#Etna# Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Vectra']ale każdy ma mięśnie :) bez tego byśmy żyć , poruszać się nie mogli :) zaczynając od serca - ewentualnie ;) które to mięśniem jest i owszem :) gnaty na tkance tłuszczowej nie wiszą :) tylko na mięśniach ... więc każdy pies ma mięśnie - żeby nie było. Tylko mięsień to taka jednostka , która się rozbudowuje ... nie sama - biologii to chyba nie muszę definiować ;) Dlatego często gęsto , wiele osób , troszkę myli pojęcia , między rozbudowaną masą mięśniową , a nagromadzoną tkanką tłuszczową - ja już widziałam wiele mięśniaczków psich :diabloti: by wykarmił chiny smalcem z tych mięśni :evil_lol: więc Tinka zwracam honor , Gram ma mięśnie - tylko nie rozbudowane :) przynajmniej ja tak to widzę ... aczkolwiek nie wiem czy z JR , da się zrobić żylastego mięśniaczka - nie ten zestaw genów Czy ja wiem , czy na ogolonym sznupku by nie było widać ładnej rzeźby :hmmmm:[/QUOTE] Na ogolonym owszem ;) ale napisałam, że jak jest [U]zarośnięty[/U] to już z tym "zauważeniem" jest gorzej. I zdecydowanie nagromadzona tkanka tłuszczowa to nie mięśnie ;) I to widać w ruchu moim zdaniem. Ruch psa z odpowiednio rozbudowanymi mięśniami (zależnie od rasy) jest inny niż tłuścioszka:eviltong: Quote
Doginka Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 No i myślę, że tłuścioszek nie miałby siły przeskoczyć ławkę z drugiej strony - odbicie od ziemi i daleki przeskok;-) Ale cóż, dla niektórych moje psy, to zatuczone serdelki:roflt: Tylko zastanawiam się czemu dostają super opisy na wystawach odnośnie budowy:lol: Gordon ma często wpis: mocny, zwarty, kwadratowa sylwetka w wyrazie, a jednocześnie elegancki, długa, piękna, samcza głowa, doskonałe kontowanie itp., itd.;lol: Raper jak go wystawiałam miał podobne wpisy z jednym wyjątkiem - w górnej granicy wzrostu:roflt: Dlatego na razie ma urlop od wystaw, ale zbliża się dzień, kiedy zadebiutuje w weteranach jak Gordon:lol: Wtedy Gordon wróci do klasy championów:lol: Jednak nie twierdzę, że Rapcio ma doskonałą budowę, bo on jest inny niż Gordon i Lotos:roflt: Ale z całą stanowczoscią zaprzeczam, ze jest to gura słoniny, bo Raper to duży kloc złożony z mieśni, skóry i futra;-) jest prosty, brak mu wysoko zaznaczonego kłębu, ale na wystawach częściej miał wpisy, ze jest elegancki:lol: Lotos jeszcze ma mało wystaw na koncie, ale do tej pory ma podobne wpisy jak Gordon;-) No i wcześniej niż Gordon zaczął stawać na pudle:multi: Quote
Unbelievable Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Vectra'] więc Tinka zwracam honor , Gram ma mięśnie - tylko nie rozbudowane :) przynajmniej ja tak to widzę ... aczkolwiek nie wiem czy z JR , da się zrobić żylastego mięśniaczka - nie ten zestaw genów [/QUOTE] z mojego bardziej raczej nie ;) dostaje karmę wysokobiałkową, codziennie ma sporą dawkę ruchu (no na pewno twoje mają więcej ale ja na tyle nie mogę sobie pozwolić) i jak chodzi widać jak się wszystko rusza pod tą skórą, no i trochę na zdjęciach chociażby inaczej wygląda ze względu na białą sierść, nie odbija tak ładnie światła jak ciemniejsza ;) [url]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/217540_166363156750424_100001302231612_317361_4354942_n.jpg[/url] nie wiem czy to jest pies bez mięśni :diabloti: Dla mnie ruch większości sznaucerów miniaturowych nie jest elegancki, ale może się nie znam :diabloti: a jeżeli chodzi o resztę to nie mam czasu się wczytywać i odpisywać na wszystko oddzielnie, wybaczcie ;) Quote
Alicja Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 Przyszłam popodziwiać twoje grubaski bez mnięśnióff :grins: Quote
