytałaś mnie uważnie - bo o tym fakt pisałam - że się NIE DA takiej muskulatury osiągnąć u Twojego psa jak u TTB - z racji budowy , genów i takich tam :) Quote
Saththa Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Doginka']Rolling coat, czyli utrzymywanie włosa przez cały sezon w kondycji wystawowej;-) U Rapera i Lotosa to jest łatwe, bo oni obaj mają dobry do tego włos, ale z Gordonem tak się nie da, Gordona niestety muszę co najmniej 2 razy w roku całkiem na łyso robić :razz: Gordon ma lepszy włos od Rapera, ale Lotos po pierwszym rwaniu na łyso już zaczyna mieć taki sam:multi: [/QUOTE] dziękuję za odpowiedz;) Quote
Alicja Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Vectra']a możesz foty bez "ubrania" dać ? :evil_lol: mi się osobiście podoba ten utuczony , może kwestia zdjęć , ale wg mnie gruby ma lepiej wypasione ciało ... tłuszczu na moje oko nie ma ... ale fajny jest i ten kolor - mniam ostatnio na wystawie któreś , była grupa hodowlana sweterów , strasznie mi się podobały - można powiedzieć , że jest to bardzo elegancja i efektowna w ruchu rasa[/QUOTE] o to to ...też chciałam by Daria dała łyse setery :diabloti: Unb...... strasznie jesteś uparta i wygląda mi na to że nawet w momencie kiedy już wcale nie masz racji dalej będziesz brnąć Quote
Doginka Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 Dziewczyny wiadomość z ostatniej chwili;-) [B]LOTOS [/B]: ocena doskonała, medal srebrny, lokataII:lol: [B]GORDON[/B]: ocena doskonała, medal złoty, lokata I, [COLOR=red][B]Najlepszy Weteran[/B][/COLOR] - czekamy na BIS Weteranów;-) Pani sędzia dała Lotosowi prześliczny opis, a Gordonem się zachwyciła, Nawet powiedziała że "Gordon to jest typ championa" I nie jest za gruby, bo o to się zapytałam, jak Gordon stał na stoliku do oceny;-) Wieczorem zacytuję oba opisy dokładnie, bo teraz obie karty ocen leżą w samochodzie:lol: Quote
Darianna Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Aż pogrzebałam... gruby "łysy" [IMG]http://x.garnek.pl/ga870/11f11b9a44c00a15357061a3/dzien_przed_lesznem.jpg[/IMG] chudy "łysy" [IMG]http://x.garnek.pl/ga7925/faf54d8d50a8fa15666041a3/pozowanie_profesjonalne_mokrego.jpg[/IMG] nic lepszego nie mam :shake: edit: gratulacje Doginka, czekamy na finały weteranów zatem :) Quote
Doginka Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 I "gruby łysy" i "chudy łysy" są prześliczne:loveu: Quote
Unbelievable Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Vectra']a widzisz , nie czytałaś mnie uważnie - bo o tym fakt pisałam - że się NIE DA takiej muskulatury osiągnąć u Twojego psa jak u TTB - z racji budowy , genów i takich tam :)[/QUOTE] no to nie wiem po co inaczej miałabym mu tą muskulaturę dalej budować, jeżeli teraz już ma optymalną dla swojej budowy i rasy? ja wiem że się nie da, bo to nie ten typ, można by było zrobić więcej ale po co? [quote name='Alicja'] Unb...... strasznie jesteś uparta i wygląda mi na to że nawet w momencie kiedy już wcale nie masz racji dalej będziesz brnąć[/QUOTE] ale w czym nie mam racji? bo ja nie wiem. W wyrażaniu własnego zdania? ;) Darianna, wg. mnie "grubas" jest fajniej zbudowany, taki mięśniaczek ;) i chyba trochę w innym typie jest niż drugi, patrząc na głowę. I 3kg przy takiej masie to nie jest dużo :) Co do "grubości" ja już mówiłam że sędziom nie wierzę ;) swojego psa pasłam miesiąc przed wystawą żeby wyjść z opisem "doskonała kondycja wystawowa" Quote
Doginka Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 [quote name='Unbelievable']... Co do "grubości" ja już mówiłam że sędziom nie wierzę ;) swojego psa pasłam miesiąc przed wystawą żeby wyjść z opisem "doskonała kondycja wystawowa"[/QUOTE] No dobrze, ale dziś 71 ocena doskonała, to co, wszyscy sędziowie się mylą?:hmmmm: Bo można nie wierzyć jednemu, no nawet kilku, ale kilkudziesięciu, to już chyba jest coś nie halo;-) Ciekawe jak będzie jutro:roflt: A teraz pozwolicie, że się zdrzemnę do 15:lol:;-) Mam ten komfort, że hotel jest naprzeciwko hali z ringiem honorowym:multi: Quote