Vectra Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Unbelievable']z mojego bardziej raczej nie ;) dostaje karmę wysokobiałkową, codziennie ma sporą dawkę ruchu (no na pewno twoje mają więcej ale ja na tyle nie mogę sobie pozwolić) i jak chodzi widać jak się wszystko rusza pod tą skórą, no i trochę na zdjęciach chociażby inaczej wygląda ze względu na białą sierść, nie odbija tak ładnie światła jak ciemniejsza ;) [url]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/217540_166363156750424_100001302231612_317361_4354942_n.jpg[/url] nie wiem czy to jest pies bez mięśni :diabloti: Dla mnie ruch większości sznaucerów miniaturowych nie jest elegancki, ale może się nie znam :diabloti: a jeżeli chodzi o resztę to nie mam czasu się wczytywać i odpisywać na wszystko oddzielnie, wybaczcie ;)[/QUOTE] dla mnie nie ma i już :) to tak właśnie jest , jak dla Ciebie Sylwii psy są bez masy mięśniowej zobacz 7 miesięcy , nie rusza się na tej focie i stoi luźno :) [url]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/19092011-217.jpg[/url] :cooldevi: chcesz fote w podskoku ? ale to są właśnie geny , różnica w budowie , różnica w rasach i nie do końca jest to kwestia ruchu i żywienia - tylko wspominanych genów ... moje psy nie muszą biegać by mieć masę ... a znam takie które na bieżni całą dobe biegają i dalej są luźne ;) są psy które od patrzenia na worek z karmą dietetyczną tyją ... a są psy które leżą i się budują w mułki ;) o elegancji w ruchu , to ja nie dyskutuje , bo serio niewiele ras , porusza się fajnie .... JR , staffiki , na pewno elegancko nie biegają ..... dla mnie elegancja , to kłus konia arabskiego - ruch dynamiczny , płynny , przy tym ciało pięknie napięte - tu doberman jest najbliżej ideałowi , setery ... a staffik czy JR , to tak drobi jak guziec w lesie ... o sznupach nie powiem nic , bo nie przyglądałam się takiemu zjawisku ... szczerze , to w konkurencji sznupek , staffik i JR - to tylko sznaucery wyglądają majestatycznie .... JR to kundel z łańcucha , a staffik , to jak prosiak ... oczywiście w konkurencji występuje , ładnie wytrymowany , wymodelowany , uczesany sznup .... zarośnięty , to do niczego nie jest podobny ..... sznup jest psem dość proporcjonalnym , czego o staffikach i JR powiedzieć nie można ... niewiele terrierów może poszczycić się elegancją - z TTB to tylko amstaff ... reszta to koślawe pokraki .. szkocki terrier jest bardzo fajny dla oka w ruchu , z terrierów wysokonożnych tam kilka ... a reszta to szkoda gadać w sumie , to może i ciekawa dyskusja ... lepsza niż tam -- łojazu jakie słodziachne fotecki , loffciam , koffciam , papatki i takie tam pierdziatki :evil_lol: Quote
makot'a Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 Dłuższy czas przyglądam się Waszej zawziętej dyskusji i już nie mogę się doczekać kiedy pojawią się nowe fotki :P Co do tłuszczu i mięśni- wiadomo, że co rasa to inna anatomia i inne predyspozycje genetyczne psa. Nikt chyba nie powie, że charty są zachudzone? One po prostu takie są, i już. Na sznupach się nie znam, tylko oglądam, więc nie wiem jak wzorcowo powinny wyglądać, ale z czysto "psiego" podejścia nie mogę powiedzieć, że psy Doginki są grube...tym bardziej, że dotykałam na żywo i nie pamiętam, żeby zrobiły na mnie wrażenie zatuczonych. Pewnie, że są potężniejsze proporcjonalnie choćby od każdego z moich psów (a mam trzy różne) ...ale to sznaucery, a one jak już ktoś zauważył - mają być jak czołgi :P Vectra pięknie opisałaś staffiki i JR :grin: Leżę i kwiczę :P Quote
Doginka Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 [quote name='Alicja']Przyszłam popodziwiać twoje grubaski bez mnięśnióff :grins:[/QUOTE] Oj biedna, ja biedna, jak nic teraz moje grubasy udoopią na tej poznańskiej wystawie, bo bez mięśni pójdą:roflt: A jak grube, to i nieeleganckie są:roflt: [quote name='Vectra']...szczerze , to w konkurencji sznupek , staffik i JR - to tylko sznaucery wyglądają majestatycznie .... JR to kundel z łańcucha , a staffik , to jak prosiak ... oczywiście w konkurencji występuje , ładnie wytrymowany , wymodelowany , uczesany sznup .... zarośnięty , to do niczego nie jest podobny ..... sznup jest psem dość proporcjonalnym , czego o staffikach i JR powiedzieć nie można ... niewiele terrierów może poszczycić się elegancją - z TTB to tylko amstaff ... reszta to koślawe pokraki .. szkocki terrier jest bardzo fajny dla oka w ruchu , z terrierów wysokonożnych tam kilka ... a reszta to szkoda gadać w sumie , to może i ciekawa dyskusja ... lepsza niż tam -- łojazu jakie słodziachne fotecki , loffciam , koffciam , papatki i takie tam pierdziatki :evil_lol:[/QUOTE] Dyskusja bardzo ciekawa i pouczająca. Dużo się nowego dowiedziałam o swoich tucznikach:roflt: Ale Twoje prosiaczki są pierwsza klasa jeśli idzie o mięśnie:loveu: No i nie muszą się moje psy podobać każdemu, tak jak mi nie podobają się JR. Dla mnie to też taki zwykły burek podobny do większego szczura:roflt: Ale siedzę i leję jak czytam Twoje porównania:klacz: [quote name='Unbelievable']...Dla mnie ruch większości sznaucerów miniaturowych nie jest elegancki, ale może się nie znam :diabloti: a jeżeli chodzi o resztę to nie mam czasu się wczytywać i odpisywać na wszystko oddzielnie, wybaczcie ;)[/QUOTE] Jakby każdemu podobało się to samo, to byłoby nudno na tym świecie;-) Dla mnie ruch sznaucera jest piękny - o ile sznaucer umie dobrze chodzić, a nie drobić i idzie z głową do góry - jak Lotos;-) [QUOTE=makot'a;17840789]Dłuższy czas przyglądam się Waszej zawziętej dyskusji i już nie mogę się doczekać kiedy pojawią się nowe fotki :P Co do tłuszczu i mięśni- wiadomo, że co rasa to inna anatomia i inne predyspozycje genetyczne psa. Nikt chyba nie powie, że charty są zachudzone? One po prostu takie są, i już. Na sznupach się nie znam, tylko oglądam, więc nie wiem jak wzorcowo powinny wyglądać, ale z czysto "psiego" podejścia nie mogę powiedzieć, że psy Doginki są grube...tym bardziej, że dotykałam na żywo i nie pamiętam, żeby zrobiły na mnie wrażenie zatuczonych. Pewnie, że są potężniejsze proporcjonalnie choćby od każdego z moich psów (a mam trzy różne) ...ale to sznaucery, a one jak już ktoś zauważył - mają być jak czołgi :P Vectra pięknie opisałaś staffiki i JR :grin: Leżę i kwiczę :P[/QUOTE] Tak, pamiętam jak podeszłaś ze swoim "dziewczyną";-) - bo tak wtedy zakodowałam Twojego chłopaka:oops: i podziwiałaś Gordona. Byłam wniebowzięta, bo właśnie na tej wystawie stanął na pudle, a był jeszcze w kl. championów:lol: Od tego czasu każdą wystawę, czyli cały letni sezon stał na pudle:multi: Mogłaś obmacać i wyczuć, jaki Gordonek jest twardy. Ale twardy od mięśni, a nie od kości:roflt: Podoba mi się ta dyskusja, bo otworzyła mi oczy na moje zatuczone psy:roflt: chyba znowu zacznę je odchudzać z ości na popiół, bo na kości już za późno:lol: Niestety nie mam nowych fot, bo była brzydka pogoda i nie brałam aparatu, a poza tym nie miałam czasu, bo byłam u fryzjerki i manicurzystki, coby jakoś wyglądać na tej wystawie;-) Mogę wstawić resztę wczorajszych fot;-) [IMG]http://i54.tinypic.com/mc4was.jpg[/IMG] [IMG]http://i53.tinypic.com/2uidifb.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/289invl.jpg[/IMG] [IMG]http://i53.tinypic.com/5pev7p.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/684v1d.jpg[/IMG] Quote
Alicja Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 misz-masz :) [URL]http://i53.tinypic.com/5pev7p.jpg[/URL] Wejdą tłusciochy;) na pudła :kciuki: Ozzy dziś śmigał z Nasimem , swoim kumplem , chartem perskim ..... tyle że znów byłam bez aparatu bo wyszłam z Ozzym zaraz po tym jak wróciłam ze szpitala od mamy i nie miałam w głowie pakowania aparatu ....ale jestem zakochana w tym psie . Fakt sama bym takiego nie mogła mieć , po prostu taki do mnie nie pasuje , ale jest piękny ...i muszę zrobić chłopakom fotasa , bo mi nie wierzy wiele osób że AST i chart razem no i że Ozzulek biega z nim. Quote