Unbelievable Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Doginka']No dobrze, ale dziś 71 ocena doskonała, to co, wszyscy sędziowie się mylą?:hmmmm: Bo można nie wierzyć jednemu, no nawet kilku, ale kilkudziesięciu, to już chyba jest coś nie halo;-) Ciekawe jak będzie jutro:roflt:[/QUOTE] show must go on, że tak powiem :) dla mnie zatuczony, dla ciebie normalny, dla sędziego idealny, i każdy ma rację bo ma swoje zdanie :) Quote
Alicja Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 [quote name='Doginka']Dziewczyny wiadomość z ostatniej chwili;-) [B]LOTOS [/B]: ocena doskonała, medal srebrny, lokataII:lol: [B]GORDON[/B]: ocena doskonała, medal złoty, lokata I, [COLOR=red][B]Najlepszy Weteran[/B][/COLOR] - czekamy na BIS Weteranów;-) Pani sędzia dała Lotosowi prześliczny opis, a Gordonem się zachwyciła, Nawet powiedziała że "Gordon to jest typ championa" I nie jest za gruby, bo o to się zapytałam, jak Gordon stał na stoliku do oceny;-) Wieczorem zacytuję oba opisy dokładnie, bo teraz obie karty ocen leżą w samochodzie:lol:[/QUOTE] :klacz: :cool2: Kochane Spaślaczki :diabloti: Czekamy na pozostałe relacje Quote
WATACHA Posted October 22, 2011 Posted October 22, 2011 Gratulacje dla chłopaków.Świetnie się spisali.Fotki będą ;)? Quote
Doginka Posted October 22, 2011 Author Posted October 22, 2011 [quote name='Alicja']:klacz: :cool2: Kochane Spaślaczki :diabloti: Czekamy na pozostałe relacje[/QUOTE] Niestety dziś na ringu honorowym nam się nie powiodło, ale nie zawsze musimy stać na pudle:lol: [quote name='WATACHA']Gratulacje dla chłopaków.Świetnie się spisali.Fotki będą ;)?[/QUOTE] Fotki będą ale tylko moich burków, bo mój TZ nie chciał robić zdjęć, a ja nie mogłam, bo prowadziłam psy. Ale miałam pomoc - Ewka i Haker dziękuję Tobie i Twojej koleżance za pomoc:buzi: Edit: Jednak mam kilka innych sznupków, ale tak wybiórczo:roll: Quote
Tekla64 Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 no to znowu z tarcza wracacie i dobrze serdeczne gratulacje!!!! czekamy na zdjecia a w miedzy czasie fascynujemy sie dyskusja .... Quote
Vectra Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 No to gratulacje !!!! phiii bez pudła phii :diabloti: ;) Quote
Doginka Posted October 23, 2011 Author Posted October 23, 2011 DZIĘKUJEMY ZA GRATULACJE:buzi: Dziś Lotos pokazał się wyśmienicie, nawet na stoliku stał przecudnie, ale niestety był najmniejszy i najchudszy w klasie i przegrał :sad: Sędzia preferował duże i mocne psy;-) Ale Lotos dziś w moich oczach się zrehabilitował, bo wreszcie pokazał, że jak chce to potrafi się wystawiać na miarę Mł. Championa Polski :lol: [B]LOTOS[/B] ocena doskonała, lokata III, medal brązowy:sad: [B]GORDON[/B] ocena doskonała, lokata I, medal złoty, [B][COLOR=red]Najlepszy Weteran[/COLOR][/B] - czekamy na BIS Weteranów:multi: Quote
Doginka Posted October 23, 2011 Author Posted October 23, 2011 [quote name='Vectra']No to gratulacje !!!! phiii bez pudła phii :diabloti: ;)[/QUOTE] Gruby był, to i pudło mu uciekło przed nosem:roflt: Może to i dobrze, bo jeszcze by się pod nim zarwało:roflt: Quote
Montelka Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 GRATULUJEMY ! ale ciekawa jestem opisów, więc czekam :) Quote
Alicja Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 [quote name='Doginka']Gruby był, to i pudło mu uciekło przed nosem:roflt: Może to i dobrze, bo jeszcze by się pod nim zarwało:roflt:[/QUOTE] 2 ga opcja najprawdopodobniejsza GRATKI dla Was Quote
Vectra Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 [quote name='Doginka']Gruby był, to i pudło mu uciekło przed nosem:roflt: Może to i dobrze, bo jeszcze by się pod nim zarwało:roflt:[/QUOTE] sędzia wiedział co robi :diabloti: Quote
jonQuilla Posted October 23, 2011 Posted October 23, 2011 [FONT=Georgia][COLOR=olive][B]:roflt: nie mogę Was czytać bo rechoczę jak głupia[/B][/COLOR][/FONT] Quote
Recommended Posts