Vectra Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 ale tez se pokrytykuje , nie podoba mi się z Twoich psów Raper ... szpeci go ogon ... uszy jeszcze zniosę naturalne ... ale ogon paskudnie zaburza proporcje i odbiera elegancje ... taka popierdułka ... może gdyby ten ogon był inaczej noszony , a nie zakręcony jak u świni nad zadem :) Naj jest Gordon , bo Lotos aktualnie , przestał być słodkim szczeniaczkiem , zaczyna być sznaucerem :) niestety każdy pies , przechodzi taki okres brzydoty ... ja wiem wiem , że on staje na pudle ... ale to nie w tym rzecz .. fajny jest na swój wiek , ale nie jest fajny bo jeszcze nie zakończył procesu uwieńczania działa ... Ja aktualnie , na moje podrostki , patrzeć nie mogę :evil_lol: kocham je szalenie ... no są takie takie , mało dorobione ... już nie pączusie szczeniaczki .... nie kawał knura jak dorosły pies ... ale na efekt finalny zawsze trzeba czekać , potem jak oko się cieszy :) staffiki moje są długorozwojowe .... Tu nie poruszam psów miksowanych , bo to nie o te zagadnienie urody idzie ... ale jeśli już , to Klementyny uszy , do końca życia już odciskają piętno na moich gałkach ocznych - dodam , że Klamka ma ruch serio przepiękny ... ale to na głowie klap klap klap ... masakra :diabloti: i nie że moje staffiki mają zły ruch , brzydki ruch - jeśli idzie o rasę SBT , mają doskonały ruch .... ale oceniając większą część ras psich , nie wg wzorca , a wg nacieszenia oka ... staffik jest groteską .... i żeby dawali mi złote kalesony , za ruch moich staffików - to i tak będę twierdzić , że staffik ruch ma okropny ... JRT nie lepszy .... jeśli idzie o sznupy , to pewnie najlepiej wypada olbrzym Quote
makot'a Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 Ano nudno by było, nudno. A jasne jest to, że dla jednych szczytem elegancji i piękna będzie sznaucer, dla innych staffik, JR, a dla jeszcze inny bury wilczak (:loveu:) Ja osobiście lubię patrzeć na wszystkie psy, każdy ma w sobie coś co przykuwa wzrok ;) A "dziewczynę" muszę wreszcie podciąć, bo zarośnie do reszty :P Quote
Unbelievable Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 JRT nie są eleganckie bo takie nie mają być, to są "chłopskie" psy, do nor, najprostszy typ psa jaki może być, taki wiejski kundel właśnie. Tyle że szczur to nie jest wzorcowo JRT, tylko PRT, urodził się o dwa lata za późno ;) a ładnie ruszające się PRT potrafią być w jakimś stopniu eleganckie, tylko tego swojego kundlowego wyrazu się nie wyprą ;) i to mi się w nich bardzo podoba, że to takie proste kundlowate psy, zbudowane chyba najbardziej ekonomicznie jak się da, praktycznie bez żadnego wyrazu, przy czym bardzo ładne i ze świetnym charakterem dla mnie psem bardzo eleganckim jest wyżeł weimarski- kto widział na żywo harmonijnie zbudowanego, swobodnie biegnącego kłusem weimara, ten wie o czym mówię- te psy ruszają się jak marzenie, oczu oderwać nie można :loveu: sznaucery miniaturowe jak dla mnie nie mają takiej lekkości ruchów jaką chciałabym widzieć, dla mnie w większości są trochę przytłoczone całą swoją sierścią, brodą, fryzurą, a statyka to zupełnie co innego ;) Vectra, Gram też ma z siebie samego mięśnie, ale nie aż takie :) w wieku 7 miesięcy wyglądał podobnie jeżeli chodzi o masę mięśniową ale od tamtej pory nie za wiele mu przybyło :diabloti: no i jak już mówiłam, kolor sporo zmienia. A no i na zdjęciu on nie jest w żaden sposób naprężony, to jest moment swobodnego spadania, wyskakując wygląda trochę inaczej. Właśnie, mam jeszcze pytanie apropo wyskoków- twoje staffiki wszystkie chętnie same z siebie skaczą wysoko do góry? np. na przywitanie? chodzi mi o skakanie pionowo w górę bez niczego po drodze. To są takie sprężynki że jak tylko spadnie to się z powrotem odbija? Doginko, nie wiem czy ktoś ci kiedyś powiedział, ale to niezbyt grzeczne drwić z czyjegoś zdania i wyśmiewać się z niego. Jestem od ciebie młodsza, dużo młodsza, a potrafię się(mam nadzieję) merytorycznie wypowiadać, zachowując grzeczny ton bez obrażania innych w sposób bezpośredni. Poszłaś do Vectry ponaśmiewać się i nikt nie podłapał więc zaczęłaś tutaj ostrzej pogrywać ;) po mnie takie rzeczy spływają, ale nie pierwszy raz to robisz, a ja uważam takie zagrywki za dziecinne i uwłaczające osobie w takim wieku (dorosłej, nie starej) Quote
Justa Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Vectra']Czy ja wiem , czy na ogolonym sznupku by nie było widać ładnej rzeźby :hmmmm:[/QUOTE] Ogolony sznupek, w wieku 5 lat, czyli w kwiecie wieku piłeczkowego, co prawda z odskoku, ale coś tam widać, choć niewiele i nie wiem czy bardziej 'nabitego' widziałam - przynajmniej na żywo ;) [URL="http://img389.imageshack.us/img389/448/dsc0822wt5.jpg"]http://img389.imageshack.us/img389/448/dsc0822wt5.jpg[/URL] Quote
Vectra Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 Musisz zapytać tych co u mnie byli i widzieli , jak skaczą moje psy .. rozumiem , że kręcimy temat skoków i lekkości ... tu cofniemy się do wagi ... JR ile waży ? staffik nie jest większy od JR ... ale waży dwa razy tyle ... jest więc psem cięższym , ale nie jest ociężały ... staffik jest mega swobodny w ruchu , w skoku - znaczy taki ma być ... oczywiście tłusta limfa , nie odbija się od ziemi , ale o takich nie rozmawiamy .... mówimy o normalnym wzorcowym SBT ... tak Twój Gram w wieku 7 miesięcy , może był jak Hania i taki został ... Hania taka nie zostanie , ona dopiero złapie masy mięśniowej i ciała .. teraz ona waży ok 8 kg ... jej waga docelowa to pewnie ok 14 kg ... wzrost ma ok 35 cm ... pójdzie w górę max do 37 i oby tak było ... wtedy porównamy je jeszcze raz :) Wchodzisz do mojej galerii , ja niekiedy robie takie fotomontaże .... pokazujące różnice ... jak wyglądał w wieku tam roku i aktualnie - różnice są kolosalne ... Dolano do terriera buldoga , nie za darmo i nie bez powodu ... Terrierek , nie za darmo nazywa się Terrierek :) bo jest bardzo terrierkowa z budowy ... przy czym ma kość lepszą , mocniejszą , to daje buldog ... Buldożek , nie znalazł się u mnie w domu przypadkowo :diabloti: odkąd mam BF w domu , dużo bardziej rozumiem rasę SBT ... terrierków to w swoim życiu przerobiłam kilka ;) i w sumie już mi nie odpowiada taki charakter psa .. staffik ma wszystko co ma terrier , ale ma więcej - ma siłę i masę , buldog uszlachetnił w wielu kwestiach terriera w tym połączeniu ... staffik jest psem bardziej wyważonym niż czysty terrier , ma zawsze plan działania ... nie skacze by skakać , skacze tak by osiągnąć tym skokiem to co zamierzył .. No i dalej JR nie będzie miał masy ... bo brak w nim genów gladiatora .... terrierki są wątłe , z cienkim gnatem , lekkie , nie mają skąd wziąć ciała .. dlatego porównywanie JR do staffika , zupełnie jest dla jaj tylko ... ja Ci mogę powiedzieć co staffik ma z JRa , ale JR nie ma tego co staffik , bo staffik ma jeszcze buldoga w sobie ... buldog nie będzie skakał jak małpa na drucie , tak by skakać .... terrier i owszem ... staffik jak pisałam , skacze by osiągnąć cel , by nie było małpowania Dalej , buldoga też się nie wyżyłuje , bo nie ma w nim terriera .. buldogi są bardziej limfatyczne , ciężkie może na JR Gram jest umięśniony , dla mnie to żadne mięśnie - bo przywykłam do innego obrazu .... Mogę powiedzieć , że od kilku miesięcy Rekin ma mięśnie - jest już staffikiem :) w wieku 7 miesięcy , była bardziej rozbudowana niż Gram ... no i raczej byś nie chciała by staffik skakał i skakał :) bo inna siła ... bo to nie leci samo kilkanaście kilo ... leci skumulowane kilkadziesiąt kilo ... Quote
Alicja Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 jak skaczą stafiki ..... skaczą z miejsca z podłogi wprosta na kolana siedzącego przy stole przez jego rękę nic nie zwalając i sadowią się na kolanach :lol: Quote
Vectra Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Justa']Ogolony sznupek, w wieku 5 lat, czyli w kwiecie wieku piłeczkowego, co prawda z odskoku, ale coś tam widać, choć niewiele i nie wiem czy bardziej 'nabitego' widziałam - przynajmniej na żywo ;) [URL="http://img389.imageshack.us/img389/448/dsc0822wt5.jpg"]http://img389.imageshack.us/img389/448/dsc0822wt5.jpg[/URL][/QUOTE] Prezentuje się bardzo ładnie , niemniej raczej sznup w wersji na pita , nie wyglądał by korzystnie ... takie mocne wyrzeźbienie , bardzo by zaburzyło proporcje , które nadaje pięknie przygotowana szata Quote
Justa Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Vectra']Prezentuje się bardzo ładnie , niemniej raczej sznup w wersji na pita , nie wyglądał by korzystnie ... takie mocne wyrzeźbienie , bardzo by zaburzyło proporcje , które nadaje pięknie przygotowana szata[/QUOTE] I z tym się zgodzę.. Od jakichś 3 lat nie golę i brak widocznych mięśni absolutnie mnie nie razi ;) Choć gdzieś tam są i niech sobie będą. A wracając do dyskusji, wiek robi swoje - siłą rzeczy i fizjologią jest, że mięśnie z wiekiem stają się słabsze, również mięśnie brzucha chociażby, więc i brzuszek staje się mniej podkasany. Natury i wieku nie oszukasz, choć to oczywiscie nie znaczy że nie trzeba dbać o kondycję przez całe życie psa. Quote
Vectra Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 to jeszcze pośmiece Dogince , mi wybaczy :diabloti: teraz kropka nad I ... Rekin w wieku 7 miesięcy i 21 miesięcy [IMG]http://i1090.photobucket.com/albums/i376/pennstaff1/rekinmeta.jpg[/IMG] Quote
Unbelievable Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Justa']Ogolony sznupek, w wieku 5 lat, czyli w kwiecie wieku piłeczkowego, co prawda z odskoku, ale coś tam widać, choć niewiele i nie wiem czy bardziej 'nabitego' widziałam - przynajmniej na żywo ;) [URL="http://img389.imageshack.us/img389/448/dsc0822wt5.jpg"]http://img389.imageshack.us/img389/448/dsc0822wt5.jpg[/URL][/QUOTE] i tak chciałabym widzieć sznaucery :loveu: Galina nawet pod futrem ma jednak tą fajną budowę której u innych nie widzę [quote name='Vectra']Musisz zapytać tych co u mnie byli i widzieli , jak skaczą moje psy .. rozumiem , że kręcimy temat skoków i lekkości ... tu cofniemy się do wagi ... JR ile waży ? staffik nie jest większy od JR ... ale waży dwa razy tyle ... jest więc psem cięższym , ale nie jest ociężały ... staffik jest mega swobodny w ruchu , w skoku - znaczy taki ma być ... oczywiście tłusta limfa , nie odbija się od ziemi , ale o takich nie rozmawiamy .... mówimy o normalnym wzorcowym SBT ... tak Twój Gram w wieku 7 miesięcy , może był jak Hania i taki został ... Hania taka nie zostanie , ona dopiero złapie masy mięśniowej i ciała .. teraz ona waży ok 8 kg ... jej waga docelowa to pewnie ok 14 kg ... wzrost ma ok 35 cm ... pójdzie w górę max do 37 i oby tak było ... wtedy porównamy je jeszcze raz :) Wchodzisz do mojej galerii , ja niekiedy robie takie fotomontaże .... pokazujące różnice ... jak wyglądał w wieku tam roku i aktualnie - różnice są kolosalne ... Dolano do terriera buldoga , nie za darmo i nie bez powodu ... Terrierek , nie za darmo nazywa się Terrierek :) bo jest bardzo terrierkowa z budowy ... przy czym ma kość lepszą , mocniejszą , to daje buldog ... Buldożek , nie znalazł się u mnie w domu przypadkowo :diabloti: odkąd mam BF w domu , dużo bardziej rozumiem rasę SBT ... terrierków to w swoim życiu przerobiłam kilka ;) i w sumie już mi nie odpowiada taki charakter psa .. staffik ma wszystko co ma terrier , ale ma więcej - ma siłę i masę , buldog uszlachetnił w wielu kwestiach terriera w tym połączeniu ... staffik jest psem bardziej wyważonym niż czysty terrier , ma zawsze plan działania ... nie skacze by skakać , skacze tak by osiągnąć tym skokiem to co zamierzył .. No i dalej JR nie będzie miał masy ... bo brak w nim genów gladiatora .... terrierki są wątłe , z cienkim gnatem , lekkie , nie mają skąd wziąć ciała .. dlatego porównywanie JR do staffika , zupełnie jest dla jaj tylko ... ja Ci mogę powiedzieć co staffik ma z JRa , ale JR nie ma tego co staffik , bo staffik ma jeszcze buldoga w sobie ... buldog nie będzie skakał jak małpa na drucie , tak by skakać .... terrier i owszem ... staffik jak pisałam , skacze by osiągnąć cel , by nie było małpowania Dalej , buldoga też się nie wyżyłuje , bo nie ma w nim terriera .. buldogi są bardziej limfatyczne , ciężkie może na JR Gram jest umięśniony , dla mnie to żadne mięśnie - bo przywykłam do innego obrazu .... Mogę powiedzieć , że od kilku miesięcy Rekin ma mięśnie - jest już staffikiem :) w wieku 7 miesięcy , była bardziej rozbudowana niż Gram ... no i raczej byś nie chciała by staffik skakał i skakał :) bo inna siła ... bo to nie leci samo kilkanaście kilo ... leci skumulowane kilkadziesiąt kilo ...[/QUOTE] nie nie, nie chodziło mi o to jak wysoko skoczy, czy po coś i takie tam, tylko o samą "lubialność" skakania- nie wiem czy wiesz o co chodzi? bardziej w odniesieniu do piłeczki/frisbee- są psy takie które czekają aż spadnie, takie które niby skaczą ale tyłek zostaje w tyle, i takie które robią wyskok w górę, zawijają się aż i dopiero spadają, takie sprężynki. Chodzi mi o ten sposób zbudowania psa, bo to nie jest zależne od rasy ale od budowy poszczególnego osobnika, sądzę że to ma związek z kątowaniem tylnych łap(włącznie z biodrami), tylko nie wiem jeszcze jaki ;) Mam teraz sukę, pudlocoś. wzrost szczura, budowa też w miarę podobna, mięśni żadnych, skakać nie potrafi, nawet na łóżko nie wskoczy :mdleje: i jestem ciekawa jak będzie się zachowywać i wyglądać po odchudzeniu i potrenowaniu, bo ogoliłam ją prawie do łysa :razz: szczur ważył z 7 i miał mniej rozbudowany łeb w tym wieku, a waga docelowa to maksymalnie 8kg Mój pies też nie skoczy aby skoczyć, on ma swój cel we wszystkim co robi. To nie jest owczarek co robi coś "tako", bo mu się aktualnie zachciało, albo pańci się zachciało, nie ten typ psa ;) ile ja pracowałam ze szczurem żeby on zrobił cokolwiek o co ja go proszę jeżeli miał inne pomysły na spędzenie czasu... [quote name='Alicja']jak skaczą stafiki ..... skaczą z miejsca z podłogi wprosta na kolana siedzącego przy stole przez jego rękę nic nie zwalając i sadowią się na kolanach :lol:[/QUOTE] moje też robi to samo, tylko grzeczniej bo pańcia krzyczy :diabloti: Quote
Alicja Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Unbelievable'] moje też robi to samo, tylko grzeczniej bo pańcia krzyczy :diabloti:[/QUOTE] Vectra też krzyczy :diabloti: i na psy i na mnie :( że pozwoliłam .....:diabloti: :evil_lol: Quote
Doginka Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 [IMG]http://i55.tinypic.com/205bofc.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/20u3aj9.jpg[/IMG] [IMG]http://i52.tinypic.com/2ml40g.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/9blyyq.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/15goy08.jpg[/IMG] Quote
Saththa Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [url]http://i51.tinypic.com/20u3aj9.jpg[/url] łapki :loveu: To Lotos prawda? :hmmmm: A zrolowany czy jak to się tam nazywało przepraszam za moja niewiedze gdzie?:) Quote
Doginka Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 [quote name='Alicja']misz-masz :) [URL]http://i53.tinypic.com/5pev7p.jpg[/URL] Wejdą tłusciochy;) na pudła :kciuki: Ozzy dziś śmigał z Nasimem , swoim kumplem , chartem perskim ..... tyle że znów byłam bez aparatu bo wyszłam z Ozzym zaraz po tym jak wróciłam ze szpitala od mamy i nie miałam w głowie pakowania aparatu ....ale jestem zakochana w tym psie . Fakt sama bym takiego nie mogła mieć , po prostu taki do mnie nie pasuje , ale jest piękny ...i muszę zrobić chłopakom fotasa , bo mi nie wierzy wiele osób że AST i chart razem no i że Ozzulek biega z nim.[/QUOTE] Uwielbiam patrzeć na harty w ruchu:loveu: A czy wejdą grubasy na pudła, to się okaże już w sobotę. Ale ja nie nastawiam się na wygraną, tylko na dobra zabawę;) No i są tacy, co będą się modlić aby moje psy przegrały:roflt: [B]Vectra[/B], ja też nie lubię sznupów z ogonem i uszami, ale takiego dostałam i taki już został:diabloti: Ale Raper nie zawija ogona, on dotyka końcówką do grzbietu. Miał złamaną końcówkę i dlatego na fotach może to wygladać jakby zawijał;-) [B]Justa[/B], Gala na tej focie jest zarąbista:loveu: Młoda dziewczynko [B]Unbelievable, u Vectry nikogo personalnie nie wyśmiałam, tylko sytuację, ale ty chyba chcesz mi strasznie dokopać i takie bzdury wypisujesz:cool3: [/B]Czepnęłaś się moich psów jak rzep psiego ogona, ale ja mam to głęboko w doopie. Ja wiem doskonale, co mam:cool3: I do zawiści od ponad 8 lat jestem przyzwyczajona:eviltong:. Jak weszłam na ringi wystawowe, to byłam traktowana jak przybłęda, ale Gordon od samego początku zdobywał jakieś tam sukcesy, bo jest pięknym psem. Wygrywał mimo mojej nieumiejętności pokazywania go, sam się wystawiał, bo ma to w genach:lol: Muskulaturę ma przepiękną - odpowiednią do danej rasy. Wiadomo, ze nie będzie tak umięśniony jak stafiki Vectrowe. Jego jedyną wadą jest za nisko osadzony ogon, poza tym jest bliski ideałowi i nie jest to bynajmniej moje zdanie:razz: Temperament ma tez zarąbisty. Wielu było takich, co chciało mnie zniechęcić do wystawiania Gordona, ale ja nie uczynię im tej łaski i nie odpuszczę. Wrócimy jeszcze do wystawiania w kl. championów, aby napsuć krwi niejednej osobie:diabloti: A jeśli idzie o JR i o stafiki, to wybieram stafiki, bo są pięknie umięśnione, maja charakter, a JR to takie trochę większe niewiadomo co - moje zdanie, ale mam prawo lubić i nie lubić jakiejś rasy.:cool3: Tak jak ty nie cierpisz patrzeć na moje tuczniki zwane sznaucerami:diabloti: I wiesz co, mam w nosie, co sobie myślisz;) Zatuczone psy, które nie biegają:cool3: [IMG]http://i53.tinypic.com/zmcnpz.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/6nrvkp.jpg[/IMG] [IMG]http://i55.tinypic.com/2rhqqrp.jpg[/IMG] [IMG]http://i51.tinypic.com/aqogw.jpg[/IMG] [IMG]http://i56.tinypic.com/t56hx3.jpg[/IMG] Quote
Vectra Posted October 19, 2011 Posted October 19, 2011 [quote name='Alicja']Vectra też krzyczy :diabloti: i na psy i na mnie :( że pozwoliłam .....:diabloti: :evil_lol:[/QUOTE] pewno głównie temu , byś nie musiała nosić zębów w pudełeczku :diabloti: staffiki są skoczne , tak właśnie za to odpowiadają tylne łapy - patrz pitbull - jakie ma długie kończyny tylne :) to jest dźwignia - mocne uda , super kąty , mocne kolana i dobrze wysklepione lędźwie .. terrier ma być napędzany na tył .... staffik szczególnie ... bez tego nie mógł by walczyć :) JR zawisł by w jamie ... staffik jest terrierem , ale z siłą buldoga .. temu zakazuje skakać - chce jeszcze pożyć :evil_lol: oczywiście SBT , nie dorówna wielu rasom w skoczności - bo jest to niewielki pies , krępej budowy ... Gram na pewno lżejszy ma wyskok - w każdym sensie ;) kość ma lżejszą .. ale jeśli idzie o motorykę ruchu - to jedziemy na tym samym wózku ... tłusta krowa Lalka , w sile wieku , przeskakiwała mi 180cm ogrodzenie , bez dotykania i wysiłku :) staffiki skaczą mi z miejsca dać buziaczka :diabloti: czasem troszkę za wysoko ... tylko dodaj sobie do JR te 8-10 kg ;) ten sam wzrost co staffik :) Quote
Doginka Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 Vectra, Rekin w 21 m-cy o niebo lepiej wygląda:loveu: Mam nadzieję, ze Lotos rozwinie się tak jak Gordonek;-) Ale wszystko na to wskazuje, ze tak się stanie:lol: [quote name='Saththa'][URL]http://i51.tinypic.com/20u3aj9.jpg[/URL] łapki :loveu: To Lotos prawda? :hmmmm: A zrolowany czy jak to się tam nazywało przepraszam za moja niewiedze gdzie?:)[/QUOTE] tak to Lotos, ale druga część postu jest dla mnie niezrozumiała:oops: O co chodzi z tym zrolowaniem?:hmmmm: [IMG]http://i53.tinypic.com/2w7eq1j.jpg[/IMG] [IMG]http://i53.tinypic.com/3531dsi.jpg[/IMG] [IMG]http://i56.tinypic.com/30u3kau.jpg[/IMG] [IMG]http://i53.tinypic.com/qzhg04.jpg[/IMG] [IMG]http://i55.tinypic.com/dp7nm0.jpg[/IMG] Quote
Doginka Posted October 19, 2011 Author Posted October 19, 2011 [IMG]http://i51.tinypic.com/2udz18y.jpg[/IMG] [IMG]http://i53.tinypic.com/2cdhlkn.jpg[/IMG] [IMG]http://i56.tinypic.com/16k0ql4.jpg[/IMG] [IMG]http://i55.tinypic.com/ir6kow.jpg[/IMG] [IMG]http://i55.tinypic.com/16bc3me.jpg[/IMG] Quote
Recommended Posts